Nu mi se aproba de DRU sa am program redus!!!!

Nu mi se aproba de DRU sa am program redus!!!! | Autor: mikim

Link direct la acest mesaj

Am mai postat aici, mai de mult
Am o fetita care are 11 luni si am inceput serv de cand avea 2 luni.
Mi s-a aprobat program redus de munca cu 2 ore conform OUG 96/2003.
Am aflat de aici, pe forum, ca mai avantajos pentru mine este ca cererea sa fie facuta conform CCM la nivel national, adica sa beneficiez de 2 ani de acest program redus.
Dir RU a spus ca firma noastra nu respecta prevederile CCMN nu mai stiu de ce.

Acum am fost la DRU inarmata cu: art 86 din Codul muncii si din art 2 dinReg intern, dovedind ca neavand un alt tip de contract colectiv de munca, se respecta cel la nivel national.
Am aratat si prevederile CCMN:
Art. 17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca.

Mi s-a aspus ca in articol nu scrie ca programul redus se acorda pe o perioada de doi ani!!!! , ci pe 1 an, coroborat cu OUG 96/2003.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mikim spune:

DAca nui cer prea munt, parca se postase aici o cerere pentru reducerea pr de lucru cf CCMN, m-as blinda cu cat mai multe argumente in favoarea mea can o sa merg la dir general.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui mikim

Am mai postat aici, mai de mult
Am o fetita care are 11 luni si am inceput serv de cand avea 2 luni.
Mi s-a aprobat program redus de munca cu 2 ore conform OUG 96/2003.
Am aflat de aici, pe forum, ca mai avantajos pentru mine este ca cererea sa fie facuta conform CCM la nivel national, adica sa beneficiez de 2 ani de acest program redus.
Dir RU a spus ca firma noastra nu respecta prevederile CCMN nu mai stiu de ce.

Acum am fost la DRU inarmata cu: art 86 din Codul muncii si din art 2 dinReg intern, dovedind ca neavand un alt tip de contract colectiv de munca, se respecta cel la nivel national.
Am aratat si prevederile CCMN:
Art. 17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca.

Mi s-a aspus ca in articol nu scrie ca programul redus se acorda pe o perioada de doi ani!!!! , ci pe 1 an, coroborat cu OUG 96/2003.

Mihaela, mama Karlei si Mariei, printesele mele

Ti s-a spus corect, art. 17 sus-invocat defineste tipul de concediu (astfel cum este definit de OUG 148), si nu varsta copilului.
OUG 96/2003 este foarte clara in acest sens: pana la varsta de un an a copilului.
Poti incerca sa mergi in instanta (eu am castigat in favoarea angajatorului de doua ori in aceasta cauza) - dar judecatorul este suveran, poate gasesti unul care sa dea o interpretare personala a textului de lege.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mikim spune:

Dupa raspunsul dar, chiar ca nu mai inteleg nimic!!!
Am ma postat aici si am inteles ca programul redus este pe o perioada de 2 ani, toate mamicile au beneficiat de aceasta perioada!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greierash78 spune:

Acel art. 17 din OUG 96/2003 se refera la salariatele ce alapteaza..., ceea ce nu e cazul tau...cred!
http://www.contractdemunca.ro/codul-muncii/articol/id_165/pageID_1/2.html
Shi eu m-am intors la serviciu mai devreme, am program redus pana implineshte bebe 2 ani...adica cat tzine concediul de creshtere copil!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui greierash78

Acel art. 17 din OUG 96/2003 se refera la salariatele ce alapteaza..., ceea ce nu e cazul tau...cred!
Shi eu m-am intors la serviciu mai devreme, am program redus pana implineshte bebe 2 ani...adica cat tzine concediul de creshtere copil!!

ppv shi Sara Ioana (7 octombrie 2004) shi Rares Constantin (4 martie 2009)
http://www.flickr.com/photos/27728467@N06/

In ce baza legala ai program redus?
OUG 96 reglementeaza protectia maternitatii la locul de munca, si este aplicabila doar femeilor gravide si celor care alapteaza pana la varsta de 1 an a copilului.
Si Normele de aplicare sunt la fel de explicite, in sensul ca trebuie sa faci dovada cu acte medicale ca alaptezi.
Probabil ca legiutorul a considerat ca dupa varsta de 1 an sunt situatii exceptionale cele in care alaptatul este singurul aliment al copilului, deci de el ar depinde dezvoltarea copilului. De aceea se limiteaza la un an al copilului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns claudela spune:

Si eu am program redus cu 2 ore pana ce implineste fetita 1 an...Reglementarea legala care mi-a dat aceasta posibilitate e ordonanta 96/2003 si asta pentru ca alaptez...Acum sunt si eu curioasa sa citesc CCMN sa vad ce prevederi contine referitor la mamicile care renunta la concediu de crestere copil...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greierash78 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mediajust

Citat:
citat din mesajul lui greierash78

In ce baza legala ai program redus?
OUG 96 reglementeaza protectia maternitatii la locul de munca, si este aplicabila doar femeilor gravide si celor care alapteaza pana la varsta de 1 an a copilului.
Si Normele de aplicare sunt la fel de explicite, in sensul ca trebuie sa faci dovada cu acte medicale ca alaptezi.
Probabil ca legiutorul a considerat ca dupa varsta de 1 an sunt situatii exceptionale cele in care alaptatul este singurul aliment al copilului, deci de el ar depinde dezvoltarea copilului. De aceea se limiteaza la un an al copilului.

"Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc).

In baza Contractului Colectiv de munca unic la nivel national 2007 - 2010, pot beneficia de acest progr redus...!In 2005 cand Sara avea 1 an cand m-am intors la serviciu, ..pana cand a implinit 2 ani...am avut program redus!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:
citat din mesajul lui claudela

Si eu am program redus cu 2 ore pana ce implineste fetita 1 an...Reglementarea legala care mi-a dat aceasta posibilitate e ordonanta 96/2003 si asta pentru ca alaptez...Acum sunt si eu curioasa sa citesc CCMN sa vad ce prevederi contine referitor la mamicile care renunta la concediu de crestere copil...

Gasiti pe pagina legislativa toate acestea

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput