Refuza lingurita

Refuza lingurita | Autor: j_o

Link direct la acest mesaj

Buna.
Am un baietel in varsta de aproape 1 an. De cca 1 saptamana refuza sa manance cu lingurita cu care era obisnuit sa-si ia masa.
Totul a inceput and am observat ca nu-si mai manca intreaga portie pana cand intr-o zi a refuzat sa mai deschida guritza la vederea linguritei, lasandu-ma consternata.
Bineinteles ca deja si-a manifestat dorinta de-a manca singurel luand bucatele mici de paine, biscuiti, fructe pe care i le puneam in fata.
Evident, a scazut in greutate si asta ma ingrijoreaza mai ales ca el este de felul lui mai "atletic".
Refuzul lui de a ma lasa sa-l ajut sa manance ma nedumireste (fireste ca am sunat pediatrul si i-am spus de-a fir' a par intreaga poveste dar doamna dr. a pus un diagnostic telefonic de "probabil eruptie dentara" si mi-a spus sa-i dau Nurofen).
Intrebari: este oare posibil sa treaca prin prima lui criza de independenta? Sau, daca este eruptie dentara (masea) cat dureaza ? Ori, s-a plictisit de mancarea tip "piure"?
Am observat ca "gusta" curios din orice mananc eu dar daca ne punem frumos la masa nu ma lasa sa-i dau cu lingurita. Culmea e ca se joaca cu ea dar nu o duce singur la gura.
Oricum, daca s-a mai confruntat cineva cu asa ceva, ascult cu atentie sugestiile.
Am mai citit si eu cate ceva legat de psihologia copilului, dar afland cat de rudimentara este gandirea lor la 1 an, nu pot sa nu ma mir cand bebe refuza sa manance din lingurita lui.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Oliv spune:

Si eu am un baietel de 1 an si 7 luni. Exact la fel, la un moment dat, a inceput sa refuza sa mai primeasca mancarea tip piure data cu ligurita. si o tine tot asa. Ce sa iti spun, al meu deschide f f f greu gura sa ia ceva de mancare. Ce am facut, a fost sa ii fac dumicati mici de mancare, sa iau eu mancarea intre degete si sa i-o bag in gura prin casa in timp ce se joaca sau in carucior, in timp ce ne plimbam. Sau, i-am mai descoperit doua slabiciuni, timp in care, deschide gura: cand il las sa se joace la apa la chiuveta sau cand ii deschid focul la aragaz. De ex daca ii dau peste luandu-l cu mana il mananca, daca incercs a il pasez, sa il amestec cu ciorba, cereale, si i-l dau cu lingurita, nu deschide gura sub nici o forma. Eu sper sa ii treaca la un moment dat.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns j_o spune:

Multumesc pentru ca ai raspuns la subiect, Oliv.
Eu am observat cateva lucruri in ultima saptamana la fiu-meu:
- vrea sa manance singur, asta e clar (de vreo cateva zile lingurita sau lopatica au devenit ceva interesant pentru el si il las sa se joace cu ele cand si cat vrea)
- isi formeaza deja preferinte culinare (care insa nu au stabilitatea preferintelor noastre culinare, el aflandu-se la epoca descoperirilor), adica ii place iaurtul (pe care-l bea direct din cutia de iaurt), ii place painea, biscuitii, bucatelele de fructe
- mananca cu lingurita cand vine tat'su acasa
Nu pot zice ca sunt concluzii finale dar eu m-am hotarat sa nu ma opun dorintei lui de-as baga degetele prin mancare. Bineinteles ca sufar dupa covorul din sufragerie, care candva era curat (noi acolo mancam, pt ca bucataria e prea mica si nu avem loc),nu-mi place cand se manjeste tot (dar poate lui ii place)....insa nu am ce face.
Nu stiu daca fac bine, acesta fiind si motivul pentru care m-am adresat voua, mamicilor cu experienta. Cert este ca inca ma mai framant

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tisina spune:

Posibil sa fie si de la dintisori. Dar ai incercat sa ii schimbi lingurita cu care era obisnuit cu una noua, colorata (cu maimutoaie, ceva care sa ii atraga atentia)? Poate va fi curios sa o bage in gura, mai intai curata, apoi "mozolita" cu mancare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns j_o spune:

Da, am incercat sa-i schimb lingurita. De fapt, la un moment dat, chiar a functionat treaba (acum vreo 2 luni). Dar nu mai tine figura. Cred insa ca m-am lamurit: Radu vrea sa manance singur si este teribil de frustrat (chiar plange si se enerveaza) cand nu nimereste lingurita in gura cum trebuie.
Mesele dureaza bineinteles mai mult, dar cred ca asa va invata mai repede sa mestece mai bine (chiar ma gandeam sa renunt la blender si uite asta s-a si intamplat).
Cine a avut experiente similare, va rog sa le descrieti. Pentru ca doar noi, mamicile, putem descifra limbajul nevorbit al celor mici si pana am ajuns sa-mi dau seama ca fiu-meu nu face decat sa-si manifeste personalitatea in felul lui, mi-au trecut tot felul de idei prin cap.
Pupici tuturor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

la fetita mea a facut minuni scaunul de masa, care are o parte detasabila cu jucarioare. se amuza cu jucarioarele respective, timp in care ii bagam lingurita in gura.
cand s-a plictisit de jucarioare, am scos partea respectiva, iar pe masuta scaunului am insirat fel de fel de obiecte care ii atrageau atentia : bratari, margele,cutioare goale de crema sau flacoane golite de medicamente, o perioada a fost fascinata de boabele de orez pe care le rasturna si le punea la loc intr-un castronel, scobitori, sare grunjoasa, nuci, forme/jucarii care se baga una intr-alta. apoi am trecut la faza cu cariocile lavabile, scria pe masuta scaunului de masa sau pe hartii, cartonase, etc. a mai functionat o buna perioada uitatul la desene, pe canalul BebeTV, era fascinata de miscarile animalutelor si uita sa refuze lingurita...stiu, stiu, nu am procedat corect cu televizorul, dar alta metoda nu a functionat la momentul respectiv...
refuzul linguritei la aceasta varsta apare si din cauza eruptiei dentare, incearca sa folosesti o lingurita cu cupa din silicon, este moale si nu-l doare cand se atinge de gingie...da-i si lui o lingurita, lasa-l sa exploreze, dar inarmeaza-te si tu cu alta lingurita si fii pregatita sa-i bagi mancarica in gura cand e momentul potrivit...

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adriana mica spune:

J_o, la noi functiona la acea varsta alta metoda: ii dadeam lui o lingurita, cu care incerca sa isi duca singur mancarea la gurita in timp ce eu il hraneam cu alta lingurita. Preferam linguritele cu cupa de silicon.

Adriana, mami de Tudor alias 'Dudu'(26sept2006)

Uite ce mare am crescut...
www.totsites.com/tot/tudorandrei" target="_blank">Povestea merge mai departe...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ionica spune:

Sigur este de la dinti,il doare gingiile la atingere,eu i-am cumparat o lingurita moale din silicon si a acceptat-o ,inceaca si tu poate merge.
Dar daca vrea sa manance singur,lasa-l sa ia cu mana e chiar fun pt.el la varsta asta.

Si eu ii dau bebelinei mele nurofen la eruptie dentara,dar ii mai dau si cate o fiola de Camillia inaite de masa.
*camillia este o solutie buvabila cu musetel,se stie ca este imflamatoriu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns loredana_76 spune:

Daca ii da altcineva sa manince cu lingurita vrea?
Si noi am avut o perioada can ii dadeam cu mana,pt ca refuza lingurita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Pai nu asta e scopul linguritei la alimentarea cu piureuri si chestii pasate? Sa fie acolo pana poate bb sa pape singur? Al tau iti spune clar ca se descurca singur, ce mai astepti?

Da-i ce mananci si tu, in limite rezonabile, va fi ok, chiar daca in prima faza ti se pare ca mananca mai putin. In "no time" va capata indemanare si vei avea un baietel "mare". Probabil va cere mai mult lapte pana va reusi sa isi ia toata cantitatea singur, nu te stresa.

Eu o sa fac asta de cand va avea 6 luni, lingurita o voi folosi doar cu mana lui, cand va fi in stare. Cauta info despre auto-diversificare, daca vrei mai multe info.

Bravo lui!

pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CriPOD spune:

Tot io...
Sa-ti faci viata usoara: pune ziare sau un nylon mare sub scaunel; daca se manjeste rau si nu e frig la tine, dezbracat la scutec si cu o bavetica. La sfarsit, direct la baie, dai cu dusul. :D

Faza murdara nu dureaza mult, numai pana invata cum se face, dup-aia o sa aveti timp de maniere. :))

pepit
Common sense is not so common...[Voltaire]

Mergi la inceput