Demisie fara preaviz?

Demisie fara preaviz? | Autor: Candy

Link direct la acest mesaj

Va rog sa-mi dati si mie un sfat in urmatoarea problema. Sotului meu, care lucreaza in vanzari, i s-a refuzat cererea de concediu pentru data solicitata, desi acesta fusese programat, la cererea angajatorului, inca din decembrie 2008. Motivul invocat este... criza si situatia firmei, care a decis brusc sa nu mai acorde concedii decat din luna octombrie! Ultimul concediu a fost efectuat in sept. 2008.
Nu a contat faptul ca avem rezervarile pentru vacanta platite integral, ca eu nu am cum sa-mi iau concediu in octombrie, copilul e la scoala etc. Singura solutie care ne trece prin cap e demisia fara preaviz (cu preaviz de 30 zile am depasi data programata pentru plecarea in concediu). Stiu ca se poate invoca neindeplinirea obligatiilor contractuale din partea angajatorului. In aceasta categorie pot intra si obligativitatea efectuarii de ore suplimentare duminica, refuzul platii indemnizatii de concediu inainte de efectuarea acestuia, etc.?

Demisia se poate suprapune cu concediul neefectuat?
As vrea un sfat in aceasta privinta, este o solutie viabila sau ce ce poate face?

God, if I can't have what I want, let me want what I have.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

nu se poate demisie fara preaviz

daca isi da demisia si nu respecta preavizul trecut in contractul de munca (30 zile pentru funvtii de conducere), angajatorul poate dispune desfacerea contractului de munca prin concediere din vina angajatului (absente nemotivate)

ar putea sa solicite concediu fara plata, dar acesta se acorda in conditii speciale si intemeiate (cele din contractul colectiv de munca: studii, operatii ale unor membri ai familiei in strainatate, si altele asemenea); dar daca angajatorul i-a refuzat concediul legal de odihna, nu vad cum i-ar putea aproba concediul fara plata...

nu stiu, in conditiile actuale, de criza economica, "pe praful asta", mi se pare cam drastica decizia de a-si parasi locul de munca pentru o vacanta... daca nu sunt alte motive de a pleca din acel loc de munca ar putea sa solicite la medicul de familie un concediu medical, daca acesta este binevoitor s-ar putea rezolva...

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 24+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Se poate demisie fara preaviz in conformitate cu prevederile art. 79 alin. 8 din Codul Muncii.
De asemenea 15 si 30 de zile reprezinta termenul maxim al preavizului adica acesta nu poate sa depaseasca 15 sau 30 de zile in conformitate cu art. 79 alin 4 din Codul Muncii.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Avalon spune:

79 cu 8 inseamna:

(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

ori eu am inteles ca angajatorul a dispus replanificarea concediilor de odihna, nu ca a refuzat sa acorde concediul legal si deci nu a incalcat nimic... atata timp cat angajatorul va acorda pana la sfarsitul anului concediile legale de odihna, atunci nu vad ce obligatii a incalcat...

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

Avalon 24+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Candy spune:

Avalon, problema este in fapt mult mai complexa decat am expus-o eu aici (eu am invocat numai aspectele legale). In primul rand, copilul meu are indicatie medicala sa faca anuala cura heliomarina, din cauza unor infectii respiratorii repetate (am adeverinta de la medic, dar nu i-o ia in considerare). Aceasta cura nu se poate face in luna octombrie, din cauza vremii, in primul rand. In al doilea rand, concediul meu nu se poate suprapune cu al sotului deoarece firmele la care lucram si-au stabilit perioade diferite (la mine exclusiv in august, eu fiind nevoita sa-mi iau concediu fara plata pentru a merge impreuna), iar la sotul meu dupa 30 sept. Ambii angajatori sunt inflexibili.
Da, e corect, angajatorul lui nu e de acord cu perioada, nu cu concediul in sine, dar asta nu ma ajuta, ca in octombrie numai intr-o tara ca Egipt, Tunisia sau ceva similar m-as putea duce.
Apoi, rezervarile, facute in baza programarii ptr concediu depuse si acceptate implicit de angajator, sunt nerambursabile si n-am nici un chef sa pierd 2000 eur.
Apoi, munca pe care o face sotul meu este una epuizanta, este stors si fizic si psihic de un angajator care are pretentia sa munceasca non-stop, 7 zile din 7, zi lumina daca se poate.

Cautam o solutie, si sincer, in afara de demisie, nu vad care ar putea fi. In cazul in care iti dai demisia, se mai poate desface contractul de munca ptr absente nemotivate?

Poate mai are cineva vreo idee. Mi se pare aproape incredibil ca trebuie sa te lupti sa-ti poti face concediul impreuna cu familia, ca n-are chef angajatorul sa te lase! Oare e cineva amator sa-si faca concediul in octombrie sau noiembrie (ca in decembrie iar e exclus)???

God, if I can't have what I want, let me want what I have.

Mergi la inceput