cum explic copiilor de ce i-a parasit tati
Raspunsuri - Pagina 2

A_Iulia spune:
Tu vrei sa le spui acum ceva? Au 1 an si 10 luni...ai observat ceva in neregula in comportamentul lor, sau de ce iti pui problema sa le spui?
Fetita mea avea 1 an cand am divortat, ce sa-i spun la vremea aia? Apoi s-a obisnuit atat de repede sa aiba doua case si doi parinti care locuiesc separat si o iubesc, ca n-a mai cerut nici o explicatie. Cel putin nu pana acum.

ruxij spune:
Depinde f. mult dc. tatal lor va pastra sau nu legatura cu ele in mod regulat. Sunt f. mici si dc. legatura cu tatal va fi regulata, lor asa li se va parea normal. Deci atunci nu le-a parasit pe ele intr-adevar, pt ca ele se vad cu el.
Dc. insa nu mai da pe acolo, se mai complica situatia. In orice caz, faptul ca sunt atat de mici e f. bine. De spus nu le poti spune decat ca adultii cateodata nu se inteleg intre ei, mami si tati nu s-au inteles si ele stau doar cu mami pentru ca asa este mai bine cateodata cand parintii nu se inteleg. Dc. tati vine la ele, e super, dc. nu spui si tu ca e ocupat/departe/ar vrea sa vina dar nu poate.

ciarli spune:
Eu_logoped, iti multumesc pentru linkuri.
Fetelor, multumesc pentru sfaturi.
www.kodakgallery.com/I.jsp?c=125dtbzf.4phg5fl3&x=0&y=kdca89" target="_blank">Leia&Maia

ralu_t spune:
http://www.librarie.net/carti/26888/Cand-parintii-se-despart-Cum-sa-prevenim-suferintele-copiilor-Francoise
incearca pe cat se poate ca esecurile din relatia ta cu fostul sot sa nu intervina in relatia dintre fete si tatal lor. este o relatie de alta natura, care trebuie sa tina o viata (sper deosebire de cea dintre doi adulti care poate sa se destrame). pastreaza o imagine pozitiva a lui ca tata (care nu are nicio legatura cu felul in care il vezi tu ca sot) pentru ca fetele au mare nevoie de asta si incurajaza o apropiere cat mai mare intre ei. alegerea sotului de a pleca, sper ca nu are de a face cu copiii, deci nu ele sunt cele parasite si nu trebuie vreodata sa simta asta. este firesc ca tu sa fii trista ca relatia a esuat, nici nu trebuie sa le ascunzi lucrul asta, dar nu proiecta drama ta asupra lor, fiindca e destul de greu pentru ele sa nu creasca cu el in casa, ca sa mai trebuiasca sa faca fata si altor greutati.nici nu ar trebui sa astepti ca ele sa intrebe ce s-a intamplat, ci pur si simplu sa le spui(fiindca daca pana la un an si 10 luni au locuit cu tata, in mod clar cand tata a disparut au simtit diferenta) carui motiv se datoreaza lipsa lui : tata a ales sa nu mai stea cu mama, insa tata va iubeste, mama va iubeste de asemenea, voi nu ati pierdut dragostea nimanui. sa nu crezi ca fetele nu au habar de ce se intampla, chiar daca daca in aparenta sunt ok, tu, ca mama si ca persoana a lor de incredere , le datorezi o explicatie.
repet, ar fi o mare greseala ca ele sa se simta parasite, fiindca absenta tatalui din casa, nu echivaleaza cu absenta din viata lor. nu pune semnul egal intre cele doua tipuri de relatie. nu este nicicum de preferat ca doi adulti sa continue o casnicie de fatada de dragul copiilor, copiii se vor simti mereu impovarati de drama si nefericirea parintilor, de sacrificiul pe care au trebuit sa-l faca de dragul lor, ceea ce e mult mai daunator decat o despartire care ii da fiecaruia dintre parinti dreptul si sansa sa incerce o alegere mai buna.
cu cat vei prezenta mai sincer si mai natural toata povestea, cu atat ele o vor accepta mai natural. insa tu trebuie sa iti asumi esecul relatiei ca fiind ceva ce iti apartine tie (si sotului deopotriva), nicidecum copiilor.
ralu- de bebe albastru
tudor 15.05.2008
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=72e131407d80530203c592" target="_blank">montaj tudor
i believe in miracles...povestea noastra

mihuta spune:
Ciarli, imi pare rau ca s-a ajuns aici, pot doar sa-mi dau cu parerea bazandu-ma pe ce i-as spune fetitei mele de aproape 2 ani intr-o situatie asemanatoare. Tati nu mai locuieste aici, el are casa lui acum, si noi, fetele, vom locui impreuna aici ca si pana acum, tati va veni sa va vedeti si sa va jucati impreuna foarte des. Sau: tati va iubeste foarte mult dar nu mai locuieste cu noi pentru ca are casa lui. La varsta asta n-as intra in mai multe detalii, ele au nevoie de o explicatie pe care sa o poata intelege. Detaliile, nuantele, motivatiile sunt pentru alte varste.
Si cred ca e important sa ramai autentica in fata fetitelor tale, fara sa proiectezi asupra lor durerea si furia ta.
Si da, si eu cred ca le-a parasit, odata ce a parasit familia, dar ca tata mai are sansa sa isi asume rolul de tata in putinul timp care i se acorda conform legii (daca este dornic sa profite de el).
Inca o data, imi pare rau ca pana la urma tot aici s-a ajuns.

Yagmur spune:
Ciarli, imi pare tare rau ca s-a intamplat acest lucru, dar sint de acord cu sfaturile primite de la celalalte forumiste: incearca sa nu proiectezi durerea ta asupra lor.
Eu sint mamica singura, tatal copilului nu se intereseaza de el si imi pun si eu multe intrebari despre cum voi gestiona situatia cand ma va intreba de el. Nu am discutat acest subiect, dar el stie ca nu are tata (are 2 ani si 11 luni). Pur si simplu cand un bunic l-a intrebat unde este tatal tau a raspuns Nu este. Punct. Pe mine insa nu m-a intrebat. Este un copil vesel si foarte sociabil.
Logoped, multumesc si eu de linkurile trimise.
Ruxij, chiar la ce ai spus tu ma gandeam ca ii voi spune cand va veni momentul. Si eu voi apela candva la ajutorul unui psiholog, pentru a putea reusi sa nu aiba traume mari; din pacate nu pot spune cu inima pe mana ca nu va fi o trauma lipsa tatalui, dar in viata mea de zi cu zi eu sint fericita cu statul nostru de familie monoparentala si sper ca voi reusi sa-l fac sa fie fericit chiar si in lipsa tatalui.....
Oare am reusit sa ma fac inteleasa??? Tare greu e sa ma concentrez de la munca
Iti doresc multa intelepciune!Yagmur - mami de Luca (19 decembrie 2006) varsta Luca

ellinia spune:
Eu as insista pe ideea cu explicatul foarte clar ca nu e vina lor - bine, acum e mult prea devreme, cand vor mai creste si vor incepe sa puna intrebari. Si nu trebuie lasat sa se intrevada nimic rau din partea ta la adresa lui, chiar si in situatia in care nu va mai da multe semne de viata (lucru care sper sa nu se intmaple). Eu am trait ceva asemanator, doar ca eram mai mare, aveam 10 anui cand am primit vestea. Din pacate inca de la inceput am considerat ca e vina mea daca cei doi - tatal meu si femeia cu care era se desparteau si tatal meu ar fi patit ceva grav de tot - asa m-au facut sda inteleg cei doi si au aruncat toat responsabilitatea asupra mea (asa gandeam eu). Credeam cu tarie ca ei nu trebuie sa se desparta si parintii mei sa se impace ... suna aiurea dar multa vreme asa a, crezut si mi-a fost foarte greu. Fetele trebuie sa stie ca parintii lor nu se mai iubesc, sunt prieteni dar le iubesc pe ele la fel de mult, in sensul asta nu s-a schimbat nimic, vor avea doua case, vor primi doua cadouri de Craciun, etc, sa incerci sa le faci sa vada si altfel lucrurile. Succes.