Ce inseamna a avea un duhovnic? E posibil?
buna!
ma intrebam daca exista asa ceva, in cadrul bisericii. Un preot care sa-ti fie un duhovnic, adica sa mergi si sa-ti discuti cu el problemele, daca le ai, cand le ai, cand simti ca nu gandesti limpede, cand simti ca esti cu psihicul la pamant, si ai vrea o indrumare....ceva de genul asta.
o sa spuneti ca pt asta exista psihologii, terapeutii. Ca preotii sunt ca sa mergi si sa te spovedesti. Sunt de acord si cu spovedania dar ma astept ca totusi ca aceasta actiune sa depaseasca un pic barierea, tiparul obisnuit. Ultima data cand m-am spovedit am ramas dezamagita, pt ca a trebuit sa raspund la o baterie rapida de intrebari cu DA si NU si atat, fara comentarii din partea preotului, fara discutii, am fost intrebata ca-n instanta, am raspuns si atat. Sufleteste nu am simtit nimic, nici o usurare, nici o pace, m-am simtit stanjenita si nu de raspunsurile ce trebuia sa le dau la acele intrebari, care erau banale si erau strict legate de cele 10 porunci ale Domnului, eram insa stanjenita de cat de banal si fara profunzime era procesul spovedaniei in sine. Eu m-am dus emotionata si cu o anume stare sufleteasca acolo si am primit in schimb ceva absolut lipsit de acea incarcatura, caldura, practic nimic personalizat in actul spovedaniei. Ma gandeam ca se putea face o spovedanie in grup, parintele sa intrebe si cei ingenuncheati sa raspunda cu glas tare dupa cum crede cu DA sau NU, la final ne dadea iertarea si gata.
De ce nu vreau sa merg sa uzez canapeaua vreunui terapeut si doresc in schimb apropierea de biserica? Pentru ca asa simt eu, asa m-as simti eu ajutata. Nu prea cred in industria ce se dezvolta in jurul unor asa numiti tarapeuti, pt care scoti bani multicei din buzunar doar ca sa le povestesti framantarile tale, iar ei sa incerce sa-ti puna intrebari destepte si sa-ti dea sfaturi de bun simt. Nu-s straina de ce inseamna terapia in sensul ca am avut tangenta cu asa ceva prin natura profesiei si cel putin in vestul tarii nu am incredere in profesionistii in domeniu. Si, cum spuneam, eu mereu am cautat si in vremurile bune si gasit un sprijin in divinitate, imi plac religiile, gasesc un confort psihic in rugaciune, in linistea casei mele la fel ca in linistea unei bisericute.
Si vreau sa cred ca mai sunt si preoti cu har, care si-au ales aceasta ocupatie pentru ca au vocatie si cred sincer in ce fac, nu o fac pt ca nu au ce altceva sa faca sau pentru foloase materiale, cum fac unii oameni ce-si aleg de exemplu medicina....
Raspunsuri
conchita spune:
Dorsilia, exista la ortodocsi. dar trebuie sa il cauti tu cu inima, iar cautarea asta e o incercare in sine care iti poate aduce unele raspunsuri mai devre,e. imi caut si eu duhovnic de 8 ani de zile pe-aici si nu l-am gasit...
irina.c. spune:
sigur ca se poate, dar ca sa ai un duhovnic, si nu un preot care doar te spovedeste, trebuie intai sa te rogi la Dumnezeu sa te ajute sa il gasesti. Apoi incepi sa cauti. Poti intreba cunostintele daca iti recomanda pe cineva, mergi cateva duminici la biserica unde respectivul slujeste si ii asculti predicile, iti faci o parere, si daca il consideri potrivit te duci si discuti cu el. Ii spui ca iti cauti un duhovnic si il intrebi daca te primeste la spovedit. Sunt unii preoti care nu mai primesc fii duhovnicesti, fiindca sunt aglomerati. Intre duhovnic si fii lui duhovnicesti se stabileste o relatie speciala, care necesita timp pentru a fi creata.
Daca nu ai curajul sa vorbesti direct cu preotul poti ruga persoana care ti l-a recomandat sa vina cu tine si sa te "introduca".
Eu am de cativa ani un duhovnic de care sunt foarte multumita, si cu care discut orice.El e mai putin sfatos, dar foarte mult ma ajuta cu rugaciunea.mami de Ilinca(26. apr.04), Teodora (26 aug. 07) , 19+am blog
Iael spune:
Eu am cunoscut un duhovnic extraordinar dar din pacate eu am fost cea care la spovedanie m-am limitat in a-i spune pacatele si nu am indraznit sa-i spun temerile mele , grijile , framantarile (de fapt eu nu am stiut ca se pot spune si acestea )
Si ma gandeam ca asteapta lume multa sa se spovedeasca .
Macrina spune:
Vin si eu sa te incurajez. Exista preoti buni, dar si mai multi fara interes si vocatie..
Nu te intrista ca ai avut asa o experienta, traim vremuri tulburi si asta se vede pana si in Biserica, printre preotii noi. Asa cum a zis Irina, cauta sa mergi la slujba de Duminica sa-i asculti la predica, asa poate iti faci o idee daca e bun sau nu. Si roaga pe Dumnezeu sa te ajute sa-l gasesti...
Conchita, ai incercat sa ajungi la Platina?
Doamne ajuta.
conchita spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Macrina Conchita, ai incercat sa ajungi la Platina? |
nu stiu unde e Platina, aici in US? nu, indruma-ma, te rog.
p.s. am gasit o Platina in California, dar nici o biserica romaneasca, doar una sarbeasca. e la vreo 11 ore de condus de la mine...
irina.c. spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui conchita
|
Ica 1975 spune:
Dorsilia, da exista duhovnici, si spovedania facuta din suflet si cu timp iti aduce pace in suflet, si o liniste pe care n-o pot descrie in cuvinte.
Iael, exista indrumare de spovedanie, pe mine m-au ajutat. Vorbeste deschis cu duhovnicul tau, nu trebuie sa-ti fie rusine de el.
Atunci cand faci un pas catre Dumnezeu, El face zece pasi catre tine! Ce spui sa si infaptuiesti!
zepellina spune:
Exista, dar cred si eu ca sunt putini care au har si deschidere de a asculta tot. Eu am avut acest noroc si chiar m-a indrumat si mi-a deschis mintea. Pot sa spun orice..temeri, framantari..e mult ma mult decat un terapeut, este Parinte.
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui irina.c. Sunt unii preoti care nu mai primesc fii duhovnicesti, fiindca sunt aglomerati. |
Adicatelea, e ca la doftor .
Poate ca pe tine te ajuta, Dorsilia. Pe multi īi ajuta faptul de a avea un duhovnic. pe mine nu... dar asta nu īnseamna ca pe altii nu-i ajuta.
Oricum, īti urez sa iasa bine
Gabi
Iael spune:
Eu am citit o cartcita numita "Indrumar de spovedanie ".
Inainte sa citesc aceasta carte aveam impresia ca nu am asa multe pacate .
Pe de alta parte am deznadajduit vazand ca eu repet mereu aceleasi pacate desi le marturisesc .
Tot acolo scria sa nu cauti o justificare a pacatelor tale acuzand pe celalalt si sa iei totul asupra ta ( de aceea eu nu povesteam contextul )
Spre exemplu , daca cineva ti-a dat o palma si tu te-ai enervat si ai ripostat eu am inteles ca trebuie sa spui doar pacatul tau , ce ai facut tu .