Egoismul - calitate sau defect ?

Egoismul - calitate sau defect ? | Autor: buflea

Link direct la acest mesaj

Calitate sau defect ?

Pe mai multe topice am intalnit notiunea de egoism, spus ca o acuza, ca o jignire, ceva ce este asociat cu un personaj rau si urat .
Apoi am primit urmatoarea replica, referitoare la copiii

Citat:
citat din mesajul lui danat
as vrea sa aduca bucurie si fericire celor care il vor iubi si pretui.

Si am stat sa ma gandesc daca chiar asta isi doreste un parinte si sa fiu sincera, nu prea cred ... Pe mine ma intereseaza stric numai copilul mei, el sa fie multumit si echilibrat, ma intereseaza ca lui sa-i fie bine si daca asta trebuie sa se intample cu sacrificarea celor din jur, atunci asa sa se intample . De fapt cred ca imi doresc ca el sa stie sa lupte pentru fericirea lui, adica sa fie egoist, cat mai egoisti caci daca sunt egoisti vor face totul sa le fie lor bine ...

In concluzie, egoismul pentru mine este o calitate ... si cred ca cei care daruiesc ca si cei care ranesc o fac tot din egoism.

Voi ?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

ai sa razi, dar asta doresc si eu pentru copila mea, ce spune danat acolosha. e lumea plina de egoisti, ajunge. egoismul in doze rezonabile inseamna instinct de conservare si prudenta si intelepciune. dar cand devine egocentrism si narcisism, deja avem de-a face cu antisociali in devenire si cu sociopati. or asta nu poate fi visul meu de mama pentru viitorul copilului meu. este infinit mai greu sa fii altruist dezinteresat de rasplata, dar cu atat mai plina de rasplata e o astfel de viata. nu stiu, personal nu pot compara fericirea traita atunci cand am schimbat viata cuiva in bine cu multumirea efemera ca mi-am luat mie un brizbriz oarecare. nu se compara, pur si simplu...

tu spui ca iti doresti un copil echilibrat si multumit, dar de unde vin echilibrul si multumirea altundeva decat din interactiunea sociala? or asta nu poate exista in conditiile in care toti sunt egoisti. echilibrul e precar si amenintat de orice atingere a interesului personal, si se poate transforma in agresivitate. multumirea pe lume mai vine si cand facem un bine dezinteresat, eu asa cred. altfel? cand e omul egoist cu adevarat multumit, adica unde i se poate opri dorinta si tendinta de a avea pentru sine? acolo unde va avea totul si va stapani lumea, vezi hitler et comp. si nu cred ca exagerez.

acum, nu stiu daca altruismul sau egoismul sunt genetice sau dobandite prin educatie si cat le putem influenta/altera noi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Buflea,
Fara suparare !
Din punctul meu de vedere este cam nasol sa-ti inveti copilul sa fie egoist.
Exista o diferenta enorma intre un om egoist ,care face totul pentru pielea lui in detrimentul celor de pe langa el, si un om care pune prioritare propriile interese si isi urmeaza un tel in viata.

Spui ca egoismul pentru tine este o calitate ? Iti doresti ca virgula copilul tau sa ajunga unde vrea indiferent daca sacrifica pe cei din jurul sau ?? M-i se pare infiorator . Ce te faci daca copilul tau creste asa cum iti doresti si cand vine vorba de salvat proria piele te sacrifica pe tine, copii lui si/sau familia lui? Atunci probabil te ve-i intreba : cu cine seamana copilul asta , ca eu l-am crescut atat frumos, l-am invatat numai de bine ! ?!

Si o curiozitate personala : tu ai copii ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana C spune:

Citat:

Si eu vreau ca fetita mea sa aduca bucurie si fericire tuturor celor care o vor iubi si pretui. De ce nu? Ce-i rau in a le returna fericirea celor carora o vor face fericita si o vor iubi?

Am citit si celalalt subiect al tau (Buflea). Mi se pare cam aiurea sa iti doresti copii mediocri SI egoisti. Unde o sa le fie echilibrul si implinirea personala? Aici sint cu totul de acord cu ce a spus Conchita.

Oana si Eva (29 iunie 2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danat spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Calitate sau defect ?

Pe mai multe topice am intalnit notiunea de egoism, spus ca o acuza, ca o jignire, ceva ce este asociat cu un personaj rau si urat .
Apoi am primit urmatoarea replica, referitoare la copiii
Citat:

Si am stat sa ma gandesc daca chiar asta isi doreste un parinte si sa fiu sincera, nu prea cred ... Pe mine ma intereseaza stric numai copilul mei, el sa fie multumit si echilibrat, ma intereseaza ca lui sa-i fie bine si daca asta trebuie sa se intample cu sacrificarea celor din jur, atunci asa sa se intample . De fapt cred ca imi doresc ca el sa stie sa lupte pentru fericirea lui, adica sa fie egoist, cat mai egoisti caci daca sunt egoisti vor face totul sa le fie lor bine ...

In concluzie, egoismul pentru mine este o calitate ... si cred ca cei care daruiesc ca si cei care ranesc o fac tot din egoism.

Voi ?

Buflea este treaba ta daca nu crezi...eu nu ma apuc sa postez aiureli, mai ales la asemenea subiecte mai 'serioase"! Ai intrebat ce gandim si am raspuns sincer...
Asa Si acum sa revin la subiect propriu-zis:
Tu nu ai inteles, sau ai citit prea rapid sau ... nu imi explic, eu am scris CLAR: (si acum cu alte cuvinte) vreau ca, copilul meu sa iubeasca si sa aduca bucurie tuturor celor care il vor iubi si il vor face fericit. E logic. E uman. E crestineste, daca vrei... cum sa nu ii bucure pe cei care il apreciaza si indragesc? Mai ales pe aceia!
Ca, in viata, se mai intampla sa iubesti si sa nu se intoarca nimic in schimb, asta e alta mincare de peste, dar asta e legea firii, nu e un logaritm, asta este realitatea.
Insa normal, este ca iubirea sa se intoarca si sincer, pina si eu care am primit cateva lovituri din partea oamenilor, incerc sa imi mentin iubirea aceea care inseamna sa investesti maxima incredere, placere si speranta in cei din jur. E riscant, dar e atit de placut, sa nu te inveninezi.

Dana mama lu' Radu Stefan

Hobby

www.youtube.com/watch?v=S4s16pzRYqU" target="_blank">
"If you wanna make the world a better place,
Take a look at yourself and make a Change"

"Man in the Mirror" - Michael Jackson

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Tatal meu a fost "defect" - daca ar fi sa accept prima postare. Toata viata lui a fost altruist, sufletist - asa a venit, asa a crescut si tot asa a murit. Nu a fost bogat, a fost extrem de muncitor si nu stiu pe nimeni care gandindu-se la el sa nu ramana un pic ingandurat si cu parare de rau.
A fost iubit de cei din jur, apreciat si lasand la o parte faptul ca este tatal meu caldura sufleteasca ce a sadit-o in 45 de ani de profesorat s-a intors in mii de oameni.
Pentru mine este in mod cert o sursa inestimabila de energie. Am mai cunoscut oameni ca el. Am cunoscut si oameni egoisti. Pe cei din urma ii observ si cam atat.
Revenind la intrebarea initiala - probabil asa este formata lumea inclusiv din antagonisme si cumva cumva probabil se discuta de un echilibru. Nu stiu cum vor fi fiind sa fie altii insa eu consider egoismul un mare dezavantaj relational pentru simplul motiv ca suntem fiinte sociale si vrem nu vrem mai devreme sau mai tarziu avem nevoie si de altii in afara de propria-ne persoana. Suntem un sistem in care existam. Si ca orice sistem ne dorim sa functioneze (chiar si din motive egoiste) insa orice sistem este cel putin bilateral.
Pe de alta parte egoismul este un furt moral. Poate este dura exprimarea. Imi cer scuze pentru aceasta.

Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alexia27 spune:

Din punctul meu de vedere e o treaba de dozaj. Extremele nu sunt bune sub nici o forma: nici sa te imprastii peste tot, pentru ceilalti si sa uiti de tine si de nevoile tale, dar nici sa calci pe restul lumii in dorinta de a-ti fi tie bine.
E ok sa te gandesti intai la tine si pe urma la ceilalti, dar cand ajungi sa te gandesti numai la tine, fara sa tii cont de sentimentele sau nevoile celor din jurul tau deja nu mai e ok. Deci, totul cu masura

Fii TU disponibil cand vrea copilul, nu-l fa pe el disponibil cand vrei tu!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LauraNicole spune:

Asa cum scria Marius despre tatal lui inseamna ca si eu si fiica mea suntem "defecte" din punctul de vedere al lui Buftea!Fi-mea e in stare sa dea tot ce are sa ajute pe altii si aduce bucurie tuturor celor din jur pentru ca este dulce,cuminte,iubitoare si BUNA .Unul din fostii ei profesori imi spunea ca ori de cate ori o priveste are impresia ca e inger pentru ca emana puritate si dulceata! Deci am crescut un copil "defect" si sunt al naibii de mandra de ea asa "defecta" cum e!

Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Daca vor vrea sa plece la capatul lumii daca vor avea alta orientare sexuala, daca nu vor fi premiantii clasei, daca nu vor urma facultatea pe care as dori-o eu sau nu s-ar duce deloc la scoala eu nu voi fi tare bucuroasa de alegerea lor dar ce-as putea sa fac..la modul asta de egoism m-am gandit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns delsim spune:

Echilibrul si masura sunt raspunsul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iuliya spune:

Daca esti egoist si nu daruiesti nu o sa primesti nimic in schimb(pentru ca nici tu la randul tau nu ai daruit). Iar atunci cand vei avea nevoie de ceva sau cineva vei fi ocolit. Stau si ma intreb, cand un om egoist v-a avea nevoie de ajutor, cine se v-a oferi sa il ofere in afara de familie? Ma uit in jurul meu si observ mult egoism si multa rautate, sincer iti spun ca nu-i admir pe acesti oameni.
Recent am vazut doi copii cum se jucau si unul din ei nu vroia sa-i de-a jucaria sa celuilalt...pe langa ca era egoist privea in jurul sau cu rautate. Am incercat sa-i explic de ce trebuie sa-i ofere acea jucarie si la scurt timp dupa ce a inteles i-a dat-o zambindu-i.
Bineinteles ca mai intai trebuie sa ne gandim la noi insine, dar nu numai la noi! Cand ajuti pe cineva iar acea persoana iti multumeste si iti v-a fi recunoscatoare, cu siguranta vei fi implinit sufleteste. Si astfel iti vei castiga o multime de prieteni. In opinia mea, egoismul nu este o calitate.

nepotica mea

Mergi la inceput