Va inchinati cand treceti pe langa o biserica?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui Iasmin08
Eu de felul meu sunt mai ''iute la manie si degraba varsatoriu de sange nevinovat''.

Iasmin, daca nu te-as crede pe cuvant ca folosesti un limbaj moderat (excesul de majuscule si cuvinte "tari" nu prea cadreaza), as spune ca propozitia de mai sus e o ... amenintare??

Fara indoiala ma insel.

Discutia de aici se adreseaza tuturor celor pentru care cuvintele "inchinat" si "biserica" inseamna ceva. Ca unul nascut intr-o tara cu majoritate ortodox-crestina si mare pasionat de vizitat biserici de orice denominare, gasesc subiectul foarte interesant. In primul rand prin diversele opinii exprimate aici, oricat de putin fundamentate ar fi ele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denizel spune:

Nikole, am trecut prin ce treci tu acum si as vrea sa-ti fac o recomandare: nu vorbi cu un preot despre asta! :) Eu am facut-o (cu mai multi) si regret si acum ca nu mi-am ascultat inima si am permis altora sa se bage in treaba mea cu Dumnezeu :). M-au costat tare mult discutiile acelea...

Iasmin08, pe ce te bazezi cand sustii ideea ca Pomul vietii este o "preinchipuire" a crucii?

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil !

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katya spune:

Denizel,pot sa-ti raspund si eu,ca-s pe-aici si am vazut intrebarea ta.Ortodocsii considera ca pomul cunostintei binelui si al raului din care-au mincat Adam si Eva e rascumparat prin Crucea pe care S-a jertfit Hristos,deci o anticipare a Crucii,asa cum Eva e rascumparata prin Maica Domnului,Eva insemnind "viata"-Maica Domnului aducindu-ne Viata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Iasmin08 spune:

Imi cer scuze tuturor, Beren you're included, dar eu ma retrag de pe acest subiect. (Ah, eu nu amenint, aia era descriere artistica)

Denizel, despre pomul vietii ar fi asa de frumos sa deschida cineva un topic gnostic sau nu (Imi aminteste de The fountain) Pomul vietii- axis mundi...

Iasmin, mama de strengar de 8 anisori

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Katya

Denizel,pot sa-ti raspund si eu,ca-s pe-aici si am vazut intrebarea ta.Ortodocsii considera ca pomul cunostintei binelui si al raului din care-au mincat Adam si Eva e rascumparat prin Crucea pe care S-a jertfit Hristos,deci o anticipare a Crucii,asa cum Eva e rascumparata prin Maica Domnului,Eva insemnind "viata"-Maica Domnului aducindu-ne Viata.

Katya, Pomul vietii nu e acelasi cu Pomul cunostintei binelui si a raului :).
In link-ul dat de Iasmin, se sutinea ideea ca Pomul vietii e o preinchipuire a crucii. Si, ma intrebam de unde aceasta idee.

"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.

Mergi la inceput

Pai stiu ca nu e acelasi pom,ai vazut ca eu nu am scris Pomul vietii,Iasmin s-o fi tulburat si ea...

Mergi la inceput

Katya, nu m-ai inteles .
In linkul dat de Iasmin se spune ca Pomul vietii e o preinchipuire a crucii.
(Iasmin a dat acest link pentru a demonstra ceva in discutia de mai sus).
Eu intrebam de ce Pomul vietii este considerat o preinchipuire a crucii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamabear spune:

Eu nu prea inteleg cum de s-a ajuns sa tot dam noi, ortodocsii , explicatii de ce facem semnul Sfintei Cruci, de ce avem icoane, de ce avem biserici, de ce ne inchinam cand trecem pe langa ele, de ce, de ce , de ce ...
Peste tot pe forum, vad ca biserca noastra e acuzata ca e antisemita, antiislam, anti..., ceea ce e complet eronat, dar de fapt pe aici , ortodocsii sunt luati la intrebari, pusi sa-si justifice practicile religioase , sunt tratati cu superioritate, ca de, sunt cam naivi, si li se calca in picioare credinta.

Subiectul era " Va inchinati cand treceti pe langa o biserica?", si cred ca se presupunea ca fiecare sa raspunda cu da sau nu , si eventual sa-si argumenteze raspunsul, nu sa se ajunga la o disputa inter-religioasa, in care ortodocsii sa se tot "apere" de "atacurile" celorlalti.

E evident pentru oricine, mai ales pentru un moderator, ca discutiile astea sunt total off-topic, asa ca propun ,pentru cine vrea tot felul de explicatii despre practicile religioase ale ortodocsilor sau vrea doar sa le combata, sa deschida un topic potrivit, eventual nu la SC , ci la un subforum mai potrivit pentru paruiala.

PS: Beren, Iasmin ti-a dat un link, a adus argumente la cele afirmate, mai ramane sa ai si tu bunavointa sa citesti, inainte de a o acuza ca spusele ei sunt doar o opinie nefondata.

Mergi la inceput

Denizel,da,dupa aia am vazut ca te refereai la link.Nu l-am citit,nu-mi mai dau cu parerea despre vreun pom,ca-i al vietii,al binelui sau de care-o fi,ca de-acolo o veni Crucea,n-o veni de-acolo,stiu ca-s ortodoxa si fac parte dintr-o Biserica veche de 2000 de ani care are Cruce si se-nchina la biserici,ce sa mai zic?Eu ma-nchin si la icoane, si la biserici,si cind m-asez la masa,si cind ma ridic de la masa,si cind ma culc,si cind ma scol,si cind ies din casa....Fiecare cu religia lui.

In alte religii unii zic ca au fost vreo pisica inainte sa vina pe lumea asta iar dupa ce-or muri,s-or transforma poate in vreo lalea sau piatra,ce-avem noi cu ei?

Va las si eu,numai bine tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beren spune:

Citat:
citat din mesajul lui mamabear
PS: Beren, Iasmin ti-a dat un link, a adus argumente la cele afirmate, mai ramane sa ai si tu bunavointa sa citesti, inainte de a o acuza ca spusele ei sunt doar o opinie nefondata.

Mamabear, Iasmin n-a dat nici un argument, ci doar un link care avea doar o legatura marginala cu ce se discuta la momentul acela: "obiceiul semnului crucii" inainte de Iisus. In plus, link-ul nu contine nici o referinta istorica, doar interpretari oficiale ale BOR.

Moderatorii au si ei dreptul la libera expresie, stii - la fel ca orice user. Iar subiectele de fata sunt deschise tuturor, indiferent de pozitiile lor religioase.

Mergi la inceput