Probleme cu agentia imobiliara?

Probleme cu agentia imobiliara? | Autor: dilaural

Link direct la acest mesaj

Buna,

poate ma puteti ajuta cu un sfat... sunt in dilema...

Intr-o seara am fost si am vazut un apartament cu o agentie imobiliara care m-a pus sa semnez o conventie de vizionare. Mi-a placut apt. dar pretul "parea" foarte mare pt bugetul meu. Spun "parea" pt ca agentul imobiliar mi-a spus sa nu discut cu proprietarul despre pret ci doar sa vad apt si daca imi place sa fac o contraoferta cu suma pe care o consider eu, dar el nu-mi poate garanta pana unde va merge proprietarul...
Buuun...
A doua zi dimineata ma suna o alta agentie si-mi propune pt vizionare un apt. exact cum cerusem eu... Imi da un link sa vad pozele si imi spune ca proprietarul cere un pret X.
Cand vad pozele... surpriza! Era acelasi apt. vazut cu o seara inainte... numai ca era cu 10.000 EUR mai ieftin iar a doua agentie avea comionul la jumatate fata de prima.
Acum eu ce sa fac? Apt. imi place mult si acum chiar as avea posibilitatea sa-l iau! Primul agent mi-a spus foarte clar ca proprietarul nu va cobora pana la pretul dorit de mine si pe care totusi al doilea agent mi l-a garantat. Plus ca nu vrea sa negocieze comionul.
Ma poate da in judecata in baza acelei conventii de vizionare sau imi poate face probleme?

Multumesc anticipat!

Dilaural

Dilaural cu Andreea Eliza

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Suna-l pe primul agent si spune-i ca acelasi apartament ti-a fost prezentat de inca o agentie, la pretul de x.

Ii spui clar ca, la acel pret il vei lua, asa ca e alegerea lui pana la urma daca il vei lua prin agentia lui, dau prin agentia a--doua care ti-a oferit un pret mai bun. Garantat va spune ´´da.´´
El tine de pret pentru a avea comision mai mare si pana la urma nu e dreptul lui sa stabilesca pretul, proprietarul face asta.
Si iti negociezi si comisionul. II spui clar: ´´iti dau atat, vrei sa nu vrei?´´
Va vrea
Trebuie doar sa fii de neclintit.Cu criza asta imobiliara ma mir ca au tupeul asta...

Poti sa ceri sa-l mai vezi odata si vorbesti cu proprietarul despre pret. Poate il iei si mai ieftin , decat ce ti-a prezentat a doua agentie. Iar agentul nu-ti poate interzice sa vb cu proprietarul, ce tampenie! Ai semnat practic ca, daca e sa iei apartamentul cu pricina, o vei face prin agentia care ti l-a aratat, NU ai semnat ca nu ai voie sa negociezi..intelegi ce spun?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dilaural spune:

Multumesc mult pt raspuns!
Sincer, asa ma gandeam si eu ca ar fi normal si etic sa fac!
Referitor la comision stiu sigur ca nu-l va reduce pt ca am discutat acest lucru si a spus ca nu se negociaza!
Nici nu-mi mai convine acum sa lucrez cu acest agent dupa ce am realizat ca practic la toate apt. la care ne-a dus a umflat preturile cu nesimtire si cand sotul meu a incercat sa discute despre pret cu un proprietar ne-a spus afara ca sa nu mai vorbim despre pret ca nu e bine, parem vulnerabili, bla bla...
Nici mie nu mi s-a parut normal sa nu ma lase sa negociez. La urma urmei el isi ia comision din pretul la care bat palma cele 2 parti indiferent de acest pret...nu?
Dar crezi ca ma poate actiona in judecata in baza acelei conventii de vizionare?

Merci!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Nu stiu sincer ce ai semnat exact, adica care sunt consecintele pe care ar trebui sa le suporti in caz ca cumperi apartamentul prin altcineva...

Dar ce nesimtiti e agentul ala , ´´esti vulnerabila daca negociezi´´ Te-a gasit de fraiera sau cum?

Suna-l si spune-i clar:(daca esti o persoana corecta) ´´auzi domnule,, vreau sa-l mai vad odata. Apoi in fata lui vorbesti cu proprietarul si bati palma la ultimul pret cu care esti de acord. Apoi ii spui lu´nea caisa asta ca ii dai comision in valoare de..x.Nu-i dai optiuni, ii spui clar. Va accepta. crede-ma. Daca nu...asteapta un sfat de la un avocat, sa vezi exact ce e cu hartiuta aia buclucasa pe care ai semnat-o.Astfel poti cantari avantajele si dezavantajele.

EDIT
Vorbeste cu seful agentului, agentul asta pare un tampit care umfla aiurea preturile. Dar doar gura e de el...cand vede banii ai sa vezi ce frumusel se razgandeste. da neaparat sa-i spui ca pe acelasi apartament mai ai inca 5 agentii..cu preturi miiici si comisionae si mai mici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dilaural spune:

Si eu cred la fel... ca va trebui sa contactez un avocat sa vad ce si cum cu hartia respectiva... cu toate ca stiu ca agentiile isi fac aceste conventii de vizionare cu consilierea unui avocat astfel incat sa fie acoperiti.
Am sa stau si de vorba cu el pt ca nu-mi place sa fentez omu' in stilul asta... o sa-i spun sincer exact cum ai spus si tu! Si chiar am sa-i dau peste nas sa-i spun ca nu suntem prostii lui si ca ne-a umflat preturile si nu ne-a lasat sa negociem.

Multumesc!

Astept pe toti cei care au avut probleme asemanatoare sa-mi dea un sfat... poate s-a mai confruntat cineva cu problema asta... Din cate am vorbit cu cunoscutii mei unii spun ca sa fiu prevazatoare ca ma pot trezi judecand-ma pt chestia asta... altii spun ca agentiile imobiliare n-au resurse sa dea oamenii in judecata pt 2-3000 de euro... in procese care pot dura si 3-4 ani!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabidaniela spune:

Dar tu nu te poti duce la proprietar, (ca doar stii adresa ....) fara agent? Din cate stiu eu proprietarul nu trebuie sa raporteze agentiei cui si cand vinde apartamentul. Si noi cand ne-am luat apartamentul mai intai vorbisem cu o agentie de el, si apoi am gasit si anuntul proprietarilor in ziar...bineinteles ca l-am luat mai ieftin

Edit: Plus ca si proprietarul va fi scutit de o cheltuiala, pt ca si el trebuie sa plateasca un comision agentiei

My baby...to come
www.lingua-translations.com" target="_blank">and my job
Arbeite klug, nicht hart!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pedro spune:

Eu am lucrat 15 ani in imobiliare si stiu cam tot ce misca in domeniu.
Depinde mult ce act ai semnat.
Daca e doar un contract de comision sau de vizionare, vezi ce e sti****t acolo.
De regula, in aceste tipuri de contracte nu se mentioneaza decat faptul, ca in cazul te decizi sa cumperi unul din apartamentele vazute cu agentul X de la agentia Y imobiliara, te obligi la plata unui comision in valoare de...cat scrie acolo.
E dreptul tau sa vezi acelasi apartament cu o alta agentie, fara a fi nevoita sa dai ceva agentiei Y.
Daca e cumva un contract de exclusivitate, se schimba datele problemei.
Ce tip de contract ai semnat?

Mergi la inceput