Bataia intre copii - dinte pentru dinte?

Bataia intre copii - dinte pentru dinte? | Autor: aditapop

Link direct la acest mesaj

Zilele trecute baietelul unui coleg a venit acasa batut de alt copil de la scoala. Stiti ce l-a invatat tatal lui? data viitoare sa dea el primul!
Personal eu nu sunt de acord cu agresivitatea...in cazul asta insa nu stiu efectiv cum as proceda. Nu mi-ar conveni ca baiatul meu sa se lase batut de altii.
Voi cum ati proceda?
Suntem in concursul KLORANE, avem nevoie de voturi
http://www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?bid=3&folder=Cat+de+fericit+e+copilul+tau+KLORANE ad1 si ad2

Multumim!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns eu_logoped spune:

cred ca depinde de personalitatea copilului.
eu l-as lua de mana si l-as inscrie la primul curs de autoaparare la indemana.
pe langa exercitiu fizic, acolo invata sa isi controleze si nervii, sa fie stapan pe miscarile sale, sa gandeasca pozitiv (ma refer la karate)

Andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Adita, problema asta mi-o pun eu, de ani de zile...

In niciun caz nu imi pun problema "sa dea el primul" asta nu am spus niciodata si chiar nu mi se pare in regula...

Mi se pare buna varianta "daca un copil te bate, nu te mai juca cu el". Totusi, daca este vorba de un loc restrans, sa zicem un castel de sarit sau un anume tobogan, nu mi se pare normal sa plece copilul meu fiindca altul il bate. Chiar si la gradi, daca este vorba de o jucarie pe care si-o doresc amandoi...

Raman doua variante: sa se planga unui adult, mie sau educatoarei, dar m-am gandit mereu ca asta este o forma de dependenta si incet-incet un copil trebuie sa-si rezolve singur micile probleme. (Fireste tot ce scriu se refera la un conflict intre doi copii de aceeasi forta fizica, daca un copil este batut de unul mult mai mare mi se pare normal sa se adreseze unui adult.) Ramane varianta cu autoapararea - nici asta nu-mi place si e cam complicat sa-l inveti cum sa nu reactioneze disproportionat. Daca inveti un copil "sa dea si el" este posibil ca un copil sa il impinga un pic si el sa-i dea un pumn in fata....Nu m-am decis niciodata cum e mai bine, sa "parasca" sau sa "dea inapoi".

Si mai e un aspect: copilul nu te va asculta. Sau nu intotdeauna...Va reactiona in functie de felul lui de a fi. De exemplu, unul din baietii mei, daca il cert ca a batut pe cineva imi raspunde "El a inceput. Ce, vrei sa-l las sa ma bata?!" Ce sa-i raspund? Altul vine la mine plangand si nu mai vrea sa se joace in locul respectiv. Marturisesc ca nici asta nu imi place, i-am spus "Nu plecam. Hai ca merge mama cu tine sa vada cine te bate." Dar el nu mai vrea si pace.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aditapop spune:

DA, e destul de complicat, dar asa cum zici cred ca depinde de personalitatea fiecarui copil si de fiecare situatie in parte... oricum nici eu nu sunt de acord cu ideea de a raspunde cu o si mai mare forta la forta.
Of, nu stiu zau ce-o sa ma fac daca si al meu baietel o sa vina sa-mi spuna: "el a inceput.."
Votati-ne in concursul KLORANE!
http://www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?bid=3&folder=Cat+de+fericit+e+copilul+tau+KLORANE
ad1 si ad2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

in situatii dintr-astea cu final deschis, eu prefer sa imaginez un sfarsit catastrofal ca sa-mi fie limpede si certa solutia: daca un copil este educat sa dea si el sau data viitoare sa inceapa primul, imaginati-va cum v-ati simti, ca parinti educatori, daca bataia ar avea un sfarsit fatal pentru unul dintre cei implicati? un pustan azi, maine e adolescent - deci cu acces la una-alta, eventual arme, deci? de ce mi-as invata copilul sa se transforme din victima in educator de ocazie sau pedepsitorul unui bully? cand tinta e sa nu mai fie el victima. e nevoie sa parasim locul de joaca? atunci parasim locul de joaca. nu e drept, dar e safe si intelept. nu rezolvi violenta cu violenta, ci dimpotriva, o amplifici.

sunt alte lupte mai importante in viata in care "lasitatea" dintr-o bataie cu pumnii inseamna chiar curaj - unul moral: stapanire de sine, controlul orgoliului si al furiei, astea-s castiguri mai importante decat de a-i da aluia un pumn ca replica. exista doua cai sa te eliberezi de frustrarea resimtita de victima, una e sa raspunzi ca si bully si sa sfarsesti eventual in spital sau in puscarie, alta e sa te autocontrolezi si sa te retragi.

apelarea la un adult pentru mediere este singura solutie inteleapta. ca nici noi, ca adulti, nu trebuie sa ne facem singuri dreptate intr-un conflict, caci de-aia avem legi si organe de ordine si judecatori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Eu imi invat fetele ca daca vreun copil le agreseaza sa evite copilul respectiv si daca situatia se agraveaza, sa se adreseze adultului. Una e sa-si rezolve diferende de genul eu vreau papusa asta, ba eu o vreau, ba eu etc si alta e cand iese cu bataie! Si nu, eu nu sunt de acord sa dea si ele si in niciun caz sa fie primele care sar la bataie! Si n-as fi de acord nici daca ar fi baieti!

Fata mea cea mare de exemplu comenteaza daca nu ii convine ceva ce spun altii: asta fost o gluma proasta, te rog sa nu mai faci glume de genul asta. Surprinzator copilul respectiv se simte chiar jenat... Cum ar fi ca in loc sa zica asa, sa-i dea o palma celui care a jignit-o... Si cel lovit sa-i dea un pumn in fata, ca deh, ce el e mai prost...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Depinde mult si de varsta copilului, de capacitatile lui de gestionare a conflictelor. Pe un copil mic, il invat sa se fereasca, pentru a nu mai primi inca o lovitura, si sa ceara ajutorul adultului. Pe un copil ceva mai mare il invat sa se fereasca + sa verbalizeze ce se intampla, ce simte vis-a-vis de agresiunea celuilalt. Daca nici cu asta nu pune punct conflictului, sa ceara ajutorul adultului, autoritatii.
Intotdeauna am insistat ca nu este permis sa lovim pe nimeni. Daca cumva il lovim din greseala, ne cerem scuze.
"Dinte pentru dinte" e o educatie periculoasa, asa cum spune si Conchita. Si e predata de parinti care reactioneaza la fel in caz de conflict, din pacate.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simali spune:

Si eu cred ca un copil incurajat sa reactioneze cu pumnii va reactiona cu pumnii. Impotriva sotiei, copiilor sai, impotriva celor care crede el ca vor sa-l atace, etc.

Mi se pare mult mai intelept sa inveti un copil sa evite conflictele, sa le puna capat, sa cheme ajutoare (educatoare, profesori) cand vede ca un alt copil e agresat, etc.
Astazi multi adolescenti au acces la arme. Orice curs de carate nu te apara de un glonte in ceafa.

Tatal meu a fost cmpion de box. Din cauza ca se stia despre el ca este campion de box era tot timpul provocat de diferite gasti care simteau nevoia sa determine cine e mai tare. El putea sa-i dovedeasca pe fiecare in parte. Putea sa-i dovedeasca chiar si in grupuri de cate trei-patru. Numai ca golanii sunt lasi si lipsiti de cavalerism. Intr-o zi au venit 12. Si l-au lasat lat cu tot boxul lui. Mereu ne invata pe fratele meu si pe mine ca cel mai inteligent este sa eviti conflictele, cand simti ca in jurul tau incepe sa se ingroasa gluma sa-ti iei frumusel talpasita... Imi aduc aminte de o faza la o benzinarie (aveam cam 8-9 ani) cand a venit un tip subtirel la tata (care era un munte) si i-a dat cu o mapa in cap (a considerat ca tata intrase la pompa in fata lui). Si imi aduc aminte figura tatei, cum l-a luat usurel de umeri si i-a spus bland "Ce sa-ti fac ma eu tie acum? Ce?". L-a impins usurel pe fraier din calea lui si si-a vzut de treaba. Ala pur si simplu nu pricepea ce se petrece... Am inteles atunci ca numai oamenii cu adevarat puternici sunt capabili de astfel de gesturi.

"Calea de mijloc este calea ZEN"

Alice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vlahos spune:

Complicat situatia, mi-aduc aminte cind Alex a venit batut de un priete de joaca in casa iar sotul meu a avut aceeasi reactie ca si al tau, "loveste si tu, aparate", dar nu e fire lui bataiusa.
tot noi parintiitrebuie sa intervenim pina la o anumita virsta.
Eu am fost o luptatoare tot timpul, in clasa patra l-a batut mar pe sperietoare clasei (l-a mutat dupa din scoala noastra muma lui) ca-mi repsese cordeluta fiindca asa au vroiau muschi lui, in a sasea iara tot pe cel mai rau baiat din clasa, ca ma tot tragea de par, in a opta iara pe un baita saracul ce nu-mi dadea pace ca de el ma placea dar eu nu eream pe aceeasi lungime de unda cu el... atunci m-a prins tata, ce erea prof de sport si se uita la noi fara replica, ne-a trimis in clasele noastre.
Nu am lasat pe nimeni fara sa ma nu-i dau plata pina pe la 19 ani si cred ca si acum daca asi fi pusa in aceeasi situatie ...la fel asi actiona

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Parintii care isi invata copiii sa loveasca nu iau in calcul ca, la un moment dat, vor intalni un alt copil mai puternic si vor fi batuti "mar".
Eu imi invat fetita sa se indeparteze de cei agresivi sau sa spuna educatoarelor ori mie, dupa caz. Este adevarat, nu e copil mare, dar conteaza educatia din frageda copilarie pt dezvoltarea sa ca adolescenta samd.

allinta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns GetaRoman spune:

Mda... Multe pareri pe tema asta.Dar toata lumea uita ca mai exista si violenta morala,foarte frecventa in scoli si care este total ignorata,dar care genereaza violenta fizica. Atunci cand un copil loveste nu loveste neaparat pt ca are lacune in educatie...poate lovi ca urmare a unei provocari sau pur si simplu pt ca sufera de complexe de inferioritate,si atunci e "cool"sa fii batausul scolii.Adultii sunt cei care gresesc prin ignoranta,prin faptul ca nu acorda atentie adevaratei cauze.

Mergi la inceput