Topic ingrijirea copilului - CIC(4)
Raspunsuri - Pagina 14
Ramonika spune:
s-a scris cu cateva pagini in urma ca e vorba de veniturile nete, ce iei in mana.
Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
monis5 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui mariaanna Stie cineva unde este specificat modul de calcul a indemnizatiei de crestere a copilului? E vorba de 85 % din media veniturilor brute, nete, sau a salariilor de baza din ultimele 12 luni? Multumesc anticipat. Mariaanna 21+ Mamica de si in asteptarea unui ![]() |
Asa cum iti spune si Ramonika mai sus, este vorba de media veniturilor nete incasate in ultimele 12 luni dinaintea datei nasterii copilului.
Gasesti aceasta info in Lege nr. 257/2008 pentru modificarea alin. (1) al art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului
- art. 1. Art. 1. - (1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2009, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, beneficiaza de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 600 lei sau, optional, in cuantum de 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 12 luni.
monis
24
marius spune:
Unde scrie "nete" ? In ce paragraf?
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
Ramonika spune:
marius - http://www.fiscontgrup.ro/index.php/noutati/161-2009-02-14.pdf
nu inteleg mare lucru din text
insa parca ar fi vorba de net.
Ramonika
si pisicile www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550848/" target="_blank">Vladutz
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550510/" target="_blank">Maritza
www.flickr.com/photos/11125714@N02/sets/72157601300550608/" target="_blank">Fulgushor
marius spune:
Eu nu am gasit nimic oficial unde sa scrie venituri nete. Stiam de aceasta varianta insa eu nu am gasit. Oficial era(este?) venituri brute. De aceea am intrebat. Ma intereseaza ceva publicat in MO.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
anca55 spune:
1. In calculul de 85% vor intra veniturile salariale dat fiind ca nu ai avut si venituri PFA realizate in ultimele 12 luni nasterii. Era un plus daca realizai venituri PFA, cresterea valoarea indemnizatiei CIC.
2. Nu trebuie sa anunti fiscul ca intri in CIC pt ca esti si pfa din contra, daca vei fi in CIC poti factura si obtine niste banuti ca si pfa. Nu faci nimic ilegal. In CIC nu poti realiza venituri salariale dar orice alte venituri se pot obtine, atata timp cat sunt legale, impozabile.
anca55 spune:
Exista Adeverinta cu venituri realizate (http://www.primariaarad.ro/modules/Formulare/tipizate/pdf221.pdf) in care sunt trecute veniturile nete pe ultimele 12 luni descrescator anterior nasterii (prima luna sunt veniturile din luna nasterii...si tot asa descrescator).
marius spune:
| citat din mesajul lui anca55 2. Nu trebuie sa anunti fiscul ca intri in CIC pt ca esti si pfa din contra, daca vei fi in CIC poti factura si obtine niste banuti ca si pfa. Nu faci nimic ilegal. In CIC nu poti realiza venituri salariale dar orice alte venituri se pot obtine, atata timp cat sunt legale, impozabile. |
Care este baza legala pentru aceasta afirmatie?
Pagina legislativa
Avalon spune:
| citat din mesajul lui marius Eu nu am gasit nimic oficial unde sa scrie venituri nete. Stiam de aceasta varianta insa eu nu am gasit. Oficial era(este?) venituri brute. De aceea am intrebat. Ma intereseaza ceva publicat in MO. Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video Pagina legislativa |
normele metodologice de aplicare a OUG 148/2005 actualizata cu modificarile ulterioare
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
20+ 
Avalon spune:
| citat din mesajul lui anca55 2. Nu trebuie sa anunti fiscul ca intri in CIC pt ca esti si pfa din contra, daca vei fi in CIC poti factura si obtine niste banuti ca si pfa. Nu faci nimic ilegal. In CIC nu poti realiza venituri salariale dar orice alte venituri se pot obtine, atata timp cat sunt legale, impozabile. |
Ba da.
OUG148/2005 spune doar ca mi se suspenda dreptul la CIC din ziua urmatoare realizarii de venituri profesionale supuse impozitului pe venit si ca trebuie sa anunt in scris cand obtin venituri pentru a mi se suspenda indemnizatia:
Art. 12. - (2) Plata indemnizatiei prevazute la art. 1 alin. (1), respectiv la art. 2, se suspenda incepand cu ziua urmatoare celei in care beneficiarul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Art. 14. - (1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 5 zile lucratoare de la aparitia acesteia. (2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie directiei teritoriale în termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii
Prin venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal se intelege: venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole, asa cum sunt definite de aceasta lege.
Potrivit art. 46 din Codul fiscal, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.
Sunt considerate venituri comerciale veniturile din fapte de comert ale contribuabililor, din prestari de servicii, altele decat cele obtinute din exercitarea profesiilor libere, precum si din practicarea unei meserii.
Constituie venituri din profesii libere veniturile obtinute din exercitarea profesiilor medicale, de avocat, notar, auditor financiar, consultant fiscal, expert contabil, contabil autorizat, consultant de plasament in valori mobiliare, arhitect sau a altor profesii reglementate, desfasurate in mod independent, in conditiile legii.
Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.
asa ca, ai grija ca esti in posesia unor informatii total eronate... daca cineva aplica sfaturile acestea, in cel mai bun caz se trezeste ca are de restituit statului sume consistente, ca sa nu mai vorbim de alte aspecte de evaziune fiscala...
***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************
Avalon
20+ 

si