Copil cu handicap.Un sfat,va rog!

Copil cu handicap.Un sfat,va rog! | Autor: grannysmith

Link direct la acest mesaj

Buna ziua,(mai degraba "dimineata",ca e ora 3 A.M.),tuturor !
Voi fi cat se poate de coerenta,in conditiile in care abia imi mai adun gandurile ..)
Am o fetita de 4 ani si 4 luni,dragalasa si cuminte,insa s-a nascut cu lipsa fibulei la ambele picioare;nu se cunosc cauzele..Consecinta e ca,dupa 3 interventii chirurgicale in Austria,Viena(ptr. aici nu i s-a dat o sansa reala),mersul ei e inca dificil,cu tulburari de statica;vor mai urma ,se pare, inca 3-4 operatii(nu se stie inca..)Nu intru prea mult acum,in detalii medicale.Pot spune ca ,din cauza conditiei medicale nu am putut sa o dau pina acum la gradinita si ma rog ca macar la 6 ani sa o pot da.
Anul care a trecut am stat cu ea 2 luni in spitalul din Viena(fara sa cunosc limba germana,singura-cuc..)si alte 3 luni,intr-un stat apropiat(la o familie de romani)ptr. ca luam trenul ,tramvaiul si strabateam cu ea jumatate din Viena,sa ajung la controlul din fiecare zi de joi.Anul acesta va urma acelasi tip de operatie,insa pe piciorul stang;...voi/vom avea acelasi "program" de jumatate de an.Jumatate de zi fac fizioterapie cu ea,jumatate-ma straduiesc sa o invat sa mearga...Ea poarta de 2 ani orteze ,pe ambele picioare;pentru ca ortezele sa fie schimbate periodic,mai facem o data la 3-4 luni un drum;asta,pe langa drumurile lunare sau bilunare(in cel mai bun caz) pe care le facem pina in Austria ptr. controale periodice.
Astfel,nu am putut sa o duc la gradinita.
Acum doua saptamani,am fost cu ea la psiholog,pentru ca in fiecare an,am nevoie de o fisa completata de acesta ,pentru reinoirea certificatului cu grad de handicap.
Ei bine,doamna doctor psiholog,mi-a spus urmatoarele:
"Nu corespunde in totalitate graficului de dezvoltate ptr. varsta de 4 ani,..adica e putin "sub"(ref. la IQ) cei de varsta ei ,care merg la gradinita.Daca doriti,va pot da un astfel de grafic si va stabiliti astfel "telurile" pe care ar trebui sa le atingeti cu fetita....Va costa acest grafic ,50 de RON "
Buuuuun,am facut spume la gura!o dat ptr. ce mi-a spus,a doua oara ptr. ca mi-a cerut bani ptr. o informatie ,..,nici nu stiu cum sa o numesc.Fetita mea e un grafic de productie?ceva de genul asta..

Precizez ca nu avea 4 ani,cand stia fiecare litera a alfabetului;cand implinise 4 ani,am invatat-o sa citeasca cuvinte bisilabice(ptr. inceput);numara pana la 20 cu usurinta;recunoaste cifrele,insa nu stie sa le scrie(e valabil si in cazul literelor);stie sa spuna o povestioara scurta si cateva poezii;deseneaza (umple conturul unei forme date fara sa il depaseasca);face o cruce,un cerc,linii(nu foarte drepte,insa);deseneaza o figura umana cu cap,par,urechi,gura,ochi,nas.
Vocabularul ii este dezvoltat perfect normal ptr. varsta ei;

nu mai stiu ce sa cred..de ce nu corespunde "graficului"(mama lui de grafic)?stie sa innoade un siret/sfoara,se imbraca(mai greu cu dezbracatul),se spala pe dinti,nu e foarte atenta insa cu ceea ce i place,are o rabdare si o migala de fier;isi face singura coada,cu elasticul,ca Geta Voinea(asa imi spune),stie sa spuna "multumesc!","multumesc pentru masa!","scuze!","noroc!",acum a invatat sa spune si "arigato!"si apleaca capul,cu mainile impreunate,ca japonezii

Va rog din suflet,daca imi puteti spune ,ce altceva ar trebui sa invat pana la 5 ani(ca la anul o sa am din nou nevoie de fisa aia psihologica)..Si nu ma deranjeaza atit ca mi-a cerut bani ptr. asa ceva,ci ideea de a plati o sugestie,ceva atit de lesne..,asta pe langa cei 8o de ron ,ptr. fisa psiho.Stiu ca informatia se plateste,dar chiar asa?oi fi eu mai batuta in cap si nu pricep .E evident faptul ca eu va trebui sa ii fiu si educatoare si asistenta,sa ii tin si locul unor colegi de joaca,..mai imi da si cu firma in cap si imi spune ca ar trebui sa ma ocup mai mult de dezvoltarea ei intelectuala.

Sunt obosita,nu am cuvinte..4 ani in care am dus mai mult singura toata povara(sotul meu e destul de pasiv,nu o scoate la plimbare,nu se ocupa de educatie,mai simplu,..mai nimic..)Eu,parinti nu mai am iar soacra mea ma ajuta enorm financiar,sa o tina pe fetita nu poate ptr. ca lucreaza si ea.In principiu,sunt singuraaa,mi-a ajuns,sunt cu psihicul la pamant,iau pastile antianxietate(am luat si Xanax,acum iau Taver si Paluxetil) de 1 an de zile ptr. a mai rezista inca putin...4 ani de cand sunt 24 din 24 cu a mica,in care nu am iesit din casa(eventual ptr. inaintat vreun dosar si facut cumparaturi),in care parca acum,mai mult ca niciodata simt cum ma coplesesc toate si nu mai pot face fata .Si mai am cel putin inca pe atit..
As vrea sa urlu,dar parca nu mai am energie nici pentru asta

Va doresc numai bine si muuuulta sanatate!Va multumesc ca ati avut rabdare sa cititi "telenovela" asta nenorocita

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns deliak spune:

Buna, granny
Imi pare foarte rau pentru situatia asta...te inteleg foarte bine. Si noi avem probleme cu cel mic.
Daca vrei, iti pot trimite fisa de dezvoltare psihomotrica, testul Portage. Si poti lua de acolo itemii, ca sa poti sa iti dai seama ce ar mai fi de facut.

Scrie-mi te rog la kdfelix2003@yahoo.com

Karla

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deus spune:

crede-ma ca sunt copii de 4 ani la gradi care nu stiu atatea dar fiind inregimentati primesc calificativele...ce magarie...nu poti schimba dr-ul?
Va doresc multa sanatate si putere

poze familia mea
Quod me nutrit me destruit

inspiratie, dragoste, putere ... pentru oricine crede ca nu mai poate...
http://www.youtube.com/watch?v=flRvsO8m_KI
http://www.youtube.com/watch?v=vMCnjMbUOFg

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nma spune:

Grannysmith multa putere sa treci peste toate.
Mie mi se pare ca fetita ta stie destul de multe pt 4 ani. Baietelul meu are 5 ani jumate si nu stie alfabetul .
Eu asi schimba medicul.

Nico, mami de Andra si Alex
poze

Poze in concurs Clipe de viata 2008 www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=Clipe%20de%20viata%202008&page=18" target="_blank">nm1 si nm2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia71 spune:

E revoltator si ma umple de scarba dr aia!
Nu stiu, gaseste alt medic, unul mai profesionist. Din cate stiu eu, o astfel de evaluare se face de-a lungul mai multor sedinte.
Si pentru ca sunt si eu mama, mi se pare ca fetita ta stie mult mai mult decat stia baiatul meu la acea varsta, asta cu siguranta, fara sa fiu subiectiva. Deci schimba doctorul!

uneori gandesc prea mult....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ni-na spune:

Buna.Nu prea intru doar sa ma aflu in treaba,insa fiica ta nu pare a avea IQ scazut,ci psiholoaga.Te-a prins la inghesuiala si vrea sa mai stoarca de la tine inca 50 ron?Sunt vehementa insa mi se pare strigator la cer.E psiholog si vrea sa incadreze copilul intr-un tipar de ea stabilit.Parafa din mana ei te obliga sa ii cumperi graficele?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grannysmith spune:

Va multumesc mult pentru incurajari si aprecieri;nu prea pot schimba medicul ptr. ca cei de la Comisia ptr..asa si asa, am impresia ca accepta numai fise din partea anumitor doctori ;imi amintesc ca anul trecut am umblat foarte mult sa gasesc un psiholog ptr. fisa asta,insa unul era in concediu,unul isi mutase cabinetul,unul nu lucra cu copii,s.a.m.d;astfel incat mi s-a acrit de atita umblat si chiar m-am bucurat ca am gasit-o pe aceasta doamna doctor;iar anul trecut imi amintesc cu siguranta ca mi-a spus sa am grija ca ,copilul are sanse mari sa aiba ADHD,ca nu e foarte atent si poate developa boala asta,in lipsa modelului patern. Anul acesta a scris ca nu e foarte atenta dar e specific varstei,insa nu e multumita acum de intelect.
Ceea ce m-a iritat si mai mult ..desi ii explicasem ca fetita are un picior mai scurt cu 4 cm(ptr. ca i s-a facut o alungire),ca sunt curbate si nu are sprijin in talpa,deci nu poate sta in picioare,mai ales fara orteze...ea m-a rugat totusi sa o pun in picioare sa se lamureasca daca e asa cum sustin
Chiar nu am cunostiinte cu copii de 4 ani si nu pot face o comparatie;si eu cred ca stie destul ptr. varsta ei,acum sunt subiectiva,insa nu pot sa bag cu tolcerul mai mult decat vrea si poate.Nu e un geniu,dar nici retardata nu e.Nici eu poate nu am "stofa" de educatoare,insa in conditia data,chiar incerc sa fac si eu cat pot,sa nu ramina in urma;si imi e teama sa nu se intample asta
Va multumesc din nou,voi mai scrie cate ceva mai spre seara,ca acum ma duc sa ii pregatesc mancarea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

Buna, grannysmith!

Eu am 2 baieti, unul de 3 ani jumate si unul de 6 ani, amandaoi la gradinita si din tot ce-ai povestittu puiul tau pare f bine dezvoltat din punct de vedere IQ. Baiatul meu de 6 ani inca nu stie sa-si lege sireturile, scrie litere de tipar, dar din cifre cam jumatate le face in oglinda si cu taotea stea imi este laudat ca cel mai istet din cei care merg in toamna la scoala (din grupa lui). Baiatul de 3 ani jumate abia acum a inceput sa coloreze cat de cat in interiorul liniilor, dar nu cred ca e in stare sa faca un cap cu cele cuvenite. Nici nu mi-am pus problema sa il invat.

Acum, eu nu stiu cat de importanta e hartia asta pt tine. Daca e doar o hartie- ia-o de la orice psiholog acreditat, daca vrei sa fi sigura asupra dezvoltarii copilului (eu asa iti recomand) mergi la un psiholog bun, chiar daca te va costa un drum in alta localitate si asa vei afla si o alta parere.

Bafta multa si sanatate puiutului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tonnia spune:

Eu vreau sa te felicit pentru cate ai realizat pentru fetita ta, cred ca esti o mama exceptionala iar fetita ta este peste medie!
Iti doresc multa sanatate si sa ai putere in continuare!

Exista si niste carti cu activitati pentru gradinita, poate e o idee sa le incerci ca sa vezi ce se face in grupa mijlocie, sunt aproape sigura ca fetita ta este peste nivelul respectiv.

Editez: uite niste repere, in engleza:
http://www.worldbook.com/wb/Students?curriculum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralu_t spune:

din ce aud fetita ta este foarte bine dotata intelectual pentru varsta ei, nici nu ar avea cum sa fie altfel din moment ce a beneficiat de atentia ta 100% pana la 4 ani, cu dedicatia de care numai o mamica e capabila. sfatul meu e sa nu renunti in a-l introduce si pe tati in ecuatia voastra. si tu si fetita aveti nevoie de el. tu trebuie sa mai iesi din cand in cand, macar o dat pe saptamana si sa mai faci si altceva, iar tati sa se joace cu fetita. trebuie sa stii ca o faci in primul rand pentru ea, dezvoltarea ei psihologica nu poate fi normala in lipsa unei imagini masculine mai ales ca va intra in curand perioada oedipiana. iar tu, daca nu esti calma si nu iti poti face ordine in ganduri, o poti perturba la randul tau. iesiti cu prieteni care au copii de varsta ei. chiar daca are un handicap motor, trebuie sa intelegi ca nevoile ei de socializare sunt cele ale unui copil normal. se va juca in masura in care va putea cu copii de varsta ei, fara sa faceti caz de neputinta ei, ci sa o luati ca pe ceva firesc iar fata sa stie ca e un handicap temporar si ca in curand va fi ca ceilalti copii. tati trebuie sa inteleaga ca are o responabilitate fata de fata lui, nu mai zic si fata de tine. cu siguranta o iubeste. fa-l sa inteleaga ca a face un copil incepe in momentul actului sexual si se termina cand copilul a ajuns la maturitate fizica si psihica. abia atunci "facerea" s-a terminat. fa-l partas si sa stii ca desi e laudabil, si sunt convinsa ca e cumplit de greu, nu serveste la nimic sa fi tu mamica eroina care le duce singura pe toate, permitandu-i lui sa aiba o atitudine detasata si sa-si vada de viata ca si cum voi nu existati. in primul rand nu e ok pentru fetita. daca totusi nu se poate si nu se poate cu tatal, acest rol il poate juca un unchi, un var mai mare, un bunic. oricum e de preferat ca fata sa mai poata avea incredere in altcineva in afara de tine si tu sa te poti desprinde de ea, fiindca desi cu probleme, psihlogic fetita trebuie sa inceapa sa-si castige incet incet independeta fata de tine.
mult succes va urez, si sanatate, si sa treceti cu bine peste hopurile care v-au mai ramas

ralu- de bebe albastru
tudor 15.05.2008
www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=72e131407d80530203c592" target="_blank">montaj tudor
i believe in miracles...povestea noastra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns grannysmith spune:

"Ralu_t","razboiul" cu sotul meu mi se pare pierdut,insa nu mi-am pus pana acum problema unui alte persoane masculine gen unchi,var,etc.;ma voi gandi la acest lucru,desi nu prea mai am rude in viata sau in Romania;ai dreptate,ar trebui sa o ajut sa socializeze,insa nu o pot scoate nici la plimbare ptr. ca peste orteze nu ii pot da nici o pereche de pantofi,nici un carucior normal nu o mai incape(imi pun problema achizitionarii unui scaun cu rotile)iar cunostiinte cu copii ,am o singura prietena care are un baietel de 1 ani jumatate.Oricum,astept sa mai vina caldura,sa o pot scoate macar in brate in jurul blocului si socializarea..hmm,imi mai storc creierii,trebuie sa gasesc cumva o solutie.
Sa aveti o seara minunata in continuare!

Mergi la inceput