cum e in Romania?
Raspunsuri - Pagina 26
Grace spune:
Citat: |
citat din mesajul lui copiloi Ai si tu dreptatea ta, dar totusi vadem lucrurile din perspective diferire. Tu te raportezi la Wohlstand-ul material, eu mai mult la cel imaterial...Legat de sentimentul de siguranta, eu ma simt mai la "adapost" acolo unde stiu ca nu-mi pot pierde job-ul doar pentru ca sunt straina, acolo unde stiu ca am sanse egale cu conationalii mei de acelasi rang, mult mai in siguranta ma simt alaturi de familie si nu departe de ea, precum si acolo unde preponderent pot comunica in limba materna. |
Asta cu pierdutul jobului ca esti strain e fals. Daca "aceasta problema" nu s-a ridicat la angajare, putin probabil ca aceasta sa constituie motiv de concediere. Romania este in UE, ceea ce inseamna implicit existenta anumitor drepturi (preferentiale) spre deosebire de cei care nu fac ciorba la comun cu statele din UE. In afara de asta legea germana (plus o suita de organizatii guv./non-guv.) te protejeaza de asemenea atitudini xenofobe. Motivele concedierii oamenilor sint la fel ca peste tot in lume, hai sa nu informam gresit.
cait spune:
citat din mesajul lui Clover La cererea publicului: conchita are pene multicolorate in fund. |
Mai Clover cine ti-a piratat contul ca la toate subiectele esti cu acceasi tampenie??Asta era off topic.
Cait
Home is where heart is...
ankalaura spune:
Eu eram chiar curioasa sa vad pareri la subiect, dar vad ca tocmai persoanele care ar fi in masura sa isi dea cu parerea, stau deoparte, desi, probabil citesc dand marunt din buze.
Ce naiba, suntem pe o scena si jucam un rol? Cati sunt aia multumiti, fericit, linistiti, satisfacuti de viata lor aici, cu nu'sh ce bengosenie de zeci de mii de euro parcata pe trotuar si vacante la insulele exotice???
Pai uitati-va la odisei si la scutece, sa vedeti ca lumea se intreaba unde naiba poate face o ecografie mai ieftina, sau ce scutece sa ia, sa fie si ieftine si bune.
Multi de pe acest forum isi permit masini si vacante, probabil, dar ei nu sunt relevanti pentru cum este in Romania cu adevarat.
Adevarul este ca multi nu emigreaza de frica. Sau nu au bani. Sau nu cunosc limba tarii in care ar putea merge. Si parca nu s-ar duce toti la cules de capsune...
Ca sa emigreze in Canada, o familie are nevoie (aproximativ) de 10 mii de euro numai pentru acte si biletele de avion.
Ca sa se stabileasca in Europa, nu numai ca ai nevoie de niscaiva rezerve pana te instalezi, dar ar fi bine sa pleci cu un contract. Ori asta e foarte greu. Daca nu pleci cu contract, trebuie sa stii bine de tot sa faci CEVA! Iar limba.... apai daca limba nu o stii, stai acasa neica... In Europa, fara cateva mii bune de euro nu ai ce cauta. Asta ca sa supravietuiesti macar vreo doua luni, pana te instalezi, pana te orientezi... Daca mai ai si un copil, devine si mai complicat. Trebuie sa il instalezi la gradinita sau la scoala.... Deci nu este asa de usor sa pleci.
Daca ramai, nu inseamna ca esti fericit, ca o duci bine si ca nu ai pleca niciodate pentru ca iubesti graiul romanesc si plaiurile natale. Poate sa insemne si ca n-ai bani suficienti. Sau ca ti-e frica... nu e simplu sa pleci cu un copil dupa tine, sau ... la 36 de ani cum spunea cineva mai devreme...
Iar bazaconia aia de la inceput, ca ce bine si decent traiesti cu salar mediu pe economie, cand ai o familie din 3 persoane...
Unde traiesti nene bine cu salar mediu pe economie???
Pai daca stai la bloc si ai
200 intretinerea
100 curent
100 cablu, telefon fix, internet
50 mobile
Si asta cu maxima economie si doar pe timp de vara! Nu pun lapte sau pampersi pentru copil, nu pun gradinita, care si la stat costa 300-350 de lei pe luna si asta fara materiale sanitare, rechizite si fondul semestrial...
Nu pun fructe, care saptamanal te costa macar 50 de lei, ca este o suta de mii kilu de cirese in plin sezon (adica ACUM)
Nu pun benzina sau asigurare la masina, cost parcare sau un schimbat de filtre sau lichidul de parbriz, ca de spalat nu poate fi vorba.
Si nu pun rata la banca, ipoteca sau rata pur si simplu, ca deh, romanul, ca multi altii, isi ia plasma in rate si alte brizbrizuri...
Apai cine naiba traieste decent si dragut cu un salar mediu pe economie?
Au oamenii astia posibilitatea de a economisi? De a-si trimite copilul in excursii, tabere, de a-l inscrie la sport (stiti, in Bucuresti, 12 sedinte de initiere la inot pentru copil pot costa intre 300 si 600 de lei... Cred ca in Europa e gratuit.... Desigur, poti merge la Floreasca, nu e gratis, e mai ieftin, dar merge daca nu mori in primele 10 minute din cauza mirosului de clor... )
Iar cand, peste toate astea, zi de zi te izbesti de
- indiferenta,
- nesimtire (cine zicea ca nu se trece pe rosu?????
M-am plictisit facand sesizari la politie, sa aduca naibii un agent la noi in intersectie, ca daca da amenzi 3 ore, si-au facut bugetul pentru un trimestru!),
- de mizerie,
- praf,
- gunoi,
- sobolani,
- masini care merg sau stau pe trotuar,
- oameni care merg sau stau in strada,
- trotuare pline de rahati de caini, din 20 in 20 de cm
- gunoaie aruncate direct de sus, pe geam, de risti naibii sa mori pe strada... (asta daca nu iti cade in cap tencuiala vreunui bloc, poate ati vazut ieri la stiri blocul din Colentina...)
- parcuri pline de caini vagabonzi, unde copiii nu au voie in iarba, cainii cu stapan nu au voie, dar cainii vagabonzi da, ca deh, aia nu e treaba gardienilor,
- cand ti-e teama sa rogi lucratorii care uda iarba, sa ude putin si nisipul de la locul de joaca, pentru ca e praf mult si il inghit copiii, nu de alta, dar te ia la bataie careva, cu siguranta (asta e testata pe pielea mea foarte recent, reclamat ulterior la primarie, am si nr de inregistrare, astept rezolutie...)
... ei bine, cand ai toate astea, nu este asa ca ti se umple inima de fericire si patriotism? Nu e asa ca aici iti vine sa traiesti si sa iti cresti copiii?
Si sa nu imi zica mie careva ca am putea noi schimba ceva, si sa nu mai aruncam pe jos. Ca degeaba nu arunc eu pe jos. Si degeaba fac observatie celui care arunca. Eventual risc sa ma ia si la caftit. Mai ramane sa strang eu in urma lui. Ok, fac si asta. Bun, si? Pana cand, toate astea?
Mda, avem teatre... pacat ca nu prea avem timp sa ajungem prea des... Macar la opera, sa mai vedem un balet de calitate. Ca de Tandarica m-am lecuit...
Ce generatii urmatoare spuneti voi??? Care?? Astia care stau in fata blocului si sparg seminte? Si care isi bag si isi scot in gura mare, ce daca sunt copii in apropiere? Sau ce daca treci tu, femeie serioasa (zice-se) cu copilul de mana? Ce daca??? TU, persoana cu oarecare bruma de educatie si bun simt, NU EXISTI! Nu ai decat sa crezi ca existi, dar sincer, in realitate nu existi! Te-au inghitit marlanii astia care scuipa coji de seminte in acelasi timp in care, din gura, le ies cuvinte obsecene la fiecare 30 de secunde.
Desigur, in ei este speranta, si ne va consola complet faptul ca un salar baban si o masina ca lumea, un cont in banca si ceva relatii, ne vor ajuta sa ne trimitem copilul la studii universitare in strainatate. Mda, cu siguranta ne va consola...
Ma rog, asa am simtit eu nevoia sa imi expun punctul de vedere, citind aceste pagini....
Acum pot urmari linistita penele multicolore pe care nu le-am prea inteles, dar daca voi avea rabdare sa recitesc, ma voi lamuri eu, fara indoiala....
Ramona J spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui copiloi
Ai si tu dreptatea ta, dar totusi vadem lucrurile din perspective diferire. Tu te raportezi la Wohlstand-ul material, eu mai mult la cel imaterial...Legat de sentimentul de siguranta, eu ma simt mai la "adapost" acolo unde stiu ca nu-mi pot pierde job-ul doar pentru ca sunt straina, acolo unde stiu ca am sanse egale cu conationalii mei de acelasi rang, mult mai in siguranta ma simt alaturi de familie si nu departe de ea, precum si acolo unde preponderent pot comunica in limba materna. Dincolo de toate acestea, faptul ca am acelasi acces la informatie ca si un individ din Germania, SUA sau alta tara ma face sa ma simt in siguranta oriunde m-as afla, dar mai ales in tara mea .
Pai mie tocmai sangele de martir imi lipseste....Daca-l aveam, ramaneam in Germania, asteptand si sperand ca totul va fi bine pentru sufletul meu....peste 10, 20, 30 de ani... Alina *** |
Eu am fost doar in vizita in Germania, dar stiu ca m-am bucurat ca nu locuiesc acolo. Altfel e frumos.
Dar mie nu mi s-a parut niciodata ca am sanse egale cu altii in Romania. Intotdeauna m-am gindit ca vine unul cu pile si deci efortul meu e inutil, ca rezultatul final tot ala e...
Nu stiu cum se traieste dintr-un salariu mediu, dar ceea ce aici e la indemina oricui in Romania era un lux. Deci ca sa traiesc cit de cit ca aici cheltuiam mai mult acolo - si rezultatul final tot era inferior.
De exemplu gradinita a costat cel putin cit una de aici, dar in fapt e o caricatura proasta a gradinitelor de aici.
Nu vreau sa dau impresia ca stau sa critic toate cele, as vrea sa spun si bune, doar ca nu prea gasesc. Mi-am amintit! Am mers cu un tren personal nou-nout, care era foarte frumos (ceva cu Albastru in numele lui). Ma rog, la intoarcere am avut parte de un tren rapciugos, ti-era sila sa atingi ceva. Dar macar asta a fost nou, curat, cu aer conditionat.
Per ansamblu cel mai bine a fost ca am petrecut timp cu ai mei, copilul a vorbit romaneste si in anul ala a invatat sa si citeasca.
Plus ca am scapat definitiv de regrete. Ori asta e "priceless".
copiloi spune:
Grace, atunci cum iti explici ca de cand cu criza, numarul romanilor intorsi in tara este foarte mare? Cum iti explici, ca un emigrant (unul cu studii) este de multe ori nevoit sa schimbe cate 3 joburi pe an si aste pe o perioada lunga, in timp ce colegii lui ramasi in tara, dupa cel mult 2 ani de experienta, isi gasesc deja locul pe piata muncii? Oare dupa cat timp primeste un emigrant roman (in Germania, sa zicem) un contract de munca pe o perioada nedeterminata?
RamonaJ, or fi si lucruri mai scumpe aici decat in alte parti, dar la mine nu chestiile astea "cantaresc", ci acele lucruri fara pret, pe care nu le pot gasi decat in Romania.
Alina
kariguld spune:
de cand am plecat din RO, am scapat de spaima masinilor care ma puteau calca pe trecerea de pietoni , mai ales pe copii, eram obsedata!
aici nu am nici un stres! si mai nou, merg cu bicicleta de cateva luni, pe strada, pe trotuar...sa vedeti cum au grija soferii sa-ti dea prioritate, sa nu dea peste tine. se feresc de biciclisti si pietoni ca de necuratul. sa nu-i accidenteze!
TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
kariguld spune:
citat din mesajul lui copiloi Grace, atunci cum iti explici ca de cand cu criza, numarul romanilor intorsi in tara este foarte mare? Cum iti explici, ca un emigrant (unul cu studii) este de multe ori nevoit sa schimbe cate 3 joburi pe an si aste pe o perioada lunga, in timp ce colegii lui ramasi in tara, dupa cel mult 2 ani de experienta, isi gasesc deja locul pe piata muncii? Oare dupa cat timp primeste un emigrant roman (in Germania, sa zicem) un contract de munca pe o perioada nedeterminata? |
legat de contractul de munca in Germania, nu e valabil pentru toti romanii care lucreaza aici, ceea ce ai spus. situatiile difera.
exista vre-o statistica cati romani s-au intors in RO de cand cu criza asta? ceva concret.
romanii nu au inca multe drepturi in Europa, dreptul de munca e pe primul loc. si nu vor avea inca cativa ani, din cauza guvernului....dar asta e alta mancare de ciuperci otravitoare. asta nu inseamna, ca cei care locuiesc in Europa nu au locuri de munca bine platite, nu au situatii bune, nu s-au integrat in tarile de adoptie.
TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM
**********0 900 900 320-pt 10 euro**********
**********0 900 900 325-pt 5 euro**********
Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!
Ramona J spune:
citat din mesajul lui copiloi RamonaJ, or fi si lucruri mai scumpe aici decat in alte parti, dar la mine nu chestiile astea "cantaresc", ci acele lucruri fara pret, pe care nu le pot gasi decat in Romania. Alina *** |
Spune-mi si mie care-s alea, ca nu le-am gasit.
danat spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui kariguld
legat de contractul de munca in Germania, nu e valabil pentru toti romanii care lucreaza aici, ceea ce ai spus. situatiile difera. exista vre-o statistica cati romani s-au intors in RO de cand cu criza asta? ceva concret. romanii nu au inca multe drepturi in Europa, dreptul de munca e pe primul loc. si nu vor avea inca cativa ani, din cauza guvernului....dar asta e alta mancare de ciuperci otravitoare. asta nu inseamna, ca cei care locuiesc in Europa nu au locuri de munca bine platite, nu au situatii bune, nu s-au integrat in tarile de adoptie. ************************* TELEDON PENTRU MIHAITA,IN RETEAUA ROMTELECOM **********0 900 900 320-pt 10 euro********** **********0 900 900 325-pt 5 euro********** Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine! |
In mare asa este, politica externa (dar si cea interna legata de piata muncii) a unui guvern influenteaza atitudinea celorlalte tari din Europa fata de cetatenii acelei tari (ma refer la piata muncii doar).
DAR, as vrea sa clarific un lucru: sotul meu a capatat drept de munca aici in Austria din prima zi in care a incheiat contractul de munca. Iar eu am primit automat dreptul de munca dupa 1 an si un pic (asta cred ca puteam mai devreme, dar am fost indusa in eroare de diverse pareri citite ici-colo). Asta prin faptul ca sunt sotia unui cetatean UE cu drept de munca in Austria.
Copiloi sa stii ca un emigrant roman, cu ceva studii, care intra pe piata muncii in Germania (cred ca situatia sta aproximativ la fel ca in Austria), odata ce reuseste sa obtina un contract bun, la o companie serioasa, prin hotarirea, motivatia si tenacitatea de care dau dovada romanii hotarati si pusi pe treaba, sunt sigura ca isi poate prelungi contractul!
Si sa stii ca chestia cu perioada nedeterminata nu sta la fel ca in Ro...uneori esti dezavantajat de chestia asta cu permanentizarea, caci veniturile pot fi mai reduse din aceasta cauza. Deocamdata nu stiu sa explic de ce, ca nu m-am lamurit clar si nu vreau sa zic prostii, dar stiu cazuri/ cifre concrete, ca e mai bine sa tot reinoiesti contractul cu angajatorul la 3 ani sau cat e perioada fiecarui contract.
Ankalaura mi-a placut descrierea ta sintetica a celor intalnite zilnic in Bucuresti...si ai fost finutza...
La tabloul cu marlanii ce scuipa seminte, as adauga maieul de rigoare din care sa se vada clar tatuajele cu sirene, care sa stea eventual intins bine peste o burta atirninda, slapii din picioarele cu unghii murdare, ghiulurile de pe degete si lantul de la gat. Eventual o tunsoare din aia cu suvita lunga lasata la spate.
Despre miros nu vreau sa pomenesc ca abia am mincat
...pacat ca e locuita....
Dana mama lu'Radu Stefan
"Prietenii sunt aceia care te iubesc chiar si atunci cand te cunosc"
Hobby
www.youtube.com/watch?v=XhSx8uKdD5o" target="_blank">Melodia mea de azi :-)