Adulter=divort+partaj+custodie
Buna,
O prietena buna de-a mea e casatorita de 15 ani. Are un copil minor de 11 ani. Are impreuna cu sotul o masina, ea este coplatitor la 2 credite de-ale lui si mai au casa care a apartinut bunicilor ei. Pe casa are, impreuna cu sotul ei, contract de vanzare-cumparare (amandoi sunt proprietari).
El, de aproximativ 2 ani, are o amanta. Exista dovezi ca el a vrut sa isi cumpere un teren impreuna cu amanta (un act cu stiampila unui cabinet de avocatura prin care el si amanta solicitau returnarea avansului platit pentru achizitia unui teren care ulterior nu a mai putut fi achizitionat din vina vanzatorului). Practic, adulterul poate fi dovedit... dar banuiesc ca mai sunt necesare si alte dovezi (nu stiu exact ce... poze?... martori...?).
Prietena mea intentioneaza sa deschida actiunea de divort.
Avocata contactata pentru divort i-a spus sa aduca actele de proprietate (pt casa si masina), certificatul de casatorie, certificatul de nastere al copilului si contractele de credit semnate cu banca. Prima problema este ca ea nu are contractele de credit si el nu vrea sa i le dea. Intrebarea ar fi daca pentru deschiderea procedurii de divort este suficient sa prezinte situatia de la Biroul de Credit, care evidentiaza toate datoriile ei, inclusiv creditele lui la care ea este coplatitor?
O alta intrebare ar fi de ce se solicita aceste contracte de credit? Se impart diferit datoriile dupa divort... sau cum se procedeaza?
O intrebare si mai spinoasa ar fi legata de partaj. Inteleg ca masina si casa se impart la 2... dar cum? In mod egal? Custodia copilului cu siguranta va fi a ei, nu am dubii in aceasta privinta. Nici nu cred ca ar cere el custodia. Deci nu ar trebui sa obtina ea o parte mai mare din casa? Pe terenul aferent casei mai este construita o casa veche, de foarte multa vreme, fara acte (autorizatie de constructie), casa in care locuiesc matusa si unchiul prietenei mele. Cum pe acea casa nu exista acte de proprietate (apare in acte ca teren viran/curte) cum se imparte? Avand in vedere ca el este vinovat de adulter, exista vreo posibilitate ca intreaga locuinta sa-i ramana ei si copilului iar el sa ramana doar cu masina?
El are venituri din pensie (anticipata, pe caz de boala) + salariu (are un nou loc de munca la care face lunar ore suplimentare care ii sunt platite deci suma difera considerabil fata de salariul fix din contractul de munca) + venituri suplimentare (e instructor auto in timpul liber). Cum se calculeaza pensia alimentara? Procent din venituri-datorii?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
EmiliaM
Raspunsuri
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui emilia.m Buna, O prietena buna de-a mea e casatorita de 15 ani. Are un copil minor de 11 ani. Are impreuna cu sotul o masina, ea este coplatitor la 2 credite de-ale lui si mai au casa care a apartinut bunicilor ei. Pe casa are, impreuna cu sotul ei, contract de vanzare-cumparare (amandoi sunt proprietari). El, de aproximativ 2 ani, are o amanta. Exista dovezi ca el a vrut sa isi cumpere un teren impreuna cu amanta (un act cu stiampila unui cabinet de avocatura prin care el si amanta solicitau returnarea avansului platit pentru achizitia unui teren care ulterior nu a mai putut fi achizitionat din vina vanzatorului). Practic, adulterul poate fi dovedit... dar banuiesc ca mai sunt necesare si alte dovezi (nu stiu exact ce... poze?... martori...?). Prietena mea intentioneaza sa deschida actiunea de divort. Avocata contactata pentru divort i-a spus sa aduca actele de proprietate (pt casa si masina), certificatul de casatorie, certificatul de nastere al copilului si contractele de credit semnate cu banca. Prima problema este ca ea nu are contractele de credit si el nu vrea sa i le dea. Intrebarea ar fi daca pentru deschiderea procedurii de divort este suficient sa prezinte situatia de la Biroul de Credit, care evidentiaza toate datoriile ei, inclusiv creditele lui la care ea este coplatitor? O alta intrebare ar fi de ce se solicita aceste contracte de credit? Se impart diferit datoriile dupa divort... sau cum se procedeaza? O intrebare si mai spinoasa ar fi legata de partaj. Inteleg ca masina si casa se impart la 2... dar cum? In mod egal? Custodia copilului cu siguranta va fi a ei, nu am dubii in aceasta privinta. Nici nu cred ca ar cere el custodia. Deci nu ar trebui sa obtina ea o parte mai mare din casa? Pe terenul aferent casei mai este construita o casa veche, de foarte multa vreme, fara acte (autorizatie de constructie), casa in care locuiesc matusa si unchiul prietenei mele. Cum pe acea casa nu exista acte de proprietate (apare in acte ca teren viran/curte) cum se imparte? Avand in vedere ca el este vinovat de adulter, exista vreo posibilitate ca intreaga locuinta sa-i ramana ei si copilului iar el sa ramana doar cu masina? El are venituri din pensie (anticipata, pe caz de boala) + salariu (are un nou loc de munca la care face lunar ore suplimentare care ii sunt platite deci suma difera considerabil fata de salariul fix din contractul de munca) + venituri suplimentare (e instructor auto in timpul liber). Cum se calculeaza pensia alimentara? Procent din venituri-datorii? Multumesc anticipat pentru raspunsuri. EmiliaM |
Este un mesaj extrem de lung si de stufos, asa ca iti voi spune cum stau lucrurile in general - si te rog sa revii acolo unde raspunsurile nu sunt lamuritoare.
In primul rand - nu mai exista notiunea de adulter. A fost o data, era incriminat de Codul Penal, dar era aproape imposibil de demonstrat infractiunea (nu intru in amanunte - dar trebuia aratat ca s-a consumat actul sexual - ceea ce ar fi presupus certificare medico-legala sau martori - ambele foarte greu de obtinut, pentru ca chiar daca erau gasiti dezbracati intr-o camera, nu insemna ca s-a si consumat). In fine, cert este ca nu mai exista aceasta notiune (ca sa nu spun ca incalca principiul libertatii si intimitatii omului).
Ramane, asadar, infidelitatea conjugala (intretinerea de relatii extraconjugale) - care poate fi unul dintre motivele de divort.
Dar acel contract nu inseamna nici pe departe o dovada de acel potential coproprietar este amanta sotului (si eu am o proprietate, un spatiu impreuna cu un domn, si n-am relatii intime cu el!!!) Deci - nu-i destul, ar trebui sa fie martori din a caror depozitie sa fie evident ca au o relatie (destul de greu), sa poti demonstra ca locuiesc impreuna eventual. Pozele (ce fel de poze?) nu sunt nici relevante, si se poate sustine ca sunt trucate (ar trebui expertize)- si nici nu-mi dau seama ce ar putea contine ca sa fie dovada limpede.
Incredintarea minorului (noi nu avem notiunea de custodie reglementata) nu are nicio legatura cu partajul. Nu va primi mai mult cel ce primeste copilul in incredintare. Minorul va fi audiat la varsta asta (nu e tocmai placut), iar parintele caruia nu i s-a incredintat copilul va plati pensie de intretinere, va avea voie la legaturi cuminorul, drept de vizita etc.
Partajul. La partaj se impart atat bunurile comune, cat si obligatiile (respectiv datoriile). Se prezuma ca ele sunt egale, jumate-jumate, cu exceptia situatiei in care unul dintre soti demonstreaza ca a avut o contributie personala substantiala la dobandirea bunurilor - si atunci partile pot fi diferite.
Cu banii imprumutati, depinde ce s-a intamplat. Daca s-au consumat pur si simplu - datoria se imparte. Daca s-a achizitionat o casa - exista varianta sultei platita catre unul dintre ei, urmand ca celalalt sa ramana unic proprietar si sa termine de platit ratele. Aici fiecare situatie se judeca individual.
Pensia de intretinere va fi stabilita in functie de veniturile lui, nu de datorii, cu respectarea unor reguli privind cota parte din venit si nivelum maxim al indatorarii.
Casa din curte - daca nu exista, nu se imparte. Daca se va partaja fizic, cel ce va dobandi acea parte va hotari ce se intampla cu ea. Recomand insa intrarea ei in legalitate (declarare, intabulare, impozitare) - altfel riscati si amenda, si demolarea ei.
emilia.m spune:
In primul rand mii de multumiri pentru raspuns.
Apoi... Pacat ca nu mai exista notiunea de adulter... uniii ar merita cu varf si indesat pedeapsa... cazul de fata nefiind nicidecum o exceptie.
Este neplacut faptul ca parintele caruia ii este incredintat copilul nu are dreptul totodata la un spatiu locativ mai mare deoarece in cazul de fata se impart 2 camere (un apartament la parterul unei vile, cu teren in curte in loc de balcon). Acum copilul este mic dar va creste si va fi incomod apoi pentru el sa imparta dormitorul sau sufrageria cu mama in timp ce tatal se lafaie singur in cealalta camera, cand nu e la amanta/iubita. Datorita existentei casei pe terenul aferent locuintei in coproprietate nu se poate pune problema vanzarii. Si deoarece veniturile prietenei mele nu sunt suficiente, ea nu poate face acum acte pentru casa respectiva, oricat ar vrea :(
Cum se face partajul efectiv? Adica... in ce situatie se face partaj fizic? Si ce alt fel de partaj mai exista?
Creditele contractate in timpul casatoriei se impart chiar daca au fost contractate doar de unul dintre soti? Sau se impart doar cele la care celalalt e coplatitor (aici este vorba doar de credite de nevoi personale)?
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui emilia.m In primul rand mii de multumiri pentru raspuns. Apoi... Pacat ca nu mai exista notiunea de adulter... uniii ar merita cu varf si indesat pedeapsa... cazul de fata nefiind nicidecum o exceptie. Este neplacut faptul ca parintele caruia ii este incredintat copilul nu are dreptul totodata la un spatiu locativ mai mare deoarece in cazul de fata se impart 2 camere (un apartament la parterul unei vile, cu teren in curte in loc de balcon). Acum copilul este mic dar va creste si va fi incomod apoi pentru el sa imparta dormitorul sau sufrageria cu mama in timp ce tatal se lafaie singur in cealalta camera, cand nu e la amanta/iubita. Datorita existentei casei pe terenul aferent locuintei in coproprietate nu se poate pune problema vanzarii. Si deoarece veniturile prietenei mele nu sunt suficiente, ea nu poate face acum acte pentru casa respectiva, oricat ar vrea :( Cum se face partajul efectiv? Adica... in ce situatie se face partaj fizic? Si ce alt fel de partaj mai exista? Creditele contractate in timpul casatoriei se impart chiar daca au fost contractate doar de unul dintre soti? Sau se impart doar cele la care celalalt e coplatitor (aici este vorba doar de credite de nevoi personale)? |
Cel mai bine este sa existe o invoiala a partilor la partaj, pe care s-o declare in instanta (sau la notar, voluntar). Este si mai civilizat, si de cele mai multe ori mai convenabil decat cea pronuntata de instanta. Partajul nici macar nu este obligatoriu odata cu divortul - pot amana (de ex., pana mai cresc preturile unui bun, pentru a-l valorifica mai bine).
Daca nu se inteleg, hotaraste judecatorul.
Partajul fizic (de fapt, corect este "in natura") inseamna ca se imparte pe loturi proprietatea, si se atribuie fiecaruia un lot. In atribuirea acestora, instanta tine cont si de conditiile concrete (ocupatia celor doi, de ex. - daca unul este avocat si are in curte cabinetul, nu i se va atribui celuilalt acest lot).
Atunci cand nu se poate imparti in natura (de ex., o garsoniera, sau masina, sau un tablou, aparat, mobila etc) - atunci instanta dispune vanzarea bunului si impartirea banilor. Daca timp de jumatate de an nu se conformeaza vanzarii, atunci vinde executorul judecatoresc (nu recomand nimanui aceasta varianta, este paguboasa!!)
Dar, inca o data, preferabila este buna invoiala.
Da, si datoriile se impart - iar functie de natura cheltuirii banilor se pot hotari cote-parti diferite (de ex., daca din acesti bani s-a cumparat un calculator care este util doar exercitarii profesiei unuia - atunci el va ramane proprietarul bunului si va achita si imprumutul la banca, eventual platindu-i celuilalt contributia).
Daca banii s-au cheltuit pe o vacanta sau pe haine sau pe mancare - atunci se imparte datoria. Daca s-a cumparat masina - se imparte si masina si datoria sau masina ramane unuia care ii plateste sulta celuilalt si preia ratele. Fiecare situatie de judeca separat, pentru ca sunt multe variabile.
arinaa spune:
referitor la contractele de credit la care ea este coplatitor,se poate prezenta la banca si poate solicita o copie dupa acestea(avand in vedere ca face parte din contract ei sunt obligati la solicitarea acesteia sa ii elibereze un duplicat ...
24+
RARES