Marius, help te rog !

Marius, help te rog ! | Autor: pisigri

Link direct la acest mesaj

intii si-ntii imi cer scuze pentru topic nou, dar postarea mea va fi lunga cit o zi de post, si nu e cazul sa o amestec cu cele care pun intrebari punctuale.

In 2006 am absolvit facultatea si la 1 octombrie am intrat la doctorat cu bursa tip B. bursa asta tip B ni s-a explicat ca inseamna ca locul meu de doctorat nu este finantat de Minister ci din fonduri proprii ale Universitatii, care in plus imi mai oferea la vremea aia si o bursa (in regim studentesc de burse) de 250 lei. Fiind vorba deci despre o bursa, din ea nu mi s-au oprit niciodata nici un fel de dari la stat (CAS, somaj, pensii).

la 1.10.2007 am cistigat un contract de cercetare pentru tineri doctoranzi, eu avind postul de director de proiect. S-a incheiat un contract individual de munca pe perioada determinata intre mine si Univeristate, si trebuiau semnate contracte cu Autoritatea Finantatoare, CNCSIS, de catre cele 3 parti implicate, respectiv CNCSIS-ul, Universitatea si subsemnata. Aceste contracte nu au fost niciodata semnate de catre mine, si nu am intrat in posesia unuia dintre exemplare; din cite m-am informat, acestea se afla inca la Bucuresti.
Conform fluturasilor de salarii de la acest contract de cercetare (fluturasi care, mi s-a spus la CAS, nu au nici o valoare pentru ca nu sint semnati si stampilati de nimeni), mie mi se opreste lunar impozit pe venit (mai exact de doua ori, o data la CNCSIS si o data aici la universitate) si asigurari sociale (CAS, somaj, pensie etc). Din pacate insa acesti bani nu vin de la CNCSIS regulat ci mai degraba trimestrial; prin urmare contributiile mele la asigurarile sociale sint platite tot "anapoda". De exemplu, inca astept sa fie virati banii pe lunile octombrie noiembrie si decembrie 2008 - si implicit, sa se plateasca CAS, somajul si pensia...

La Casa de Pensii am verificat, si intr-adevar au fost facute platile de la data intrarii in vigoare a contractului de cercetare pina in luna septembrie 2008. La CAS insa, platile au fost facute haotic, cu totul alte sume decit cele inscrise pe fluturasi, luni sarite etc.

Azi am aflat ca exista si o noua dispozitie legala cum ca incepind cu data de 1.01.2009, pentru doctoranzi nu se mai platesc asigurari sociale; inteleg ca asta este valabil pentru venitul realizat ca doctorand al unei universitati, nu si pentru venitul realizat ca membru al unui contract de cercetare?

Am nascut pe 5.03 si acum vreau sa fac si eu dosarul pentru CIC, si nici macar nu inteleg daca am sau nu dreptul la indemnizatie. De la univeristate nici macar nu vor sa imi elibereze adeverinta de salariat pe motiv ca nu mi s-au platit contributile sociale din contractul de cercetare pina la data prezenta. Ma poti ajuta sa ma descalt, sau macar sa imi indici ce autoritate ar trebui sa contactez ca sa lamuresc aceasta problema?

if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

pisigri, de la 01.01.09 (hotarare publicata in MO din 06.01.09) s-a abrogat art.23 din HG 567/2005, artcol care prevedea urmatoarele:

Art.23. - (1) Pe toata durata activitatii, doctorandul de la forma de invatamant cu
frecventa, care obtine bursa, beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca, de alte
drepturi si obligatii ce revin salariatului, precum si de dreptul de a desfasura activitati didactice prin cumul sau prin plata cu ora, potrivit contractului de studii de doctorat.
(2) Contributiile datorate, potrivit legii, la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale pentru doctoranzii cu frecventa, care obtin bursa, se platesc lunar de catre
I.O.S.U.D. la care sunt inmatriculati. Baza de calcul a contributiilor datorate o constituie cuantumul bursei
.
(3) Dupa sustinerea tezei de doctorat, I.O.S.U.D. elibereaza o adeverinta care atesta ca perioada in care doctorandul a urmat studiile universitare de doctorat in forma de invatamant cu frecventa constituie vechime in munca.
(4) Doctoranzii, care urmeaza studiile in forma de invatamant fara frecventa si sunt salariati in administratia publica, in regiile autonome cu specific deosebit sau in alte unitati bugetare, au dreptul la concedii de studii fara plata, potrivit legislatiei in vigoare.

Deci conform art. asta, pana la data de 01.01.09 universitatea trebuia sa-ti plateasca contributiile la asigurarile sociale, baza de calcul fiind cuantumul bursei. Nu inteleg de ce nu ti-au platit. Esti cumva la FF?

Mie la depart. Personal, la Cuza, mi s-a spus ca la doctoranzii de la zi inscrisi pana in 2008, li se oprea la univ. pana si cartea de munca, platindu-le bineineteles contributiile.

Iar in legatura cu venitul din proiectul de cercetare, cred ca trebuie sa te adresezi la CNCSIS si sa-i intrebi pe ei daca pe baza venitului din proiect ti s-au platit CAS-urile si daca nu, de ce, etc....Le poti cere si fluturasi stampilati, daca asa ti se cere undeva. Acu', nu stiu cum e in alta parte, dar pe fluturasul meu e doar o semnatura, fara stampila...

-Alina-

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Didi, asta e problema... Nu sint la doctorat la FF, sint cu frecventa, dar pe un loc suplimentat cumva de universitatea. Sa explic: pentru ca USAMV trebuie reacreditata si trebuie sa obtina niste punctaje, in 2006 cind m-am inscris eu la doctorat, pe linga locurile sustinute de la bugetul ministerului educatiei, s-au mai scos la concurs niste locuri sustinute financiar de USAMV. Asa, cu un nr mai mare de doctoranzi, universitatea a mai obtinut ceva in plus la punctaj.

Calculele insa pt anul 2006 erau ca un an de doctorat la cu frecventa costa 50 milioane lei vechi, plus cuantumul burselor. Aceste chestuieli sint suportate de bugetul de stat pentru locurile finantate de la buget. Pentru locurile suplimentate, universitatea s-a angajat practic sa suporte cheltuielile de 50 mil/an (baza materiala etc), dar in plus pe post de venit pt noi, a spus ca nu poate asigura decit o bursa de 250 lei (2 mil jumate), primita in regim de bursa studenteasca, adica virata pe card de catre serviciul social, nu de catre serviciul contabilitate-resurse umane. Adica din venitul asta lunar ORICUM nu ni se plateau asigurari sociale.

if you can't say something nice, then don't say nothing at all
http://pisigri.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

Mdaaa. nu stiu ce sa zic....nu stiu cum e cu locurile suplimentate...

Oricum, articolul ala abrogat nu vizeaza celelalte venituri pe care doctorandul le castiga (din proiecte, de ex.) inafara bursei.

Cred ca CNCSIS a intarziat virarea banilor din cauza lipsei de fonduri....e cam jale din punctul asta de vedere....anul asta nu vor mai lansa operatiuni tocmai ca nu mai sunt bani.....din bugetul pe 2009 vor continua sa plateasca proiecte contractate anii trecuti

Suna la CNCSIS si vezi ce-ti spune....

Succes!

-Alina-

Mergi la inceput