sa cer sa i se faca testul de paternitate
![](images/user_woman.png)
As vrea un sfat ce sa fac in situatia in care tatal copilului nu da nici un ban pt cresterea copilului in conditiile in care el nu este trecut pe certificat.Ce pasi trebuie sa urmez si la cat sar ridica costurile pt un test de paternitate.
Raspunsuri
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
sanziana72 spune:
Nu stiu sa iti raspund direct la intrebare, dar vroiam sa stiu ce varsta are copilul, pentru ca testul de paternitate cred ca il poti cere doar pana la varsta de 1 an a copilului cred, dar nu stiu exact. Cel mai bine ai vorbi direct cu un avocat.
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irinabobe/irinabobe.jpg)
irinabobe spune:
testul de paternitate se poate face la orice varsta, actiunea in stabilirea paternitatii se poate face in termen de un an de la nasterea copilului.
daca stii sigur cine e tatal il dai in judecata soliciti ca proba testul de paternitate si il faci dupa inceperea procesului. sau il faci inainte si il depui ca proba insa vezi ca instanta ia in consideraredoar testele facut la IML. costul stiu ca e destul de mare in jur de 25 de milioane parca.
adda_lili spune:
multumesc tare mult pt imformatii at despre tatal copilului nu am cum sa nu stiu cine e daca eu numai cu el am fost.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Copilul poate avea si 5 ani, daca timp de 4 ani jumatate mama a convietuit cu pretinsul tata sau acesta a prestat copilului intretinere, actiunea este in termen.
Asadar, termenul de 1 an de la nastere este doar unul general, convietuirea si/sau intretinerea intrerup prescriptia, iar termenul curge de la momentul incetarii relatiilor de mai sus.
Vorbim aici doar despre actiunea introdusa de mama, pentru ca altfel, pentru copil, actiunea nu se prescrie in timpul vietii acestuia.
Eu pur si simplu / Pagina familiei / Tot noi / Mai multe... / www.youtube.com/user/mariuspernes" target="_blank"> Video
Pagina legislativa
emilia_m spune:
Buna,
Eu auzisem ca un test de paternitate costa peste 2500 ron.
Pe www.tata.org.ro exista textul legii 210 din 31 decembrie 1999 (Legea concediului paternal). In textul legii scrie asa:
Procedeul de testare Testele ADN se efectueaza la cererea persoanelor interesate sau la solicitarea instantelor de judecata civile. Participarea la testare este conditionata de prezentarea unui
act de identitate (carte sau buletin de identitate, certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani) si de semnarea unui acord scris din partea tuturor persoanelor testate. Pentru minori sau persoanele fara capacitate de exercitiu acordul trebuie dat de catre tutorele legal. In cazul custodiei comune a minorilor ambii parinti trebuie sa isi exprime in scris acordul pentru testare. Porbele biologice necesare pentru testare sunt reprezentate de probe de sange prelevate prin punctie venoasa (cca 2ml de sange) sau tampoane bucale prelevate prin stergerea fetei interne a obrazului. Tampoanele bucale sunt prelevate in situatiile in care recoltarea de sange este dificila (cazul coopiilor foarte mici) sau contraindicata (hemofilie, vaccinare antipoliomielitica recenta, etc.). Probele biologice sunt recoltate numai la sediul laboratorului nostru de catre personal medical specializat. Costul unui test ADN de paternitate, stabilit de catre Ministerul Sanatatii, este de 26.488.000 lei (respectiv 2.658,8 ron). In cost este cuprinsa prelevarea probelor biologice de la mama, copil si prezumptivul tata biologic, prelucrarea celor trei porbe si redactarea raportuluii de expertiza medico-legala. Costul analizei creste atunci cand sunt testate mai mult de 3 probe biologice. Rezultatele sunt communicate numai in scris in termen de 10 zile lucratoare de la data prelevarii probelor biologice. Explicatii suplimentare pe marginea rezultatelor pot fi obtinute de la expertii laboratorului in scris sau contactandu-ne direct la sediul nostru. Rezultate sau explicatii pe marginea rezultatelor nu se comunica telefonic. Programarea pentru testare se poate face direct la sediul laboratorului, telefonic sau in scris, prin adresa din partea instantelor de judecata. Este recomandabil ca pentru testarile ce vizeaza relatii de inrudire mai complexe, cei interesati sa contacteze expertii din cadrul laboratorului pentru a se stabili de comun acord o strategie optima de investigatie. Adresa INML "Mina Minovici":Soseaua Vitan-Barzesti nr.9, sector 4, BUCURESTI.
Mai exista si alte clinici unde se fac astfel de teste dar cred ca rezultatele nu te ajuta la un eventual proces:
www.easydna.ro" target="_blank">http://www.easydna.ro = 289 euro www.paternitatea.ro/" target="_blank">http://www.paternitatea.ro/ = 185 euro
Emilia M
Copii sunt mainile cu care ne prindem de rai.