injectii subcutanate insulina sau hormon de creste
Baietelul meu de 3 ani si 9 luni este diagnosticat cu nanism hipofizar si este in tratament cu hormon de crestere de 8 luni ceea ce presupune o injectie in fiecare seara, subcutanata. Intampin dificultati mari in a-i face injectia; este prea mic ca sa stea de buna voie si este prea mare ca sa il tin cu forta asa ca in fiecare seara e un adevarat spectacol de explicatii, plansete si o mica atentie...incerc sa schimb impresii si sfaturi cu alte mamici care au copii de aceeasi varsta chiar daca au nanism sau diabet intrucat modul de administrare este identic.
Raspunsuri
mirela.d spune:
Buna, Miricris!
Imi pare rau pentru baiatul tau.
Baietelul meu are diabet si face insulina de doua ori pe zi (deocamdata). Dar baiatul meu s-a cam obisnuit cu injectiile. La el diabetul a debutat la 1 an si 8 luni si era destul de micut ca sa realizeze ce se intampla. Acum face rareori figuri. Cred ca i se pare un pic firesc sa faca injectii. Pe de alta parte, nu accepta injectia decat in mana drept pentru acre alternam manutele si locul de injectare.
Pozitia cea mai buna pentru administrarea insulinei astfel incat sa am control asupra corpului baietelului meu este sa-l tin cu spatele la mine, lipit de mine pentru a-l inconjura cu bratele si a avea control mai mare asupra corpului lui. Asta pentru a evita ca el sa se miste brusc chiar in momentul injectarii pentru a nu iesi acul si implicit insulina. Din pacate am patit-o.
Nu stiu ce dispozititv folosesti tu pentru a injecta hormonul de crestere. Noi folosim un pen cu niste ace foarte mici si atraumatice. Daca este vorba de acelasi tip de dispozitiv, schimba acele foarte des si spune-i mereu ca nu il doare.
Eu ii mai zic ca vine albinuta "baz", am mai facut unei papusi...
P.S. Baietelul meu are 3 ani si 3 luni.
miricris spune:
Si noi folosim acelasi gen de dispozitiv si de ace care sunt foarte mici0,25 mm x 5 mm si i le schimb la fiecare injectare, totusi din cand in cand i se mai umfla local locul.
Vlad a inceput tratamentul la 3 ani si 2 luni si a stat cuminte doar 2 saptamani dupa aceea a trebuit sa il intind pe jos si sa fie tinut de maini si picioare, acum s-a marit si imi este din ce in ce mai greu sa ii fac injectia, chiar daca recunoaste ca nu il doare plange tare de tot inainte si chiar micile bonusuri de dupa nu il fac sa stea linistit la injectie.
Muschiul piciorului nu ii sta foarte relaxat ca in pozitia in care il tii pe puiul tau si de aici din cand in cand face mici vanatai; asistentele de la Parhon ne-au facut instruirea dar din pacate asta e singura tehnica pe care am putut s-o aplicam ca sa ii facem doza in fiecare seara. Ma gandeam ca poate exista un grup de sprijin pentru copiii cu diabet, pentru parinti si copii, pentru micsorarea traumei prin care trec si unii si altii, un curs despre injectiile subcutanate, psiholog... orice ce ar putea sa ne ajute sa trecem de impasul in care ne aflam: trecerea la a face injectia de bunavoie stiind ca durerea este atat de mica si dureaza atat de putin incat este nesemnificativa in comparatie cu beneficiile medicamentului care il face Vlad sa creasca normal.
mirela.d spune:
Mi se pare traumatizant pentru copii injectarea asta zilnica. Desi nu am probleme cu baietelul, sunt convinsa ca il afecteaza intr-un fel psihic.
Din pacate, nu am auzit de vreu grup de suport care sa beneficieze si de un psiholog. Eventual sa ne impartasim experientele si poate gasim solutii.
Cum ti-am zis, eu nu ii fac deloc in piciorus injectia. De altfel, este locul cel mai dureros dintre toate permise in injectiile subcutanate. Cel mai putin dureros este burta dar ei sunt mici pentru asa ceva.
Urmeaza manutele, fundul si abia la final picioarele. Iti spun din proprie experienta nu din vreun studiu aceasta clasare a locurilor dureroase. Eu am facut pe parcusrsul ambleor sarcini clexane si respetiv fraxiparina care se fac tot sucutan. Mi le faceam in burta si ulterior (dupa nastere) in maini (antebrat). In picior am incercat o singura data si am renuntat. M-a durut.
De unde iei ace asa de mici? Eu am 3X6mm.
Pe baiatul tau s-ar putea sa-l deranjeze si faptul ca il tii. Iusti al meu plange daca este tinut cu forta chiar daca nu ii fac nimic.
miricris spune:
Acele le primesc lunar sau o data la trei luni o cutie de 100 buc sunt de la firma BD si pe cutie scrie ca se potrivesc la mai multe tipuri de stilouri Optipen, Autopen, daca intri pe siteul lor vezi exact dimensiunile; am mai folosit si alt tip de ace o data cand nu am avut deloc, ceva genul Penfine care nu e pe lista de compatibilitate, care aveau marimea cea mai mica dar erau lungi de 8 mm si al meu Vlad cum e slab era tare greu sa nu i-l bag pe tot in piele ca sa nu atinga muschiul. Vlad are 90 cm inaltime si 12 kg, asta ca sa-ti faci o idee de ce "material" pentru injectie am. Injectia o fac in unghi de 90 de grade deci lungimea acului zic eu, conteaza.
Cat despre plans cred ca am facut si eu cateva greseli pe care acum incerc sa le indrept, Vlad plange si pentru ca e momentul de maxima atentie cand ne poate santaja sa i se dea ceva bun.
Apropo injectia i-o faci cu ajutorul cuiva, nu? La spital cat timp a facut analize au tot chemat cate un copil internat ca sa-si faca singur de fata cu Vlad si la inceput a stat cuminte, o sa mai incercam inca o data asa cateva zile ca sa vada ca alti copii isi fac singuri si nu le este frica de ac.
mirela.d spune:
Am scris de trei ori pana acum si de fiecare data s-a resetat.
Mai scriu o data pe scurt.
Deci, in primul rand, injectia o fac singura, neajutata de nimeni. la fel si sotul. Baiatul meu urla daca este tinut asa ca nici nu am incercat varianta cu tinutul. Pozitia in acre il tin cand ii fac injectia imi ofera un control foarte mare asupra corpului lui asa desi nu-si da seama, eu tot il pot prinde daca se misca brusc.
O greseala pe care o face sotul meu la injectare este ca strange foarte tare pliul. Astfel ca in loc sa te doara intepatura, te doare starnsoarea lui. am remarcat zilele trecute cand mi-a facut mie fraxiparina (mi-a fost frica sa o fac in burta fiind taiata recent - am nascut prin cezariana acum 2 saptamani). Si desi i-am atras atentia ca strange prea ater pliul, azi dimienata iar m-a ciupit de mi=au iesit ochii din cap. El este foarte incordat cand face injectia (nici nu poate vorbi atunci) si banuiesc ca aasta este motivul.
Hai ca mai scriu mai incolo ca trebuie sa-mi hranesc baiatul (ca noi avem si regim alimentar strict).
miricris spune:
In a doua seara cand nu am mai reusit sa ii fac injectia in pozitia indicata am sunat la spital la asistente si singurul sfat pe care l-am primit a fost ca si alti copii sunt tinuti cu forta si desi in prima seara am refuzat sa ii fac injectia in conditiile in care Vlad se zbatea in a doua seara l-am tinut cu forta. Acum incerc sa ii creez o atmosfera linistita la injectie pentru ca va face asta multi ani de acum incolo si sper prin incercari repetate macar intr-o luna-doua sa reusim sa il calmam.
mirela.d spune:
Veti reusi in timp cu siguranta. Trebuie multa rabdare.
Intra si pe subiectul cu diabet daca vrei informatii si sfaturi de la fete. Sun convinsa ca nu se vor supara. De acolo am mai aflat si eu mai multe despre diabet dar daca intrebi despre injectarea in mod special sunt convinsa ca vei vedea ca toate au trecut prin diverse experiente care poate te-ar ajuta.
Tratamentul cu hormon pana la ce varsta se face? Sau este in functie de evolutia fiecarui copil in parte? O sa ma uit si eu un pic pe net ca recunosc ca nu stiu foarte multe despre nanism hipofizar.
miricris spune:
Tratamentul cu hormon se face pana se incheie cresterea oaselor apoi practic nu se mai poate face nimic,adica pana la 16 ani; de aceea imi faceam griji despre acceptarea si colaborarea lui Vlad. Iti multumesc mult de tot pentru sfaturi.
bazz spune:
Poate ca ar trebui sa porti o discutie cu baiatul, sa-i explici ce s-ar intampla pe viitor cu el, daca nu accepta injectiile. Incearca totusi sa nu-l sperii si sa-l faci sa inteleaga ca este spre binele lui. Cauta filmulele pe internet cu copii care isi fac singuri insulina...gasisem cateva mai demult. Arata-i ca sunt si altii in situatia lui, ca sunt curajosi si la fel ar trebui sa fie si el,sa creasca mare si frumos :P
Bafta!