Adoptie internationala
Ma adresez persoanelor cu domiciliul in strainatate care au adoptat copil/copii din Romania. As vrea sa aflu parerile vostre, despre procesul adoptiei. E complicat? Cat dureaza? Cat costa? Faptul ca sunt cetatean roman e un avantaj in acest proces? Domiciliul in strainatate, e un dezavantaj? E mai bine sa o fac pe cont propriu sau printr-o agentie de adoptii? Ati folosit avocat? Etc...
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri!
Raspunsuri
Luminoasa spune:
VSromania,
Pana anul acesta, romanii cu domiciliul in strainatate puteau adopta numai pana la gradul doi de rudenie (adica daca erau bunicii copilului care urma sa fie adoptat). Anul acesta s-a facut o modificare la Legea adoptiei si a fost extinsa adoptia pana la gradul trei de rudenie (adica unchii si matusile copilului).
In cazul in care nu te incadrezi in nici una din situatiile de mai sus, o alta posibilitate (daca se poate numi posibilitate) este ca pe perioada cat se deruleaza procesul adoptiei sa domiciliezi in Romania si sa faci dovada unor venituri stabile obtinute in Romania.
In ultima vreme se tot vorbeste in presa din Romania despre o modificare a legii adoptiei. Aceasta modificare se pare ca va reglementa(va oferi posibilitatea de a adopta) si modul in care pot adopta romanii stabiliti in strainatate. Aceasta modificare legislativa se pare ca va intra in vigoare din ianuarie 2009.
Procesul adoptiei, asa cum este el reglementat acum este foarte complicat pentru cetatenii romani cu domiciliul in Romania si practic, imposibil pentru cei in situatia ta.
Din cate stiu eu, pe actuala lege agentiile si fundatiile nu se pot implica in adoptie.
Avand in vedere ca eu nu locuiesc in strainatate, sunt intrebari la care nu stiu sa-ti raspund.
Poate stie sa-ti raspunda altcineva.
PS: vsromania inseamna Vaslui-Romania?
Daca mai pot sa te ajut cu vre-o informatie, o fac cu placere.
Iti urez succes, rabdare si perseverenta!
Alexa Ioana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Luminoasa .... ca va intra in vigoare din ianuarie 2009. |
sigur sigur ?
nu are sens sa povestim despre cum s'ar auzi ca s'ar schimba legea. au tot fost planuri care nu s'au concretizat deloc (vezi concediul de "acomodare" in cazul adoptiei unui copil mai mare de 2 ani). asa ca... deocamdata asta'i "vanare de vant"...
concret, pe legea in vigoare, adoptiile internationale nu sunt posibile. iar tu, vsromania, avand domiciliul in strainatate, intri sub incidenta adoptiilor internationale (indiferent de cetatenie). vezi exceptiile rudelor, mentionate de luminoasa.
da, poti veni sa locuiesti aici pe perioada procedurii, sa poti face dovada domiciliului si a unui venit constant pe teritoriul romaniei. pentru unii e o solutie (stiu cateva cazuri), pentru altii, nu...
de avocat nu ai nevoie (in cadrul unei proceduri "normale" de adoptie interna. deci familia adoptatoare cu domiciliul in romania). iar fundatiile nu mai au voie sa se implice.