Bunele maniere... in parc
Raspunsuri - Pagina 10
lara_c spune:
Citat: |
citat din mesajul lui pisigri Ma ia cu ameteala cite probleme existentiale ridica parcurile astea... 1. Cel putin pt unii, notiunile "parc" si "loc de joaca pt copii" par sa se suprapuna, ceea ce nu e corect. Ciinele meu nu se pipileste in locul de joaca pt copii, ci pe copacii din parc. La fel cum fac copiii unora dintre voi. E vreo problema? 2. Cu rolele si bicicleta bat pariu ca se merge pe aleile din parc, nu in locul de joaca. Daca acum va deranjeaza asa tare, sa-mi spuneti copiii dvs unde vor merge cu role/bicicleta peste citiva ani? Pe strada? 3. Chiar cred ca depinde in mare masura de parinte sa supravegheze copilul ca sa nu se ajunga la facut pipi in boscheti. Chiar daca abia a scapat de pampers, il puteti intreba periodic daca nu simte nevoia de pipi, in asa fel incit sa il puteti duce la o toaleta. E si o problema de principiu si de atitudine; umna e sa faci pipi in padure si alta in parc sau mai rau pe la scarile blocurilor. Si ne miram ca unii si la 30 de ani uita sa se auto-supravegheze si ajung sa faca pipi oriunde. Ca se pot intimpla accidente sint de acord, dar sa nu transformam urinatul asta peste tot in ceva absolut normal. 4. Cred ca e treaba fiecarui parinte cit e dispus sa isi lase copilul sa se murdareasca, si nu ar trebui judecati atita pt asta. Pe mine nu ma deranjeaza, si hainele si copilul se spala. 5. Pe principiul "fiecare stie ce e mai bine pt copilul sau" nu as interveni NICIODATA sa fac educatie unei mame atita timp cit copilul meu e in siguranta si al ei nu face nimic care sa ii puna in pericol sanatatea. 6. Poate o sa va supere ce o sa spun acum, dar eu nu vad o mare utilitate a locului de joaca, mai ales in cazul copiilor care socializeaza deja cu alti copii la gradinita. Si pe strada, si la locul de joaca, vad de prea multe ori un tip de atitudine: parintele multumit ca exista chestii care ii ocupa timpul odraslei, si il scapa de vorbit, explicat, jucat cu copilul. Da, vii sa se dea copilul in leagane si pe topogane, dar dincolo de asta este mult mai util sa te plimbi cu el si sa ii arati, explici, sa il ajuti sa coreleze informatii pe care le detine deja - asta tot sub forma de joc. Eu zic ca exista jocuri...mai mult sau mai putin constructive (educative) si lalaiala cu orele in parc nu mi se pare de natura sa il invete prea multe pe copil. si astept rosiile, deja le aud vijiind... if you can't say something nice, then don't say nothing at all http://pisigri.blogspot.com/ |
Rosii nu am...uite o
addinel spune:
mie asta cu "fiecare copil sa se joace cu jucaria lui" mi se pare total aiurea. logic, oricate jucarii ai lua in parc, intotdeauna nu vei avea la tine ce au toti ceilalti copii din parc. si din experienta personala, mereu copilul tau va tanji la jucaria altuia.
edit ca am uitat sa va felicit pentru ca aveti cei mai educati copii din lume.
Alexa Ioana spune:
eu am incercat pana acum sa ma ghidez dupa un principiu simplu in educarea fiicei mele: are voie sa faca tot ce vrea, atata vreme cat nu isi face rau ei si si nu face rau nici celor din jur (si prin "a face rau" inteleg in primul rand lipsa de respect, lezarea demnitatii. deci nu lovim, dar nici nu jignim). (ulterior am aflat ca si in carta drepturilor omului scrie ceva similar...)
in rest, are voie sa faca tot ce vrea: sa se porceasca daca vrea, sa'si dea joc caciula de pe cap daca ea simte ca ii e cald, sa nu manance tot din farfurie daca simte ca nu mai poate. are voie si sa puna nisip pe tobogan, dar trebuie si sa'l curete daca urmeaza sa se dea un alt copilas...
edit: pisigri, uite niste si de la mine. sunt total de acord cu postul tau !
si inca ceva. nici eu nu sunt de acord cu facutul nevoilor in boscheti, si pana cum, la aproape 4 ani, nu a facut niciodata (si in consecinta nici nu ar sti, saracu' copil . cum nu as face nici eu in tufis, nu mi se pare normal sa faca nici ea. o intreb periodic, stie ca trebuie sa anunte din timp. daca sunt cu masina e mai simplu, ca am olita plianta cu pungi de unica folosinta, si atunci rezolvam problema rapid.
oanamada spune:
Treaba lor si distractia lor cat nisip sau cat pietris pun pe tobogan, atata vreme cat tu, ca parinte, ai bunul simt sa vii si sa-l cureti de acolo. Nu poti cere unui copil sa inteleeaga tot ce intelege un adult, dar poti cere unui parinte sa aiba bunl simt sa-i pese de ceilalti copii din jur care pot "suferi", intr-un fel sa altul, de pe urma copilului tau.
Are voie sa strige pana raguseste deca parintele lui ii accepta acest lucru, dar nu, nu langa bebelusul care doarme...nu este nesimtirea copilului aici...este nesimtirea parintelui care, desi vede ca acolo este un bebelus, il lasa in continuare si nu-l ia de acolo- sa strige in alta parte a parcului unde nu sunt bebelusi....sa fim seriosi...bebelusii care dorm sunt in general pe aleile parcului...nu la locul de joaca unde oricum este un vacarm general!
Au voie sa alege cat vor ei ca de aia sunt copii...daca nu se joaca acum ...cand s-o mai faca? Tu insa, ca parinte esti obligat sa-i explici niste norme de elementare de protectie pentru cei mici sau chiar cei de varsta lui. Degeaba stau eu langa copilul meu mic (care, de exemplu, se joaca linistit in nisip) si vine al tau care are 5 ani fugind si se pravaleste peste el sau arunca pietris... ca doar nu o sa-l prind pe alt tau din zbor....intotdeauna am fost de principiul ca nu copilul este needucat (pentru ca un copil se lasa furat de distractie si poate este prea mic ca sa filtreze anumite lucruri) ci parintele este lipsit de bun simt pentru ca sta si priveste pasiv cum astfel de scene se repeta la nesfasit spunanadu-si in mintea lui ca este doar obligatia altui parinte sa-si pazeasca odrasla de copii care nu au nici o alta supraveghere.
Au voia sa refuze sa se joace cu un copil atata vreme cat acest refuz nu este unul insotit de imbranceli, bataie sau aruncat cu obiecte. Intr-un astfel de moment este de datoria noastra (ca parinti) sa intervenim.
Este trist ca exista parinti care gandesc asa cum gandesti tu...intotdeuna exista o cale de mijloc in care pot "supravietui" foarte bine, jucandu-se impreuna, copii mici si copii mari, cu parinti extremisti in ale liberalismului, sau parinti extrem de exigenti...depinde insa si de "calitatea si nivelul de maturitate" cu care acesti parinti aleg sa trateze lucrurile...daca le tratezi stand pe banca, la o barfa mica si plecand de la principiul lasa ca ala trebuie sa-si protejeze copilul de nazbatiile copilului meu si lasa, copilul meu e in parc poate face orice ii trece prin cap...atunci...uite...asa ajungem la frustrari si la astfel de subiecte...
Oana siCati mica (1 an si 8 luni)
CATI POZE NOI
"Poate ca pentru lume esti doar o singura persoana, dar pentru o anumita persoana esti întreaga lume."
qsar spune:
Ce ma enerveaza in parc:
Bebelusii. Astia sunt o belea, in orice situatie. Ba dorm, ba plang, ba se sperie, ba nu trebuie bruscati, ba trebuie ocoliti, ba trebuie sa am grija sa nu-i deranjez... Bebelusii sunt foarte enervanti!
Tancii care abia invata sa mearga si se baga sa alerge dupa minge si ne strica meciu' de folbal. Si doamnele care in loc sa-si ia tancii de acolo, insista: "Da-i, mamaie, si lui mingea"... De ceeee?
Tancii si doamnele cu carucioare care nu se feresc din calea mea cand trec in viteza cu rolele sau cu bicicleta.
Piticii care vor sa se dea neaparat pe toboganu mare si incurca circulatia; se misca prea incet, se opresc pe scara si nu mai merg nici in sus nici nu vor sa coboare. Si urlaaaaaaaaa. Sau aia care ocupa leaganul sunt dati (de catre o doamna, de obicei) hatza-hatza, pana se inverzesc. Si daca incerci sa-i dai jos, bazaie.
Fetele, pentru ca sunt sclifosite si paracioase.
Si adultii care intreaba fara rost: "ce-ai, mai baiete?"
Cum adica, ce am?
Am 6 ani si trei luni;
am muschi (Uite!);
am un dinte care se misca si o sa-mi cada pana merg la scoala;
am o zgaiba pe genunchi, o julitura in cot, si-o zgarietura mica pe nas (da-mi trece pan' m-o lua la armata, ca asa a zis bunica);
am o masinuta galbena in buzunar;
am o bicicleta rosie;
am polipi in nas;
am un catel pe care-l cheama Bombita;
am gropite in obraji;
am energie;
am blugii rupti in genunchi si patati de iarba in... stii tu;
am nisip in pantofi, si-n par;
am sapte viteze;
am anticorpi;
am un milion de chestii importante de facut...
Asta am, na!
Lala_D spune:
citat din mesajul lui qsar Ce ma enerveaza in parc: Bebelusii. Astia sunt o belea, in orice situatie. Ba dorm, ba plang, ba se sperie, ba nu trebuie bruscati, ba trebuie ocoliti, ba trebuie sa am grija sa nu-i deranjez... Bebelusii sunt foarte enervanti! Tancii care abia invata sa mearga si se baga sa alerge dupa minge si ne strica meciu' de folbal. Si doamnele care in loc sa-si ia tancii de acolo, insista: "Da-i, mamaie, si lui mingea"... De ceeee? Tancii si doamnele cu carucioare care nu se feresc din calea mea cand trec in viteza cu rolele sau cu bicicleta. Piticii care vor sa se dea neaparat pe toboganu mare si incurca circulatia; se misca prea incet, se opresc pe scara si nu mai merg nici in sus nici nu vor sa coboare. Si urlaaaaaaaaa. Sau aia care ocupa leaganul sunt dati (de catre o doamna, de obicei) hatza-hatza, pana se inverzesc. Si daca incerci sa-i dai jos, bazaie. Fetele, pentru ca sunt sclifosite si paracioase. Si adultii care intreaba fara rost: "ce-ai, mai baiete?" Cum adica, ce am? Am 6 ani si trei luni; am muschi (Uite!); am un dinte care se misca si o sa-mi cada pana merg la scoala; am o zgaiba pe genunchi, o julitura in cot, si-o zgarietura mica pe nas (da-mi trece pan' m-o lua la armata, ca asa a zis bunica); am o masinuta galbena in buzunar; am o bicicleta rosie; am polipi in nas; am un catel pe care-l cheama Bombita; am gropite in obraji; am energie; am blugii rupti in genunchi si patati de iarba in... stii tu; am nisip in pantofi, si-n par; am sapte viteze; am anticorpi; am un milion de chestii importante de facut... Asta am, na! Honi soit qui mal y pense... |
Si ai dreptate mai baiete !!!!
Asa gandeam si eu la 6 ani si un pic
trischa spune:
citat din mesajul lui qsar Ce ma enerveaza in parc: Bebelusii. Astia sunt o belea, in orice situatie. Ba dorm, ba plang, ba se sperie, ba nu trebuie bruscati, ba trebuie ocoliti, ba trebuie sa am grija sa nu-i deranjez... Bebelusii sunt foarte enervanti! Tancii care abia invata sa mearga si se baga sa alerge dupa minge si ne strica meciu' de folbal. Si doamnele care in loc sa-si ia tancii de acolo, insista: "Da-i, mamaie, si lui mingea"... De ceeee? Tancii si doamnele cu carucioare care nu se feresc din calea mea cand trec in viteza cu rolele sau cu bicicleta. Piticii care vor sa se dea neaparat pe toboganu mare si incurca circulatia; se misca prea incet, se opresc pe scara si nu mai merg nici in sus nici nu vor sa coboare. Si urlaaaaaaaaa. Sau aia care ocupa leaganul sunt dati (de catre o doamna, de obicei) hatza-hatza, pana se inverzesc. Si daca incerci sa-i dai jos, bazaie. Fetele, pentru ca sunt sclifosite si paracioase. Si adultii care intreaba fara rost: "ce-ai, mai baiete?" Cum adica, ce am? Am 6 ani si trei luni; am muschi (Uite!); am un dinte care se misca si o sa-mi cada pana merg la scoala; am o zgaiba pe genunchi, o julitura in cot, si-o zgarietura mica pe nas (da-mi trece pan' m-o lua la armata, ca asa a zis bunica); am o masinuta galbena in buzunar; am o bicicleta rosie; am polipi in nas; am un catel pe care-l cheama Bombita; am gropite in obraji; am energie; am blugii rupti in genunchi si patati de iarba in... stii tu; am nisip in pantofi, si-n par; am sapte viteze; am anticorpi; am un milion de chestii importante de facut... Asta am, na! Honi soit qui mal y pense... |
ruxandraru spune:
Pelin si matraguna
Romania
2347 Mesaje
Trimis la: - 30/04/2009 : 12:20:24
Ce ma enerveaza in parc:
Bebelusii. Astia sunt o belea, in orice situatie. Ba dorm, ba plang, ba se sperie, ba nu trebuie bruscati, ba trebuie ocoliti, ba trebuie sa am grija sa nu-i deranjez... Bebelusii sunt foarte enervanti!
Tancii care abia invata sa mearga si se baga sa alerge dupa minge si ne strica meciu' de folbal. Si doamnele care in loc sa-si ia tancii de acolo, insista: "Da-i, mamaie, si lui mingea"... De ceeee?
Tancii si doamnele cu carucioare care nu se feresc din calea mea cand trec in viteza cu rolele sau cu bicicleta.
Piticii care vor sa se dea neaparat pe toboganu mare si incurca circulatia; se misca prea incet, se opresc pe scara si nu mai merg nici in sus nici nu vor sa coboare. Si urlaaaaaaaaa. Sau aia care ocupa leaganul sunt dati (de catre o doamna, de obicei) hatza-hatza, pana se inverzesc. Si daca incerci sa-i dai jos, bazaie.
Fetele, pentru ca sunt sclifosite si paracioase.
Si adultii care intreaba fara rost: "ce-ai, mai baiete?"
Cum adica, ce am?
Am 6 ani si trei luni;
am muschi (Uite!);
am un dinte care se misca si o sa-mi cada pana merg la scoala;
am o zgaiba pe genunchi, o julitura in cot, si-o zgarietura mica pe nas (da-mi trece pan' m-o lua la armata, ca asa a zis bunica);
am o masinuta galbena in buzunar;
am o bicicleta rosie;
am polipi in nas;
am un catel pe care-l cheama Bombita;
am gropite in obraji;
am energie;
am blugii rupti in genunchi si patati de iarba in... stii tu;
am nisip in pantofi, si-n par;
am sapte viteze;
am anticorpi;
am un milion de chestii importante de facut...
Asta am, na!
Honi soit qui mal y pense...
qsar spune:
Pipi? Depinde. La toaleta, daca exista. La cel mai apropiat restaurant, magazin, benzinarie... daca exista. Daca nu, acasa. Altceva?
ruxandraru spune:
Aaaaa... cum citezi un mesaj? Tehnic vorbind...?
Asta incercasem sa fac mai sus da nu mi a iesit ca la carte!
Si daca tot am luat la tocat parcul... Ma amuza foarte tare sa i observ pe tatici, cind se miluiesc si ei sa scoata copiii. Sint tot felul de specii.
Tatal serios care se vede ca nu apuca sa ajunga prea des singur cu copilul, e stingaci, nu stie in care compartiment al rucsacului e apa, care e jucaria preferata a copilului si vrea sa mascheze toate chestiile astea fiind teribil de serios si taciturn.
Apoi e tata implicat, care le stie pe toate si e dispus sa stea de povesti cu mamele fara sa se teama ca si pierde printre mingile colorate bilele personale.
Da cel mai haios e tata care nu prea apuca sa stea cu copilul, desi ar vrea, si atunci cind iese face show. Se joaca, aduna toata pustimea in jurul lui si devine vedeta incontestabila a momentului. Tudor e fascinat de fiecare data si considera ca toti acestia se numesc "tati". (Informatie care NU ajunge la tatal lui natural, firesc si de zi cu zi, care iese destul de des in parc, deci nu l acuz de nimic, doar ca e genul mai retras.)