Ce este religia?
.. m-a intrebat zilele trecut flacaul cel mare, proaspat scolar care a inceput la scoala orele de religie. (pe care le frecventeaza deocamdata)
M-am straduit sa-i explic.. din punctul nostru de vedere, care .. nu stiu daca suntem agnostici, dar cu siguranta nu suntem crestini practicanti. I-am povestit si de alte credinte.. de zei, lalala. Si de faptul ca unii oameni cred in rai/iad.. dar mai important este sa nu faci faptele cele rele nu ca sa nu ajungi in iad.. ci pentru ca... si pentru ca...
Dar nu sunt multumita in totalitate.
Pentru parintii asemanatori sau mai putin asemanatori: ce idei aveti?
Multumesc.
Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite sa iti vezi de drum. (Jeanne Wasbro)
Raspunsuri
adinag spune:
Si noi am avut o discutie foarte asemanatoare cu proaspata noastra scolarita. Si raspunsurile au fost cam la fel. Noi ammai vorbit despre credinta, dar nu sub denumirea de religie, cu care oricum nu ma identific. Ea a inteles repede despre ce e vorba: "aaa, iarsi despre Isus..."
Cred ca oricum intrebarile vor veni de la ea si i le voi raspunde la fel, incat sa auda cate ceva din mai toate religiile.
sanziana72 spune:
Eu am gasit o carte pentru copii: "Religiile lumii" sau asa ceva. Are o coperta portocalie (Vezi ca exista si una pentru adulti tot cu coperta portocalie dar alt desen).
Mi s-a parut destul de interesant tratata ideea si la nivelul lor.
Raspunde la intrebari generale de religie, dupa care prezinta religiile principale (crestine, islam, budhism, hinduism, iudaim...). Vorbeste despre obiceiurile lor, sarbatori, monoteism, pluriteism, ateism...
Ca sa isi faca o imagine de ansamblu cred ca e ok.
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
MElise spune:
Sanziana, la ce editura a aparut cartea? Ma intereseaza si pe mine...copilul meu este deja in clasa a doua si am sentimentul ca recepteza intr-un mod cam dogmatic ceea ce i se spune la scoala. In plus, acest lucru este intarit si de catre una dintre bunici care e genul de om simplu , caruia nu ai cum sa ii explici prea multe lucruri...
adinag spune:
Citat: |
citat din mesajul lui makydenis Explicati pe intelesul copiilor: http://ro.wikipedia.org/wiki/Religie |
Nu inteleg, unde e explicatia pe sensul copiilor?
Oricum, buna ideea cu cartea, voi cauta si eu.
sanziana72 spune:
Asta e cartea pe care am cumparat-o eu. Se numeste de fapt Religiile. Vad ca e incadrata la sectiunea pentru copii intre 6 si 9 ani. Este tradusa din franceza, fiind o enciclopedie pentru copii Larousse. Cred ca e editura Rao, dar nu sunt sigura.
http://www.raobooks.com/raobooks_fisa_carte.php?fisa_id=1460&niv1_id=5&niv2_id=52010&niv3_id=520103042&niv4_id=5201030424005
Cauntand-o acum insa pe internet am descoperit ca mai exista una:
http://www.piticipecreier.ro/carte/44764-Religiile-lumii.html
Pentru copii intre 6 si 12 ani. Daca o cumpara cineva pe aceasta, ma intereseaza ce contine si cum e.
Cartea cu care se poate confunda prima este aceasta: Religiile lumi, enciclopedia Larousse pentru adulti.
http://www.raobooks.com/raobooks_cautare.php?cautare=religiile%20lumii&l=1
Mai sunt cateva carti care par interesante despre religiile lumii, dar sunt pentru adulti si costa peste 100-200 lei.
Am mai vazut o enciclopedie ilustrata despre religii care parea interesanta si pentru copii, dar era doar in engleza si nu am gasit ca s-ar comercializa in Romania.
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
ruxandra_sb spune:
Multumesc frumos.
f interesanta ideea cu enciclopediile.. eu nu vazusem decat "Biblia pentru copii" sau "Prima mea bibilie".
Rasul e ca stergatorul de parbriz: nu opreste ploaia, dar iti permite sa iti vezi de drum. (Jeanne Wasbro)
miria_cristina spune:
In primul rand dai copilului raspunsuri pe intelesul lui.
De genul: Religia este iubire, bunatate, mila.
Apoi, dezvolti, dar numai cat permite intelegerea lui.
Toate religiile mari se bazeaza pe aceasta definitie, dar neincluzand mila care este concept exclusiv crestin.
Cristina +13 si Damiana (5 nov 2004) http://photos.yahoo.com/miria_cristina
"Treci din lumina in umbra pentru a face loc altora."
paisacodruta spune:
Buna,
Fetitele mele sunt mici momentan dar la o intrebare de genul acesta ( depinde si la ce varsta este copilul ) asi pleca de aici DEX-ul
-RELÍGIE, religii, s.f. 1. Sistem de credin#539;e (dogme) #537;i de practici (rituri) privind sentimentul divinit#259;#539;ii #537;i care îi une#537;te, în aceea#537;i comunitate spiritual#259; #537;i moral#259;, pe to#539;i cei care ader#259; la acest sistem #9830; Fig. Crez, cult. 2. Disciplin#259; predat#259; în #537;coal#259;, având ca scop educarea #537;i instruirea elevilor în spiritul religiei
-RELÍGIE s. f. 1. form#259; a con#537;tiin#539;ei sociale caracterizat#259; prin credin#539;a într-o divinitate, într-o fiin#539;#259; supranatural#259;, creatoare #537;i guvernatoare a cosmosului #537;i prin oficierea unui cult; confesiune.
Asi spune asa " hai sa vedem ce zice in dictionar si pe baza definitei discutam si ne lamurim ....nu stie de ex. ce inseamna cult sau alt cuvant?Cautam in dictionar pana ne lamurim.
principiile religei , formele ei,ce zice biblia , numarul religiilor din lume e cu totul altceva
La o intrebare de genul acesta : Ce este......?imediat asi lua dictionarul si de la definitia de baza asi pleca in explicatii
O seara buna
Kehleyr spune:
Grea intrebare. Mai ales cand esti intr-o familie unde mama e agnostica, tata crestin nepracticant, bunicii materni atei iar bunica paterna super credincioasa. Nici nu stii cum e mai bine de fapt pentru copil, cand nici adultii nu stiu...
Eu i-am explicat fetei mele de 6 ani numai despre zei. Si i-am spus ca pe vremea aceea oamenii nu stiau cum functioneaza natura sau cum sa isi explice diverse chestii si atunci au "inventat" zeii. Dar e cam dur sa ii spui asa ceva despre crestinism... si nu vreau sa fiu atat de pragmatica mai ales ca sunt nenumarate valori universal valabile promovate de religie (cum zice miria_cristina) care e foarte frumos sa le invete. Dar nu stiu daca as putea spune chiar ca religia = bunatate. E un pic cam... abstract.
It is a truth universally acknowledged, that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife.