Mancarica bebelusi - bio de la piata sau borcanele
Raspunsuri - Pagina 2
anya spune:
La primul copil ma stresam si eu. La al doilea....ii dadeam din mancarea familiei. Ei, nu chiar din cratita de ciorba, dar puneam legumele la fiert si scoteam pt el legumele pe care vroiam sa i le dau, putina zeama de la supa de legume, 1-2 masuri lapte praf si 2 picaturi de ulei de masline (combinatia facuta dupa sfatul medicului). I-am dat din cand in cand si borcanele (mai mult de fructe), uneori din comoditate, alteori ca sa ii invat cu gustul si sa nu am surprize cand plecam in deplasare. Dupa primele borcanele vei vedea ca va incepe sa aiba preferinte .
Primul meu baiat era amorezat de niste borcanele cu piure de mango, de la Nesle - acum nu mai sunt pe piata. Cel de-al doilea baiat vroia piure-ul de mere cu afine.
Luna1 spune:
In legatura cu recomandarile: mi s-a recomandat sa ii dau mancarica facuta de mine iar pentru a nu sta la cratita toata ziua pentru doar o lingurita de mancare mi s-a recomandat sa fac mai multa si sa o congelez in formele de la cuburile de gheata. Adica fierb, morcov, pastarnac, conopida etc le bagi la blender individual si le congelezi in formele de la cuburile de gheata. Apoi cand ii dai copilului decongelezi doar un cub (se decongeleaza in bain marie) si ii dai. Cand ajungi sa mixezi legumele decongelezi cate un cub din fiecare si le amesteci.
In acelasi timp mi s-a spus ca daca "colind" mult si sunt plecata in parc sau mai stiu eu unde la ora de masa este mult mai igienic si mai in siguranta sa ii dau borcan pentru ca mancarea facuta de noi se acreste la caldura, plus ca un borcan e sigilat, doar il desfaci sii ii dai cu lingurita.
Mi s-a recomandat sa folosesc ambele metode (si gatit si borcan) din motiv de obisnuinta, sa nu prefere una dintre ele si sa ajung sa ii dau borcan si la 2 ani. In plus sa fim seriose, oricat ar fi ele de bio borcanelele chiar stim noi suta la suta ce se pune in ele? Metoda de preparare?
Eu am preferat moderatia, cand ieseam undeva (si ieseam zilnic) borcan insa ma asiguram ca macar o masa pe zi sa fie gatita de mine.
Ca si masura de siguranta cauta pe eticheta: nu trebuie sa contina sare si zahar artificial.
Mamica de stelute Cosmin (30 iulie 2001) si Adelise (11 august 2007)
Cristina_C spune:
Sa nu aveti incredere deplina in borcanele. In Germania apare o revista - Ökotest - unde sunt prezentate diverse produse care sunt testate, analizate si care primesc note, de fapt calificative. Si borcanelele n-au iesit bine in ultimii ani, mereu s-au descoperit in ele diverse substante nocive, cum ar fi semicarbazid si inca una, (culmea, din cauza capacului!) apoi furan, acrilamida si altele, din cauza modului de preparare. In cantitati mici, e adevarat, dar erau acolo, chiar sa i le dai copilului cu lingurita? Si asta in aproape toate borcanelele de pe piata, de la Nestle (Alete), Hipp, alnatura, Babyvita si care mai sunt. Pe vremea cand i-am dat copilului meu borcanele (intre 6 luni si 1 an si, slava Domnului, nu multe si nici el nu manca mult), nu stiam de problemele astea, am aflat, din pacate, mai tarziu, cand s-au facut testele. Daca as fi stiut, nu i-as mai fi dat. I-as fi gatit eu din legume si carne bio si as fi fost mult mai atenta la modul de preparare si nici cu capacul n-as fi avut nici o treaba. Si, daca pe mine m-a sfatuit atunci (in 2003) pediatrul sa-i dau copilului borcanele, nu stiu daca, intre timp, in urma acestor teste, pediatrii de aici le mai recomanda cu aceeasi usurinta.
In fine, copilul meu este mare acum si este perfect sanatos dar, sincer, regret episodul cu borcanelele!
adastero spune:
Cineva imi spunea odata pe un forum, ca ar scoate bani din piatra seaca pentru a putea cumpara borcanele cu mancare pentru bebe, ca de aia l-a facut, sa ii ofere ce e mai bun. Prostia ei m-a lasat paf, nu am mai putut sa dau replica. Pe de o parte facea bani din pioatra seaca, pe de alta spunea ca nu are timp sa ii gateasca copilului. Ce e mai imprtant? Sa gatesti cu mana ta mancare proaspata sau sa iti iei al doilea job, ca sa iti permiti borcanele?
alexuta2005 spune:
Alexia a mancat mancare facuta in casa dar si de la borcanas, in primul an chiar pana la un an si jumatate,de la hipp si de la nestle.
Eu sunt de parere ca oricum sunt mai bune decat legumele de pe piata noastra cultivate haotic, pline de chimicale.Daca ai gradina in care cultivi singura legumele atunci nu se merita sa iei borcanase dar daca le iei de la piata si nu stii cum sunt cultivate nu ai nicio garantie.
Parintii mei au gradina la tara si au mai cultivat legume acolo, nu se compara cu legumele de pe piata, nici la gust nici la forma.Vreau sa va spun ca toata vara nu am gasit pe piata rosii cu gust asa de bun ca cele de la tara.
Sunt legume pline de chimicale pe piata, nimeni nu-i verifica pe producatori si acestia folosesc fara discernamant ingraseminte, pesticide.
Decat sa cumperi acum piersici proaspete din supermarket(de ex.) mai bine la borcanas de la hipp.
Cristina_C nu am nici eu incredere deplina in borcane dar le consider o solutie mai buna decat legumele de la piata despre care nu stiu nimic.La Pitesti de ex. nu cunosc nici un magazin cu produse bio si daca ar fi nu cred ca mi-as permite sa cumpar la preturile astronomice pe care le-am vazut ca le practica magazinele din Bucuresti.
Adastero nu e deloc frumos sa judeci asa mamele care prefera borcanasele. Ai tu certitudinea ca daca gatesti tu mancarea faci cel mai bun lucru? Esti tu convinsa ca le fierbi exact cat trebuie sa nu le distrugi toate vitaminele? Esti tu convinsa ca nu contin pesticide sau alte porcarii? Sau ca apa nu are prea mult clor?
Toate mamele isi doresc ce e mai bun pentru copiii lor insa nici una nu cunoaste adevarul absolut, toate insa fac eforturi sa le fie copiilor bine, eforturi care pentru unele inseamna doua joburi sa poata sa-si permita borcanase pentru altele inseamna sa gateasca mancarea singure.
roxy spune:
adastero, faptul ca mama aceea a gasit solutia sa aiba 2 joburi pentru a putea sa-i ofere ceea ce crede ea ca e mai bine copilului ei, nu e de condamnat.Nu cred ca stand acasa si neavand job va putea sa-i cumpere acele legume bio pe care sa i le gateasca personal copilului.Deabia daca va avea ce-i pune pe masa, daca nu cumva e casatorita cu vreo ruda de a lui Irinel sau nu are vreo matusa Tamara...
E usor sa judeci si sa spui ca e cineva prost, dar nimeni nu are acest drept mai ales sa o faca public.Nu cred ca tie ti-ar conveni sa fii facuta proasta in public (poate nici in privat) pentru convingerile si ideile tale...
cristi_2003 spune:
alexia - asta e problema la noi, ca in orasele mai mici nu exista nici un fel de magazin bio. eventual la naturiste gasesti alune de padure sau altele bio, dar in nici un caz legume sau carne. cine e in strainatate nu stie.
anya spune:
Mie mi se pare putin exagerat.
Ne dam peste cap sa le dam morcovelul bio la 6 luni, iar la 2 ani ii indesam cu cremwursti. Nu vom putea sa-i crestem in borcan steril o viata. Cam de pe la 1 an, cand mergeti cu copiii la munte/mare cu ii veti hrani? Cu ciorba de la restaurant (in care evident exista knorr sau alte asemenea), cu gratarul de pui (in nici-un caz bio)...ca sa nu mai zic ca de pe la 2-3 ani, mergem la petrecerile de copii, la Mc, unde bio e iluzie.
Ce am povestit mai sus, nu e o pledoarie pt mancarea nesanatoasa. Acasa, zilnic, eu (si probabil si voi) incerc sa le dau mancare cat mai ok. Doar ca trebuie sa constientizam ca nu e normal sa-i crestem in borcan.
conchita spune:
raspunsul e simplu: de ce rezista borcanele alea inclusiv la temperaturi ridicate, performanta la care piureul facut in casa nu va ajunge in veci? pentru ca are substante care sa prezerve mancarea. acuma, anya are dreptate ca mai tarziu nu vom putea controla chiar tot ce mananca puiul, dar si la asta e raspunsul simplu: una e sa-i construiesti un fundament sanatos si niste obiceiuri alimentare (gusturile incluse) solide inca de la inceput, iar pe parcurs mai poate avea scapari, caci organismul e puternic si sanatos tun, alta e sa-l indopi de la 6 luni cu borcanele pline cu tot felul, ca sa-i distrugi sistemul digestiv de-a binelea si sa reactioneze dupa aia pana si la banala supa, fie prin alergii sau enterocolite, fie pur si simplu prin a-i refuza gustul, ca e obisnuit cu conserve din magazin!
nu-i putem feri toata viata de chimicale toxice, dar putem sa-i hranim toata viata cu borcanele? de ce borcanele in primul an si dupa aia mancare de la cratita? unde-i beneficiul, unde-i calimera, ca nu pricep?
cand am inceput diversificarea, gateam 4 ore sambata pentru toata saptamana, cam atata imi lua cu prepararea, coptul si datul prin procesor sa iasa piure, plus stocatul de cutiute mici-mici cat de o portie, cu capac, la congelator. si n-aveam treaba toata saptamana. fructe si legume la cuptor sau la aburi. simplu.