pt cititorii Fr interesati de indienii Amazonului
Mi-am sters azi dimineata postul scris in miez de noapte la subektul Uiliam. L-am sters pt ca era cumva prea personal, ma luase valul. Dar oricum nu-i scrisesem iilenei despre indienii din Amazon, desi imi era clar in cap ideea. In gand isi primise iileana (merci pt subiect ) oricum replica la al ei
Citat: |
Uiliam, de bine de rau, s-a aclimatizat intr-un satuc simpatic apartinind UE (hi hi, cum sunaaaa :)))), printre neshte cetateni europeni, si nu intr-un trib din jungla amazoniana :). |
Asa, si azi dimineata in drum spre servici cumpar "Courrier International" si hopa lanterna saptamanii se aprinde tocmai asupra indienilor din jungla amazoniana. In perfecta comuniune cu gandurile mele nocturne. Acesti indieni desemnati - nu de mine - drept "ultimele popoare libere ale planetei". Pe cale de disparitie datorita invaziei "civilizatiei", a puterii banului in sensul ca inclusiv in singura tara care a oferit un cadru legal de protectie indienilor (Brazilia) - interesele economice primeaza si discursul lui Lula devine inadecvat cu politica sa de dezvoltare a Amazonului. M-am intristat de o stare de fapt de care eram constienta, sensibilizata fiind in mod sigur de o calatorie de a mea in zona acum cativa ani.
Singura mea bucurie a fost sa citesc ce-am ingrosat mai sus : "ultimele popoare libere ale planetei". Adica sa re-constat ca nu sant singura care gandesc asa. Nu sant singura careia ii starneste respect si admiratie si nicidecum mila un asemenea mod de viata primitiv. Care cantareste libertatea cu aceeasi balanta. Nu ravnesc dupa nimic (a se citi frustarile mele sant de alta ordine), eu am ales civilizatia si sant un exponent foarte reprezentativ al acestei lumi moderne pe care nu scuip, dimpotriva, nu contenesc sa-mi spun ce noroc avem "noi francezii" sa traim intr-o lume atat de "simpla".
Am ajuns aici si stau ca prostu' la poarta noua. Ce-am vrut sa comunic de fapt? Adica mai presus de toate?
... pana la urma, fiecare cu propria-i perceptie...
Pt cititorii de franceza interesati de subiect, dau linkul din ziar. Din pacate, fiind proaspata editie, articolele nu pot fi citite integral. Doar rezumate, dar care permit o luare la cunostiinta. Sau eventual rabdare sa ajunga in arhiva
http://www.courrierinternational.com/magazine/2009/976-amazonie-les-derniers-hommes-libres
PS : tot in acelasi ziar am citit un articol foarte interesant (pt mine cel putin care nu mai sant la curent cu mersul trenurilor) despre Romania si religie
ROUMANIE - Les nouveaux habits de l’Eglise orthodoxe - Depuis sa nomination en septembre 2007, le patriarche Daniel tente de “relooker” une institution réputée réactionnaire. Avec plus ou moins de succès