intoarcerea la natura
Raspunsuri - Pagina 2
Deus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Eu cred ca romanul s-a adaptat cerintzelor altor romani! Adica ala cu pensiune s-a adaptat daca a vazut ca ne place termopanu'(mey acuma asta chiar ca e ok),gazonu' si tuya,dormitoare idilice cu lenjerii satinate si plasme pe peretzi! Acum sinceri sa fim,citzi apreciaza rusticul intr-o pensiune?Ia inchipuitzi-va citzi ar comenta daca ar merge si ar vedea bovina care se plimba prin curte,míncind si bineintzeles facind si alte chestii pe acolo,daca termopanul n-ar fi si l-ar auzi la nesfirsit pe Grivei cum latra ca doar sunt straini in curte,cum ar fi sa dormi pe saltele de paie si nu pe relaxa,si fara tv si cablu? Dana |
nimeni nu a cerut asa ceva!
am zis termopane albe,asta nu exclude termopane de lemn sau macar vopsite, am zis sa aiba vaca dar nu trebuie sa se plimbe prin curte( nici un taran nu tine vaca in curte ci in grajd), nu am zis sa dormim pe saltele cu paie dar totusi asternuturi din saten roz cu volanase si pernute inimioare...si nu am nimic impotriva tv-ului sau al conditiilor bune de cazare. Am un dinte impotriva lipsei de urbanism si de directie care ar trebui impusa la cei care solicita sa fie atestati ca si pensiune/hotel sau motel.
Rustic nu inseamna obligatoriu conditii din secolul 18, inseamna bun gust, inseamna si urbanism - adica am o casa la munte(pensiune), trebuie sa folosesc atata lemn, aceste culori, etc.
In Spania de exemplu sunt orase intregi unde singura culoare permisa pentru zugravelile exterioare este albul! Va plac satele rustice din Spania sau Grecia in care se vede bunul gust, naturaletea,toti peretii sunt albi nu roz ca la noi...sau satele din Austria/Elvetia, cabane de lemn, flori multe, carari din pietris nu din gresie....
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
andacos spune:
Mdaa Deus si ne intoarcem iar la legi si respectarea lor!
Insa chestia aia de care tu spui cu bunul gust ,lipsa kitchului chiar nu se poate impune prin lege!
Si sa stii ca desi mesajul meu a fost unul glumetz,contzine mult adevar!Eu vad un nr.foarte redus de romani care sa-si petreaca un concediu intr-o pensiune descrisa de tine!
Dana
Deus spune:
citat din mesajul lui andacos Mdaa Deus si ne intoarcem iar la legi si respectarea lor! Insa chestia aia de care tu spui cu bunul gust ,lipsa kitchului chiar nu se poate impune prin lege! Si sa stii ca desi mesajul meu a fost unul glumetz,contzine mult adevar!Eu vad un nr.foarte redus de romani care sa-si petreaca un concediu intr-o pensiune descrisa de tine! Dana |
ai dreptate:), ar trebui totusi impuse niste standarde mai serioase, nu sa fie suficient sa ai baie proprie si poc o margareta/stea, ai parcare din nou o margareta/stea/ si tot asa. Ar trebui , cred eu sa se impuna ca in toata lumea niste standarde fixe. Adica: esti pensiune de munte sa ai 70% lemn si sa fie interzise umbrele publicitare de la bere:) etc, esti pensiune in delta sa ai stuf si alte chestii din zona, esti in oras sa ai beton:)
Nu vreau dictatura vreau sa fie bunul gust impus daca nu-l avem in sange. Exact ca in alte tari. Am vazut pe discovery great design un cuplu de arhitecti englezi, care la pensie au cumparat teren si si-au construit o casa in Spania. Au vrut un perete albastru. Autoritatiile le-au spus foarte clar "daca va faceti peretele albastru nu va racordam la facilitati, in zona asta trebuie pastrat un anumit concept si toate casele se vopsesc cu alb".Si noi, mergem in Spania, Grecia, etc si ne minunam de ce orasele cochete si ne minunam de ce vedem. Poate ca si ei daca ar avea libertate deplina si-ar face pereti roz si casele alan-dala...
Am avut o ruda, a decedat draga de ea, care a lucrat la o primarie in Germania. Mi-a spus ca la ei urbanismul este foarte exact si foarte bine pus la pct inclusiv in cimitire. Nu fiecare face ce vrea si cum vrea fiindca asa se ajunge sa ai khitch, sa ai o casa cu fata si una cu fundu, asa se ajunge la constructii monstruoase.
te
b.nica - iubesc si respect natura! mor cand vad gunoaie si delasare! am fotografiat acum in weekend mormane de gunoaie de la munte, culmea nu toate lasate de turisti ci multe lasate chiar de localnici. Cum mi-am dat seama? in padure, pitite dupa brazi sute de kg de coroane de flori din plastic de la cimitirul local! Si-au curatat cimitirul si le-au aruncat in padure, flori de plastic!.
„Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi
Liliana82 spune:
Deci sa inteleg ca Deus si-ar fi dorit o pensiune de munte cabana de lemn , fara tv , cu podea de scandura si "covor" de lana sau vreun animal jupuit , cu pereti nezugraviti sau cu lambriuri de lemn , cu pat de scandura si saltea de paie , fara termopane , fara baie , eventual un wc "ecologic" in fundu curti si o fantana de spalat,
Intrebarea mea pt deus este cat ar fi fost ea dispusa sa plateasca cazarea pentru o astfel de camera , cum s-ar fi odihnit cu latratu lui azorel in cap non stop si cu paiele care ieseau din "salteaua ecologica" ?
Pana la urma e normal ca "tarani" sa si doresca pensiuni confortabile cu pereti roz in conditiile in care majoritatea vecinilor din sat traiesc in "conditiile" descrise mai sus.
Si e la fel de normal sa faca astfel de pensiuni in stil" modern" in conditiile in care multi turisti de weeckend (bucuresteni) isi imagineaza minivacanta stand mai mult beti in pesiune si toata plimbarea la tara se rezuma la un gratar cu bere seara in curtea pesniunii iar daca cumva indraznesti sa le propui o catarare pe munte se uita la tine de parca ai fi venit de pe luna...
Iar de notiunea de kitch in arhitectura deja nu cred ca mai poate fi vorba... Toata arhitectura romaniei comuniste si postcomuniste este intruchiparea chiciului.
Sunt foarte putini oameni care apreciaza rusticul si natura si din pacate societatea din zilele noastre are grija sa fie cati mai putini acestia, si atata timp cat notiunea de turism rural (sau rustic) este echivalent cu turism ieftin sunt slabe sanse sa se schimbe ceva in mentalitatile oamenilor.
Deus spune:
citat din mesajul lui Liliana82 Deci sa inteleg ca Deus si-ar fi dorit o pensiune de munte cabana de lemn , fara tv , cu podea de scandura si "covor" de lana sau vreun animal jupuit , cu pereti nezugraviti sau cu lambriuri de lemn , cu pat de scandura si saltea de paie , fara termopane , fara baie , eventual un wc "ecologic" in fundu curti si o fantana de spalat, Intrebarea mea pt deus este cat ar fi fost ea dispusa sa plateasca cazarea pentru o astfel de camera , cum s-ar fi odihnit cu latratu lui azorel in cap non stop si cu paiele care ieseau din "salteaua ecologica" ? Pana la urma e normal ca "tarani" sa si doresca pensiuni confortabile cu pereti roz in conditiile in care majoritatea vecinilor din sat traiesc in "conditiile" descrise mai sus. Si e la fel de normal sa faca astfel de pensiuni in stil" modern" in conditiile in care multi turisti de weeckend (bucuresteni) isi imagineaza minivacanta stand mai mult beti in pesiune si toata plimbarea la tara se rezuma la un gratar cu bere seara in curtea pesniunii iar daca cumva indraznesti sa le propui o catarare pe munte se uita la tine de parca ai fi venit de pe luna... Iar de notiunea de kitch in arhitectura deja nu cred ca mai poate fi vorba... Toata arhitectura romaniei comuniste si postcomuniste este intruchiparea chiciului. Sunt foarte putini oameni care apreciaza rusticul si natura si din pacate societatea din zilele noastre are grija sa fie cati mai putini acestia, si atata timp cat notiunea de turism rural (sau rustic) este echivalent cu turism ieftin sunt slabe sanse sa se schimbe ceva in mentalitatile oamenilor. |
cred ca de sapte ori am spus ca, sa fie termopane dar nu albe ci maro de lemn! ca sa fie conditii civilizate(baie, etc) dar sa fie adaptate muntelui...
la o pensiune cu dormitoare roz(ai senzatia ca esti la bordel), costa aici in Apuseni pe noapte intre 80-100 de lei iar la cele intr-adevar frumoase si care-ti ofera si micul dejun costa cam 150 de lei.Nu-i nici ieftin, nu-i nici scump...
dana d spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Deus
parca vrei cu tot dinadinsul sa rastalmacesti cuvintele mele...eu nu am spus ca trebuie sa spele rufe la rau, sau sa doarma in fan. Am spus altceva, ca este pacat sa vezi la munte doar termopan alb, umbrele cu reclame, dormitoare roz, mancare de la hipermarket si nu mai vezi lemn, fan, lapte proaspat, oua proaspete, etc. Copiii lor normal ca pot sa manance ce vor, dar noi ne straduim sa mancam bio sa cautam produse cat mai naturale si ei care le au de la Dumnezeu nu le stiu aprecia. In fine, interpreteaza mesajul meu cum vrei. „Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI |
Ba mie mi-ar placea si sa spal rufe la rau. tare mi-ar placea ca macar cateva zile sa traiesc cum s etraia odata, natural si sanatos. Am tot restul anului termopane de plastic, jacuzzi si MTV, as vrea sa am posibilitatea cateva zile sa-mi spal creierul de toata poluarea asta a modernismului, si nu ma refer la fum sau zgomot. Ma refer la cablu tv, internet, apa calda pe teava, peretii netezi de beton frumos zugraviti cu lavabila, tamplaria de plastic care inchide locuinta etansh ca intr-un borcan, aerul conditionat... si toate beneficiile secolului 21 care au devenit indispensabile 11 luni si 3 saptamani/an. As vrea ca macar o saptamana sa las toate astea si sa ma retrag undeva in natura intr-o localitate cu oameni simpli care nu au auzit de manele dar nici de MTV, care nu au internet si cablu tv, ba chiar nici apa curenta pe teava, sa scot apa din fantana cu galeata si sa spal in albie cu sapun de casa, sa gatesc numai ce creste in curte, sa ma duc eu in gradina, nu la piata, si sa scot morcovul si ceapa si... sa-mi taie cineva gaina sa fac o supa siu-un pilaf din alea ca la bunica acasa.
Si asa ceva am si gasit la o manastire din Moldova unde mergem in fiecare an sa ne curatam spiritul si trupul de poluarea de peste an numai ca acolo nu sunt nevoita nici sa spal rufe si nici sa gatesc.
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
dana d spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Deus
cred ca de sapte ori am spus ca, sa fie termopane dar nu albe ci maro de lemn! ca sa fie conditii civilizate(baie, etc) dar sa fie adaptate muntelui... la o pensiune cu dormitoare roz(ai senzatia ca esti la bordel), costa aici in Apuseni pe noapte intre 80-100 de lei iar la cele intr-adevar frumoase si care-ti ofera si micul dejun costa cam 150 de lei.Nu-i nici ieftin, nu-i nici scump... „Fericirea este armonia dintre ceea ce gandesti, ceea ce spui si ceea ce faci.” Gandhi http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI |
Auziti dar ce are tamplaria normala din lemn? Si ce daca latra Azorel, doar nu latra non-stop, chiar asa rau stati cu nervii de nu suportati un caine latrand? Si ce daca nu ai cablu tv, chiar trebuie si acolo sa fii bombardat cu stirile protv sau povestirile de la acasa? Si daca scoti o galeata de apa din fantana, ce credeti ca e asa de greu? Asa au trait oamenii mii de ani si s-au format mult mai multi oameni mari decat in zilele noastre.
Ce frumos ar fi sa stai pe o blana de urs sau ceva mai domestic dar moale si calduros in fata unul semineu in care trosnesc lemne aduse din padurea de alaturi, si sa stai cu sotul/prietenul sa te giugiulesti sau doar de vorba, voi nu vedeti ca cu televizorul asta nu mai stau familiile impreuna de vorba? Sta fiecare la televizorul lui si abia daca schimba 3 vorbe/zi.
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
ladyJ spune:
Deus si Dana,
Interesant e ca toata lumea se plange de poluare si de TV dar nu s-ar duce nimeni sa stea la tara fie numai pentru un weekend fara TV si zavorence, fara masini multe si bulevarde aglomerate
Cu ce este latratul lui Grivei mai enervant decat injuriile pe care le auzim in fiecare zi ´´in oras´´? Intrebare retorica.
Deus, am inteles perfect care e durerea ta. Si o impartasesc.Pacat ca nu mai stim sa ne bucuram de lucrurile simple...
olympia spune:
http://anne-desprenimic.blogspot.com/2009/07/in-inima-maramuresului-la-ocna-sugatag.html#comments
Recent vorbeam exact despre asta!!! Ia vedeti poza cu pensiunea respectiva si spuneti-mi cam ce atmosfera va evoca...
De fapt asta e problema, fie ca esti in Maramures, Moldova sau in Apuseni, genul asta de case e peste tot. Si atunci , de ce sa mai pleci din oras? Dupa mine, ar fi datoria si interesul autoritatilor locale, sa-i informeze si sa-i educe pe sateni, astfel incat sa-si pastreze si sa-si valorifice cu cap identitatea culturala, traditiile po****re si tot ce poate oferi natura locului.
Pene colorate... cate putin din toate!
makydenis spune:
Dragelor,
Lucrurile simple sunt mai putin confortabile ca sa corespunda cerintelor sec. 21, din pacate.
Nu credeti ca e mai ieftin o umbrela publicitara de bere (investitie 0) comparativ cu folosirea lemnului? Interesul e sa investesc cat mai putin si sa scot cat mai mult, am dreptate sau nu?
Si inca ceva: viata la tara nu e chiar atat de frumoasa pe cat vi se pare: eu la tara am crescut, si din cauza ca ambii parinti tb sa lucreze am fost putini "neglizati" (nu gasesc alt cuvant mai potrivit). Si nu e vina parintilor, ei dateau totul sa putem avea o viata decenta si joaca, povestile si dragalitul nu prea au avut loc in decor.
Eu ma bucur ca am alte conditii (de oras), asa pot sa ma ocup mai mult de copii, si cred ca asa e mai bine.
Asta e, soarta...