Herta Muller - Nobel pentru literatura 2009!!
Raspunsuri - Pagina 3
Nora spune:
Toata stima si felicitari doamnei Herta Muller!
Nici eu nu am citit nimic dar am sa caut in librarii, precis s-a tradus si-n franceza, sau poate o sa rog pe cineva din tara sa-mi caute cartile ei.
Eu am un gust amar, totusi, iar suntem durere, dictatura si uratenie...
iileana spune:
Marius Oprea: “ce ma enerveaza e ca iar o confisca unii cum ca e românca. Care românca? Nu i-au dat dosarul de la Secu’ macar, despre care ea a vorbit atît de mult!”.
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/marius-oprea-se-lauda-cu-ea-ca-e-romanca-unde-ii-e-dosarul-de-la-secu-8066.html
Edit: tot din voxpublica: Transmitem fenomenul “Herta” live. Sper sa nu o urîm pîna dimineata.... Fain. Si cuprinzator ;).
Triunghiul portocaliu *
lilanda spune:
Acu' ca sa fiu pe deplin obiectiva, Nobelu' asta cre' ca are legatura si cu cei 20 de ani de la caderea zidului Berlinului. Muller a indeplinit, asadar, toate conditiile politico-literare!!
desprecopii spune:
Iata ce spune Herta Muller despre limba în care a inceput sa scrie poezie si proza:
“In limba română metaforele sunt mult mai senzuale si merg direct la tintă. Iar această imagine directă mi se potriveste uneori mai bine decâ ceea îmi oferă limba mea maternă, germana. Acesta este si unul din motivele pentru care am dorit să învăt româna.
Am foarte mare sensibilitate pentru limba română, dar nu prea am vocabular. Si e greu să te exprimi dacă nu ai vocabular. Mi-amintesc că atunci când l-am întâlnit pe Emil Cioran la Paris, îmi spunea că de când a ajuns în Franta a refuzat să vorbească in limba română. Dar, că de când a îmbătrânit, visează în limba română si n-are ce să facă"
Citesc cu placere: Supereva.ro | Blogul meu |
lilanda spune:
mirela, mie mi se pare uluitor sa inceapa sa scrie in limba romana (din cite stiu eu, singura carte scrisa in romaneste e "Este sau nu este Ion"). Si asta in conditiile in care primul ei contact cu limba romana a fost undeva prin liceu!!
iileana, misto rezumatul fenomenului Herta!! Stai sa vezi cind i-or citi mai multi cartile
desprecopii spune:
lila eu nu stiu ceva anume dar poate stii tu si ma luminezi: premiul a fost acordat pentru opera scrisa in limba romana sau limba germana? Este absolut fantastic sa scrii in alta limba decat cea materna, intotdeauna am crezut ca limba materna este dictionarul complet al tuturor sentimentelor umane...
iileana spune:
A scris numai in limba germana, nu si in romana, pentru ca, dupa cum chiar ea afirma, nu poate. A invatat limba romana la 15 ani.
Triunghiul portocaliu *
lilanda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii premiul a fost acordat pentru opera scrisa in limba romana sau limba germana? Este absolut fantastic sa scrii in alta limba decat cea materna, intotdeauna am crezut ca limba materna este dictionarul complet al tuturor sentimentelor umane... |
Mirela, toate cartile Hertei Muller (cu exceptia lui Ion) sint scrise in germana. Ea ea nascuta in Romania, insa e etnic german, iar limba ei materna e germana (svaba ). In "Regele se inclina si ucide" povesteste ca primul ei contact cu limba romana a fost atunci cind s-a mutat la liceu, la oras.
De ce spun ca premiul este exclusiv al ei, e ca nici in Germania nu i-a fost usor. A fost contestata, i s-a reprosat ca nu vorbeste bine germana, ca e obsedata de Securitate, ca scrie prea mult despre trecut!!
desprecopii spune:
lila, multumesc si tie, o admir si incerc sa aflu cat mai multe despre ea. Poate ne puneti si vreo poezie de a ei - am cautat pe net si nu am gasit.