cum e in Romania?
Raspunsuri - Pagina 73
XIO spune:
Da , Hilde , la ea ma refeream si nu la cele la care puteam merge in America , Canada.
la Hopkins chiar ar fi fost ceva memorabil.
Am explicat deja de carton , cred ca ai trecut peste mesajul respectiv.
Tu esti cea care nu intelege ca daca ai facultatea in Romania nu esti prost, eu ti-am dat exemple destule si tu continui.
Ramona, nu stiu , asa s-a spus ca se va recunoaste. S-a recunoscut si in UE si asta era urmatorul pas.
Nu m-am uitat la criterii iar despre neprofesionalism am spus intr-un mesaj anterior.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/
ankalaura spune:
Iulia - pentru curiozitatea ta, sunt constanteanca, desi locuiesc in Bucuresti pentru moment. Sotul meu este bacauan. Deci in ultimul timpnu am vazut numai Bucurestiul.
Cat despre emigrare, daca ai fi citit pana acum - cum mi se pare mie corect a se face, pentru a participa la o discutie - ai fi vazut ca noi chiar emigram
Nu prea inteleg insa ce ti-a venit sa ma iei pe mine in seama. De fapt, cand sunt cu copiii vad mai bine ce nu imi place. Zau. Pentru copii emigrez. Noi... sa zicem ca ar fi mers si asa...
Nu este normal sa ma deranjeze cei care strica leaganele??
Pai unde o sa se mai joace copii mei, ai tai, ai altora?
Ar fi mai bine sa fluier la stele si sa ma minunez de frumosul cer albastru?
Nu trebuie sa luam atitudine? Sa incercam sa schimbam ceva? Incepem cu putin, uite, cu golanii care strica leaganele de bebelusi. A
Ce fac eu gresit?
Deci... da... Daca nu aveam copiii, poate toate acele lucruri nu ma stresau. As fi stat 10-12 ore pe zi la birou, si nici macar pe drumul spre si dinspre casa nu as fi vazut aproape nimic . As fi stat relaxata ascultand CD_ul preferat, la adierea placuta a aerului conditionat din masina.
Dar de la o vreme, am copiii. Si a devenit musai sa ma intreb ce fac cu gradinita, cu scoala, ... Daca avem un zoo ca lumea, daca le pot inscrie la un sport dragut, daca le pot oferi vacante, daca imi permit sa le serbez ziua de nastere acolo unde isi doresc ele, daca am de unde sa cumpar nu stiu ce jucarie, daca le pot duce sa se joace intr-un loc curat si civilizat....
ciuf spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Aceeasi medicina se invata peste tot in lume , si daca o inveti pt. ca iti place si chiar vrei sa faci asta o poti practica. Dovada sunt toti romanii care sunt doctori in alte tari unde e recunoscuta facultatea de aici. Apropo , vor sa o recunoasca si in America si Canada. "Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc " ***Fur is for petting** http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100 http://www.flickr.com/photos/greecky/ |
Xio, medicina nu se rezuma numai la teorie. Trebuie sa ai conditii sa o inveti/practici, echipamente cu care sa lucrezi si sa stii sa le folosesti, sa fii la curent cu tot ce a aparut.
Aveam un prieten medic care se plangea de un alt coleg de-al lui, aproape de pragul de pensionare care paradea nu stiu ce bijuterie de aparatura ce o luasera din Germania, facand-o in mod ntentionat ca nu cumva medicii tineri si dornici sa invete sa o foloseasca si sa i-o ia lui inainte. Si atunci mai umbla la cate un conector, fir ... Cand ti-era lumea mai draga, aparatura nu functiona. De tot rasu'plansu'.
Ce vrei sa spui ca facultatea din Ro nu e recunoscuta in USA? Ce inseamna a fi recunoscuta?
Intreb ca am doua prietene care practica medicina aici: una este oncolog, iar cealalta medic internist. Stiu ca au dat examene dar nu stiu cate. Asta inseamna ca medicina din Ro nu a fost recunoscuta?
Ciuf, Luca (11.11.2003) si Eva Maria (21.04.2006)
Camera lui Luca/Finding Nemo si Camera Evei-Gradina cu flori vesele
www.onetruemedia.com/my_shared?z=15dde712e107702b2ad340&utm_source=otm&utm_medium=text_url" target="_blank">Binecuvantarea
bird70 spune:
Referitor la scoala din Romania, si noi am facut facultate acolo, sotul meu chiar la UMF Tm cea mult laudata de Xio. Parerea noastra este ca a fost dezastru. Coruptie ca la UMF Tm mai greu gasesti in alta parte. Acum, argumentul ca daca vrei inveti l-am mai auzit. Calitatea unei scoli se vede in calitatea absolventilor, a TUTUROR absolventilor nu doar a celor foarte dedicati. Cand o scoala din Romania va putea spune ca fiecare absolvent este cel putin competent, lucrurile vor incepe sa ia o turnura pozitiva. Cu ce il incalzeste pe pacient cand se duce la doctor ca facultatea pe care a absolvit-o a scos 5 medici geniali in acelasi an cu medicul in fata caruia se afla si care este de o incompetenta crasa pentru ca si-a aranjat examenele si nu l-a interesat niciodata scoala? Degeaba ai cativa studenti pe an super-dedicati care termina scoala cu adevarat pregatiti daca primesc aceasi hartie ca si cei care nu au idee pe ce lume traiesc. Din punctul de vedere al consumatorului (pacientului) scoala este proasta pentru ca a uitat sa lipesca un anunt pe fruntea celor incompetenti ca sa stie omul de cine sa se fereasca. Ce mi se pare mai trist este ca cei care declara ca sunt cu adevarat dedicati sunt atat de inradacinati in sistemul ala bolnav ca nici macar nu realizeaza ce deserviciu enorm si ce palma li se da de care scoala prin faptul ca ii aseaza pe aceasi treapa cu cei care platesc sa treaca.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
Hilde spune:
Facultatea de medicina e recunoscuta si in Canada si in US.
In Canada, ca student international de medicina, e greu sa intri in sistem. De preferat e sa incepi facultatea de la zero.
In US intri in sistem mai rapid, depinde de ce specialitate iti alegi. Si aici sunt avantajati cei care fac facultatile in US dar se mai gaseste loc si pentru internationali.
Hilde spune:
Xio, eu nu am afirmat ca cei care fac facultatea in Romania sunt prosti.
Listeaza tu afirmatia si o mananc.
Am spus ca cei care au oportunitatea sa mearga sa faca scoala in afara, s-o faca, pentru ca scoala de afara ii invata mai multe. Astfel acumuleaza mai multe cunostinte + acumuleaza alta mentalitate. Ceea ce ar fi un castig mare pentru Romania. Ok?
Gata, s-a terminat ziua de lucru. : )
columbiana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Hilde Facultatea de medicina e recunoscuta si in Canada si in US. In Canada, ca student international de medicina, e greu sa intri in sistem. De preferat e sa incepi facultatea de la zero. In US intri in sistem mai rapid, depinde de ce specialitate iti alegi. Si aici sunt avantajati cei care fac facultatile in US dar se mai gaseste loc si pentru internationali. |
Hilde, te contrazic- cu informatii concrete si proaspete:))! ca sa poata intra in sistem absolventii de medicina din Romania trebuie sa sustina trei examene (doua teoretice+ unul practic) care cuprind sinteze din materia invatata in facultate; termenul intre examene e cam un an; ulterior pot sa inceapa ca stagiari;
e aceeasi poveste ca si cu inginerii de exeplu, ca la noi la contabili e si mai rau: sunt vreo 14 cursuri de trecut inainte sa poti sustine examenul de ordin, cred ca esti la curent; avocatii trebuie sa o ia de la zero;
asta in timp ce un chimist cu master in Franta intra direct in ordinul chimistilor aici-tot caz concret de amic bun- deci nu ne laudam cu scoala noastra recunoscuta;
si apropo de recunoasterea diplomelor romanesti, anul trecut intr-un impuls de plecare de aici am scris universitatii HEC din Belgia (Liege)- universitatea omologa celei unde am invatat eu aici: HEC Montreal, vroiam sa ma inscriu la un master acolo; mi-au raspuns in felul urmator: pentru studiile facute in Romania vor diplome in original, pentru cea de la Montreal e ok o copie certificata; nu stam prea grozav la capitolul incredere.
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Hilde spune:
Ana, e ok sa ma contrazici.
Nu e problema sa dai examene sau sa faci stagiatura, e problema sa obtii apoi un job undeva. Mai ales daca vrei alta specialitate, in afara medicinei de familie. Joburile bune sunt ocupate de cei din sistem. Canada e o tara mica after all si e o competitie extraordinara. Scoala e mai ieftina in comparatie cu US. Noi avem doi prieteni(chinez si brazilian) care au facut stagiatura( Toronto si Montreal)si acum lucreaza in nord, cu ursii, pentru cinci ani. Sunt stuck acolo. :)
Mai stim si un roman care a dat examenele in Toronto si nu a gasit job, a renuntat la Ontario si a plecat in Quebec. Nu mai stim ce-a mai facut.
Eu n-as face nici unui international in medicina sperante pt Canada, ca-i greu. Trebuie sa sacrifici multi ani pentru o pozitie buna. Mai bine aplici direct pt facultate, daca te admit. E cea mai usoara si mai sigura cale.
In ceea ce priveste contabilitatea, trebuie intr-adevar sa refaci multa scoala in Canada. In Ontario si British Columbia mai putin. In Quebec aproape tot, mai ales daca vrei sa fii CA.
In US mi-au recunoscut toate cursurile din Canada si Romania, sunt mult mai permisivi. Aici trebuie sa fii doar in stare sa treci examenele de bord. Doamne, doamne, sa nu se transforme in Canada inainte sa ne rezolvam si noi toate problemele. :)
mamitzica spune:
Nu stiu cum sint alte scoli-eu am facut stomatologie in Tm si apoi 2 ani in Canada.In Canada se recunoaste diploma doar ca iti trebuie licenta ca sa lucrezi si aia se obtine ceva mai greu.
In Tm lucram din anul 3 pe pacienti-am auzit toata facultatea cum nenorocitii din Occident ar vrea ei sa lucreze pe oameni dar de fapt lucreaza doar pe manechine.Noi lucram pe oameni vii cu ce era prin facultate adica Zoe-un material temporar si uneori amalgam.Noroc ca aveam multi studenti din Germania si aduceau si aia materiale de plombe albe si ne milogeam sa ne dea si noua.Cind luai radiografie mergeai cu pacinetul cu acul bagat in dinte pina la capatul coridorului si ii ziceai pacientului sa dea 10 lei la tanti care lua radiografia.In fata domnilor profesori trebuia sa faci plecaciuni pina la pamint pentru ca ce sa spun scosesera niste studii;adica ziceau studentilor straini sa aduca niste carti de la ei din tara,sa le traduca si marii profesori romani faceau un amestec din cartile respective si ziceau ca au facut un studiu.
Ca sa nu mai spun de fostii mei colegi care la ora actuala au mari titluri si care toti erau copii lui X sau Y.
La Canada se lucreaza din anul 2 pe pacient,trebuie sa faci 100 de plombe de amalgam,100 de material alb nu stiu cite extracii,scos de nerv etc.Domnii profesori te trateaza aproape ca de la egal la egal,iar radiografiile le faci singur.Asa ca textele cu cit inveti in Romania pe pacient ma lasa rece.Poate experimentezi pe pacienti care nu au platit bani la doctor.
Cind scoala romaneasca se va face pe drept si nu pe bani poate voi crede in ea.Pina atunci....
Xio faptul ca spui ca banii nu erau o problema ca sa faci facultate in Nord America inseamna ca rudele tale au multe milioane in banca.Fiindca eu am platit foarte multi bani din banii bancii si dupa 8 ani inca mai am 1 an de platit inapoi.
Romania nu e nici cea mai tare si nici cea mai rea tara din lume dar hai sa fim obiectivi si sa nu venim cu baliverne in discutia asta.
XIO spune:
Mamitzica , am un prieten (de fapt mai multi, dar ne axam pe el) care a terminat Stoma recent.
Nu a avut bursa in Facultate.
Lucrau pe pacient din anul 3 , in anul 6 pt. ca era bun avea numai pacientii lui care il cautau.
Instrumentele sunt cumparate doar din banii studentului.
Stiu ca el avea ac , mergea pe la conferinte sa-si cumpere capete de freza si altele.
Dupa terminarea facultatii lucreaza si o duce foarte bine.Nu mai e ca inainte .
Bird , referitor la note astea chiar nu au nici o relevanta.
Pt. ca si daca termina cineva medicina mai trebuie sa dea rezidentiatul.
Mai trebuie sa-l ia si mai trebuie sa lucreze pe o sectie.Unde daca nu stii si esti in plop nu te baga nimeni in seama decat cu facutul foilor.
Revin.
"Mult mai grava ar fi etichetarea nedreapta a unei persoane pe care nu o cunosc deloc "
***Fur is for petting**
http://www.youtube.com/watch?v=GewaLNZ1100
http://www.flickr.com/photos/greecky/