Tzoncu si Veta. Si Gheoghitza!
Tzoncu se uita “crucis”, e inalt si slab, are plete si barba negre si incalcite. E “saracul” satului adicatelea sta intr-o casa mica de tot, paraginita de zici ca acus se prabusese, curtea e mare, dar neingrijita. Recunosc ca muream de curiozitate sa intrezaresc prin ferestrele mici ale casei lui ceva dinauntru. Munceste cu ziua sau cu jumatea de zi sau cu cat are el chef pe la oameni. Lumea zice ca n-are nici dupa ce bea apa. Asa o fi, dar il gasesti mereu la Iedera, band ceva. Iedera e birtul “de lux” al satului … e “de lux” pentru ca e curat, are plafonul tapetat cu cartoane de oua, decoratiune care, intre noi fie vorba, te lasa cu gura cascata, are terasa afara din ciment si ghivece cu flori pe o latura …si are mese si scaune din plastic alb, din alea de se gasesc la metro sau la terasele din oras, chiar si umbrele… iti face la Iedera si friptura cu cartofi prajiti!
Tzoncu are in curte un hulumbar pentru porumbei, in fiecare an are pisoi si catzei, ba chiar si cate un iepure. Lumea zice ca e nebun. Asa o fi, dar el se uita cu atata drag la ele! le scoate la plimbare pe rand, in brate, pe ulita satului!
“Cine trecu, ma, pe drum?” …”Eh, era Tzoncu cu un iepure in brate” …”Nebunul dracului!” …
Nevasta lui e Veta, da’ pe la “spate” i se spune Tzoanca. Parca schioapata un pic sau doar oi avea eu iluzii optice de cate ori o vad. Mi-au trebuit ani sa-mi dau seama ca Veta e nevasta-sa. Asta pentru ca de la ei din curte mai iesea mereu o femeie, uneori insotita de un barbat. De aia un stiam care e Tzoanca lui, dar dupa niste zeci de ani m-am dumirit. Cica o bate Tzoncu uneori pe Veta, dar parca poti sa stii?! Eu i-am vazut pe amandoi de multe ori la Iedera band si razand impreuna.
Si Tzoncu si Veta se misca incet, nu i-am vazut grabiti niciodata. Trec agale pe drum si cam tot asa si muncesc. Tzoncu e mereu razand, fata Vetei arata impacare.
Deci zice lumea ca Tzoncu e sarac si nebun, insa … Tzoncu e doar vesel, duce o viata asa cum ii place si arata ca un salbatic. Prin urmare e destul de “bogat”.
Gheorghita e rudareasa. Sa nu care cumva sa-i zici tiganca sau ursareasa ca e belea! Se supara rau pe tine … si are o gura mare si spurcataaa! Cica o jignesti, ea e rudareasa, sa-ti fie clar … si asta un e totuna cu tiganul sau ursarul. Atata a tzinut-o cu rudaria ei ca acum mai toata lumea ii spune “Rudareasa”. E inalta si bine facuta, planturoasa si tare negricioasa. Si ea munceste pe la oameni si ea trage la masea. Si se cearta al dracului cand nu-i convine ceva, “intoarce fundul si pleaca” – vorba matusi-mii. Pana tarziu, spre sfarsitul gimnaziului eu ii ziceam Rudaresii “saru’ mana”, ca asa invatasem acasa ca trebuie sa le spun femeilor pe care le cunosc bine. Si doar o cunosteam pe Rudareasa bine, asa ca nu pricepeam in ruptul capului de ce ea murea de incantare, iar o parte a familiei mele, murea de nervi. “Sa-i zici Rudaresii buna ziua, sa nu-i mai zici saru’mana, ai inteles ? » … « De ce ?!" ma miram.. … »fiindca e rudareasa, de aia ! » suna raspunsul sec al matusii …Intrucat raspunsul asta nu ma multumea am continuat cu saru’mana pana am considerat eu ca m-am facut suficient de mare ca sa trec la buna ziua, fara ca asta sa fie luata drept o lipsa de respect.
S-a impus rudareasa printre “romani”, oamenii se tem intrucatva de gura ei mare si spurcata. Ma intrebam uneori daca gura asta a ei nu incearca sa compenseze mutenia maica-sii. Da,mama ei era muta, asa i se si spunea – Muta. Nu-mi mai amintesc prea bine trasaturile Mutii, doar stiu ca tot asa, muncea pe la oameni si gesticula tot timpul incercand sa se faca intzeleasa prin semne. Purta fuste asa cum poarta si Gheorghitza ei, pana la genunchi, putzin cretze sau cu pliseuri, fara prea multe imprimeuri si fara culori tzipatoare.
Rudareasa bea cafea si fumeaza. “A dracu’ rudareasa asta, are niste pretentii …vrea cafea, vrea tigari, nu-i ajunge c-o platesc si ii dau si mancare?!” se mira unul sau altul… dar tot o cheama la sapat ca deh! e voinica, are putere.
Chiar zilele astea am revazut-o. S-a mai ingrasat. Imi zice razand, “stii cum imi zice baiatu’ tau?’ ...”nu, cum?” ...”doamna Gheoghita Rudareasa” ... am ras impreuna si i-am povestit ca Andrei si parintelui i-a zis “domnule parinte”. m-am bucurat in sinea mea ca fi-miu iubeste oamenii si il doare in cot de “reguli” absurde si a inteles exact ca respectam pe toata lumea.
Cand o sa mai creasca, o sa il duc la Iedera, acolo sunt atatea povesti de viatza, viatza adevarata, nu filme, nu TV, nu ziare! Acolo, in birtul satului, isi traiesc oamenii dramele si bucuriile depotriva! Acolo rad, acolo se plang, acolo barfesc, acolo se contrazic.
Dar cel mai tare la Iedera imi placea cand gaseam pe Tzoncu si Veta band impreuna si razand copios. Pentru ca erau, simplu, fericiti! Pentru ca isi dadeau dreptul sa mearga la birt si sa se simta bine dupa o zi de munca. Pentru ca daca le reprosa cineva “ bine ma, suntetzi saraci si stati la Iedera? Ba, mai mancati si cartofi prajiti cu friptura?! Pai bine ma, io nu am mancat friptura la Iedera, si mananci tu?” ... sunt sigura ca, din cate il cunosc eu pe Tzoncu, zicea in gandul lui “pai daca esti prost, nea Fane!”, dar pe gura ii iesea: “nea Fane, ori cu banii astia ori fara banii astia, io nu sunt nici mai sarac, nici mai bogat, ca nu sunt multi” ...avea dreptate!
Raspunsuri
anka1 spune:
Ai atata talent! Nu te-ai gandit sa scrii? Ma refer sa scrii carti, ar fi mare pacat sa nu o faci!
papanash spune:
mi-ai lipsit !
............................................................
Mama de papanas Andreiutz ( 02.10.2007 )
danat spune:
Hobby
www.youtube.com/watch?v=l9lq8oaK5Mw" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and then make a Change"
"Man in the Mirror" - Michael Jackson
Eleni spune:
Parca citesc Morometzii... asa fain portretizezi lumea autentica de la sat. Nu pot sa le zic taranii, ca notiunea a capatat aspecte peiorative... dar ai atata har...
alina023 spune:
Ba da Eleni, e o poveste cu tarani! Si ce tarani frumosi!!
Jade, ! Te mai asteptam!
Alina, mami de Ana Antonia (06 Dec 2007) si Luca nazdravanul (14 Feb 2003)
Ana, minunea mea iubita Luca, iubitul mamei drag!
Povestea nasterii Anei
Emma este iubire!
Eleni spune:
Alina, stiu... doar ca termenul "taran" folosit abuziv la oras semnifica marlan, mitocan, nesimtit... i s-au alocat alte valente, la asta ma refeream.
Taranii lui Jade sunt din Muzeul Satului... nu din Bercenii mei natali