concursurile scolare si influenta asupra copilului
Raspunsuri - Pagina 10
simali spune:
Pai nu, Maria, ca daca sunt nebuna nu mai raspund de ce fac.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
filofteia spune:
| Citat: |
| Pai sa nu dea buzna in campul muncii; nu-i obligat. Problema apare atunci cand idealul lui de viata se hraneste din sudoarea sclavilor din jur. Aia cu ce-s vinovati sa traiasca o viata mizerabila? NU merita si ei, oare, sa se plimbe liberi sub soare in cautarea eului pierdut? Si uite-asa as dori sa vad eu o societate in care toata lumea (strungari, doctori, gunoieri, ingineri, etc.) refuza sclavia, alege libertatea si incepe o temeinica cautare de sine. |
Iar se intampla un fenomen ciudat si aici.
V-am spus eu ca stiu mai multe cazuri.
Chiar ieri vorbeam cu un coleg despre copii. Al lui,iar un copil foarte bun, a terminat dreptul de vreo 4 ani si inca nu-si gaseste locul, a incercat mai multe joburi de profil si nu i-a placut nici unul. A facut liceul de arta (deseneaza exceptional) dar nu-i place sa fie designer. Ieri se intreba unde a gresit...crede ca a gresit cand l-a lasat sa mearga la liceul de arta, in loc sa-i impuna un alt domeniu... omul asta nu-si punea problema sa fie liber (peste un an iese la pensie) si nu stia cum il poate ajuta pe copil sa depaseasca momentul, chiar mi-a spus ca baiatul este la un pas de depresie
, a dat in fiecare an examenul acela pentru procurori/judecatori si nu a reusit sa-l ia. Mi-a fost mila de colegul meu, era disperat...aproape ca plangea... si m-am intrebat eu ce pot face sa nu ajung in situatia asta.Baiatul de mai sus era olimpic la desen, cu premii multe.
Varul meu olimpic international la matematica.
rrox3 spune:
Filofteia poate a gresit cand nu l-a indemnat sa faca ce-i place, cand probabil l-a impins de la spate sa dea la drept... si uite ca nu-i place si nu se descurca bine si il paste depresia. Poate i-ar fi placut sa picteze sau sa faca desene animate...
Maria perfect de acord cu tine
Responsabilitate, cuvantul magic
Sa stii ca libertatea ta se intinde pana o incalca pe a altuia.
Simali doar incercam sa gandesc cu mintea unui astfel de om, sa inteleg cum functioneaza si ce ar putea sa-l determine sa se schimbe. Nu incercam sa-i scuz sau sa le dau dreptate. ![]()
Da' in alta ordine de idei, eu chiar imi propun sa iau lumea la picior cand m-oi pensiona
Fetele vor fi adulti atunci si perfect capabile sa se descurce. Sper sa nu dea ticneala peste mine, dar daca va da, n-as vrea sa le incarc pe ele cu asta, as vrea sa merg la azil. Brrr...
Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)
filofteia spune:
| Da' in alta ordine de idei, eu chiar imi propun sa iau lumea la picior cand m-oi pensiona |
Mai voi nu sunteti in tema ca vor sa ne scoata la pensie la 70 de ani?
rrox3 spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui filofteia
Mai voi nu sunteti in tema ca vor sa ne scoata la pensie la 70 de ani? |
Hai mai Filofteia, nu-mi strica planurile
In cazul asta o sa ma revolt si fug, ca asigurarea o incasez la 60
crig72 spune:
sincer nu ma vad la 70 de ani tot in invatamant.
poate doar voluntariat.
am citit toate paginile scrise de voi si te felicit filofteia ca ai initiat acest topic.
succes in continuare tuturor!eu abia de la toamna voi vedea cum e la scoala![]()
filofteia spune:
| Hai mai Filofteia, nu-mi strica planurile In cazul asta o sa ma revolt si fug, ca asigurarea o incasez la 60 |
Eu nu vreau!
Si eu m-am gandit ca poate nu l-a indrumat bine spre drept sau poate trocul de la intrarea la liceul de arta nu a fost cel corect. Colegul meu spune ca in clasa a VIII-a copilul le-a promis ca da la drept si s-a tinut de promisiune. Drept care a fost ales in virtutea faptului ca este pasionat de istorie. Si mai cred ca de fapt nu au apreciat corect valoarea copilului (l-au supra apreciat) si (chiar si acum) ii cer prea mult, iar copilul simte ca ii dezamageste si de aceea nu-si gaseste locul.
simali spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui filofteia
Al lui,iar un copil foarte bun, a terminat dreptul de vreo 4 ani si inca nu-si gaseste locul, a incercat mai multe joburi de profil si nu i-a placut nici unul. |
Whaaaat? Cum adica NU I-A PLACUT? Pai daca ta-su e castelan si el are pensia viagera a surorilor Hilton poate sa nu-i placa. Dar daca nu are cu ce sa-si asigure traiul zilnic sa faca bine sa-i placa. Crezi ca toti oamenii astia care zilnic se duc la o slujba de 2 lei au de ales?
Eu i-as spune "Nu-ti place hartogar? Nuuu? Pai hai cu mama ca ti-am gasit un loc de munca in constructii, la autostrada Transilvania. Sau poate ti s-ar potrivi mai bine o slujba in minerit? Ori in agricultura?".
Pe mine tata m-a dus in clasa a X-a la el la uzina ca sa-mi arate unde voi munci daca nu iau treapta a II-a. Era o turnatorie si n-am sa uit in viata mea o femeie maruntica, neagre de funingine, impingand un carucior cu piese turnate. Ea avea 10 clase; cu 10 clase aceea era genul de slujba la care se putea aspira. Sti ce spor a luat invatatul meu pentru treapta?
Secretul fericirii nu este sa faci ceea ce-ti place ci sa inveti sa-ti placa ceea ce faci. Si sa te bucuri ca ai avut parte de parinti care te-au sprijinit sa termini o facultate. Cu banii cheltuiti pe educatia ta puteau incepe mai devreme calatoria aia mult visata in jurul lumii.
"Calea de mijloc este calea ZEN"
Alice
filofteia spune:
Simali, pare simplu din afara.
Eu cred ca parintii gresesc mult cand nu implica copilul in altceva decat in invatat. Adica nu il lasa sa participe la treburile casei ca sa invete, nu lucreaza la camp, ca el invata, nu il duc la filarmonica/teatru/cercuri extra, ca sa invete... si astfel copilul nu vede si lumea din afara...oare gandesc bine?
rrox3 spune:
Uff... Simali, nu-i asa. Viata nu e o corvoada si noi nu suntem datori sa ne autoimprimam fericirea de a o indura. Sa pui biciul pe tine in virtutea lui "trebuie" si a datoriei fata de parinti si societate nu e o idee prea buna. La un moment dat "buba" care se creeaza va plesni. N-ai cum sa fii fericit asa, e o autoiluzionare, o pacaleala.
Cred cu tarie ca trebuie sa-ti ajuti copilul sa aleaga ce-i place si sa faca ce-i place. Indiferent la ce varsta isi da seama ce-i place. Adica de ce sa-l faci pe un copil de 14 ani sa-ti promita ca va face Dreptul?!? Pai de unde sa stie el saracul ce va dori sa faca?! Avea doar 14 ani, nici nu-si terminase adolescenta, cum au putut sa-l incarce cu asemenea respundere? Adica OK, te lasam sa mergi la Liceul de Arte - ca-ti place, te lasam sa-ti faci "moftul", dar promiti ca dupa aceea faci Dreptul!!!
E aberant. Cu siguranta nu si-a dorit sa faca Dreptul, l-a facut fiindca nu-si permitea - emotional vorbind - sa-si dezamageasca parintii. Si rezultatele se vad... 
Si uite asa, un copil inteligent, talentat, nu se poate implini, nu poate profita de capacitatile lui deosebite, in schimb e depresiv la douazeci si ceva de ani... Trist, foarte trist...