reducerea numarului de spitale
Raspunsuri - Pagina 2
XIO spune:
Da , asta se urmareste , sa fie putin si bine. Asa cum e si in alte tari europene.
Va fi un oras in Timisoara spre exemplu , nu 5 in Timisoara si alte 7 in judet , niciunul la standarde europene.
lady , nici macar la cel mai mare spital din Timisoara nu sunt pansamente , branule , spirt.
Nu stiu cum va fi cu transportul ca nu ma ocup de proiect , dar cred ca cei care se ocupa stui despre ce e vorba . Ati spus de costurile de transport. pai cred ca sunt mai mici decat costurile de intretinere a "n" spitale , cu personal , pacienti si tot tacamul.
Evident spitalele aclea vor fi enorme.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
mathilda spune:
ce nu intelege f multa lume-( si asta si cu reforma invatamant, justitie etc) e ca UE vrea asta. peste tot in UE exista o uniformizare a legislatiei. asa si cu spitalele. UE a zis ca sunt multe spitale. si sincera sunt multe dar proaste. sper sa fie mai putine dar mult m eficiente.
XIO spune:
Pai numai in Timisoara sunt minimum 17 spitale.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
AB spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mathilda ce nu intelege f multa lume-( si asta si cu reforma invatamant, justitie etc) e ca UE vrea asta. peste tot in UE exista o uniformizare a legislatiei. asa si cu spitalele. UE a zis ca sunt multe spitale. si sincera sunt multe dar proaste. sper sa fie mai putine dar mult m eficiente. |
Absolut fals. EU spune ca .ro e in faliment si propune de unde sa se taie costurile fixe. Adica bugetarii din infrastructura de baza. Ca nu exista sau ca nivelul infrastrucurii actuale nu permite un trai civilizat este deja e ceva secundar in capul unui economist care traieste undeva intr-o tara care are de toate. Barbar vorbind... se mai triaza din po****tia care consuma din asigurarile sociale si pensii Este un argument imbatabil , nu?
Detest toata politichia asta nesincera a EU cu egalitate dar nu si pentru catei.
In Franta sunt enorm de multe spitale. Ar fi interesant sa vorbiti despre ceea ce stiti. Xio esti experta in America de Nord, mai nou in Franta si EU.
Uitati o lista a spitalelor si centrelor de sanatatate per departament in Franta. Se vede clar ca exista in general mai mult de cateva spitale per judet si enorm de multe centre.
http://www.sanitaire-social.com/annuaire_hopitaux.html
De asemenea tot din EU Olanda poseda in al cincilea oras al tarii (btw sub un milion de locuitori) cam trei spitale, poate chiar patru.
Sa mai zic ca aici am trei spitale aflate pe o arie de 20 km? Si nici unul nu-i falimentar.
Llaura spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB Sa mai zic ca aici am trei spitale aflate pe o arie de 20 km? Si nici unul nu-i falimentar. |
Pai astea sunt cuvintele cheie. Merg, sunt dotate si finantate.
Eu am vazut cum arata un spital (cred ca corect ar fi sa spun) rural din Romania...nu ajuta pe nimeni si nici nu cred ca merge nimeni acolo de buna voie. Mai bine ar merge banii la un spital adecvat in capitala de judet si la un serviciu modern si eficient de ambulanta. Zic si eu.
mathilda spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui AB
Absolut fals. EU spune ca .ro e in faliment si propune de unde sa se taie costurile fixe. Adica bugetarii din infrastructura de baza. Ca nu exista sau ca nivelul infrastrucurii actuale nu permite un trai civilizat este deja e ceva secundar in capul unui economist care traieste undeva intr-o tara care are de toate. Barbar vorbind... se mai triaza din po****tia care consuma din asigurarile sociale si pensii Este un argument imbatabil , nu? Detest toata politichia asta nesincera a EU cu egalitate dar nu si pentru catei. In Franta sunt enorm de multe spitale. Ar fi interesant sa vorbiti despre ceea ce stiti. Xio esti experta in America de Nord, mai nou in Franta si EU. Uitati o lista a spitalelor si centrelor de sanatatate per departament in Franta. Se vede clar ca exista in general mai mult de cateva spitale per judet si enorm de multe centre. http://www.sanitaire-social.com/annuaire_hopitaux.html De asemenea tot din EU Olanda poseda in al cincilea oras al tarii (btw sub un milion de locuitori) cam trei spitale, poate chiar patru. Sa mai zic ca aici am trei spitale aflate pe o arie de 20 km? Si nici unul nu-i falimentar. |
AB- eu am trait mult in europa.mi-am facut si toate studiile acolo( am lucrat ca jurist in belgia).daca normele europene cer, n-ai ce face. intr-adevar marea lor pb e ca se pierde identitatea ca popor. e mult de discutat pe tema asta.iar despre spitale in romania - pb e ca n-au management. nu stiu sa produca bani.iar UE tb sa-i invete. adica exact cum e un spital in franta tb sa arate si-n romania. spitalele pot avea bugete proprii, pot produce bani- dar ei nu stiu cum sa faca.offffff.
ca sa-ti dau un exemplu? crezi ca contractul prenuptial sau schimbare dr familiei e initiativa unui ilustru necunoscut parlamentar? bull shit. UE vrea asta. vrea ca legislatia rom sa se uniformizeze legislatiei comunitare. restul e latrat de catei.ei latra o perioada, se fac ca muncesc, propun etc dar daca ue a zis ca tb pana in anul..... sa fie gata , aia faci. ca ei se dau mari cu dezbateri la tv si sculta opiniile po****tiiei, e bull shit.
AB spune:
Llaura da functioneaza sistemul pe aici. Dar .ro e inca la Steinbeck si the grapes... Si prin anumite zone pe care le stiam eu acum vreo 7-8 ani in .ro intai le-au taiat dispensarele rurale ca trebuiau sa eficientizeze spitalele, acum le taie pe raze de kilometri
spitalele... ca sa refaca dispensare (ca centre de sanatate is doar un buzzword nout) si sa ramana spitalele mari. Mda... in teorie suna bine.
In p[ractica am vazut eu ca prin brusa africana s-un doctor cu cap si cam atat valoreaza mai mult decat greutatea lui in aur. Un spital bun ar fi un miracol, dar acelea nu se prea produc.
De asemenea imi place cum numara spitalele in .ro. In general se numara un centru spitalier (cu toate sectiile) nu ca la noi: spitalul de copii, maternitatea bla, spitalul de boli psihice. Asta imi aduce a numaratul steagurilor a la Caragiale : unu la primarie, unu la prefectura.... si inc-a odata mey flacai ... deh "renumeratie mica dupa buget"
Mathilda cred ca nu se intelege ceva. Normele cer multe. Cer si autostrazi si acces rapid de transfer de pacienti si electrificare si telefon si mai stiu eu ce alte cerinte absolut elementare.
Dar ce se face si unde se duc banii sau de unde se taie este un proces de negociere. Nu se aplica un sablon. Iar .ro il aplica prost.
E absolut irelevant cine ce face ... eu ceream un minim de cunostinte care sa depaseasca vacantele, nu referinte complete. No, eu sunt cetatean francez si conf la univ si fac naveta US-Fr. Inca un pic si pun cv-ul:))
XIO spune:
AB , eu nu sunt experta , eu iti spun ce mi s-a spus la facultate de catre profesori. Adica aceeasi oameni care ne-au explicat de ce spitalele din Romania nu au bani si arata asa cum arata , de ce sistemul sanitar e in groapa si altele.
oameni care au umblat prin toata lumea , care au avut contact cu doctori din toata lumea.
Am mai scris aici cum romanii au fost luati la misto (colegial , evident) de catre cei din America si India sau Pakistan , ceva tarisoara mai saraca din cauza preturilor interveniilor de la noi.
Un american i-a spus profului nostru ca meseria lui este o afacere , de-aia s-a facut doctor ca sa castige bani , nu sa moara de foame.Si daca asa sta treaba la noi s-au oferit sa trimita avioane plin de oameni care necesita diverse analize si interventii pt. ca le-ar iesi mai ieftin sa plateasca la noi cu banii jo plus transportul lor , decat sa plateasca la ei prin casa de asigurari.
Lasand asta la o parte treaba cu spitalele nu s-a nascut in criza , e de ceva timp pe rol. Spui ca la tine pe o raza de 20 de km sunt 3 spitale. da , la mine pe o raza de 20 de km sunt 17. Ce zici de asta?
In loc sa suga bani cele 17 spitale din Timisoara plus cele din localitatile apropiate se prefera sa se faca un spital mare si incapator , la standarde europene , adica nu cu 13 pacienti intr-un salon , 2 toalete pe un palier samd , ci conditii civilizate. Nu cu ecograf din lumea a treia folosit de Mihai Viteazul la care te uiti si te intrebi daca aia e o tumora sau ecograful joaca feste.
Cu cladire facuta special pt. a functiona ca un spital , nu foste cazarme.
Anul asta a venit la maxilo-facial o urgenta de la Deva , un tanar care si-a scapat flexul in fata. Omul realmente nu mai avea fata , ca era despicata. A fost asiprat non stop si a pierdut vreo 2 l de sange numai pe drum.
Cand ambulanta din Resita a ajuns la spitalul maret din TM unde sunt doctori fantastici de altfel , era sa planga de nervi asistentul cand a aflat ca nu exista lift , ca saa de operatii e la etaj si ca targa nu incape pe scari. Ca nu exista cine sa-l ajute.
Asa ca au luat o targa mai mica si asistentul , vreo 4 colegi de-ai mei si doctorita s-au chinuit sa-l duca sus...ca peste ceva timp sa fie transportat la alt spital cu tot cu chirurgul respectiv pt. ca nu exista anestezist de garda.
In loc de asta eu prefer un spital jos palaria cu 1000 de locuri unde totul sa fie brici.
***Fur is for petting**
anya spune:
Povesti.
Se zice de desfiintare de spitale? Si ce se intampla? Sa va dau un exemplu: Spitalul Fundeni care nici decum sa se desfinteze - se imparte in institute. Fiecare profesor sef de sectie isi face institut. Toate bune si frumpase, dar institutele astea vor trebui sa aiba directori, secretare, farmacii...adica mult mai mult personal auxiliar. Pare sa iasa vre-o economie de aici? Ntttt...
AB spune:
Xio eu stau intr-un sat nu intr-un oras. Si am spus cum sta treaba cu socotitul spitalelor in .ro ca-n Caragiale.