Romanii din strainatate sunt uniti ?
Raspunsuri - Pagina 2
blue eyes spune:
XIO, stai asa ca nu-i asa! Depinde de om, indiferent de natie. Nu sunt obligata de nimeni si de nimic sa ajut un roman nou venit in Elvetia, doar ca vine di tara mea de origine, chiar daca al sau caracter pute. Scuza duritatea, dar am dreptate.
Eu m-am mutat de cateva luni in acest canton multumita unor prieteni italieni. Au facut pentru mine ce nu vor face pentru niste cunostinte din Bologna, care vor sa vina aici, pentru ca nu le plac acei oameni, nu vor sa aiba de a face cu ei. Acum cei din Bologna o sa scuipe foc la adresa prietenilor mei, doar pentru ca nu fac tumbe pentru ei, fiind din aceeasi zona? Sa-i ocarasca deoarece pentru o romanca au facut mai mult decat pentru italieni?
XIO spune:
Blue eyes , da , clar ca nu te obliga nimeni , ar fi si culmea!
Doar ca atunci cand ajungi intr-o tara straina sunt mai multe sanse sa te ajute un concetatean de-al tau.
Cei de care spun erau amicii amicilor unor mici de-ai amicilor unei familii care a plecat din Ro acum multi ani
Si prin tot sirul de amici au dat de ei cele 2 familii plecate din Romania si au fost ajutate de familia respectiva.
Daca erau straini fara nici cea mai mica legatura nu cred ca ii gazduai pe ai mei in casa lor pana isi gaseau ceva
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
LauraNicole spune:
Uniti?In unele locuri sunt , in altele nu .La mine pe strada sta o romanca pe care eu personal am auzit-o vorbind in romaneste la telefon si in momentul in care am salutat-o in romana a pretins ca nu inte;ege .Si locuim pe aceeasi strada .
Eram in oras si cautam innebunita ghiozdanel pentru nepoata-mea(a mica incepe gradinita in septembrie) si vorbind la telefon cu fie-mea ii spuneam ca nu gasesc deloc si poate tot din Ro ii voi cumpara .Atunci s-a apropiat de mine o tanara,a asteptat sa termin cu te;efonul si dupa ce s-a scuzat,tot ea,ca ma deranjeaza,mi-a spus ca m-a auzit ce doream sa gasesc si m-a sfatuit unde sa merg .I-am multumit impresionata si,intr-adevar,am gasit ce cautam.
Multi se asteapta cand merg intr-o tara straina ca romanii de acolo sa-l invite pe cel nou venit la bairamuri si fripturi si sa-i puna in fata o mare brosura cu locuri de munca din care sa aleaga.Nu zau!?
Tipa de la mine de pe strada se vaita ca e de 4 ani in Anglia si nu si-a gasit de munca nicaieri si ca romanii de aici nici nu s-au sinchisit sa o ajute.Serios?Ei presupun ca locurile de manager s-au terminat cu 5 ani in urma !De 4 ani intr-o tara si nu ai lucrat nicaieri?Si daca nu-ti place sa traiesti aici atunci de ce ai mai stat 4 ani ca nici maritata cu vre-un englez nu esti,nici copii n-ai?!
Deci depinde de situatie!
Life is something precious so enjoy it and try to take what s good from it!
kariguld spune:
uniti? la ce sa fie uniti?
revin mai tarziu....ma cheama datoria.
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
bird70 spune:
Eu cred ca romanii au prea multe pretentii. Am fost la clubul german de exemplu, ai nevoie de ajutor se straduiesc sa te ajute, te primesc cu bratele deschise, dar neamtul nu vine in general cu pretentii: sa ma cazeze, sa ma hraneasca, sa-mi caute job, sa imi imprumute bani, etc. Romanii au pretentii de la alti romani, parca aia deja stabiliti le datoreaza lor ceva . Eu am fost in legatura cu romani inca inainte sa ajunga aici, pe unii i-am placut foarte tare si m-am straduit sa-i ajut, mi-au devenit prieteni buni, pe altii am preferat sa nu ii cunosc personal. Pe altii i-am cunoscut cand erau deja aici, la fel unii mi-au placut si ne-am imprietenit, altii am preferat sa nu ii mai vad. Nu am participat niciodata la o intalnire a comunitatii romanesti pentru ca nu m-a interesat. Prefer sa imi aleg prietenii nu sa socializez cu romani doar pentru ca sunt romani. In general am observat ca exista grupuri, cei care urasc locul asta si vorbesc numai de rau, cei care s-au stabilit, au joburi bune si traiesc viata linistit, mai exista si grupuri in care singurul motiv al socializarii cu alti romani este ca sa incerce sa-i impresioneze cu masini, case, bijuterii, etc la care localnicii nu par sa reactioneze .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
EVA-DATA spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 ....................... mai exista si grupuri in care singurul motiv al socializarii cu alti romani este ca sa incerce sa-i impresioneze cu masini, case, bijuterii, etc la care localnicii nu par sa reactioneze . |
exact
Ce am observat eu:
-unii dintre romani tin neaparat sa iti spuna cat castiga,cu toate ca nu e frumos si poate nici nu te intereseaza;
-unii se cred mai smart daca fac vesnic comparatii"pai eu cu banii aia nu mi-as fi luat townhouse,ci single house..."
-altii se tin sub anonimat la scoli-adica nu spun ca sunt romani(putin ma intereseaza),insa poate m-ar fi bucurat sa fim mai multe familii la standul romanesc de la serile internationale la elementary si middle school,pe care mi-am dat silinta sa-l fac singura,dar a fost ok,il voi face cat voi avea copii la scoli,nu e o rusine sa arati lumii portul si alte lucruri romanesti.Asta avand in vedere ca cei din alte tari,se vedeau clar ca erau mai multe familii.Aici n-am simtit "unirea".
-unii romani te cauta doar atunci cand au nevoie de ceva,in rest,nu.
-de barfa nu mai vorbesc.
Per total,nu pot sa zic ca romanii nu sunt uniti,insa nu sunt ca(virgula) celelalte minoritati-chinezi,coreeni,mexicani,rusi.
eva
Donia spune:
Noi am intalnit romani care ne-au oferit ajutorul fara sa-i fi cunoscut inainte, ne-au ajutat simplu si dezinteresat, doar pentru ca si ei fusesera ajutati exact la fel la randul lor. De atunci tot astept ceva romani prin zona noastra pe care sa pot sa-i ajut si eu, dar nu mi-a picat nimeni in mana pana acum
Pe de alta parte si vecinul ungur e foarte saritor, la fel si o familie de chinezi de care ne-am apropiat. Probabil ca ne uneste un trecut asemanator (comunismul) si un prezent in care ca emigranti avem cam aceleasi experiente.
Dar daca tot vorbim de unitate, oare romanii din Romania sunt uniti?
Copiii se nasc perfecti - rolul parintelui e sa nu strice ceea ce Dumnezeu sau natura a creat.
marius spune:
Nu, romanii din Romania nu sunt uniti. Doar grupurile de interese ale celor din Romania sunt unite. Romanii cei multi cei care nu au ghiuluri, nici masini, cei care stiu sa rada sau sa planga sunt blazati, scarbiti si au ajuns sa nu le mai pese. Aceasta este opinia mea. Mai mult decat atat, marea majoritate duc o lupta de supravietuire. Ceea ce se vede la stiri si in general in mass media, sunt fragmente surprinse de la o parte redusa a celor ce locuiesc in Romania.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
ellej spune:
Groaznici romanii astia Eu propun sa-i ignoram pe viitor, ca tot nu-s buni de nimic
Mare e gradina lui Dumnezeu si multe animale sunt in ea :)