compot de cirese fara conservant
buna
devin incet-incet gospdina cu norma-ntreaga...deci...
e posibil sa pun compot de cirese si sa nu se strice daca nu folosesc miraculosul praf de conservant din plic ?
daca da, cat timp se tine un astfel de compot in afara frigiderului si la ce temperatura?
ps. pe compoturile de cirese din comert nu scrie ca ar contine altceva in afara de apa, zahar, acid citric si fruct.....deci nu au conservant?
merci
lia
Raspunsuri
CRIXIA spune:
Pai vrei sa-l sterilizezi? Daca DA, atunci va tine doar cu apa, zahar!
Cri mami de Ale ( 2003) & +28 sapt
EllaX spune:
Dorsilia, la compoturile din comert, acidul citric este folosit ca acidifiant (deci modifica ph-ul mediului si asta interfera cu dezvoltarea multor microbi), antioxidant (nu se mai deterioreaza ingredientele, prin oxidare) si conservant "usor". Deci compoturile cumparate contin, de obicei, conservant.
Eu n-am pus compoturi pe iarna niciodata, de una singura, da' am ajutat-o pe mama, pe vremuri. Niciodata nu a pus conservant. Punea ingredientele pentru compot in borcan/sticla cu gura larga, inchidea borcanul (inclusiv cu celofan, pe vremuri; mai nou, are borcane cu capac cu filet) si apoi fierbea compotul asa, in borcane, un timp prestabilit... care mie imi scapa. Stiu ca punea borcanele in oale care aveau pe fund prosoape de bucatarie/carpe si intre borcane tot asa, punea carpe, sa nu se ciocneasca si sparga in timpul fiertului. Dupa ce il lua de pe foc, il lasa sa se raceasca in oala in care l-a fiert, cu carpe si apa cu tot. Il scoatea cel mai devreme cand erau vag caldute borcanele, daca nu reci. Compotul mamei tine... si pana in primavara-vara, intr-o camara de bloc, nu in vecinatatea bucatariei.
Eu atat stiu. Ramane sa afli tu retete (ca nu faci compotul "pe gustate" de dulce, ca ala fiert in oala) si timpi de executie. Succes!
PS Daca ma inseala amintirile si am "scapat" vreo etapa, scuzele mele! Cum am zis, n-am pus eu compoturi, am fost doar ajutor, in urma cu muulti ani. Acum ma intreb... oare fierbea compotul direct in borcane sau il facea intai in oala, normal, apoi il steriliza doar prin fierbere in borcane?... Sa spuna cine stie!
andacos spune:
La compotul facut in casa nu se pune conservantzi!
Nici n-am auzit de asa ceva pina cum!Si eu tot ca si Ella (ma rog mama ei)il faceam!
Dana
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui EllaX PS Daca ma inseala amintirile si am "scapat" vreo etapa, scuzele mele! Cum am zis, n-am pus eu compoturi, am fost doar ajutor, in urma cu muulti ani. Acum ma intreb... oare fierbea compotul direct in borcane sau il facea intai in oala, normal, apoi il steriliza doar prin fierbere in borcane?... Sa spuna cine stie! |
Se pun fructele,zaharul si apa in borcane,se inchid ermetic si se pune la fiert!
Dana
Dorsilia spune:
acum am vb cu mama si imi spunea ca ea mereu a pus conservant, si ca n-o sa-mi tina compotul daca nu pun. Pe vremuri cand nu punea conservant stiu ca punea in fiecare borcan cate o pilula de aspirina, eu eram prin ciclul gimnazial si ajutorul meu consta in pusul pastilelor in borcanele de cirese pregatite pt fiert.
eu sunt dispusa sa incerc fara nimic si daca s-or strica...n-o sa-mi rup parul. Am spalat bine borcanele, ciresele, o sa fac un sirop de zahar dupa gust, torn peste cirese in borcane, strang bine capacele si le pun la foc mic la fiert pana deseara
andacos spune:
Dorsilia spor la compotul de cirese!
Borcanele trebuie intradevar strinse bine ca sa nu intre apa in care fierbi borcanele!
Uite ca nu-mi mai amintec cite linguri de zahar puneam la un borcan de 800 de g(parca vreo 4 dar nu mai stiu sigur)adica de fapt vreau sa spun ,sa pui direct fara sa faci sirop de zahar,e mai multa munca!Stii ca e fiert compotul cind se ridica fructele la supraftza!Borcanele in care a intrat apa au o alta culoare,mai diluata!
Sa ne spui cum a iesit!
Dana
mihaela_s spune:
Eu am facut mereu compotul de cirese si cel de visine fara conservanti. Sta fara probleme in camara, mai mult de un an. Camara mea era in bucatarie, peste vara erau peste 30 de grade acolo, ani la rand mi+au stat compoturile fara probleme.
Eu faceam asa: in borcane puneam cam 1/3 cirese, faceam sirop masurand apa cu borcanul, cate borcane aveam. Siropul nu-l fierbeam, incalzeam doar apa pana se dizolva zaharul. Zahar eu puneam 2-3 linguri pentru fiecare borcan. Puneam apoi apa peste fructe, inchideam borcanele(neaparat cu filet) si le puneam la dunst. Adica la fiert, fiecare borcan invelit in ziar, pe fundul oalei ziare, borcanele acoperite cu carpe de bucatarie umede. Apa in care fierbi borcanele trebuie sa ajunga pana la 2/3 din inaltimea borcanului. Le acoperi ca sa fiarba tot continutul dar in acelasi timp sa poata fi eliminati aburii, sa nu crape borcanele(nu se acopera cu capac!). Se fierb 40-50 de minute la foc mic(dupa ce au inceput sa fiarba, dar tot la foc mic ca temperatura sa creasca treptat, sa nu crape borcanele) si apoi le lasi asa acoperite pana se racesc. Gata!
Pofta buna!
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
Dorsilia spune:
ok, merci multt, reinut, fierb 40- 50 minue pana se ridica frucele deasupra
si maica-mea de ce ani la rand ne-a facu compot cu aspirina si conservant, nu putea sa incerce sa vada macar daca-i tin, ca sta la casa si are camara racoroasa nu ca mine la bloc debaraua cu 30 de grade vara
EllaX spune:
Am aflat si cum se fac compoturile, din subiectul asta. Multam fain!
Dorsilia, si mamei ii intrase in cap sa puna tot felul de prostii in conservele de casa, ca nu-i tineau toate. I-am explicat ca important e sa fie bine spalate recipientele, sa lucreze cat mai curat si sa aiba capace bune. De cand respecta regulile astea (capacele le cumpara in fiecare an), ii tin muuult mai bine toate conservele.
Spor!
mihaela_s spune:
Cred ca explicatia faptului ca mamele noastre puneau numai compoturi cu conservanti/aspirine este faptul ca pe acea vreme nu se gaseau borcane cu filet, iar celofanul clar nu mentine acel vid necesar in interior.
Spor la "compotit" .
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie