despre salarii si vise
Poate nu am digerat inca bine prime cafea a diminetii insa ...m-a amuzat putin www.evz.ro/articole/detalii-articol/858804/Inginerii-romani-vor-12000-de-euro-pe-luna/" target="_blank">acest articol
Faptul ca tinerii absolventi de politehnica isi doresc salarii de 12 mii de euro /luna este in sine un lucru bun si tine de visele personale a fiecarei persoane ... dar, hei, nu este putin nerealist?
Oare stiu ei tinerii - ca pentru un asemenea salar, chiar si in vestul europei trebuie sa astepti ani de zile? Si...sa fii chiar FOARTE bun? Inca sa mai crede ca umbla cainii cu covrigi in coada pe aici?
Cum vi se par discutiile despre salar in Romania sau intre romanii diasporeji? Sincere? Umflate putin cu pompa?
Exista asemenea salarii la scara larga in Romania? Sau doar in discutiile de la bere?
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Raspunsuri
Ramonika spune:
nu-i poate impiedica nimeni sa viseze...
nu inseamna ca se va si realiza, mai ales acum.
plus ca, sa nu trecem cu vederea peste ce scrie in articol: "Asta indic#259; rezultatele Barometrului absolven#355;ilor 2009, realizat de Institutul trendence din Berlin Germania, ce-i drept, înainte ca criza economic s#259; loveasc#259; din plin."
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
ladyJ spune:
Si eu am zambit citind pretentiile absolventilor
Mi se pare ca in EST, exista o problema . Absolventii nu au habar de valoarea banului. Vorbesc cu asa degajare de zeci de mii de euro, incat ramai perplex.
Toti vor loc de munca sigur, salariu mare, prime de tot felul, vacante care mai de care. Dar ce ofera ei..asta e alta poveste.
Dar, nu-i asa, de visat cai verzi pe pereti putem visa cu totii...
Sigur ca exista asemenea salarii in Ro. O parte sunt date ´´lor de catre ei insisi´´ si aici ma refer la diferiti functionari sau ce mama naibii sunt, care iau prime peste prime, iar o mica parte sunt castigate de marii manageri care..nu-s proaspeti absolventi
roisin spune:
Nu inteleg mirarea vizavi de pretentiile celor "din est", atata vreme cat in articol se specifica clar, de mai multe ori, ca in acelasi studiu, occidentalii au pretentii cu mult mai mari.
Citez din articol:
<<Veniturile visate de români sunt similare cu ale studen#355;ilor din Slovacia, Polonia, Republica Ceh#259; sau Ungaria, dar sunt de trei sau chiar de cinci ori mai mici decât cele dorite de „omologii” lor din Danemarca, Austria, Fran#355;a, Germania sau Marea Britanie.>>
De ce as avea eu vise si standarde mai joase doar pentru ca sunt din Romania? Si de ce daca visez la de 3-4 ori mai putin decat un occidental sunt 'nerealist'?
Mai ales intr-o tara in care avem preturi la fel sau daca nu chiar mai mari decat restul Europei.
Mie mi se pare ca de zeci de ani am tintit mult prea jos si am fost invatati sa ne multumim cu putin. Sa dam putin, dar sa cerem la fel de putin.
Lucrez intr-o multinationala mare, si stiu ca multi dintre colegii mei occidentali au salarii si beneficii MULT mai mari decat mine. Si multi muncesc MULT mai putin (si de multe ori mai prost).
Mie mi se pare EXCELENT ca in sfarsit apar generatii care vor mult si tintesc sus. M-am pictisit de atitudinea asta submisiva si de "capul plecat". Nu suntem cu nimic mai prejos decat cei din jurul nostru.
desprecopii spune:
Roisin - eu inteleg ce spui insa sunt vise imposibile. |Tu crezi ca absolventii au asemenea salarii in occident? NO WAY.
Roisin - nu cred ca cei de aici au pretentii de 12 mii de euro. Daca ai asemenea pretentie la angajare - ca tinerel- ti se rade in fata.
Nu maicredeti toate snoavele despre salarii babane din occident. De prea multe ori - vi se spun sume umflate.
AS continua spunand ca nici dupa multi ani de munca, un inginer nu are asemenea salar. Si nici la Microsoft.
Desprecopii.com - Asa se naste o mare iubire.
iubesc:www.supereva.ro Blog: http://mirelablog.supereva.ro/dblog/
Ramonika spune:
Citat: |
citat din mesajul lui roisin Mie mi se pare EXCELENT ca in sfarsit apar generatii care vor mult si tintesc sus. M-am pictisit de atitudinea asta submisiva si de "capul plecat". Nu suntem cu nimic mai prejos decat cei din jurul nostru. |
de tintit tintesc, insa vor si obtine ceea ce cer? asta e intrebarea...
plus ca daca cereau 500 euro pe luna, poate ziceam ca e vorba de "cap plecat", insa 12.000?
Ramonika si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
ladyJ spune:
citat din mesajul lui roisin Nu inteleg mirarea vizavi de pretentiile celor "din est", atata vreme cat in articol se specifica clar, de mai multe ori, ca in acelasi studiu, occidentalii au pretentii cu mult mai mari. Citez din articol: <<Veniturile visate de români sunt similare cu ale studen#355;ilor din Slovacia, Polonia, Republica Ceh#259; sau Ungaria, dar sunt de trei sau chiar de cinci ori mai mici decât cele dorite de „omologii” lor din Danemarca, Austria, Fran#355;a, Germania sau Marea Britanie.>> De ce as avea eu vise si standarde mai joase doar pentru ca sunt din Romania? Si de ce daca visez la de 3-4 ori mai putin decat un occidental sunt 'nerealist'? Mai ales intr-o tara in care avem preturi la fel sau daca nu chiar mai mari decat restul Europei. Mie mi se pare ca de zeci de ani am tintit mult prea jos si am fost invatati sa ne multumim cu putin. Sa dam putin, dar sa cerem la fel de putin. Lucrez intr-o multinationala mare, si stiu ca multi dintre colegii mei occidentali au salarii si beneficii MULT mai mari decat mine. Si multi muncesc MULT mai putin (si de multe ori mai prost). Mie mi se pare EXCELENT ca in sfarsit apar generatii care vor mult si tintesc sus. M-am pictisit de atitudinea asta submisiva si de "capul plecat". Nu suntem cu nimic mai prejos decat cei din jurul nostru. |
Dar poti avea cele mai frumoase VISE, nu te opreste nimeni. Drept dovada visele absolventilor despre care vorbim.
Nu e vorba de ´´cap plecat´´. E vorba de realitate, iar pretentiile de 8-12 mii pe luna cand tu abia ai iesit de pe bancile scolii sunt NEREALISTE.
Romanul nu mai tinteste demult ´´prea jos´´ Ba dimpotriva, incepe sa tinteasca cam prea sus. Si risca o draguta de depresie, ca realitatea e cu mult mai cruda.
De ceilalti nu comentez, ca nu cunosc evolutia pietei muncii din Danemarca, Anglia, etc.
Eu sunt curioasa cum arata asa, la modul general, pretentiile absolventilor ACUM, in aceasta situatie.
roisin spune:
De acord ca pentru cei mai multi visul va ramane nerealizat.
Dar daca te uiti in jos mereu, nu ai nicio sansa sa obtii mai mult.
Daca te auto-limitezi, acolo ramai. Este normal ca visele sa fie mari (chiar daca nerealizabile), este excelent, asta iti da tie insuti o stare de competitivitate, sentimentul ca poti mai mult, ca vei reusi mai mult. Ca ai unde sa evoluezi.
Eu nu cred ca oamenii au aceste salarii in occident. Insa repet, nu pricep de ce ne miram de "studentii romani de la politehnica" si nu ne minunam de cei din Danemarca, Germania, Franta care cer si mai mult. Ei de ce au voie? Pentru ei de ce nu vi se pare aberanta pretentia?
Si mai am o intrebare: in articol n-am citit doar de ingineri, si nicio mentiune despre Politehnica.
Mi se pare mie, sau sintagma "inginer de la Politehnica" a inceput sa fie folosita intr-un sens peiorativ (conform logicii Andrei Gheorghiene "inginerii nu sunt intelectuali")?
PS Articolul si discutia este despre unde viseaza absolventii sa ajunga in cariera (dpdv al remuneratiei). Sa fim seriosi, nu cred ca se apuca vreunul sa ceara 12000 euro de la primul interviu dupa absolvire.
Ramonika spune:
cand zic ca "tintesc mai sus" eu inteleg asa: stii ca salariul pt. postul vizat ar fi cam de 3000 euro (sa zicem), ceri 4000 ca sa ai de unde lasa. ca daca ceri 3000, ai sa ajungi la 2500 la negociere. asa mai ai o sansa si cu angajatorul.
insa daca se ofera 3000 pt. un post si tu ceri 8000, angajatorul nici nu cred ca mai sta la discutii cu tine, vazand ca nu e loc de negociere.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui roisin Eu nu cred ca oamenii au aceste salarii in occident. Insa repet, nu pricep de ce ne miram de "studentii romani de la politehnica" si nu ne minunam de cei din Danemarca, Germania, Franta care cer si mai mult. Ei de ce au voie? Pentru ei de ce nu vi se pare aberanta pretentia? |
Dupa parerea mea, e foarte simplu.
Salariile in occident sunt mai mari, la modul general vorbind, fata de salariile din RO. Chiar tu spui ca ai colegi ´´din afara´´ care castiga mai bine decat tine.
Multi romani foarte bine pregatiti, cauta un job in afara pentru ca..exact..salariile sunt mai mari, oamenii sunt platiti mai bine.
Asta e realitatea din campul muncii.
Oricum, cum bine spunea Mirela, nici in occident nu stau salariile astea pe toate gardurile.
Insa una e ca tu, absolvent din Anglia sa ceri 5000 de euro intr-o societate cu ALTE REGULI, si alta e ca tu, roman, sa ai aceleasi pretentii intr-o societate inca in tranzitie. Nu am facut noi regulile astea si nu le putem schimba peste noapte avand pretentii financiare care depasesc orice urma de realitate in societatea din care facem parte.
Trebuie sa ne ´´batem´´ cu absolventii occidentali. Putem castiga si 10.000 pe luna, dar pentru asta trebuie sa fim nu buni , ci FOARTE BUNI, pentru a fi primiti in campul muncii tarii respective.
Solutia nu sunt pretentiile exagerate. Solutia este munca sustinuta, seriozitatea si vointa. Asa ne vom face apreciati si ne vom permite sa visam la sume mari.
Dar noi ce facem ? Inainte de a ne analiza competentele, noi aratam cu degetul spre occident si ne intrebam ´´de ce ei pot si noi nu putem´´..
ankalaura spune:
Unde naiba avem noi posturi de 3-4000 mii de euro frate?? 2500??? 8000?? 12 mii?????? Incep sa cred ca eu traiesc pe o alta planeta!
La noi sunt salarii mai mici nitel, comparativ cu alte companii din aceeasi bransa, dar sunt niste salarii normale. Intr-un domeniu "normal". Nu e vorba de programare si nici de operatii pe creier.
Sunt persoane in management care depasesc cu putin 1500 de euro. Sunt 2 manageri care depasesc 2 mii, si care au vechime in firma, sunt oameni de baza, au cu adevarat CAP destept! Putini iau mai multi, multi au mai putin. Entry level fara studii superioare este cam 250 pentru proba, dupa 3 luni urca la vreo 300-350, depinde de persoana.
Cand aveam eu "copii" de-astia la interviu, ma refer dupa trecerea prin sita de la HR, ma uimeau urmatoarele: CV-uri impopotonate, supra-apreciere a cunostintelor, asteptari nerealiste, refuzul ideii ca dureaza 1-2-3 ani pana ar "creste", etc
Cei care ies din facultate cu niste cunostinte temeinice sunt putini, extrem de putini. In rest, gasca prin apa.
Gasesti in CV, la computer skills... DC++ si upload/download, chat! Pun copiii Excel, Nu mai zic Power Point!
Ei cred ca daca primesc pe mail un slide cu povesti trandafirii si stiu ei sa hit space bar sau enter, inseamna ca ei cunosc PowerPoint!!!
Cand i-am bagat in test sa faca o prezentare de 4 slide-uri, i-a luat balbaiala.
In Excel, ce sa mai vorbim... Habar n-au cum se calculeaza un procent. Ce vorbesc eu!!! Ei habar n-au ce face F2 in Excel!
Nici macar WORD nu stiu!!! Ca sa indeparteze randul de margine, sa faca aliniat, sau sa se mute mai jos, ei bat cu nadejde in space bar, de tab n-au auzit!
Am vazut atat de multi din astia, trecuti de HR, incat parerea mea este ca REALITATEA este aici, si nu la cei extrem de putini care ies din facultate doldora de carte, care pana sa termine au pus mana pe vreo bursa sau vreun stagiu, care stiu cu adevarat cate ceva, in sensul ca intr-un fel vine ceva know how de la tine catre unul de-asta, si in alt fel vine catre unul care nu stie decat chat (cum sunt majoritatea!!!)
Pai ce sa ii povestesc eu lu' asta de macro-uri, cand el nu stie ce face tab-ul???
Nu mai vorbesc de limbi straine, unde pun gagicile italiana si spaniola, le intrebi unde au invatat, cica singure, de la televizor. Pai mai fata draga, daca scrie in anunt ca tre' sa stii italiana, ca facem comert cu Italia, tu ma iei cu telenovela??
Pana si la engleza! Toti stiu engleza super... Pfuai! [bag] Vai de engleza lor de balta a baltilor, ca n-am tupeu sa ii las sa traduca un raport pentru un client strain N-am tupeu nici sa ii las sa traduca un codframe, ca cine stie ce naiba iese
Deci mie nu mi se pare aberant ca un copil de-asta de dooj'de ani sa plece de la un 250-300, sa urce la un 400 intr-un an, sa puna mana sa invete serios meserie, ca la scoala nu invata nimic, si apoi sa am tupeu sa il bag in traininguri serioase, sa il vad ca vrea, ca poate, ca am de ce sa investesc in el.
Evident, cand imi spune ca asteptarile ii sun la 500 net plus bonuri de masa, bonus periodic, transport decontat, telefon de firma, eventual masina si laptop, ii arat usa si ii zic sa treaca intai pe la baie sa dea cu apa rece pe fata, poate se trezeste...
Parerea mea. Dar poate ca eu sunt de pe alta planeta. Planeta! Nu tara, nu continent. Planeta!