Cum pot inchiria un apartament?
Vin cu o intrebare cam ciudata, dar nu prea ma pricep si am nevoie de niste sfaturi...
Deci, daca am un apartament de inchiriat (Ploiesti) si nu-s acolo sa o pot face personal, rudele nu vor sa fie implicate, cum as putea proceda?
Pot apela la o agentie imobiliara? Se dau cheile? E vreun risc? Cine hotaraste daca-i clientul bun platnic si chirias bun?
Cum se face?
Multumesc mult ptr. ajutor si sfaturi!
Io cu Cristian -fiul meu preferat - & Amélie -fiica mea preferata
---------------------------------------------
www.inimacopiilor.ro - de la INIMA ta, la INIMILE lor!
www.watch-out.eu
Raspunsuri
ladyJ spune:
Ti-as sugera sa te ocupi singura de asta si daca nu poti, delega pe cineva din familie, un prieten, o cunostinta macar. Este o nebunie sa dai cheile unui agent,unui strain, cum de te-ai gandit la asta? Plus ca trebuie sa semnezi un contract...
Irinusha spune:
LadyJ, multumesc ptr. raspuns!
N-am inteles de ce n-as putea avea incredere intr-o firma serioasa de imobiliare ... Sau nu exista asa ceva in tara?
Stiu din alte tari, ca pot lasa cheia fara nici o grija, facand un contract cu mine (ptr. asta exita imputernicire) sunt clientul lor si se comporta ca atare.
In fine ... vad cum ma descurc!
Nota ptr. moderator: multumesc ptr. mutarea subiectului. Insa nu-i vad rostul, n-am intrebat despre legi, nici contracte sau alte cele, ci am cerut doar un sfat. Cred ca la generale as fi avut mai mult succes.
Cateodata ajutorul necerut strica ...
www.watch-out.eu
marius spune:
Da, nu este un topic de legislative, insa nu este nici de generale. La Cum pot sa.... este aceasta sectiune "know how".
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
ellinia spune:
Irinusha, eu stiu multe persoane care lasa cheile la agentii, de regula la cei prin care au cumparat apartamentele sau cat de cat cunoscuti. Poti face tu un contract cu ei, de administrare. Tu, nefiind in localitate ii delegi pe ei sa se ocupe de gasirea chiriasului. Iti poti deschide un cont in banca iar ei pot verifica daca utilitatile sunt platite constant. Ceri o garantie de la chirias, cv unei luni pentru cazul in care pleaca si te lasa cu datorii. Implica un risc, dar orice inchiriere implica riscuri. Parerea mea e sa faci contract scris si cu chiriasul, chiar daca platesti un impozit acolo, ai o acoperire. Nu sfatuiesc pe nimeni sa accepte "la negru" indiferent de domeniu, samd. Chiar daca platesti un impozit, ai o acoperire, poti trage pe cineva la raspundere.
LoraG76 spune:
Irinusha, da, se poate face contract prin agentie, chiar se practica asta, nu implica nicio datorie pecuniara catre agentie din partea ta, ci doar din partea chiriasului. Mie mi se pare ok metoda - contract de inchiriere se face de catre agentie, in numele tau.
Lora, mami de Iustina
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi
(Niciodata sa nu spui niciodata!)
Irinusha spune:
Ellinia, Lora, mii de multumiri!
Deci se poate ... nu suntem chiar in jungla! ;)
Acum sa vad de unde iau o agentie serioasa ...
Ellinia, neaparat legal ... stiu ca este o "lupta cu morile de vant" in caz de "neintelegeri" cu viitorul chirias, dar barem asa ai mai multe sanse. Si pana la urma si statul are nevoie de un venit acolo .... :)
Marius, multumesc!
www.watch-out.eu
ioana_77 spune:
Nu poate sa-ti garanteze nimeni ca e bun platnic (chirasul).Poti face un contract semnat de ambele parti (proprietar si chirias) in care sa stipulezi obligatiile ambelor parti, inventarul casei in momentul presarii, indexul la apomete, gaz, electicitate. Musai sa ceri garantie pe o luna, doua, ca sa ai o eventuala acoperire.
Cel mai bine ar fi sa se ocupe cineva din familie, macar sa tina din scurt plata datoriilor: intretinere, utilitati.
Bafta la gasit chirias bun!
Irinusha spune:
Asa ... deci tatal meu a reusit sa-si inchirieze apartamentul.
Deci vin cu alta intrebare: de unde se poate obtine/cumpara/procura un contract de inchiriere bun (legal sau cum vreti sa ziceti) ... unul unde mai trebuie sa fie trecuti chiriasul, propietarul, etc..
Daca ar fi vorba de Germania as stii de unde sa-l cumpar, dar asa suntem iar pe langa ...
Multumiri ptr. indrumari!
Sanatate!
LoraG76 spune:
Irinusha, ti-am trimis un PM cu un model de contract de inchiriere.
Lora, mami de Iustina
Ajutati-o pe Alina!
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Cat%20de%20fericit%20e%20copilul%20tau%20KLORANE&page=10" target="_blank">concurs Klorane -> lau1- gemeni fericiti
Teledon pentru Dan
www.inimacopiilor.ro
Bazar pentru Sebi
(Niciodata sa nu spui niciodata!)