ce si cum ne jucam cu copilul
joaca, este o experienta de invatare activa si placuta care ajuta la dezvoltarea limbajului, dezvoltarea motorie, sociabilitate!
tipul de activitate recreativa cu copilul depinde de varsta copilului.
ce se poate stimula prin joaca, de cand se naste bb-ul:
-explorare senzoriala (abilitatea de a asculta, cunoasterea corpului, dezvoltarea vizuala, stimulare tactila, capacitate de a urmari vizual);
-dezvoltare emotionala
-dezvoltare sociala;
-explorarea ritmului;
-echilibru
-incredere
-coordonare ochi-mana, ochi-picior
-discriminare de forma, marime
-cauza-efect
-stimularea limbajului
-dezvoltare motorie
-face contact cu concepte
-rezolvare de probleme
-memorie vizuala
-creativitate
-imaginatie
...lista e mare!
este un domeniu pe care il descopar in fiecare zi pentru /si alaturi de bb-ul meu! cu sau fara jucarii, inspiratiile sunt inepuizabile!
deschid acest subiect pentru ca experienta fiecarui parinte in joaca cu copilul sa fie un izvor nesecat de imaginatie si inspiratie pentru parinti spre binele ingerasilor!
distractie placuta!
Raspunsuri
daniela_b spune:
Eu ii stimulez... urechea muzicala cintindu-i foarte mult, chiar daca nu am cine stie ce voce.
Desigur, apelez si la cintece pentru copii dar cel mai mult ne amuzam cind cint eu improvizatii, ca la opera, pe roluri si pe voci, tot ce fac eu si ceilalti, adica tata, bunica, bunicul, pisica si toate jucariile din casa ( maimutica Ciao, bea prea multa cacao si o doare burta si aici intervine "aria" maimuticii care promite ca n-o sa mai bea etc etc etc).
Uneori inventez niste aiureli de ma pufneste risul, un bun motiv sa-l fac si pe bebelusul meu ( are 4 luni si doua saptamini) sa rida asa, cu pofta!!!
Tot din zona asta sint si cintecele lui Andries pe care le interpretez cu multa intonatie si dans, am observat ca il face pe bebe foarte fericit si zimbitor ( iar pianul e super la piesele astea...am impresia ca parca ne gidila la urechi).
“If you have to say you are, you aren’t” –Margaret Thatcher
ionica spune:
Noi mergem dimineata la un club unde se intalnesc bebelusii timp de 45min. ii dezbracam in funduletul gol pe o paturica speciala si ne jucam.
De exemplu intr-o zi facem masaj dupa aceea cantam sau ii punem asa dezbracati intr-o paturica si-i dau huta ca intr-o burtica de kanguru.
Intr-o alta zi, ne jucam cu culori, cu sunete ,cu materii diferite etc.
Cursul dureaza 6 luni si mergi cand vrei si cand ai chef sa-l pui pe bebelic la ceva nou,la noi merge minunat de bine,ii place asa de mult cand cantam toate mamicile in cor,suntem 8.
Evident,acasa ne jucam ,ascultam muzica dar niciodata mai mult de 15min.aceiasi activitate sau mai mult de 45min, fara sa urmeze o repriza de dragoste si somn.
Ce bine e sa fii bebe
danny1 spune:
cu tati se joaca "forta" si "karate",cu mami jocuri cu palmele"fierbinte"sau "cald",jocuri pe care le faceam si noi,tot cu palmele.nu stiu cum se numesc ,sunt cele cu cantecele.coafam papusile,le imbracam. pictam.
mami de Amira, premiata cu argint la concursul de dans
mutanta:A1298 homozigot,C677 heterozigot-hihihi si bleah,bleah,bleah
3x3 spune:
chestia cu lasatul in funduletul gol nu am facut-o! cred ca i-ar place!
dupa ce am nascut bb-ul, activitatile mele de joaca au fost in general descrise in domeniul senzorial: cantat, leganat, stimulare vizuala cu obiecte colorate, masaj, gimnastica!
-tineam ingerasul in brate si ii vorbeam, si il leganam
-ma jucam de-a avionul
-il mai puneam in pozitia "banana" pe brate, cu fata catre exterior si il leganam;
-atingeam bb-ul cu o pana
-pe muzica, pozitionam bb-ul pe burtica pe o minge de plaja, si il leganam inainte si inapoi;
-ii fluturam diverse batistute; intindea manuta sa le atinga. acum, ca este mai mare, i-am facut chiar azi pe un betisor am legat la un capat niste panglica colorata (de fapt mai multe culori).
-ii puneam muzica clasica, pentru o dezvoltare armonioasa a creierului;
-ma jucam apoi, dupa ce a mai crescut cateva luni, de-a bau-bau(ma ascundeam dupa palme si o intrebam unde sunt, si luam palmele la o parte si spuneam "pick-a boo".
-ii dadeam sa loveasca cu piciorusele intr-o tava pe care i-o tineam in fata
-dadeam bb-ul in leagan
-faceam fete haioase, luam expresii emotionale diverse; ii placea la nebunie sa ma urmareasca
-"finger action". ma jucam cu degetele, pe care le desenam pe buric cu ochi, gura;
-ne jucam cu mingea
-puneam fasole sau alte boabe in sticle de plasic transparente si i le dadeam sa le scuture
-ii dadeam diferite materiale pe care sa le atinga
-puneam intr-o cutie cateva jucarii si lasa bb-ul sa descopere ce este inauntru; schimbam continutul in fiecare zi;
-intre timp, i-am cumparat un castel pe care l-am asezat in zona de joaca. si cand a inceput sa mearga, destul de bine, a inceput sa ii dea tarcoale castelului. insa nu a intrat in el decat mai tarziu. in felul asta am pregatit ingerasul pentru rezolvarea anxietatii de separare (din punctul lor bb-ilor de vedere, daca nu te vede, nu esti acolo, si devin nelinistiti).
cand o sa imi mai aduc aminte, am sa mai scriu; acum am trecut la activitati de gradinita. care sunt foarte diversificate
3x3 spune:
ieri am facut culoare de pictat cu mainile! a fost o grozavie!
uite cum am facut acoarela pentru pictat cu mainile:
- o cana de faina
-doua linguri de sare fina
-o cana si jumatate de apa rece
-o cana si un sfert de apa fierbinte
am pus faina cu sarea in cratita. am adaugat apa rece si am batut cu un tel pana s-a omogenizat. am adaugat apa fierbinte, si am amestecat pana compozitia s-a mai ingrosat. daca nu esti multumit de consistenta , mai adaugi putina apa. eu cateodata o mai fierb putin(5 minute) si adaug apa in timul cat bat cu telul sa fac o ciulama destul de groasa, dau si fluida putin!
pun in pahare de platic cate putin. si in fiecare pahar, adaug culorile primare, rosu, galben si albastru. vopsea folosita la bucatarie. asadar, este ok, daca bb-ul sau copilul va fi tentat sa bage degetele in gurita! poate fi pastrat restul in cutii inchise foarte bine.
ei bine, am facut aceste culori, ne-am bagat mainile in culori si am pictat pe un hartia desfasurata dintr-un sul pe o distanta de 3 m. a fost foarte distractiv si in acelasi timp educativ(imi spunea mie ce culoare sa iau pe degete! daca ii cer sa imi spuna culoarea, asa, nu mi-o spune, dar jucandu-ne o face de la sine!
distractie placuta!
3x3 spune:
astazi, am fost la o petrecere de Halloween. asa s-a distrat ingerasul! a fost mai degraba o scuza pentru adulti sa mai dea o petrecere! oricum a fost fan!
ne-am jucat cu facut de baloane! si copii alergau dupa ele sa le sparga.
iata cum am facut solutia de baloane:
-o lingura de glicerina (se gaseste in farmacie)
-2 linguri de detergent lichid de bucatarie
-o cana de apa
se amesteca. se pune intr-o sticuluta, si se foloseste un pai, sau se face in cerculet atasat de un bat care se baga in solutie. cand se sufla, se fac baloane multicolore. daca mai pui si ceva culoare de bucatarie sau arome din uleiuri volatile, distractia e si mai mare!
de la 11 luni, ingerasul meu se joaca cu baloanele facute de mama. acum invata sa sufle, si cateodata reuseste sa le faca!
puisorul spune:
3x3, imi plac foarte mult ideile tale. Fetita mea are un an si 9 luni si sunt cam in pana de idei mai ales ca acum stam mai mult prin casa. O sa incerc sa fac si eu culorile cu faina, daca gasesc coloranti alimentari.
Daca ai timp, ti-as fi recunoscatoare sa mai imparti idei de joaca cu noi. Sau macar de unde te inspiri.
O zi buna
Ani de Stefana (23.01.2008)
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Asa zboara kg mele...
ilse spune:
-"de-a gatitul"...luam orez, paste de mai multe forme si culori, avem vasele de jucarie si punem mancare in ele...ne servim pe urma si pe papusi, uneori pictam pastele cu vopsele, daca avem paste bolognese cu rosu, daca avem paste cu brocoli cu verde, dar putem avea si paste albastre.
-"la supermarket"...unul este casa, unul aranjeaza pe niste cutii de carton(pastram de la jucarii, sau folosim cutiile in interiorul carora se gaseste ba puzzle, ba memory) "produsele", altul e clientul(acesta din urma are plasa, bani de hartie, card(folosesc unul expirat).
-"de-a universul"...avem mai multe mingi, de diferite texturi, alea sunt planetele, soarele, luna, pamantul...unul este astronautul, isi pune costumul de pictat ca e un overall si nah arata mai science fiction asa...unul este cel de la baza spatiala, altul este wall-e si tot asa...mergem de la o minge=planeta la alta si comunicam diverse gen: asta arde(e soarele), asta e rece(luna) si asa mai departe.
-"prin europa"( e pentru copii mai mari), am un puzzle de lemn cu harta tarilor din europa si steagurile respective...punem steagurile exact pe tara respectiva, unul este olandez, celalalt este roman, altul este turc, si trebuie sa spunem prin ce tari trecem ca sa ajungem acolo, urmarim pe harta cu degetul si de aici "brodam o gramada de povesti"...avem si statii de benzina tot tacamul.
mai ne jucam o gramada si p-afara.
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
ilse spune:
Aoleu acum vad ca aici se vorbeste mai degraba de bebelusi decat de copii mari.
Atunci cand erau bebelusi pe drumul spre copilasi(3 luni-12 luni sa zicem):
-puneam orez in sticle goale mai mici si zdranganeam, bine inchise le lasam la indemana lor...se rostogoleau impinse si faceau zgomot, plus miscarea vizuala a orezului.
-am avut diferite bucatele mici de material pe care am cusut foarte bine, nasturi de diferite forme, etichete mai mari sau mici, panglici atarnate...ii adorau ca trageau de fiecare nebunie d-asta si li se parea foarte interesanta si diferite ca infatisare
-ma jucam cu propriile degete de la maini pe suprafata paturicii, cam ca in Tom si Jerry daca va aduceti aminte...si spuneam ba: goanga, goanga un' te duci, la sven ca sa-l apuci:)) sau d-astea, ba ma apropiam si ii atingeam, ba fugeam cu degetele...fii mea la 5 ani si 10 luni si inca rade tare la fazele cu degete, care ba se suie pe masa, ba pe burtica unuia dintre ei, ba se ascund.
si multe altele.
eu si 3 banditi: ilse(1.01.2004), sven(1.01.2006) si thor(1.07.2008)
3x3 spune:
nu este vorba doar de jocuri de bb-ei! este vorba de jocuri pentru copil! deci, de la nastere pana la varsta scolii!
puisor, de pe la 9 luni am inceput sa iau ingerasul meu in activitati de grup, organizate de guvern, si alte organizatii care au ca tema principala implicarea copilului in prgram de joaca activa ca activitate principala de stimulare a dezvoltarii. si acolo fac tot felul de activitati. bine inteles, am citit si carti de la libraria locala. tot ce spun, spun din practica mea cu bb-ul meu, care a depasit varsta de 1 anisor, si se indrapta spre 2 ani!
mai mentionez activitati de cand era micuta, pentru ca si alte mamici sa beneficieze de experientele noastre.
sunt intr-adevar, foarte multe materiale, in special pentru copii de peste 3 anisori.sunt deja pe lista la libraire sa imprumut cartea cu activitati de prescolar. in primii doi ani cand am ajuns aici, pentru ca nu stiam foarte bine limba engleza, insa datorita experientelor in domeniile invatamantului, asistentei medicale si psihologiei, mi-am gasit rapid un jod permanent in serviciul copilului. deci am lucrat in child care doi ani de zile, pana am obtinut rezidenta permanenta. apoi am avut posibilitatea sa imi gasesc altceva. deci, experienta mea vine si cu un bagaj de cunostinte al job-ului in gradinita, de la bb-i pana la prescolari! mai mult, am o prietena care este manager in sectiunea de bb-i la centrul la care am lucrat. si facem permanent schimb de idei!
pentru bb micuti, in jur de 1 an si jumatate, ce mai faceam:
-scoteam din camara cratite de diferite materiale si diferite marimi, si le puneam pe podea sa le atinga, sorteze, si perceapa diferenta de marime
-din cutiile de cumparaturi le-am invelit in hartie colorata si faceam turn. dadea cu manuta si le risipea!
-am cumparat o cutie mai frumoasa, cu ursuleti pe ea, si am ascuns in ea diferite obiecte care ii placeau bb-ului. si intrebam unde sunt. si deschideam cutia. scimbam surprizele in fiecare zi, pana s-a plictisit de cutia de surprize!
-pentru dezvoltarea musculaturii la manute, si experimentarea activitatilor de apasa, intinde, taie, ruleaza...am folosit coca de jucat. am cumparat niste forme de plastic de taiat biscuiti. am folosit un facalet de casa micut si am trecut la treaba. este ideala pentru toate varstele, de la micut pana la prescolar.
iata reteta de coca(eu am facut-o acum 4 luni de zile si este foarte buna inca de jucat).
playdough:
-5 cani de faina
-2cani si jumatate de sare fina
-o jumatare de pachet de crema de tartar(folosita la bucatarie, este o pudra alba foarte usoara)
-colorant alimentar
amesteca ingredientele uscate
-2 linguri si jumatate de ulei
-5 canid e apa clocotita
adauga ingredientele ude celor uscate. amesteca bine.
imparte coca in parti egale, si coloreaza cu colorant alimentar.
have fun!
apropos, mai puteti adauga ceva picaturi aromatice, daca vreti ca coca sa miroasa frumos, si gliter, daca vreti sa sclipeasca!