Este obezitatea copilului vina parintilor?

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ingridnen spune:

hmmm... al meu e cam grasut , desi a fost in extrema cealalta pana acum vreo 3 ani.
Cu fructele nu e prieten, abia ii dau un mar seara.
Mananca pranzul la after-school si pe urma seara acasa.
Fara prajeli.. la mine se consuma cam 1 litru de ulei pe luna. Dar e innebunit dupa sandvich si dulciuri (cumpar ciocolata cu portia ).
Plus ca se auto-serveste din frigider, daca nu-i dau eu sa manance. L-am gasit odata infulecand paine cu mustar

Ca sa raspund la intrebare, da, uneori obezitatea e vina parintilor, alteori nu (am exemple in familie...).

Ingrid si Cristi 9 ani

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Baiatul meu are 9 ani jumate, 1,40 inaltime si 44 de kg...nu e gras, e rotunjorcert e ca nu a fost slab niciodata, s-a nascut cu 4,200 kg...
sport face de la 5 ani: inotul e constant, baschet, fotbal, karate, judo iar acum dans. Deci miscare a facut mereu, inclusiv afara cu bicicleta, mingea etc.
Dar pentru ca el a fost suparat pe faptul ca are burtica, am hotarat sa mergem la nutritionist, care dupa primele teste de evaluare l-a catalogat in "normal".
Totusi, am facut unele schimbari in alimentatie la sfatul nutritionistului:
paine de grau integral in locul celei albe
cereale fara ciocolata
am scos de tot carnea de porc si mezelurile
uleiul de floarea soarelui l-am inlocit cu cel de masline
am eliminat prajelile, faina, afumaturile


Nu mananca mult, nu a fost mancacios niciodata, paine mananca extrem de putina...insa mai ciugulea cate un chips, acadea, ciocolata, dracii de astea intre mese...acum le-am scos...incerc sa mentin cele 3 feluri principale, desi la pranz nu mananca si supa si felul doi, prefer sa manance felul doi iar la cina sa pape supa. intre cele 3 mese are 2 gustari: una la scoala cand isi mananca sandwichul si fructul, a doua intre pranz si cina unde ii dau un fruct sau un iaurt sau un baton de cereale, eventual o ciocolatica dots (asa ne-a sfatuit nutritionistul, sa nu ii scot ciocolata de tot, dar e de preferat cea neagra sau cea cu branzica de vaci). cina o luam la orele 19,00...daca pana la ora de culcare, orele 21,00 i se face foame poate papa fructe.
astea n-ar fi o problema, am cooperarea lui, insa ce ma fac cu faptul ca nu ii plac legumele de ex sote sau la aburi? cum sa il conving sa le manance? ca teoria o stie si el...singurele legume pe care le mananca crude sunt rosiile de cand era mic. in ciorba de ex le mananca daca le dau pe razatoarea mica sa nu le poata scoate
avem doar cateva zile de la schimbari, deci momentan nu pot spune daca da rezultate sau nu, dar va tin la curent.
Oricum toata familia mananca la fel (exceptie tati care nu e cu noi), deci rezultate ar trebui sa vedem si noi adultii
nu stiu daca e mostenire genetica (eu am fost slaba, in sarcina am luat 25 de kg, dar le-am dat jos, taica-su a fost ca un ogar, s-a ingrasat de cand ne-am casatorit)o fi de la altcineva din familie?
mi-a dat si o lista de analize pe care sa le facem pentru a exclude varianta vreunei boli.

poate fetele care "gatesc sanatos" ma ajuta si pe mine cu niste retete de legume pentru copiii mofturosi, sau daca exista vreun topic deschis cu acest subiect as aprecia linkul catre el

giulia si alex-raoul (22.09.2002)
"Un copil este o raza de soare ce iti va lumina viata. Un copil e o promisiune a lui Dumnezeu ca viata merge inainte. Un copil e atingerea raiului. Un copil e tandrete si dulceata. Un copil e mereu surprinzator, emotionant, fermecator si captivant. Un copil e o minunata binecuvantare. Dar in primul rand un copil e dragoste."

Lumina sfanta pentru copii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Eu cred ca obezitatea la toti este din cauza mincarii moderne, care inseamna foarte mult zahar rafinat si foarte multe fainoase. Corpul nostru nu a fost facut sa manince atitea glucide si de la inceputul agriculturii a aparut si obezitatea. O persoana, om mare sau copil, care isi umfla burta cu morcovi de ex, nu are cum sa devina gras. Oamenii primitivi nu erau obezi, pentru ca se miscau mult si consumau numai carne si legume crude.

Societatea moderna are atitea tentatii si mincare plina de calorii incit cei mincaciosi din nastere ajung obligatoriu grasi. Desigur, conteaza ce pun pe masa si parintii, dar un copil care traieste in societate invata rapid sa-i placa sucuri, dulciuri etc si va cere.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Baietelul meu este usor mai plinut... mai mult conform cantarului decat vizual... e inalt, are o constructie destul de osoasa, spatele lat mostenire de la tati... dar tot 19 kg la 2 ani are.
Nu l-am mai cantarit de mult pt ca efectiv mi-e teama de cantar...
Si cu toate ca: prajeala nu a mancat niciodata pana acum, nici tocatura, mezeluri, dulciuri am inceput sa-i dau dupa 2 ani (adica de vreo 2 luni) si mereu cu ponderatie... o prajitura cu lapte, clatite sau chec, placinte, facute in casa... nu a baut niciodata sucuri din comert. Numai ce fac eu in casa la storcator.
In rest... mananca orice, oricand... spanac fiert cu unt si peste, piure de brocoli, orez, fasole verde, stevie, branza -si goala-. Nu mananca deloc paine iar cartof f rar... din cauza mea mai mult ca mi-e teama sa nu se faca obez.
Acum stam la curte si de la 8 pana la 12 e afara apoi somn si iar afara de la 16 la 19,30-20. Timp in care alearga in permanenta, se catara, e pe bicicleta...orice dar nu sta o secunda...
..si atunci... de unde asa de multe kg???

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cipcipcip spune:

Giulia, mie mi se pare ca maninca foarte sanatos copilul tau. I-ai verificat tiroida? Eu i-as scoate si cerealele (sint zahar si fainoase). Vezi pe la dieta vegan raw sau paleo ce idei gasesti. Oricum, este foarte greu sa cresti cu dietele astea un copil care stie gustul dulciurilor si al painii :) Cei despre care am citit eu pe net ca isi hranesc copiii asa au toti copiii acasa (home schooling).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Citat:
citat din mesajul lui cipcipcip

Giulia, mie mi se pare ca maninca foarte sanatos copilul tau. I-ai verificat tiroida? Eu i-as scoate si cerealele (sint zahar si fainoase). Vezi pe la dieta vegan raw sau paleo ce idei gasesti. Oricum, este foarte greu sa cresti cu dietele astea un copil care stie gustul dulciurilor si al painii :) Cei despre care am citit eu pe net ca isi hranesc copiii asa au toti copiii acasa (home schooling).

Cipcipcip si Julia (4 august 2005) + Erik (16 mai 2010)


adora cerealele, si asa s-au inteles cu nutritionistul ca va papa doar cele integrale si fara cacao, de max 3 ori pe saptamana. acum, nici nu vreau sa perceapa toate astea ca o corvoada, nu as vrea sa simta ca i se interzice tot...
intr-adevar e greu, ai ales ca si la scoala majoritatea copiilor vin cu snacksuri, cornuri cu ciocolata, chipsuri etc pt gustarica. eu mereu i-am pus sandwish si un fruct(mar, banana, clementine). recunosc ca arareori imi cerea cate 1 leu sau 2 pt ceva dulce.i-am dat, cum as fi putut sa refuz?
am sa ii fac analizele, la glanda tiroida m-am gandit si eu, am si deschis un subiect aici pe forum...
desi, repet, nu e gras, se incadreaza in normal, poate putin peste medie.
mersi de sfaturi

Caught between the devil and the deep blue sea...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns natalia_nica spune:

Da, si mie mi se pare evident ca (in afara de afectiunile medicale) vina o poarta cei care au in ingrijire copilul... Dar depinde si de copil, cat e de pofticios/mancacios sau nu. Vorbesc acum de cazul nostru: Denis, 6 ani (fara 1 luna), 122 cm, 30 kg. E cam mult, conform tabelelor gasite pe net, dar el chiar nu arata a copil gras, doar bine legat. Ok, asta nu conteaza. Ce conteaza e ca ne chinuim mult sa-i mentinem kg - in urma cu 1 an avea tot 30 kg si 116 cm, deci era... gras. Am inceput sa luam masuri - si pana la momentul acela stiam ca trebuie sa facem ceva, dar o cam lalaisem. Si nu erau de vina chipsurile, sucurile, McD. Era de vina mancarea multa, chiar daca gatita in casa. Era de vina bunica, care, de plictiseala, ii oferea/gatea tot timpul cate ceva hipocaloric: o prajitura cu tone de zahar, chiftelute/snitele prajite in ulei cu piure de cartofi, smantana muuulta in ciorba, cu mamaliga, in mancaruri gatite etc. Pana cand am inceput discutii foarte 'suparate' cu ea si atat ne-am ciondanit pana am ajuns la un numitor comun: ne echilibram incetul cu incetul. Ajunsese copilul meu de nu manca nici un fruct si nici o leguma: vroia doar snitele/sanwichuri/praji/cioco. Iar eu faceam cu nervii cand ii faceam ceva mai light de mancare si nu vroia sa manance, iar maica-mea ii spunea ca daca mananca primeste 'ceva bun'... Ma rog, nici acum nu e situatia chiar cum mi-as dori, dar locuim impreuna cu mama mea, nu avem posibilitatea sa ne mutam singuri, eu sunt la lucru, sotul al fel, iar bunica il ia pe Denis de la scoala, si pana venim noi pe acasa tot ii mai scapa cate 1-2 chestii care dau peste cap eforturile nostre...
Acum mergem si noi de ceva timp si pe explicatii (mii de explicatii) despre cat de rea/buna e mancarea, dar el fiind extrem de pofticios, nu vrea sa accepte (inca) aceste explicatii... Dar continuam!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

anturajul adult in copilaria joasa
anturajul adult + anturajul specific varstei dupa integrarea in colectivitatea scolara.

exista anumite stereotipii alimentare / culinare foarte daunatoare in special in cazul generatiei trecute, dar si la noi. cred ca sunt tarele unei imense FOAME care nu s-a mai terminat din 1907, habar nu am. Ideea de "sa tina satz" de exemplu. Soacra-mea ar fi pus paine / cereale in orice. In supa, in lapte...si zic "de ce il umfli cu paine, doar nu-i porc? " "pai sa tie satz" "adica?" "adica uite tu ii dai un iaurt gol, fara paine nu se satura" "atunci am sa ii dau DOUA iaurturi "goale", in ma-sa de iaurturi, decat un iaurt cu juma de paine. Mai am iaurt! mai am bani de iaurt! nu e criza de iaurt! se gasesc fructe peste tot! am bani de peste! am bani de carne! N-AM BANI DE PAINE SI BOMBOANE. Na."


....ne vedem doar de cateva ori pe an. Ceea ce e minunat

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lulu77 spune:

Da, parintii/bunicii sunt de vina...ptr obezitate si mai ales hranirea gresita a copiilor.

Eu am dus "razboaie" la gradinita cu parintii care au s-au rasculat impotriva mea, de ex. ca ei nu isi permit piersici/prune/etc in plina iarna dar trimit copii cu cornuri, chips-uri, cola la gradinita, in condt in care o piersica/pruna costa chiar mai putin decat un corn/punga chips.

Apoi, bunica, o carnivora convinsa, o iubitoare la maxim a tot ce inseamna grasime, slanina, unt, oua prajite in mult ulei si mai ales dulciuri, si uraste la maxim fructele si legumele, cica o dor genunchii de la ele ...aici am avut de lucrat, putin si bine. i-am explicat ca EA poate sa mananca ce vrea, cand vrea, si cat vrea, dar copilul are un meniu zilnic bine stabilit. nu a inteles la inceput de ce un copil in crestere nu se poate hranii numai cu carnita si dulciuri- ca trebuie si el sa isi "indulceasca sufletelul" pana cand baiatul unor persoane apropiate a intrat in coma diabetica la varsta de 11 ani. stia meniul zilnic al acelui copil, stia ca el mananca exclusiv cartofi prajiti si snitel ZILNIC +chips-uri, fanta si aproape deloc legume/fructe/peste/etc. si ca are o viata sedentara la varsta lui.
A vazut ce inseamna sa faci insulina de 3 ori/24ore. S-A SPERIAT.

A inteles, aplica regulile (95% din zi) unei alimentatii sanatoase atunci cand sta cu pustiul pana ajungem noi de la birou, dar ptr ea continua la fel, chiar si mai rau uneori.ii mai scapa cate un Kinder sau cate 2-3 felii de salam uscatdar o spune imediat cum intram in casa- "ca sa stiti ca si-a luat portia azi", si nu o face zilnic.

Pustiul are MD stabilit de mine ptr la gradinita, masa de pranz la fel, gustarile sunt obligatoriu din fructe si patiserie (rar- nu este fan) pregatite de mine sau surse ok, iar cina o ia sub supravegherea noastra.

Parintii sunt de vina(chiar daca sunt crescuti de bunici copiii), din diverse motive.

Edit: de saptamana trecuta sunt la regim, mai bine zis am adoptat un alt stil de viata, si mai sanatos decat cel de pana acum, si MD este zilnic compus din fructe...pe care le curat si fac un platou si uneori si suc de citrice, dimineatza, inainte de plecarea la job, pustiul se serveste din el cu mare drag, mai bea si un pahar sau macar cateva guri de suc.Ii spun zilnic ca se vede diferenta, muschii lui sunt tot mai tari pe zi ce trece de la fructele servite pe stomacul gol.apoi, cam peste 2 ore maxim isi serveste MD la gradinitza.

SOACRA MARE
Doua maini stangi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

de cand cu intalnirea cu nutritionistul, incerc si eu sa imi schimb modalitatea de a gati...nu e usor, dar sanatatea merita!
norocul nostru este ca eu sunt acasa cu el, eu gatesc, deci nu imi da nimeni programul peste cap, exceptie va face desigur cand vom merge in vizita la cineva.

acum, sincer, cum sa ii dai unui copil zilnic cartofi prajiti cu snitele?

Caught between the devil and the deep blue sea...

Mergi la inceput