adoptii internationale
Buna fetelor,
sint nou venita si as vrea sa va rog sa-mi dati informatii din experienta voastra. Dorim sa adoptam o fetita din Romania, traim in germania si sotul meu mai are cet. rom, eu nu mai am , doar germana. Dar avem o casa in Rom. si as putea eu sa stau in Rm. pe perioada adoptiei si fara sot? adica vreau sa intreb daca eu stau in rom si sotul in Germ ca are serviciu aici si daca eu as putea sa adoptez fara ca el sa fie in romania?
Ar fi asta o posibilitate?
Multumesc
Raspunsuri
ioanaalice spune:
Cred ca ar trebui sa te interesezi la Oficiul Roman de Adoptii (ORA) pentru ca sotul tau are cetatenie romana si puteti demonstra ca aveti domiciliu in Romania.
Nedelia1812 spune:
am fost deja in Romania, dar nu ne-au permis sa depunem actele pentru adoptie deoarece sotul meu are cetatenie romana dar domiciliul in Germanai, iar eu ca cetatean german cu domiciliul in Romania nu era buna hirtia aia ce am primit la politie adica certificat de inregistrare cum ca am drept de sedere in Romania definitiv si cu adresa pe ea, nu era valabila aveau nevoie de carte de identitate care eu nu primesc , pentru ca nu sint roman ci gaerman cu dom in romania , am venit acasa fara ca sa rezolv ceva , cunoaste cineva vreun caz asemanator?. Astept orice informatie pe aceasta tema.
IT spune:
Nedelia,
Nu stiu daca eu as fi in masura sa iti dau sfaturi dar incerc, poate te ajuta
- in lege nu e prevazuta cetatenia doar rezidenta in Ro. Cu alte cuvinte orice persoana, indiferent de cetatenie dar cu domiciliul in Ro poate sa adopte. Teoretic certificatul de inregistrare ar fi un document suficient ca sa incepi adoptia.
Sotul tau ar putea primi buletin (carte de identitate) pentru ca e inca cetatean roman.
- eu personal nu vad nici un impediment ca sotul lucreaza pentru o firma straina. In fond sunt multi romani care lucreaza multe luni dintr-un an in strainatate si isi intretin in felul acesta familia. Nu vad de ce familiile care doresc sa adopte ar trebui sa fie discriminate din cauza ca isi obtin veniturile lucrand "afara". Dar ca sa fiu sincera NU stiu daca legea prevede ceva special referitor la acest aspect.
Poate ar fi indicat sa vorbesti cu un jurist sau avocat ca fii sigura ca toate aspectele juridice sunt indeplinite ca sa incepi procesul de adoptie.