Priveste pisica cum sta in copac...
Raspunsuri - Pagina 4
maitreyi spune:
toti sa fie sanatosi numa' noi sa nu murim
-------
mamica fericita de Alexandra
-------
Cine-ti saruta genele-n somn ?
Si cine-i acolo cand ingerii dorm ?
Toate zanele bune sa te ocroteasca...
Toate florile campului sa te infloreasca...
Minunea de la Doamne-Doamne 17.06.2008
lorelei_19 spune:
- A-si fura singur caciula
- aschia nu sare departe de trunchi
Poate ar fi amuzant sa spunem si expresii din limba tarilor pe unde traim. Traduse mot-a-mot sunt uneori foarte haioase.
adinag spune:
"se simte cu musca pe caciula"
"se potriveste ca nuca-n perete"
"se uita ca vitelul la poarta noua"
"ce-i in gusa si-a capusa" (sper ca am scris corect :) )
lilanda spune:
Mie-mi place expresia "coate goale" . Faza misto e ca si danezii au o expresie a saracie, de genul "coate peticite", de unde am dedus ca saracia romaneasca e mult mai nuda :))
Si apropo de coate. "A da din coate" are si un echivalent in daneza: "a-si ascuti coatele", adica a le folosi pina la os!!! Si tot din lexiconul danez, ma distreaza expresia "a bate calul", pe care multa vreme am tradus-o cu "a-i da bice". Ei nu, e exact opusul. Adica a bate calul incetisor, a-l pune la pas, ca tu sa ai timp sa mai meditezi, sa te mai gindesi la una alta .
robotzica cucului spune:
Tare frumos subiect!
Mi-am adus aminte de:
"Nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase"
"Berzei chioare ii face Dumnezeu cuib"
Iar de pe aici, o expresie englezeasca: "in a nutshell" - mot-a-mot ar fi "intr-o coaja de nuca". Sensul este de "pe scurt", "concis".
(si eu mi-am inchipuit ca cine n-are dupa ce bea apa, n-are de fapt nici macar o cana in dotare... Da' e mult mai adanca vorba asa cum o intelegeti voi...)
ForemanElf spune:
Citeam o revista si am dat peste "c'est dans les vieux pots que l'on fait les meilleures soupes." Asta suna a 'gaina batrina...'
Exista ceva asemanator in engleza pentru "a sari din lac in put" - "a sari din tigaie direct pe foc"...nu imi mai aduc aminte exact.
Un prieten insurat cu o iranianca imi povestea ca in Iran au o expresie tare haioasa pentru oamenii care isi dau prea mare importanta. Ceva de genul 'umbla de parca ar cara pepeni la subtioara'.
Mi se mai pare funny si 'to have butter fingers', pentru neindeminatici.
Nu e o expresie propriu-zisa, dar m-a amuzat intotdeauna comparatia cu "Zuza nebuna" (umbla/ arata ca Zuza nebuna).
A te uita ca vitelul la poarta noua...la asta am auzit si o varianta mai de oras, "a sta ca rata la fotograf".
"Nu mor caii cind vor ciinii."
Iubesc expresia aia cu barza chioara, imi aminteste de barzoiul postas din desenele animate. Nu pot s-o sufar pe aia cu burduful de ciine, una la mina fiindca mi se pare scirboasa, a doua fiindca am auzit-o de prea multe ori in copilarie.
Laura
viviana spune:
Nu stiu daca s-a mai scris dar ma distreaza:
"te-am pupat pe portofel"
"rabda baba la frumusete" - asta mi-o zicea bunica de cate ori ma pieptana si m-am trezit mai deunazi spunandui-o si eu fi-mii.
Si a propas de engleza si degete, ei mai au o expresie "green fingers" - degete verzi - si asta inseamna arata un om care se pricepe la gradinarit.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ginutaC spune:
Calul de dar nu se cauta la dinti.
Munca e bratara de aur.
Nu tot ce zboara se maninca.
Fiecare sac are petecul lui.
Ride ciob de oala sparta.
Vorba multa saracia omului.
Daca taceai filozof ramineai.
Cine fuge dupa doi iepuri nu prinde niciunul.
Unde nu-i cap..vai de picioare.
Muiati is posmagii?
violetan spune:
Chiar, super tare subiect!
Apropo de "n-ai nici dupa ce bea apa", sigur ca sensul e ca esti atat de sarac incat n-ai de mancare, stiut fiind ca dupa ce mananci te apuca setea
Dar cel mai misto mi s-a parut ca vara-mea a crezut pana mai ieri (si are si ea vreo treij' da ani ) ca a te uita "ca vitelul la poarta noua" este o expresie super tampita si fara inteles. De ce? Pentru ca ea credea ca te uiti "ca vitelul la poarta 9" si nu intelegea de ce nu 10??
Notez ca verisoara mea a terminat jurnalistica, are o cultura generala fantastica, cunostinte lingvistice si literare de invidiat. Dar iata ca asta i-a scapat
Nu stiu daca s-au mai scris:
- caine surd la vanatoare
- de urata nu-i frumoasa, da-i desteapta, proasta dracu'
- te grabesti ca fata mare la maritat
- ca rama-n stanca
Violeta, mami de Laurentiu Cristian 15.08.2007
LauraFlo spune:
Super subiect, m-am distrat copios...aiai cu magarul si filozoful n-o stiam.....si e chiar adevarata