Drepturi legale gravida
Buna. Ce drepturi are prin lege la locul de munca o gravida? Si care este baza legala actuala? Cum imi instiintez angajatorul despre sarcina? Modelul ala pus de Marius e valabil ( adica baza legala)?
Raspunsuri
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui delsim Buna. Ce drepturi are prin lege la locul de munca o gravida? Si care este baza legala actuala? Cum imi instiintez angajatorul despre sarcina? Modelul ala pus de Marius e valabil ( adica baza legala)? Delia "Ceea ce suntem contribuie mai mult la fericirea noastra decat ceea ce avem." Schopenhauer |
Baza legala: OUG 96/2003, aprobata si completata prin Legea 25/2004.
Instiintarea nu este una tip, dar trebuie sa fie insotita de documente medicale, si sa contina si solicitarile legate de starea de graviditate.
Printre altele (vei vedea in text) ai urmatoarele drepturi: schimbarea locului de munca daca acesta iti pune in pericol sanatatea (exista o lista a riscurilor), evitarea pozitiei ortostatice, dispensa pentru efectuarea controalelor medicale in timpul programului, renuntarea la munca de noapte, renuntarea la activitati insalubre etc.
In termen de 10 zile de la inregistrarea instiintarii tale, angajatorul are obligatia de a anunta medicul de medicina muncii si ITM, pentru evaluarea locului de munca si aplicarea in consecinta a masurilor de protectie.
Da-mi o adresa de mail, daca vrei, sa-ti trimit textul de leg consolidat.
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui delsim Iti trimit adresa, dar nu ai optiunea PM activata! Delia "Ceea ce suntem contribuie mai mult la fericirea noastra decat ceea ce avem." Schopenhauer |
mediajust@yahoo.com
delsim spune:
E obligatoriu sa anuntam angajatorul?Neanuntarea duce la repercusiuni ?De exemplu , poate angajatorul sa refuze sa-mi acorde salariul bonus la nasterea copilului conform contractului colectiv de munca la nivel national?
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui delsim E obligatoriu sa anuntam angajatorul?Neanuntarea duce la repercusiuni ?De exemplu , poate angajatorul sa refuze sa-mi acorde salariul bonus la nasterea copilului conform contractului colectiv de munca la nivel national? Delia "Ceea ce suntem contribuie mai mult la fericirea noastra decat ceea ce avem." Schopenhauer |
Nu, pentru ca acel salariu bonus se acorda pe baza cererii insotite de certificatul de nastere, deci nu mai are relevanta daca ai anuntat sau nu in urma cu 6-7-8 luni.
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui delsim E obligatoriu sa anuntam angajatorul?Neanuntarea duce la repercusiuni ?De exemplu , poate angajatorul sa refuze sa-mi acorde salariul bonus la nasterea copilului conform contractului colectiv de munca la nivel national? Delia "Ceea ce suntem contribuie mai mult la fericirea noastra decat ceea ce avem." Schopenhauer |
Singura repercusiune ar putea fi lipsa de protectie (disponibilizare, munci grele, de noapte etc).
blackgirl0 spune:
Delia, sunt datoare cu un raspuns mai vechi pt tine
NU TREBUIE sa instiintezi spitalul angajator. Eu cel putin nu am facut acest lucru si nu am suferit nici un fel de consecinte negative. Eventual, te scuteste de la garzile de noapte sau de la expunerea la anumita patologie (sectie de Digestiv sau Respirator, de Infectioase etc.). Pentru salariul bonus pt nastere am depus cerere insotita de certificatul de nastere al lui bebe la serviciul RUNOS din cadrul spitalului angajator. Banii i-am primit abia dupa 4 luni si in loc sa fie un salariu mediu pe unitate a fost un salariu mediu de-al meu. M-am bucurat ca i-am primit si-asa! Si pt asta m-am dus cu legea la mine, in cazul in care cineva se gasea sa ma contrazica! ![]()
delsim spune:
Iti multumesc si tie pentru raspuns!Am decis deocamdata sa nu anunt oficial ,pe moment nu sunt probleme dar stiu ce am de facut pe viitor daca va fi cazul.
Am inteles cum sta treaba in principiu, asta multumita raspunsurilor si suportului tehnic oferite de Mediajust.
discordia spune:
se acorda bonusul acela la nasterea copilui, reprezentand un salariu mediu pe unitate si pentru functionarii publici cu statut special?
mamica de fetita si
6s+