despre succesiune
am o mare problema:bunica mea din partea mamei are o garsoniera confort 3,mama mea a murit anul acesta in ianuarie.iar eu mai am un frate.bunica s a recasatorit anul trecut.
problema mea:a auzit ea la televizor ca in cazul in care ea moare(Doamne fereste!)actualul sot intra in posesia garsonirei automat chiar daca ea a cumparat garsoniera acum 6 ani din banii ei nefiind casatorita la acea vreme cu el.este adevarat?
stiu sigur ca actualul sot nu ar avea nici o pretentie la garsoniera,insa ce trebuie sa facem eu si fratele meu ca sa intram noi in posesia garsonierei in cazul in care cu bunica se intampla ceva?
se poate face un act de donare care sa coste mai putin sau act de vanzare cumparare despre care am auzit ca ajunge la mii de euro...???
precizez ca nimeni nu ar avea nici un motiv sa atace in vreun fel actul insa trebuie sa facem ceva cat este ea in viata sau putem face si dupa decesul ei?
Raspunsuri
Mediajust spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui nikol24 am o mare problema:bunica mea din partea mamei are o garsoniera confort 3,mama mea a murit anul acesta in ianuarie.iar eu mai am un frate.bunica s a recasatorit anul trecut. problema mea:a auzit ea la televizor ca in cazul in care ea moare(Doamne fereste!)actualul sot intra in posesia garsonirei automat chiar daca ea a cumparat garsoniera acum 6 ani din banii ei nefiind casatorita la acea vreme cu el.este adevarat? stiu sigur ca actualul sot nu ar avea nici o pretentie la garsoniera,insa ce trebuie sa facem eu si fratele meu ca sa intram noi in posesia garsonierei in cazul in care cu bunica se intampla ceva? se poate face un act de donare care sa coste mai putin sau act de vanzare cumparare despre care am auzit ca ajunge la mii de euro...??? precizez ca nimeni nu ar avea nici un motiv sa atace in vreun fel actul insa trebuie sa facem ceva cat este ea in viata sau putem face si dupa decesul ei? ,,IDEALUL ESTE INVIZIBIL OCHILOR'' |
Da, adevarat, daca bunica (Doamne Fereste!) se prapadeste, sotul ei este mostenitor a 1/4 din averea sotiei, indiferent de momentul in care a fost dobandita aceasta avere.
La taxe nu ma pricep, intreaba notarul, dar din cate aud se pare ca cele de donatie sunt comparabile cu cele de vanzare/cumparare.
Ai mai multe variante:
1.Sa nu faci nimic, iar la momentul succesiunii el sa renunte in favoarea voastra. Daca nu, va trebui sa-i dati 1/4 din valoare, si are drept de habitatie pentru un an (adica nu-l puteti da afara din casa) daca nu are locuinta proprie.
2. Donatie catre voi. Daca nu va ataca actul, ramane a voastra; daca are vreo idee sa-l atace, poate revendica 1/8 din valoarea casei.
3.Act de vanzare-cumparare cu voi, cu sau fara clauza de intretinere. Este aceeasi situatie de mai sus, poate ataca actul ca pe o donatie simulata, si poate revendica acelasi 1/8 din valoare.
Acestea sunt variantele - o alegi pe cea mai favorabila voua, in functie de costuri si de situatia concreta din familie.
Personal, eu nu cred ca sotul s-ar baga intr-un proces pentru 1/8 dintr-o garsoniera confort 3, dar poate i-ar surade ideea unui sfert legal de mostenire. Deci varianta cea mai convenabila pare a fi donatia, dar, repet, doar voi puteti sti.
N-ai precizat daca ai unchi/matusi, adica daca bunica mai are alti copii in afara de mama ta. Variantele de mai sus sunt valabile pentru situatia in care ati fi singurii mostenitori, altfel trebuie pastrata rezerva succesorala si pentru ceilalti.
nikol24 spune:
mersi mult de tot
nu nu mai are alti copii,noi suntem rudele cele mai apropiate ,mai are surori dar ele nu se baga
cel mai bine pt noi ar fi sa nu facem nimic pt ca sunt sigura ca actualul sot al bunicii nu ar avea nici o pretentie la acea garsoniera pt ca el are un apartament cu 3 camere
noi nu vrem nimic de la el el nu vrea nimic de la noi![]()
mersi mult pt raspuns
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui nikol24 mersi mult de tot nu nu mai are alti copii,noi suntem rudele cele mai apropiate ,mai are surori dar ele nu se baga cel mai bine pt noi ar fi sa nu facem nimic pt ca sunt sigura ca actualul sot al bunicii nu ar avea nici o pretentie la acea garsoniera pt ca el are un apartament cu 3 camere noi nu vrem nimic de la el el nu vrea nimic de la noi mersi mult pt raspuns ,,IDEALUL ESTE INVIZIBIL OCHILOR'' |
Cu placere!
In aceeasi masura, si bunica va avea 1/4 din apartamentul sotului, daca el se prapadeste inainte...
Olina87 spune:
bunul (garsoniera) este dobindit inainte de casatorie, deci nu mosteneste sotul nimic!
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui Olina87 bunul (garsoniera) este dobindit inainte de casatorie, deci nu mosteneste sotul nimic! |
Dreptul la succesiune al sotului supravietuitor este reglementat prin Legea 314/1944, in vigoare.
Art. 1: Sotul supravietuitor mosteneste din averea celuilalt sot dupa cum urmeaza:
a) cand vine la sccesiune cu copiii legitimi si recunoscuti sau numai cu unii din ei, ori cu descendentii lor, mosteneste o patrime;
b) cand vine la succesiune in concurs cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul din ei, in ambele cazuri impreuna cu fratii si surorile sotului incetat din viata si descendentii lor, sau numai cu unul din ei, mosteneste o treime;
c) cand vine la succesiune cu tatal si mama defunctului, ori numai cu unul dintre ei, sau numai cu fratii si surorile acestuia si descendenti de-ai lor, ori numai cu unii dintre ei mosteneste o jumatate;
d) cand vine la succesiune cu ceilalti ascendenti sau colaterali pana la gradul al IV-lea inclusiv, mosteneste trei patrimi;
e) in lipsa rudelor mai sus aratate, sotul supravietuitor mosteneste averea intreaga.
Situatia in discutie se incadreaza in alin.(1), sotul supravietuitor vine in concurs cu descendentii copilului.
Ce ti-a trecut tie pe la urechi se refera la divort, unde intr-adevar bunurile obtinute inaintea casatoriei nu intra in masa partajabila.
Cu tot respectul, cred ca ar fi bine sa nu "aruncam" raspunsuri incorecte, care induc in eroare autorii intrebarilor si le pot aduce reale deservicii. Cred ca esenta acestui topic este ca fiecare sa primeasca informatia de care are nevoie, eventual cu indicarea bazei legale/textului care sa-l ajute sa-si rezolve problemele legale sau sa inteleaga o situatie. Daca aruncam confuzia sau, ma grav, dezinformam grosier, consecintele pot fi cel putin neplacute pentru cel ce chiar are nevoie de ajutor.
kokiy spune:
Pentru a nu deschide alt topic pun si eu cateva intrebari ...
1.trebuie sa fac succesiune dupa tatal meu .....suntem implicati mama,eu si un frate ....daca fratele meu nu e de acord sa dea bani si sa faca succesiunea,noi,eu si mama o putem face pana la implinirea celor 6 luni .....stiu ca era o lege prin care erau taxele mai reduse ???? sau poate ma lamuriti si vis a vis de asta ....exista ceva termene???
2.imi spunea cineva ca se poate face succesiunea si prin judecatorie(n-am prea inteles cum
),ocolindu-se in acest fel notarul,mai precis taxa ![]()
multumesc anticipat pentru raspuns 
Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar
Bazar pentru Bogdan 
Iulia, mami de
Claudia (12.12.01) si
Razvan (08.06.07)
Mediajust spune:
| citat din mesajul lui kokiy Pentru a nu deschide alt topic pun si eu cateva intrebari ... 1.trebuie sa fac succesiune dupa tatal meu .....suntem implicati mama,eu si un frate ....daca fratele meu nu e de acord sa dea bani si sa faca succesiunea,noi,eu si mama o putem face pana la implinirea celor 6 luni .....stiu ca era o lege prin care erau taxele mai reduse ???? sau poate ma lamuriti si vis a vis de asta ....exista ceva termene??? 2.imi spunea cineva ca se poate face succesiunea si prin judecatorie(n-am prea inteles cum ),ocolindu-se in acest fel notarul,mai precis taxa multumesc anticipat pentru raspuns ![]() ************************************** Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar Bazar pentru Bogdan ![]() ************************************** Iulia, mami de Claudia (12.12.01) si Razvan (08.06.07) |
1. Exista termen, dar principala relevanta nu se leaga de taxe.
Mostenirea a fost deschisa odata cu decesul tatalui, iar acest termen de 6 luni prevazut de art. 700 Cod Civil este de acceptare a succesiunii. Mostenitorii pot accepta succesiunea in mod expres (prin declaratie in fata notarului) sau tacit (prin acte/fapte/gesturi din care sa reiasa intentia de acceptare - de exemplu, plata impozitelor, intretinerea respectivei averi etc). Daca acceptarea nu s-a facut (intr-un fel sau altul) in acest termen, respectivul succesibil devine strain de mostenire (adica o pierde). Acest termen se mai poate prelungi cu 6 luni pentru cazuri speciale, in care mostenitorul nu a avut posibilitatea sa accepte succesiunea (forta majora - nu cred ca e cazul vostru).
Dupa acceptarea succesiunii, dezbaterea o puteti face oricand apoi, nu mai exista termen. Daca dezbaterea are loc in primul an de la deces, exista scutire la taxa notariala.
Procedura succesorala se deschide de oricare dintre mostenitori. Inteleg ca problema fratelui este lipsa banilor, nu intentia renuntarii la succesiune - asa ca pentru o prima faza, ar trebui facuta macar declaratia de acceptare, iar dezbaterea cand se va putea.
Daca vreti sa-l inlaturati de la mostenire - trebuie sa va asigurati ca nu intra sub acceptare tacita, chiar daca nu a acceptat expres succesiunea.
2. Da, exista si posibilitatea succesiunii in instanta de judecata. Aici lucrurile sunt un pic mai delicate - in sensul ca este recomandabil sa aveti un avocat care sa reuseasca sa-l convinga pe judecator ca exista o neintelegere cu privire la elementele masei succesorale (intinderea ei, cotele-parti etc). Altfel, riscati sa va respinga cererea (se incearca eliminarea acestei practici, folosite pentru evitarea taxelor notariale). In timpul judecatii veti putea incheia o tranzactie (adica "va intelegeti"), si se pronunta hotararea judecatoreasca.
Despre bani vorbind - trebuie socotit, nu stiu care sunt taxele notariale (exista tabele), si nici ce onorariu ar cere avocatul pe care l-ati gasi (aici nu mai sunt tabele)
kokiy spune:
Mediajust multumesc pentru raspunsuri ....
Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar
Bazar pentru Bogdan 
Iulia, mami de
Claudia (12.12.01) si
Razvan (08.06.07)
Mediajust spune:
citat din mesajul lui kokiy Mediajust multumesc pentru raspunsuri ....************************************** Si Mihaita are nevoie de voi!Bazar Bazar pentru Bogdan ![]() ************************************** Iulia, mami de Claudia (12.12.01) si Razvan (08.06.07) |
Succes!
cami2003 spune:
1. As avea si eu o intrebare ref la iesirea din indiviziune: tatal meu a decedat in 2008 si dupa succesiune eu am mostenit (mama si sora mea au renuntat)1/5 din 10 ha padure, in indiviziune cu fratii tatalui meu (4). Tatal meu nu s-a inteles niciodata cu ei cum sa imparta padurea si nici eu nu am reusit sa ii conving - ei de cate ori se intalnesc se cearta cum ca oricare parte le revine nu ii multumeste si ca in fapt nu ar fi suprafata care este in acte. Ce ar trebui sa fac eu mai intai? Sa fac o masuratoare pe cheltuiala mea si a celor care sunt de acord? Sau mai intai sa ii chem la un notar pentru iesirea din indiviziune si sa rezulte clar ca nu se inteleg, iar apoi urmeaza sa ne adresam instantei? Sau poate este suficient sa ii chem la un avocat? Ma tem ca daca fac masuratoarea si apoi ii chem la notar este posibil ca la proces instanta sa puna un expert al sau sa faca o alta masuratoare si sa platesc din nou.
De asemenea, este posibil sa deschidem proces toti fratii care se inteleg, iar 1- 2 care nu sunt de acord sa fie chemati in judecata? Daca toti sunt de acord sa ne adresam instantei cine deschide procesul?
2. Mai am ceva intrebari ref la mostenirea din partea mamei: mama are 3 frati. Dupa decesul tatalui sau s-a facut succesiunea si a revenit fiecaruia o cota de 3/16 din bunurile imobile, iar mamei sale 4/16. Din 1980 toate bunurile in cauza au fost trecute in rolul mamei mele, ceilalti frati nedorind sa isi deschida rol si nefacandu-se iesirea din indiviziune. Dupa decesul bunicii mele, fratii mamei au renuntat in fata notarului la mostenirea ce li s-ar fi cuvenit de pe urma acesteia, in favoarea mamei mele, care a ingrijit-o pe bunica. Cineva i-a zis mamei ca ea avand in rol toate bunurile de 30 de ani (in 2010)si a platit impozitele si o recunosc vecinii ca proprietar nu mai au ceilalti frati niciun drept la mostenire si nici nu este nevoie sa faca iesirea din indiviziune si nici succesiunea bunicii (pentru ca are renuntarile celorlalti). Este adevarat? Sau fiecare frate are dreptul sau conf incheierii de succesiune de pe urma bunicului si trebuie sa faca iesirea din indiviziune si sucesiunea bunicii?
Multumesc.