Minciunile pe care le spunem copiilor
Raspunsuri - Pagina 6
anya spune:
Referitor la suptul degetului: probabil ca acesta linisteste copilul si se asociaza cu "jucatul" cu un obiect cu care doarme - o paturica, o jucarie de plus. In momentul in care obiectul asociat dispare (e greu, stiu) exista sansa sa dispara si suptul degetului. Dupa cateva luni in care nu-si mai suge degetul - obiectul poare reaparea (il ia Mos Craciun si il aduce Iepurasul cadou pt ca nu si-a mai supt degetul).
Sinzianaaa spune:
Nu este bine sa mintim copiii,chiar daca sunt minciuni nevinovate,pentru ca automat ii vom invata sa ne minta pe noi sau pe cei din jur,nu putem sa ii cerem unui copil sa nu ne mai minta,atata timp cat noi am facut asta chiar si o singura data.
De exemplu,cand eu si fratele meu eram mici,mama obisnuia sa ne minta la fiecare pas,doar ca sa scape de gurile noastre :" ba ca mergem mai tarziu in parc","ba ca va cumpar aia si aia",etc si noi am tot crezut si am avut incredere in ea pana cand ne-am dat seama ca nu o sa se schimbe si imi aduc aminte si acum ca erau momente cand eu si fratele meu eram dezamagiti profund de ea,ba chiar o uram,fiindca NICIODATA nu se tinea de cuvant.
asa ca mai bine sa incercam sa le spunem adevarul copiilor nostri,in orice situatia ne-am afla.
fabiola.mami spune:
Desi micile minciunele sunt uneori nevinovate.... se spune ca intotdeauna copilul invata prin puterea exemplului. Eu una nu sunt de acord cu minciunile de niciun fel si prefer sa ii spun mereu micutului adevarul intr-o maniera in care el poate sa o inteleaga. E corect si il scutesc ulterior de eventuale suferinte.
Victoria_mami spune:
Copii inteleg mai mult decat credem noi. Cand i s-a luat Victoriei prima oara sange de analize (la 2 ani) i-am spus ca o sa doara. Dar daca sta linistita, o sa terminam imediat si nu trebuie sa o intepe asistenta de 2-3 ori. Nu pot sa va spun cat de cuminte a stat! Si acum dupa un an de tratament, indiferent cat a durut-o ceva, cat nu a vrut ceva, Nu a miscat deloc! A stat linistita, desi poate a urlat cat a tinut-o gurita! Dar a stiut ca daca mami a zis ca Nu doare, pai nu doare. A stiut ca daca ar durea, as spune ca o sa o doara.
Taica-meu a mintit de cand ma stiu, a facut promisiuni pe care nu le-a tinut niciodata. Stiu cat de dezamagit poate fi un copil de promisiuni nerespectate. Asa ca eu daca i-am promis ceva, incerc sa fac tot posibilul sa ma tin de promisiune. Am incalcat si eu promisiuni, dar nu am avut de ales, neprevazutul e la tot pasul. I-am spus ca mergem la parcul de distractii in New York acu'2 saptamani, dar a cazut soacra-mea, trebuia operata si nu se stia daca supravietuieste operatiei (e bine acum, mult mai bine decat ne asteptam). I-am spus Victoriei ca nu mai putem merge la parc ptr. ca asteptam sa vedem de granny si a inteles. Eu zic ca e foarte foarte usor sa stabilesti o relatie de incredere cu copilul tau, si nu inteleg de ce parintii se incapataneaza sa creada ca le fac copiilor vreo favoare mintindu-i. Daca ar exista mai mult respect pentru copii, am intelege ca ei sunt mici dar nu sunt prosti, pot intelege mult mai mult decat ne imaginam noi. Si dup-aia ne miram ca ajung la adolescenta si nu au incredere in noi...
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
Victoria Isabella, Printesa Noastra Perfecta!
Edith445 spune:
unele minciuni sunt chiar nevinovate, si pustanul meu crede ca mamele vad tot, ca vine Mos Craciun doar la copii cuminti, nu ii pot cere sa vada lucrurile ca si mine, are doar 4 anisori.
scrigroup spune:
Daca le spunem copiilor minciune despre: Mos Craciun , Mos Nicolae , Iepurasul , Zana Maseluta, Ingerasul lor protector
FITI SIGURI ca si ei ne vor spune minciuni cand vor creste, despre ce fac la scoala, ce le place/ce nu, etc
mai bine sa le spunem adevarul
copilul tau e cel mai cel ... corect? :)
avertisment: reclama ilegala
simo_75 spune:
citesc si pana la urma nu reusesc sa elucidez problema..e bine sau nu sa ne mintim copilul??il mintim in favoarea lui sau a noastra??
il mintim sa faca ce dorim noi sau ii spunem adevarul pe intelesul lui?
eu am un baiat de 3 ani si 10 luni.Ma intreaba deja de partea cu sexul masculin si feminin.Sa-l mint??Nu ,i-am explicat pe intelesul lui cum sta treaba cu fetele si baietii.
Rezultatul?nu mai e curios sa ma vada cand fac dus,cand ma dezbrac etc....
Nu va imaginati ca il las sa se uite la mine,nu.
El mi-a spus clar ce a vazut la gradinita......ca deh!acolo se pare ca nu prea se fac diferente la toaleta ca e fata sau baiat...si atunci?El deja zambea cand ma intreba....si sa incep cu povesti mincinoase...nu avea rost...
Cred ca depinde de situatie.
Noi de ex daca face mofturi la mancare,ok! nu mai mananca dar nici nu primeste 'ceva bun'.
Cred ca putem sa facem altfel decat sa-i mintim...dar recunosc partea cu Mos Craciun il mintim desi cred ca deja stie cine este Mosul ca televiziunea.....face totul...desi e frumos sa le vezi bucuria pe chip cand gasesc cadourile sub brad...imi aducea aminte de copilaria mea cand pe vremea comunista chiar credeam in mos cRaciun(whatever MOS GERILA) si pana la scoala chiar....
Victoria_mami spune:
Simo, Victoria stie deja la 3 ani si 4 luni ca fetitele au vagin si baieteii penis. Nu stie cum arata un penis, dar stie ca baietii au penis. Si eu m-am gandit sa ii spun adevarul despre Mos Craciun, dar nu m-a lasat sufletul... imi pare rau sa-i stric bucuria. De ziua ei a vrut un wagon si ptr. ca Pastele a venit inainte, i l-a adus Iepurasul. Sa nu-ti spun cat e de incantata ca a stiu Iepurasul ca ea vrea wagon.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
Ioana_Pos spune:
Cred ca depinde mult de varsta copilului. In unele cazuri jumatatile de adevar sunt mai bune pentru a evita suparari provocate copilului, nu din comoditate pentru parinte. Cand o duc pe fie-mea de 17 luni sa o las la buni 2-3 ore (cam de 2 ori/ sapt) as putea sa ii zic varianta completa: mergem in vizita la buni si apoi mami pleaca 2-3 ore la banca/ service/ spalat masina/ administratia financiara si tu te joci cu buni (intelege ce inseamna sa plec de langa ea) si ar plange si ar fi suparata in loc sa se bucure ca o vede pe buni. Sau as putea sa ii zic doar: mergem in vizita la buni. Cand va avea 3-5-7 ani o sa putem discuta altfel si o sa ma astept ca ea sa inteleaga situatia altfel.
De asemenea, depinde de tipul de minciuna. Nu sunt de acord cu minciunile amenintatoare: vine x si face y.
Despre cum ne-au mintit parintii nostri si ce parinti naspa suntem noi acum din cauza asta eu nu as pomeni. Vorba aia, sa ridice piatra cel care nu a gresit niciodata. Da, parintii mei mi-au spus ca exista Mos Craciun pana pe la 7 ani si cand am aflat ca nu exista nu i-am urat/ detestat sau ce alte verbe putenice s-au folosit pe aici. Pur si simplu mi-au spus ca acum sunt destul de mare ca sa inteleg ca de fapt Mos Craciun nu poate sa duca peste tot cadourile si ca ele sunt cumparate de catre rude/ prieteni si daruite ca sa sarbatorim Craciunul.
De asemenea, cred ca exista o diferenta intre minciuna si promisiune nerespectata. Parintii mei rar au promis ceva daca nu puteau sa puna promisiunea in practica si in cazurile in care au promis si nu au facut mi-au explicat de ce.
Personal gasesc ca ideea cu oprit masina cand se desfac centurile este foarte buna si nu e departe de adevar: multe masini au acum sistem de avertizare audio cand centurile nu sunt folosite (cel putin in fata).