antene GSM
In blocul in care locuiesc (la ultimul etaj) s-a venit cu propunerea instalarii unei antene GSM. Presiunea e maxima s-o instalam..eu sunt impotriva.
In presa si in diverse articole pe internet se vehiculeaza ideea ca ar exista o lege in care este specificat ca pentru montarea unei astfel de antene este nevoie de acordul a 51% din locatari si acordul locatarilor de la ultimul etaj..legea 5/1991.
Eu nu reusesc sa gasesc legea asta, exact cum suna. E drept ca nici nu prea stiu unde sa caut.
Daca s-a mai lovit cineva de aceasta problema, ma poate ajuta si pe mine? Poate niste idei unde ar trebui sa caut?
Multumesc
Corina
Raspunsuri
marius spune:
Informatia cu privire la legea 5-1991 nu este corecta.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Cricor spune:
Multumesc Marius.
Banuiam eu ca nu-i tocmai in regula.
Poti sa-mi spui cum se poate afla legea/norma care reglementeaza instalarea antenelor GSM? Imi imaginez ca exista ceva in sensul asta.
Corina
marius spune:
Nu exista norme de instalare a antenelor GSM, ele se supun regimului normal de autorizare a constructiilor. Exista norme internationale, si reglementarile Romaniei sunt aliniate la ele, cu privire la nivelul maxim de radiatii pe care le pot emite/capta.
Te asigur ca nicio antena nu le depaseste. Informatii tehnice despre aceste limite poti obtine de la Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii.
Exista discutii despre nocivitatea lor - dar atata vreme cat sunt doar studii, nu exista interdictie legala privind amplasarea lor. Pentru situatia particulara la care te referi, singura modalitate de a te opune instalarii ei pe blocul tau este prevederea din Legea 230/2007, a asociatiilor de proprietari:
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public sau de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afecta#355;i de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.
Dat fiind ca locuiesti la ultimul nivel, deci esti "vecina" cu acoperisul, este suficient sa nu semnezi acceptul, iar firma cu antena nu va mai putea obtine autorizatia de constructie pentru montare.
Din pacate, se citeaza cazuri dese de incalcare a prevederilor legale, in sensul ca cei interesati (includ aici si beneficiarii, si mariile-lor presedintii de asociatii) declara in documentatie ca la apartamentul X nu locuieste nimeni, sunt plecati etc, si se obtine autorizatia.
De aici incepe nebunia - trebuie sa chemi in instanta asociatia, dar sa ataci in contencios administrativ si autorizatia de construire, cerand anularea ei.
Judecata dureaza ceva vreme, si costa ceva (daca vei castiga, iti vei recupera banii, dar nu si timpul pierdut si nervii).
Am insirat povestea completa pentru a le comunica din capul locului ca stii cursul lucrurilor, si sa nu incerce vreo magarie pentru ca esti pregatita "de lupta".
Atentie, daca incearca sa-ti ofere vreo suma de bani lunara pentru asta, sau 100 de telefoane sau mai stiu eu ce, chiar contractual, nu accepta, este ilegal (se foloseste aceasta tehnica, si apoi nu mai poti riposta, pentru ca esti santajabil).
Singurele beneficii contractuale legale (chirie, varuit pe scara sau alte lucruri) le poate avea doar asociatia de locatari, dat fiind ca acoperisul este condominiu.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Cricor spune:
Ma duc maine la presedinte..sa-l anunt c-am gasit si prevederea legala de care mi-ai spus...oricum el m-a anuntat ca "si-a trait viata" asa ca el o sa mearga pana in panzele albe cu antena asta..ca aduce bani...
La ultima discutie mi-a spus c-o s-o puna pe casa liftului..si ce-o sa fac? ca doar nu stau in casa liftului...
Multmesc mult Marius.
Corina
marius spune:
Si liftul cu casa lui cu tot face parte din condominiu, este proprietate comuna, deci intra sub acelasi regim. Spune-i domnului presedinte ca nu functioneaza ideea.
Pagina legislativa