Suedia
Raspunsuri - Pagina 19
mihaela_s spune:
Dorel, eu am intrat direct la SFI C(banuiesc ca asta inseamna 3C?). Asa m-au plasat cand m-am inscris. Am absolvit intr-un semestru si C-ul si D-ul. Adica am dat testul de nivel C si dupa 2 saptamani la recomandarea profei am dat si testul national SFI(care se da dupa nivelul D)...si l-am luat. Nu zic ca nu mi-ar fi prins bine mai mult timp la SFI, as fi exersat mai mult limba...insa la mine era si presiunea timpului...asa ca am mers mai departe, desi la SAS abia spuneam cateva cuvinte...Depinde de tine, ce aspiratii ai...
La noi de ex, nu era posibil sa mergi la etapa urmatoare(ma refer de la B la C sau de la C la D) daca nu te recomanda profa, dar la multi le cerea testul national ca sa treaca. Stia ea cine poate si cine nu...Bafta multa oricum!
Despre chirii...nu prea stiu sa iti spun. Noi avem casa, am stat in chirie in primele noastre 8 luni aici, dar intr-un apartament dat de kommun pentru ca sotul meu a venit cu contract de munca aici si spitalul ne-a asigurat locuinta. Un 2-a(daca stii ce inseamna...un apartament cu doua dormitoare si o camera de zi) ne costa 5500 coroane pe luna, cu caldura, apa si curent inclus. Asta a fost acun doi ani jumate-doi ani. Altfel de la kommun stai la coada cate 6-7 ani la chirie(aici pe Gotland), iar la privati nu stiu cat costa. Arunca si tu un ochi pe site-uri de imobiliare si vezi.
Ina, succes mult, vad ca te-ai pus serios pe treaba!
Ah da, inca un sfat...cand va simtiti cat de cat stapani pe limba, mergeti si cereti la Praktikhandlädare practica. E cel mai bun mod(dupa mine, mai ales ca nu aveam cu cine conversa acasa suedeza...ma rog, il aveam pe sot si pe copiii dar noi nu vorbom decat romana acasa) de a invata limba...mult mai bun decat scoala.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Ina11 spune:
Multumesc,Mihaela! Chiar in zilele urmatoare merg sa ma inscriu la praktikhandledare. Vreau saptamana asta sa imi echivalez si studiile pentru a vedea ce punctaj am plus multe altele de rezolvat.
Oricum ,multumim de sfat!
Mie mi se pare foarte important in procesul invatarii unei limbii contactul lingvistic cu nativii pentru a putea trece de bariera aia psihica de a vb o lb pe care crezi ca n-o stapanesti f bine...plus ca si socializezi pe langa multe alte avantaje!
i_dorel spune:
Hello!!
Multumesc Ina o sa intreb de carte , daca nu poate o cumpar din magazin sau de pe net.
Mihaela nici pe mine nu ma intereseaza sa stiu limba mai bine decat suedezii , vreau doar sa stiu sa vb si sa-i inteleg pt a ma putea angaja , nu ma intereseaza sa mai dau la o facultate aici sau cine stie ce , oricum o sa incerc sa invat cat mai bine.
Despre chirii intrebasem sa-mi fac o idee, m-am uitat de chirii pe acolo dar gasesti mai mult de cumparat. Una din variante ar fi sa ne mutam mai in sud si eventual langa mare,asa cum stai tu, probabil peste un an s-ar intampla asta daca nu o sa ne fie prea tare dor de casa si sa ne intoarcem in romania peste 1an 2.
Despre scoala nu stiu ce sa mai zic , o sa revin cu detalii cand o sa-mi fac o idee pt ca abia m-am mutat la alta clasa. Acum facem multa gramatica la scoala si acasa trebuie sa invat cuvintele.
o zi buna.
mihaela_s spune:
Dorel, pai depinde si unde vrei sa te angajezi...eu de ex chiar daca aveam studiile necesare din Ro ca sa pot lucra in laborator, nu puteam lucra pana nu terminam SAS la nivel B, adica liceul. Pentru alte meserii e suficient mai putin, trebuie sa te interesezi. In rest depinde de tine cat de repede te descurci cu limba. Cat curaj ai sa vorbesti, sa intri intre ei sa te descurci. Spor!
Daca nu ai gasit chirii pe net pentru Gotland, inseamna ca situatia a ramas asa ca acum doi ani,de cand ne cautam si noi. Adica nu sunt! Noi nu voiam sa cumparam ceva, voiam tot chirie dar nu am avut ce inchiria. Plus ca majoritatea inchiriaza pana vara, apoi trebuie sa te muti altundeva(unde oare nu stiu) pentru ca vin turistii si chiriile sunt muuuuult mai mari, ori platesti chiria aceea enorma de turirst pe perioada de vara. Ori iti dai seama ca cc cu copii nu ptrea aveam chef de asa ceva...nici de mutat nici de platit 5000-9000 de coroane pe saptamana! Am avut noroc cu casa, am umblat mult si toate erau ca pret peste suma pe care ne-o dadea banca imprumut, ne horatasem pentru un apartament desi eram innebuniti sa ne luam casa...cand a aparut in ultimul moment casa asta la un pret mai mic si a noastra a fost! Eu sper sa va obisnuiti in Suedia, dupa mine viata e mai lejera si mai simpla...dar depinde de fiecare, normal.
Ina, esti foarte curajoasa daca deja te inscri pentru praktik! Bravo, te admir. Tine-o tot asa.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Ina11 spune:
Hej! Sunteti cam tacuti:)
Am inceput scoala luni! Deja am foarte mult de invatat pentru saptamana asta. Imi place ...incep sa inteleg unele propozitii,insa cu vorbitul ma enervez repede:)) suedeza e mai frumoasa daca o scrii decat daca o vorbesti. O sa vad daca parerea mea se va schimba in timp:-D
V-am pupat!
Hej då!
i_dorel spune:
Hello!
Mihaela, de angajat vreu sa ma angajez aproape oriunde pt inceput, acum nu ma pot angaja pe postul din rom , asta e.
Ina, spor la invatat , la inceput o sa ai impresia ca ai invatat enorm dar dupa introducere o sa ai impresia ca inveti f incet, mi-au confirmat si altii de la scoala. Cat despre vb , suedezii mananca multe litere cand vb , de aceea pare altceva cand vb fata de scris.
Eu acum la scoala invat f multa gramatica si prea putine cuvinte probabil ca dupa multa gramatica o sa incep sa inteleg ceva mai bine.
Bafta!
mihaela_s spune:
Ina, dorel...asa e la inceput. La SFI se invata multa gramatica, pentru ca apoi nu se mai face si se lucreaza la vocabular. Sigur ca si la gramatica, dar nu se mai preda ci numai se corecteaza in uppsatsuri si in vorbire. Gramatica e importanta, are unele particularitati dar e mai usoara ca cea a limbii romane(ma refer la verbe). Dar totul vine din practica, cu timpul, de la sine la un moment dat. O sa vedeti.
Bafta multa si mai scrieti ce si cum faceti la scoala.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Ina11 spune:
mie imi place gramatica...e mult mai usoara decat cea romana,mai ales verbul(putine timpuri verbale, forma pastrata la fiecare persoana etc).La scoala insa mi se pare ca mergem destul de incet.Eh o sa vad ce va fi pe 21 mai cand termin introducerea si apoi sper sa trec direct la C1. In rest ma simt cam obosita dupa 3-4 ore de vorbit ba in suedeza, ba in franceza/engleza/spaniola...asa incat atunci cand ajung acasa...am 2-3 ore in care imi place sa tac:)))
Voi ce mai faceti?
mihaela_s spune:
Ina, la inceput imi era si mie tare greu sa ma setez pe mai mule limbi...incercam sa vb la scoala suedeza dar nu prea ne iesea, la SFI ma refer, caci apoi am vb numai suedeza si cu colegii. Oricum dupa o vreme am inceput sa uit engleza...iar cand am reinceput sa o studiez(am facut incepand cu SAS grund mai multe materii printre care si engleza) era cam de-a valma...incepeam sa vb engleza si o dadeam pe suedeza . E ciudat de tot sa inveti(eu am reluat cumva, dar am si invatat cuvinte noi, contexte, etc) o limba straina din suedeza, care e tot o limba straina .
Eu fac practica si muncesc in continuare, pana la sf de mai voi face asta. Apoi am vacanta/concediu pana la mijloc de iulie cand voi munci iar pe sommarvikarie. Aproape am terminat cursul de genetica si sunt tare multumita. Am fost sceptica la inceput(cred ca am mai scris ca bibliografia a fost numai in engleza, cateva teste in suedeza dar apoi in engleza...mi-a fost mie mai usor, dar tot ce stiu acum stiu in engleza nu in suedeza...) dar uite ca a mers bine. Am luat 3 teste cu maxim, unul cu mai putin, astept rezultatul la penultimul si mai am inca un test peste doua saptamani. Si astept rezultatele de la facultate, la urval...dar numai la mijloc de iulie.
Cam asta de la mine....
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
i_dorel spune:
hello!
stiu Mihaela ca asa e la inceput dar asta nu inseamana ca e enervant sa vina toata gramatica peste tine .In schimb la parte cu vb mai multor limbi e chiar bine pt uitasem multe cuv in engleza.
Ina ce sistem ai tu de intri la C1?. Eu sunt la C3 iar C1 nu exista la mine.
Zi usoara!
Mihaela mai e zapada in sud?