Timp redus de lucru
buna ziua
va rog frumos sa-mi spuneti pt ce perioada de timp pot solicita program redus de lucru la serviciu (copilul are an si 4 luni). Cite ore pe zi pot sa lucrez (4 sau 6) cu mentinerea salariului ?
multumesc
http://community.webshots.com/user/simonabb
Raspunsuri
marius spune:
Reducerea timpului de lucru se acorda doar pana la varsta de un an a copilului. Baza legala / OUG 96/2003, art. 17. Reducerea este de 2 ore/zi la program normal de 8 ore, si proportional mai mica pentru timp de lucru mai scurt. Se poate asigura sub forma pauzelor de cate o ora sau cumulat, la inceputul sau sfarsitul programului.
Consultarea OUG 96 se poate face pe pagina legislativa
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
arghirmonica spune:
Imi pare rau sa te contrazic din nou
dar pana face copilul 2 ani ,lucrezi 6 ore platite 8 fara a pierde la salariu,concediu odihna,vechime.Ceea ce ai spus tu spunea si sefa de personal ..pana am venit cu hartiuta de la fortele de munca..si iaca am avut program redus .Aceeasi chestie era si cu vechimea ca nu se considera aia 2 ani CIC si pana la urma s-a dat batuta.Ce sa afacem ,daca nu faci gura ...
Monica
annablue spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui arghirmonica Imi pare rau sa te contrazic din nou Monica |
Monica, cred ca te-ai grabit cu contrazicerea lui Marius.
Din cate stiu eu, reducerea de 2 ore se face la gravide iar pt proaspetele mamici, asa cum zice si Marius, sunt acordate pauze de alaptare pana la varsta de un an sau 2 ore la inceputul /sfarsitul programului normal de 8 ore.
Daca tu ai reusit sa obtii de la fortele de munca un raspuns ca se acorda pana la 2 ani, bravo tie
dar tind sa cred ca si cele de acolo au incurcat borcanele
.Marius, tu stii cazul cu juristul de la ITM care habar n-avea de niste raspunsuri corecte, in conditiile in care el de asta era acolo

Annablue & Adrian (01.11.2002) & Calin (27.03.2009)
"De noi depinde sa avem o viata frumoasa..."
arghirmonica spune:
Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010 ,articolul 17.
Cetiti....acum daca voi nu vreti sa nu beneficiati de drepturi..![]()
Am cel putin vreo 5 prietene ,ivatamant,firme particulare care acum asa lucreaza..o fi altfel legile prin tara???
ymca spune:
si la noi la firma e tot asa...pana la 2 ani avem dreptul la reducere de 2 ore...oricum lumea munceste mult, dar pentru mamele care chiar nu au ajutor, a fost o masura binevenita si nimeni nu profita de ea, daca nu exista o necesitate clara.
adica asa cred eu
, luandu-ma pe mine ca exemplu: am revenit cand bb avea 7 luni, alaptam in pauza de pranz si ma reintorceam...dupa care bebe a crescut, nu mai plecam la pranz, dar plecam cu 2 ore mai devreme...acum are 1 an si 5 luni, o mai alaptez doar noaptea si atunci am considerat ca e cazul sa trec la cele 8 ore si stau program normal la birou.
nu stiu cf legii pana cand e OK, dar in practica, la noi, e pana la 2 ani.
marius spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui arghirmonica Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National 2007-2010 ,articolul 17. Cetiti....acum daca voi nu vreti sa nu beneficiati de drepturi.. Am cel putin vreo 5 prietene ,ivatamant,firme particulare care acum asa lucreaza..o fi altfel legile prin tara??? |
Articolul invocat defineste categoria salariatilor care beneficiaza de acest program scurt, nu rosteste o vorba despre varsta copilului, ci stabileste cui se aplica textul: celor care renunta la concediu.
Art. 17. - (1) Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi, fara sa le fie afectate salariul de baza si vechimea in munca. La cererea lor se poate acorda program decalat, cu alte ore de incepere a programului de lucru, daca activitatea unitatii permite.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
arghirmonica spune:
Marius ..pai fratele meu ![]()
![]()
Salariatii care renunta la concediul legal pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la doi ani beneficiaza de reducerea duratei normale a timpului de lucru cu 2 ore pe zi,...deci a acopilului de pana la 2 ani..adica pana face 2 ani,nu se refera la denumirea concediului.,ca atuncea spunea clar ca e vb de varsta de 1 an a copilului...mama mama ..Oricum aici nu zice nimic de 1 an cum ai zis tu
Ne supunem CCM la nivel national.Hai mai lasa acum ca m-am mai dezbatut cu tine pe tema vechimii in munca si mi-ai dat dreptate.Acum ce-i daca se mai gaseste si un lup mancat de oaie???![]()
![]()
![]()
![]()
Acum ma indoiesc ca prin Cluj la Fortele de Munca ..stiu altfel ca in restul tarii
marius spune:
Eu nu ma joc de-a afirmatiile Ok? Deci prin CCMN se precizeaza cine are dreptul la reducere nu durata ce este neclar. Au dreptul persoanel care renunta la CIC. Unde scrie durata?
Durata este insa precizata in HG si tine pana copilul are 1 an maxim.
Ce este neclar?!
Unul este primarul si alta primaria! Nu ma luati cu lupul si oaia Ok? Oamenii au nevoie de informatii corecte da? Nu umblam cu pacaliciul da?
Si daca tot discutam de Cluj ca si sursa invocata:
Arghirmonica:
Nu, "fortele de munca" (presupun ca ITM) Cluj nu stiu altfel decat in toata tara, dovada ca a furnizat corect informatiile catre Biroul de Consiliere Cetateni Cluj, care in mod clar foloseste informatii oficiale.
www.biroulde consiliere.ro/detaliu.aspx?eID=48 (scoateti spatiul dintre biroulde si consiliere)
Ca vreun angajat de acolo "bine" pregatit a raspuns din varful stiloului unui petent, pot sa cred.
Dar ca de la o interpretare personala poate fi cineva obligat la incalcarea legii (si ma refer la Legea 25/2004, care a modificat si aprobat ordonanta), nu mai pot crede. In acelasi timp, angajatorul poate plati timp redus pana la majoratul copilului, daca vrea, dar nu poate fi obligat la asta printr-un act juridic inferior (cum este CCMN) fata de lege.
Pagina legislativa
arghirmonica spune:
Concediul de ingrijire a copilului nu se considera vechime la locul de munca dar intra in calculul anilor necesari stabilirii dreptului la pensie,....asta e de exemplu raspunsul dat de de tine la o intrebare.
Pai asa ceva ....nu pot sa cred
.Si ti-am raspuns si acolo.Si cu asta n-are rost s-o mai lungim.
Sa revenim...eu sper ca lumea se ia dupa cei avizati nu dupa ce citesc pe forum.
Se pare ca ai luat-o cam pesonal...desi pe mine nu m-ar deranja daca as fi doar pasionata de studiul legilor.Nu ai tu cuvantul final,Marius draga..si nici nu-ti accept tonul de guru al legislatiei.Uite ca a indraznit cineva sa zica altfel decat tine..
Imi dai avertisment ca asa se practica..
marius spune:
Ti-am dat un link exact pe ceea ce ai sustinut tu pt Cluj unde scrie pozitia oficiala in acest sens si alta decat ceea ce scrii tu. Daca nici asa nu ajungi sa vezi ca gresesti nu am ce sa fac. Am luat-o personal pentriu ca este destul de obositor sa vin cu legea scrisa sa explic unde gresesti pe lege si sa continui sa sustii greseala. Desigur este un forum insa de 9 ani pot sa zic linistit ca acest forum chiar a folosit multor utilizatori inclusiv pe sectiunea juridica. Nu sunt un guru nu am sustinut o astfel de afirmatie (in fapt iti apartine) insa recunosc faptul ca sunt un adept al prevederilor legale asaa cum sunt ele oficializate si NU sunt un adept al interpretarii gresite sau dupa ureche. Asta e. Pot sa gresesc si eu este firesc, insa nu merg ca berbecul inainte daca am gresit. Nu este cazul de fata.
Pagina legislativa