Herta Muller - Nobel pentru literatura 2009!!

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Olina87

pacat, de asemenea, ca multa lume ( si ma refer in special la conationalii nostri) nu-si da seama inca de faptul ca, asa cum s-a spus deja aici, indiferent ce nationalitate sau tara o revendica, premiul primit de ea este un serviciu enorm adus Romaniei si o adevarata etapa intr-un proces al comunismului care poate va avea loc cindva si pe care noi, romanii nu am fost in stare sa-l incepem macar...

Nu stiu daca e chiar asa. Doamna a declarata aseara pe un canal nemtesc ca ea defapt nu s-a simtiti niciodata romanca,( cu toate ca era a doua sau a treia generatie din familie nascuta in RO)ca NU considera Romania ca fiind tara ei materna, ca in RO a avut numai de suferit, si colac peste pupaza s-au difuzat simultan si imagini din Romania anilor 80, cu case darapanate, cozi imense si fetze triste care stau sa capete o paine...

Ce sa zic, a avut doar cuvinte de ´´lauda´´ la adresa Romaniei

Nemtii continua sa o numeasca ´´romanca´´ sau romanca cu radacini nemtesti, iar ea zice ca e deutsch si punct.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

Ce elogiu mai inalt se putea aduce celor ce au trait vremurile acelea cumplite si au simtit nevoia de a striga, de a schimba, de a face ceva ?!

Ce balsam mai bun putea alina ranile timisorenilor si a tuturor ce au trait acele sentimente frante, zbuciume si framantari cumplite ?

Ce moment mai potrivit ca anul acesta se putea gasi .. cand 20 de ani de la revolutie sunt trasi numai pe hartie?

In sfarsit… o oda cantata in cinstea demnitatii celor ce au avut curajul sa inceapa o epoca noua.. un tribut adus celor ce au facut posibil acest moment : cand pot sa ma exprim libera ca pasarea cerului, sa spun ce gandesc, ce-mi doresc pentru mine si familia mea..

Ma inchin in fata Hertei Muller, ma inclin in fata sacrificiului familiei ei ! Chapeau!

Stiu ca o sa-mi atrag cuvinte de acuzare ca "discursul " meu pare comunist.. insa este inima mea ce a strigat, radacinile mele din Ardeal si mandria de a citi in toate ziarele lumii despre o romanca , despre un om ce a atras atentia asupra a ceva "altfel" : comunismul ...

sunt o persoana ce am vazut revolutia la televizor... insa mi-au ramas intiparite in minte primele strigate auzite la timisoara atunci.. nu pot explica.. stiu numai ca au fost cumplite si ca nu le pot uita..

un adolescent m-a intrebat aici , in Belgia daca-mi mai aduc aminte cum era in comunism?! si daca pot sa-i explic.. pt ca din carti pare cumplit! ca nu-si poate imagina ceea ce a citit...

si vreau sa va spun ca a fost tare greu sa-i explic.. si ca niciodata nu se poate pune in situatia noastra.. si nici imagina simtamintele traite in acea epoca.

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Cred ca nu s-a inteles exact ce a spus Olina.

Citat:
premiul primit de ea este un serviciu enorm adus Romaniei si o adevarata etapa intr-un proces al comunismului care poate va avea loc cindva si pe care noi, romanii nu am fost in stare sa-l incepem macar...

Sigur ca premiul e si al statului roman. Care a oferit scriitoarei tema majora a operei sale: comunismul/ Ceausescu/ regimul dictatorial de iz sovietic in relatie cu omul traitor sub vremi.
Pentru ca a trait toate astea, toate aceste suferinte, Herta Muller ar trebui sa fie recunoscatoare statului roman.

Scuzati-mi cinismul, dar mi se pare caraghios sa-i reprosam ca n-are cuvinte de lauda la adresa Romaniei. Nu vad de ce ar trebui sa aiba.

Nobelul asta e premiul ei. Punct.

Noi, ca tara, am putea profita de el in sensul spus de Olina. Numai ca n-o sa o facem, ca sintem prea comozi.

Triunghiul portocaliu *

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Ileana, nu e vorba ca nu lauda Romania comunista, cred ca niciunul din noi nu o face. Pe mine m-a surprins nitel reactia ei vis-a vis de Romania in general.Adica ea tot insista sa nu fie numita romanca, asa cum presa nemteasca o face.(de exemplu).

Daca ea nu traia in Romanaia n-ar fi obtinut probabil premiul ca i-ar fi lipsit ´materia prima´´pentru literatura ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Ileana, nu e vorba ca nu lauda Romania comunista, cred ca niciunul din noi nu o face. Pe mine m-a surprins nitel reactia ei vis-a vis de Romania in general.Adica ea tot insista sa nu fie numita romanca, asa cum presa nemteasca o face.(de exemplu).

Daca ea nu traia in Romanaia n-ar fi obtinut probabil premiul ca i-ar fi lipsit ´materia prima´´pentru literatura ei.

ladyJ, nu stiu ce sa zic, decit sa-i indemn pe toti s-o citeasca. Cartile ei spun, probabil, mai mult decit o suta de interviuri. Niciodata nu si-a ascuns originea. Ca nu se simte romanca, o inteleg; nici n-avea cum traind printre etnici germani.
Dar, asa cum mai spus, recunoaste ca si in Germania s-a simtit la fel de inadecvata ca si in Romania. Mie mi se pare un om sensibil, marcat si bintuit de trecut. De aici poate si exagerarile ei...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

ladyJ. Reactia ei nu este surprinzatoare. Tot ceea ce a trait in Romania a zdruncinat-o foarte tare. Femeia nu poate sa-si revina nici asazi. Inclusiv faza in care povesteste cum la un hotel din Romania a urmarit-o securitatea e paranoia curata. Poate aia doi erau paparazzi sau altceva.

Sa fim seriosi, astazi nu te mai urmareste securitatea pentru cartile tale despre comnunism sau securitate sau orice. Dovada ca vine, tine conferinte, cartile ei sunt publicate in Romania necenzurate, etc. Dar ea inca se simte ca un animal haituit, vede pericoe la orice colt, etc. Poate trebuia sa faca ceva terapie dar poate ca daca facea terapie nu mai primea premiul Nobel.

Daca avea o firma privata si venea in Romania ca sa participe la o licitatie sa zicem de petrol si zicea c-a urmarit-o securitatea o credeam. Baietii cu ochi albastrii vin astazi, in 2009, numai dupa bani. Ei sunt pusi sa afle urgent ce faci, ce invarti, ce preturi ai, de-al cui esti, si sa furnizeze aceste informatii grupurilor de interese de la care-si castiga pinea (in plicuri bine inchise, nu pe statul de la SRI).

A... si inca ceva ma ingrijoareaza. Deportarea germanilor a fost impusa Romaniei cu pistolul la tampla, de catre rusi. Au colaborat si romani, dar multi (pe atunci Regele Mihai era inca la "putere") s-au opus. Principesa Ileana povesteste in memoriile sale cum in perioada aceea (cand rusii au cerut numai germanii buni de munca, deci nu batranii si copiii) s-au organizat o multime de actiuni ale oamenilor cu suflet din tara pentru ingrijirea si hranirea copiilor si batranilor ramasi de izbeliste. Imaginati-va copii de 3,4,5ani, ramasi prin sate brusc, fara mama fara tata. A fost o tragedie imensa. Atunci sute de romani si-au riscat viata si propria lor libertate pentru a organiza o retea de distributie a alimentelor, obiectelor de imbracaminte, etc. Asta in ciuda foametei si saraciei genralizate de dupa razboi.

Din pacate fiecare isi aminteste ceea ce vrea din incercarile prin care trece...

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Citat:
citat din mesajul lui simali

ladyJ.
Din pacate fiecare isi aminteste ceea ce vrea din incercarile prin care trece...

Alice

Sau din fericire pentru literatura...

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nora spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Nu stiu daca e chiar asa. Doamna a declarata aseara pe un canal nemtesc ca ea defapt nu s-a simtiti niciodata romanca,( cu toate ca era a doua sau a treia generatie din familie nascuta in RO)ca NU considera Romania ca fiind tara ei materna, ca in RO a avut numai de suferit, si colac peste pupaza s-au difuzat simultan si imagini din Romania anilor 80, cu case darapanate, cozi imense si fetze triste care stau sa capete o paine...

Ce sa zic, a avut doar cuvinte de ´´lauda´´ la adresa Romaniei

Nemtii continua sa o numeasca ´´romanca´´ sau romanca cu radacini nemtesti, iar ea zice ca e deutsch si punct.

Si noi ne batem capul aici. Omul este perfecta subspecie de cameleon sau, in limbaj homo-sapiens-ist: oportunist pe viata.

E simplu, premiul si meritele sunt ale doamnei Herta Muller si doar atat.Legat de ne-apartenenta dansei la tara in care s-a nascut si a trait 34 (!)de ani: a suferit in Romania si a utilizat suferinta ca sursa de inspiratie.

Value added? Se aminteste lumii inca o data ce molima a fost comunismul...

Dar Romaniei nu i se face nici un serviciu, dimpotriva. Poate nici nu merita...

Chiar trist.

Ardeiash, tu esti visator

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

si bunicul meu a fost deportat ... si si-a pierdut un plaman atunci .. mainile si picioarele i-au degerat.. si explica : vedea oameni carora le cadeau degetele de la ger .. a fost cumplit.. sunt sigura ca multi din noi avem in familie bunici sau parinti care au trait vremuri de neimaginat atunci sau mai apoi..

Herta Muller a povestit despre toate astea.. este un merit al ei, evident... insa tot ea afirma "Dictatura m-a determinat s#259; scriu" .. desi istoria este a noastra... si faptul ca are origini in Romania .. asta nu le poate sterge cu buretele..

ea afirma ca nu este romanca insa eu tot sunt mandra de realizarea ei.. si simt o enorma bucurie cand citesc pe prima pagina a tuturor ziarelor roumanie sau roumaine...

chiar daca unii sunt rautaciosi.. de exemplu in ziarele belgiene se scrie ca juriul a dorit in mod expres sa acorde acest premiu Hertei Muller pentru a marca mai bine caderea zidului german si a blocului de est.. ca si cum .. vezi Doamne! un titlu de articol de ex: Invitatul surpriza! ... adica herta era invitat la decernarea premiilor... hai ca numerita sa ne suparam.. ci doar sa ne bucuram ..

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput