creierul: marea si interesanta... necunoscuta
sunt parintele unui copil cu leziuni cerebrale usoare.
de cand am aflat de aceste leziuni caut si sorb orice informatie interesanta despre creierul uman - noi descoperiri, noi cercetari, dovezi etc.
dedic acest subiect tuturor celor care vor sa stie si sa inteleaga, celor doritori sa faca lumina in lumea asta inca nedeslusita complet - a creierului uman, cel afectat sau cel care afecteaza viata copilului nostru.
Poveste de inceput:
"- Hei, fratioare, ce vesti imi aduci? zice neuronul catre colegul sau de retea.
- Hm... vesti proaste... Copilul se va trezi... ca ii e foame.
- Vai, iar incepe o zi de munca... tocmai mi-am facut si eu noi prieteni si discutam despre ceva interesant. Ei... la treaba atunci!"
(Nota explicativa:
E un dialog inventat de mine pt a ilustra faptul ca in timpul somnului creierul se odihneste, creeaza noi retele neuronale etc.)
Vom afla mai multe impreuna, pe masura ce invat si eu.
PS> Ca nespecialist, ma voi misca pe sarma, dar merita. Sunt fascinata si stiu ca sunt informatii care ne pot da incredere, care ne pot face sa ii ajutam pe copii. Uneori informatiile ne pot da idei bune pt educatia copilului, cine stie...
Atitudinea naste altitudinea!
Raspunsuri
sanziana72 spune:
Mi se pare o idee foarte buna sa adunam aici informatii despre creier. Din experienta mea, mi-am dat seama ca inca se stiu foarte putine despre acest domeniu, chiar de catre specialisti.
Sau de fapt, nu foarte putine, ci doar o mica parte din cate ar fi de cunoscut despre acest organ fascinant.
"We can do no great things - only small things with great love." ("Nu putem face lucruri mari – doar lucruri mici cu multa dragoste.")Mother Teresa (1910 - 1997)
Andrea_S spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sanziana72 Din experienta mea, mi-am dat seama ca inca se stiu foarte putine despre acest domeniu, chiar de catre specialisti. Sau de fapt, nu foarte putine, ci doar o mica parte din cate ar fi de cunoscut despre acest organ fascinant. |
Tocmai din acest motiv am pornit subiectul.
Ca parinte, interesul meu este sa aflu cat mai multe, indiferent de unde cat timp sunt informatii pertinente. Pentru mine sunt importante rezultatele in viata copilului, nu de la cine aflu ceva care ma ajuta.
Daca macar atitudinea mea interioara si exterioara se schimba, tot e bine.
PS: In alte subiecte de discutii am facut anumite afirmatii despre creierul din cap, si alte creiere pe care le avem. In masura in care voi putea, aici voi aduce argumentele care sa sustina acele afirmatii.
Atitudinea naste altitudinea!
paula2003 spune:
Eu mi-as dori un specialist sa ne mai ajute cu acest mister.
Fetita mea pare afectata dar nu asa de rau. Creierul ei functioneaza foarte bine. Ma uimeste cum gandeste si ce replici imi da. De multe ori imi reprosez de ce sunt uimita, asa trebuie sa fie. Tot noi cei mari, gresim ca nu stim sa ii intelegem sau sa ii tratam firesc/normal.
Andrea_S spune:
Pai exista un specialist care ne-a ajutat prin faptul ca a scris de curand o carte minunata:
www.librariaeminescu.ro/isbn/973-757-166-3/Dumitru-Constantin-DulcanIn-cautarea-sensului-pierdut-vol-I-II" target="_blank">http://www.librariaeminescu.ro/isbn/973-757-166-3/Dumitru-Constantin-DulcanIn-cautarea-sensului-pierdut-vol-I-II
In volumul II vorbeste foarte mult si foarte pe inteles despre creier. E unul din autorii din care voi cita pe acest subiect.
Andrea
Atitudinea naste altitudinea!
Andrea_S spune:
Presupun ca nu toata lumea isi permite sa cumpere cartea (totusi... 60 de lei nu are oricine in ziua de azi... pt o carte... in plus, si eu am imprumutat-o, recunosc).
Asa ca voi extrage in cele ce urmeaza idei din aceasta lucrare.
Andrea_S spune:
Ce este creierul?
Depinde pe cine intrebi... dar mie imi place urmatoarea idee extrasa din lucrarea lui D. C-tin Dulcan:
Creierul...
"este o masa cerebrala maleabila", "scufundata intr-un lichid" (cefalorahidian, LCR) si "inchisa intr-o cutie craniana",
cu rolul "de a procesa, prelucra informatii venite atat din interiorul organismului, cat si din afara sa."
Lichidul LCR si cutia craniana au ambele rol de protectie.
LCR mai are rol si de hranire si curatare/intretinere.
Maleabila: "masa cerebrala poate fi strivita doar cu forta de apasare a unui deget." (Si asta, indiferent de varsta omului...)
tatto spune:
http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Incredibil/121022/Creierul-uman-Lucruri-ascunse-la-o-sinapsa-distanta-de-noi.html
ALESSIA 1/08/2007
http://tatto.weblog.ro/photoblog/
Andrea_S spune:
tatto,
e bine ca ne-ai dat o sursa de la care putem lua date pe scurt.
Atitudinea naste altitudinea!
kathy_vl spune:
buna andreea S si eu sunt o mamica a unei fetite cu cateva probleme la creier ...deocamdata astept raspunsul pt a afla despre ce este vorba...pana acum fetita mea este bine,reactioneaza la fel ca orice alt copil de varsta ei...imi doresc sa fie asa si in continuare...la tine despre ce este vorba?poate putem sa facem ceva pt acesti puisori ai nostrii incercand sa discutam..eu am citit cate ceva despre diagnosticul pe care m-i l-au zis doctorii la inceput dar nu am aflat prea multe...iti doresc multa sanatate si tie si puisorului tau