Este obezitatea copilului vina parintilor?
Raspunsuri - Pagina 4
Andrada spune:
Citat: |
citat din mesajul lui arminad [quote] E asa de greu ca parinte sa ascunzi mincarea de copilul tau sa nu faci prajitura pe care si-o doreste unul ca sa nu se ingrase celalalt |
Asa e, e teribil, teribil de greu. Dar pe undeva si asta e o lectie de viata. Sa ii invatam cind sa spuna nu, sa isi stie limitele, sa se abtina etc. Si noi ca adulti cit ne zbatem sa ne gasim balanta, tocmai ptr ca am fost invatati ca e normal sa mincam mult ca avem pofte, sa vrem orice, oricind ca era tabu sa se zica NU la mincare (vremuri grele cind mincarea era un reward, copii nostri traiesc alta epoca). Ma gindesc ca daca invata de mici, sa fie selectivi, sa fie echilibrati, etc, poate le e mai usor in viata.
Deus spune:
de multe ori in perioade de crestere auzi mamicile si bunicile cum doresc cu toata forta sa-si indoape copilul ca saracul/saraca este slabuta! cand face o pauza din crestere se rotunjeste...
Trebuie sa ne gandim ce dimensiune are stomacul lor, cate mese le dam pe zi, cate gustari, cat sport fac...Nu trebuie indopati doar dupa aspectul exterior fiindca este normal ca atunci cand sunt in crestere sa para mai subtirei. Celulele adipoase se formeaza in copilarie. Daca le formam multe si mari, copilasii vor suferi o viata intreaga.
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.”Gandhi
www.de-azi.ro
inspiratie, dragoste, putere ... pentru cine crede ca nu mai poate.
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
quod me nutrit me destruit
Alexia27 spune:
Eu duc un adevarat razboi cu...sotul. Culmea, nu cu fata. Are 3 ani, 1 m si 14,5 kg imbracata si incaltata. Are o energie cat 25 si nu sta locului o secunda. Problema mea e ca tac-su a invatat-o cu ciocolata si gummy bears si alte prostii. In fiecare dimineata, inainte sa deschida ochii asta mica ii spune lui Tac-su: ciocolata. cu lingura (nutella). Multa! Si taica-su ii da. Are mereu grija sa existe nutella in casa, nu cumva sa ramana copilul fara
Treaba e, ca, desi acum e slaba ca un tir, noi avem in familie cazuri de persoana grase: matusa mea, cumnata mea...zau ca nu as vrea sa hranesc cu nutella o eventuala predispozitie la ingrasare. Dar nu stiu cum sa-l educ pe taica-su :(
"I'm alive and I'm here forever"
Michael Jackson
tyaa spune:
Elisa e grasuta, ne chinuimm sa ne mentinem, in 2 ani a pus cam 3 kg. Daca la 3 ani avea aproape 25 acum are 27 si are 5 ani.
Cand e considerat obez un copil?
E foarte greu sa se mentina, cand iese la joaca afara toti prietenii au bomboane pe bat, inghetata, snaks, chips si alte porcarii. Nu vezi unul cu un fruct. E adevarat, sunt slabi, dar si ce daca........
Ce intra in meniul zilnic al copiilor grasi? Ce alimente evitati?
Noi evitam mezelurile, incerc sa nu-i dau deloc, nici nu cumpar, painea alba, dulciurile, nu prea mai fac prajituri, evit tocanitele si mancarurile cu sos, carnea de porc.
Zilnic se da cu rolele, sau bicicleta. Alt sport nu face, dar vine iarna si atunci e mai greu. Speram sa o inscriem la ski anul acesta. Sa aiba unde face miscare.
Am gresit si eu atunci cand nu vroia numai lactatele, cam pana la 2 ani si am felicitat-o atunci cand a inceput sa manance chiar si paine, sau alte porcarii. E o mare iubitoare de orice contine faina.
Si mai e posibilitatea sa il mosteneasca pe tatal ei care afost aproape de obezitate pana la varsta de 14 ani cand a slabit brusc.
Mult succes, nu e usor.
mama de fetitzoi Elisa Nicola(21 sept. 2004)
http://community.webshots.com/user/2002
ane2 spune:
Aici 50% din pu****tie e obeza,verisoara ficei mele are 6 ani si 50 kg cand se pune la masa nu se mai scoala, ma uit la ea si ma gandesc unde intra atata mancare.Are mai multa celulita ca mine.
De mama fetei ce sa mai zic depaseste suta si desi recunoaste ca fata e dolofana ,nu ia nici o masura, nu tu sport ,nu tu dieta, merge pe premiza "lasa mama sa manace copilul cat vrea"
Anita si Rachella -17.o1.2004
XIO spune:
citat din mesajul lui Alexia27 Eu duc un adevarat razboi cu...sotul. Culmea, nu cu fata. Are 3 ani, 1 m si 14,5 kg imbracata si incaltata. Are o energie cat 25 si nu sta locului o secunda. Problema mea e ca tac-su a invatat-o cu ciocolata si gummy bears si alte prostii. In fiecare dimineata, inainte sa deschida ochii asta mica ii spune lui Tac-su: ciocolata. cu lingura (nutella). Multa! Si taica-su ii da. Are mereu grija sa existe nutella in casa, nu cumva sa ramana copilul fara Treaba e, ca, desi acum e slaba ca un tir, noi avem in familie cazuri de persoana grase: matusa mea, cumnata mea...zau ca nu as vrea sa hranesc cu nutella o eventuala predispozitie la ingrasare. Dar nu stiu cum sa-l educ pe taica-su :( "I'm alive and I'm here forever" Michael Jackson |
Asta cu predispozitia la ingrasare e cu dus si intors. Daca mananci ok si esti sanatos nu te ingrasi.
daca mama si tata sunt grasi nu inseamna ca si copilul trebuie sa fie gras.Exista obezitate hiperplazica , in copilarie cand creste numarul de adipocite. Asta se intampla pana la 18 ani si dupa aceea da , te chinui sa dai jos. Cealalta este obezitate hipetrofica , cand ai acelasi nr. de adipocite dar pe masura ce mananci acestea cresc.
Chestia cu predispozitia cred ca se refera mai mult la obiceiuri : daca parintii sunt grasi sunt sanse mai mari sa devina si copilul gras din cauza obiceiurilor alimentare.
Mai conteaza si metabolismul bazal , si organismul cum e structurat si cum face fata, deci in mare depinde de persoana in ine si nu de mosi-stramosi.
P.S: si eu mancam in fiecare dimineata paine cu unt si miere sau Finetti de cand eram mica pana in facultate.dar daca ii schimbi desertul asta cu altceva sunt sigura ca va manca altceva ;)
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://accesoriisihaine.blogspot.com/
http://www.flickr.com/photos/greecky/
adriuta spune:
Ceea ce este special in obezitatea infantila fata de cea a adultului este modul de dezvoltare a tesuturilor adipoase. Trebuie sa stiti faptul ca numarul de celule grase creste pana in jurul varstei de cinci ani, urmand apoi sa ramana relativ constant pe tot parcursul vietii. Daca micutul este obez in aceasta perioada, riscul ca numarul celulelor grase care se formeaza sa fie foarte mare este unul deloc de neglijat.
Astfel copilul va fi pe viata predispus obezitatii si bolilor secundare acesteia (diabet, cardio-vasculare, articulare etc). Va intrebati probabil, daca numarul celulelor grase nu se mai modifica, atunci cum se poate ingrasa un adult? Pe baza volumului celular. Este acelasi numar de celule grase, dar acestea incep sa depoziteze grasimi si sa isi mareasca volumul. Atunci cand celulele elimina depozitele se observa si eliminarea surplusului de kilograme, slabirea. Un copil obez va avea la maturitate un numar mai mare de celule grase si deci o predispozitie proportionala spre obezitate la varsta adulta.
Articol luat de aici:http://www.garbo . ro/articol/Familie/2515/Cura-de-slabire-pentru-copii.html
Eu ii stiu din pozici pe pruncii tai Ramona si sunt foarte OK. Mai fetelor voi ati vazut aici.... copiii adevarat obezi? Ca si asta:http://www.topnews.in/health/files/Overweight-Kids.jpg
De care-s pline stor-urile, Maccurile,....Si parerea mea e ca SODA si CORN SYRUP-ul sunt cap de lista. Nu exista aliment mai pacatos astea 2 de care sunt pline scolile,prajiturile, dulciurile, sucurile...:((. Aaa si sa nu uitam sfantul SODIUM care aici e in cantitati INDUSTRIALE
S-apoi toti eram plinuti mici si ne lungeam(spuneau parintii) cand cresteam, e vorba de conformatie...genetica...etc. Hai sa nu facem incurcaturi..pls
Alexia27 spune:
citat din mesajul lui XIO dar daca ii schimbi desertul asta cu altceva sunt sigura ca va manca altceva ;) |
Treaba e, ca nu-i nici macar desert. Dimineata, chiar inainte sa-si bea laptele (cu cacao, evident!) isi primeste lingura (lingurile) de ciocolata. Si peste zi, de fapt seara cand vine tac-su si alte prostii. Cand e doar cu mine acasa stie ce are voie si cat are voie si nu negociaza, dar la tac-su stie ca tine. Cum deschide gura sa ceara, cum primeste. Ei, cum il educ pe tac-su?!
"I'm alive and I'm here forever"
Michael Jackson
Mindy spune:
Chestia cu obiceiurie e adevarata, de multe ori mostenim obiceiurile mai mult decat gena.
Dar si mostenirea genetica isi spune cuvantul.. exista copii care mananca putin sau normal si sunt dolofanei, indesati, greoi. Asa le este constructia, soiul.
Eu am fost tare slaba de mica (exceptie primii 2 ani de viata cand am fost foarte puffy) semanam cu nevasta lui Popei Marinaru' ... mancam pe rupte, mereu imi era foame, nu era tentatie sa nu mi-o satisfac. Zilnic ceva dulce. Mereu ceream supliment la masa, mancat noaptea sa nu ma vada mama. O termita! mai ales cand invatam sau aveam examene. Da' nu se punea un gram pe mine.
Abia pe la 25-27 de ani am inceput cu dietele si restrictiile, inainte sa fiu gravida slabeam foarte usor.
Cred ca e tare greu sa pui un copil pofticios la dieta. Dar trebuie avut grija, trebuie monitorizata greutatea copilului din timp daca este predispus la ingrasare.
carolinah spune:
Da, obezitatea copiilor e din vina parintilor!!! Ca unii sunt mai plinuti, altii mai slabi, e adevarat, dar la fel de adevarat este ca si la 90% din cei mai plinuti exista pe undeva niste greseli nepercepute ca atare.
Eu merg pe varianta "calea de mijloc, imparateasca"
Copiii mei mananca tot ce le place lor (si i-am invatat eu de mici), dar cu masura si cu program regulat. Au 3 mese principale si 2 snacks pe zi, la fel ca si mine!
Nu le dau lucruri periculoase pt sanatate (de ex Coca Cola) insa mananca la McDonalds de 2-3 ori pe an cartofi prajiti, de ex, desi sunt o porcarie si ele stiu. Dar le plac si atunci mananca rar si nu se frustreaza ca apoi, mai mari fiind, sa dea iama in ei (sau cioco, sau prajituri sau sau sau) si sa nu se mai opresca.
De asemenea, cand fiica mea de (pe atunci) 3.4 ani a sarit de la 15 la 16.5 Kg in prima luna de gradinita, am luat masuri: am discutat la gradinita sa le mai ajusteze meniul si ei portia (ca ea mancanca tot ce i se da), i-am dat portii mult mai mici acasa (tot din toate, inclusiv prajitura, cioco etc ca sa nu simta) si astfel acum, dupa 1 an, are 16.7 Kg, dar a si crescut cu 9 cm, ceea ce e absolut OK la 4.4 ani. Dar cand vezi ca un copil se ingrasa cu 10% din greutate intr-o luna, iei masuri, nu stai sa te uiti! Usor, fara sa se sesizeze copilul, fara stres.