In ce limba sa-i vorbesc?
Raspunsuri - Pagina 14
MihaiTexas spune:
http://sharpmultimedia.com/copii/vocabular/VOCABULAR.xls
Postez, ca o "mica" dovada, linkul la vocabularul (fisier excel din care scoatem la imprimanta cate o sectiune si recapitulam dupa metoda "vocabularul" descrisa mai inainte) pe care proriul meu copil, la varsta de 21 de luni, il cunoaste, il gandeste, il vorbeste, il aude, si il structureaza prin relatii. Avem de-a face cu 526 de cuvinte in limba romana, notate in fisier (faceti scroll pentru suma calculata), si probabil cu inca 300 nenotate inca.
Eu va iubesc si va doresc copii romani!
Gura rea sa nu-nceteze (!), ca sa pot lucra eu.
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe cert e ca emigrarea asta e un stres prin care nu toti reusesc sa treaca fara traume; e bine sa te intorci in Romania...bietul copil. |
Sunt perfect de acord. Bietul copil nici macar 2 ani nu are, nici nu stie ce-l asteapta .
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
mcoca spune:
Nu pot decat sa zic OH MY GOD. Tu ai multe probleme nerezolvate. Lasa bietul copil in pace.
Fetita mea mea 3,5 ani este complet bilingva rom-fr. Vorbeste amandoua limbile fara accent si are un vocabular f bogat. Al 2 ani insa nu zicea mare lucru in nicio limba. Si zau ca nu am chinuit-o in felul in care povestesti tu acolo. Totul s-a intamplat natural, normal.
Vicky si Printzesone
MihaiTexas spune:
Celor opusi, fiindca mi se adreseaza mai mult in engleza copiata si spusa fara discernamant de nustiucare si numaistiucine “expert” in lingvistica, mare stapanitor peste zeci de limbi, dar…surpriza!... necunoscator de limba romana; tragandu-ma in acelasi timp pe teritoriul pe care cred dansii ca il cunosc cel mai bine (al credintei oarbe in ceea ce este circul ambulant cu multe spectacole “magice” – numit psihologie, si cu multi iluzionisti - numiti psihologi; daca eu sunt inchis inauntrul templului meu de carne, cum poti oare tu sa ma “zugravesti” cu psihologia ta, afara fiind), o sa le vorbesc MAI MULT in lb. engleza de cel mai inalt nivel, si chiar si asa, tot vor intelege MAI PUTIN
@Zala/bird70/WHO/Cooper
There appear to be incoherences within your structural formation, definition, and thinking, wherewith you are erroneously combining incompatible concepts, such as that of the “soul” and that of “psychology”, generating a flaw or contradiction in the functionality of human coherent self-definition based on obvious surrounding concepts and evidence. The absurd existence of such incompatible dualities may be due to unprotected exposure to factors such as multilingvism, multiculturalism, identity element deformation, multiple and contradictory premises of belief and other factors and influences that are related to the above. I disquietly note the lack of authority with regards to expressing beliefs that pertain to such matters as the soul and indentity, especially when this expression takes place in a worldly (psychology-bound) context.
With regards to the WHO, I advise against the assimilation in your belief of certain issues emitted from this organization.
Astept de la promultilingvismisti, (cei opusi expunerii copilului roman numai la limba romana de la nastere pana la 7-10 ani), traducerea in lb romana a textului de mai sus, scris in limba engleza de un roman care a crescut in mediu monolingv, romanesc, cea mai mare parte a vietii sale
A discuta si a face analiza unui subiect (limba), analiza izolata de factorii exteriori (cultura, etc), factori care influenteaza subiectul in cauza, in mare masura, inseamna a vorbi despre nimic. Elementul lingvistic nu va fi unul izolat, ci unul contextual, in orice discutie.
Prin limba si cultura romana, am obtinut coerenta si dragoste si caldura si unitate in familia noastra (anglo-romana), calitati care tot cresc pe masura ce descoperim aceasta cultura mai mult si mai mult. Sotia danseaza cu copilul pe muzica romaneasca cel mai mult, restul ascultam si noi ca toti, Beatles etc. Cand am ascultat cantecul (cauta pe youtube “mama cleopatra stratan” si alege a doua din lista) impreuna cu socrii mei americani, le-a placut acestora foarte mult si le-au dat lacrimile, atat de puternic si impresionant (de ce oare?) e acest cantec. Care culturi din toata lumea au (atatea) cantece dedicate mamei? Nici unele in afara de a noastra.
La noi situatia e complet diferita fata de aceea a altor familii: stim ca ne vom intoarce in Romania. Sotia foloseste cu dragoste multe cuvinte frumoase din limba romana, precum dolofan, pufulet, poznas, baiat, fetita, etc. Preparam impreuna mancare romaneasca 80%, in restul necesitatii, mergem la restaurant (Italian, Mexican, Indian, Japonez, ne plac si aceste mancaruri dar intr-o mai mica masura, nu se pot compara). Acum inainte de Craciun, vom aloca 2-3 zile prepararii si gatitului care va fi o activitate extraordinara pentru strainii care vor veni in vizita la noi (pacat ca n-am porc sa-l tai si sa-l frig); avem mai multi invitati la gatit si la mancat, printre care ca normal socrii care nu sunt romani, alti straini din USA si Olanda si de peste tot, care au gustat inainte din mancarea noastra si nu pot lipsi din acest motiv, pentru ca ei sa aiba ocazia sa invete sau sa-si perfectioneze abilitatea de a pregati o masa de Craciun in mod traditional romanesc, cu carnati facuti cu usturoi, stiti, ca la noi, cu sarmale, friptura, salata boeuff, piftii, si diferite dulciuri. Vor fi si cam 4 alti romani. Dupa aceea, poate ii dau soacrei cam 10% din comoara culinara, iar restul care mai ramane dupa ce se infrupta toti se cuvine celor 3 din casa mea.
Prietenii americani sunt palizi din punct de vedere cultural, altfel nu ar tot cere lucruri romanesti, stiu si eu, un mic cu mustar, o Titiana Mihali, un circle dance (hora), o cultura, si mai ales o credinta ortodoxa, contra a ceea ce ofera ei, stiu si eu, milioane de scaune pe care te poti aseza la fast-fooduri, o Beyonce, o destrabalare, un pop-culture, milioane de “credinte” si necredinte fara traditie, bazate pe personalitatea proprie iar nu pe Biserica drept-maritoare.
Cultura romaneasca? Oare care (3) scultpuri s-or fi vandut cel mai scump (de departe) in toata istoria lumii?
In 2002, a sculpture by Brâncu#351;i named "Danaide" was sold for $18.1 million, the highest that a sculpture piece had ever sold for at auction.[13] In May 2005, a piece from the "Bird in Space" series broke that record, selling for $27.5 million in a Christie's auction. In the Yves Saint Laurent/Pierre Bergé sale on February 23, 2009, another sculpture of Brâncu#351;i, "Madame L.R.", was sold for €29.185 million ($37.2 million), setting a new historical record.[14]
Multumesc promultilingvismistilor pentru sfaturile date, intr-adevar, cred ca aveti putina dreptate, o sa o iau mai incetisor cu copilul. Daca acum e roman in proportie de 95% (prin exprimarea in limba romana, etc), cred ca o sa il las mai "usurel", cam pe la 93.9%.
beshter spune:
Uite, Mihai, eu chiar sunt lingvist si am si ceva cunostinte din domeniul achizitiei limbajului.
In primul si-n primul rand, nu-i refuza copilului sansa de a fi bilingv adevarat. E suficient sa-i vorbesti tu in limba ta materna si mama - in limba ei materna si totul decurge firesc, fara strofocari si smucituri lingvistoide, fara intrat pe furis in camera copilului pentru programare neurolingvistica. Invatatul limbii/limbilor materne/paterne e un proces natural, in care nu ai nevoie de instructor si nici de instructaj.
In al doilea rand, n-am timp acum sa corectez toate prostiile lingvistice din postarile tale dar iti promit ca o s-o fac - si nu cu rautate si nici cu dorinta de a ma da mare, jur!
In al treilea rand, ma bucura ca cineva iubeste limba romana, pe care si eu o iubesc din toti rarunchii si toate viscerele, dar asta nu ma impiedica sa inteleg ca romanii si spaniolii (asta apropo de superioritatea orologiului asupra reloj-ului) vorbesc bad Latin, asa cum olandezii (si aci citez dintr-o lingvista olandeza, nu sariti de fund in sus, va rog) vorbesc bad German.
Ce incerc sa spun e ca iubirea adevarata te face sa vezi adevarul, nu sa-l negi. Iubeste limba romana dar n-o ridica peste toate. Ai spus la un moment dat ca bilingvul foloseste cele doua limbi ca pe una singura (citat aproximativ) si ai dreptate. Dar mai stii si altceva? Noi toti folosim toate limbile ca pe una singura. Toate limbile sunt la fel.
In al patrulea rand, pui prea mare accent pe cuvinte izolate. Limba nu-i facuta din cuvinte, ci din gramatica. Si pe-aia n-o poti preda unui copil de doi-trei ani, pentru ca, pur si simplu, o invata el singur.
Craciun fericit! I'll be back:)
beshter spune:
Citat: |
Care culturi din toata lumea au (atatea) cantece dedicate mamei? Nici unele in afara de a noastra. |
Raspuns: toate. De la Quechua la Tagalog si de la Sami la Navajo.
In ceea ce priveste mancarea, ca om umblat prin lume ar trebui sa stii ca nu exista bucatarie romaneasca, ci doar o amestecatura balcanica, turco-sarbo-bulgaro-ucraineano-maghiaro-saseasca.
Sa fie clar: eu iubesc romana si romanii dar caut adevarul, nu scaldatul in necunoastere. Iar la biserica mai degraba te duci decat sa vorbesti atata despre ea.
Zala spune:
Mi-a placut tare mult ce-ai zis aici, Mihaelka
Citat: |
citat din mesajul lui Mihaelka Ce incerc sa spun e ca iubirea adevarata te face sa vezi adevarul, nu sa-l negi. |
MihaiTexas spune:
@Mihaelka
Vorbesc despre biserica, trebuie, mai ales cand va vad ca nu scrieti Adevarul cu A mare! Adevarul este Cine, nu ce.
Astept cantec pe youtube care sa zica, mama draga, te iubesc etc
corap spune:
ce pe ghiveci se cladeste, ghiveci ramane.
*ghiveci este mancarea aia "specific romaneasca" (& calugareasca) a carei denumire a fost furata din turcescul güvec.
(nu ca calugar ar fi prea romanesc, de altfel, dar sa zicem ca-i imprumutat de mult, de cand cu ceasloavele)
edit: eram on topic la off topic; scuze
roxanaz spune:
la 21 de luni si intelege sensul expresiei "placa electronica" si stie cuvantul "turbulenta" intelegandu-i si sensul. really!!
nu vad nimic rau in a iti invata copilul romaneste si sa il faci constient de originile sale.. dar sa nu exageram.
Roxana