Ajutor! ORL - Dus nazal
Va rog sa-mi spuneti daca ati facut dusuri nazale la copii.
Eu am avut o sinuzita tare urata, care imi dadea mari dureri de cap. Mi-am luat un recipient pentru spalat nazal, identic cu acesta http://medien.meyers.de/details.php?image_id=2115. Nu are pompa, e ca un ceainic de plastic :)
Nu ma mai doare capul. Plus ca iarna asta nu am mai racit.
Alin, de 7 ani, alergic la praf si mucegai, face si el din decembrie. Combinat cu un tratament homeopat preventiv, multumesc lui Dumnezeu, iarna asta nu s-a imbolnavit. Chiar in zilele in care erau jumatate din clasa raciti.
I-am facut si Iuliei, care are 4 ani. Avea niste muci grosi, care nu ieseau nici la suflat, se faceau groaznic de repede din alb-mat in galbeni si apoi verzi. Nu faceau fata nici remediile homeopate. Am fost la ORL-ist si m-a innebunit cu aerosolii, Vibrocilul si nasonexul. Ba ca are polipi (care dupa un an de naturiste nu mai sunt), acum ca are sinuzita. Oricum, cu dusul nazal am ajuns sa eliberam nasul si sa nu mai avem probleme.
Dar!
Dupa o tentativa de raceala cu muci urati, pe care i-am eliminat cu spalatul nasului, ca altfel nici nu putea sa respire, cam dupa o saptamana, mi s-a plans ca o dor urechiutele. Am fugit la ORL si dr. mi-a zis ca are otita seroasa, la ambele urechi, cica de la raceala de saptamana trecuta. Am intrebat daca nu cumva are legatura cu spalaturile nazale, sa nu fi gresit eu cu ceva. Doctorul mi-a raspuns ca cine m-a invatat sa fac spalaturi nazale, ca si daca fac si daca nu fac e tot aia. Pai daca nu faceam copilul nu putea nici respira pe nas, dupa o noapte era si cu gatul in pioneze si intr-o zi infectia din nas ii facea o febra de 39 de abea ne mai scoteam cu antibiotice (pe care le urasc).
Nu gasesc nici un medic cu care sa vorbesc, fiecare o stie pe a lui si nu ai cu cine discuta. Si am o gramada de intrebari. Ce indicatii si ce contraindicatii sunt la dusurile nazale, are restrictii de varsta, se face numai preventiv sau si pentru a elimina mucii?
Eu fac intotdeauna cu ser fiziologic (solutie salina) neaparat caldut, cu cel putin o ora inainte de culcare, daca nasul e foarte infundat fac 2-4 spalaturi pe zi, daca nu, una pe zi sau la doua zile.
Sper ca nu am plictisit si ca am reusit sa fiu coerenta.
Va rog sa ma ajutati daca stiti ceva sigur despre acest subiect.
Raspunsuri
Iael spune:
Pot sa-ti spun ca sotului meu i s-a recomandat Sterimar , un dezinfectant nazal cu apa de mare foarte bun si care permite o curatare buna .
I-a fost recomandat de o dr orl de la Spitalul Coltea , cred ca acolo ar trebui sa fie medici mai buni in domeniu .
Ai dreptate sa te plangi ca nu prea ai pe cine sa intrebi chiar si cand mergi la consultatie ,cei mai multi medici nici nu asculta ce le spui , ce sa mai zic sa-ti raspunda la intrebari .
Pleci de la medic ca apoi sa cauti pe net sa intelegi ce se intampla si sa te informezi .
ML spune:
In instructiunile mele scrie: a nu se folosi daca pasajul nazal este total blocat, aveti otita, durere de urechi sau urechi infundate.
Dupa ce l-am cumparat si inainte de a-l folosi, m-am uitat pe Google la contraindicatii si, prin forumuri etc., sunt cativa care spun ca le-a afectat urechile dupa. Eu il vroiam pt. fetita pt. sinuzita, dar cand asistenta ne-a anuntat ca are fluid in spatele timpanului, mi s-a facut teama si nu l-am folosit.
Oricum, am vazut pe Net ca pot beneficia de el si copiii (nu mai gasesc linkul, parca de la 6-7 ani in sus merge).
Mie mi-a fost tare greu sa ma descurc cu el (he, ai fost curajoasa cu baiatul. Isi toarna singur?), am facut o singura data si dupa aia mi-a aparut un herpes si am si racit. Acum, nu stiu daca mi-a impins microbii mai departe sau am luat "goange" de la copiii. De atunci ma cam uit la el. Poate mai incerc, da' o sa ma culc in noaptea aia pe vreo 3 perne sa nu mi se suie la urechi .
Sanatate multa fetitei, eu zic sa faci o pauza mare (pentru ea).
Take joy! (poze)
Marilen spune:
Din Romania ai cumparat acest"dispozitiv"?
Eu folosesc pentru fetita mea ser fiziologic usor incalzit(medicul pediatru mi-a zis sa folosesc apa cu sare, este mai eficient)si folosesc siringa.Si asta de micuta.Nu a facut otita nicio data.Dar n-as putea sa spun ca o rezolvam numai asa, trebuiau dupa aceea si picaturi.Dar am si eu o intrebare:reusesti sa bagi serul pe o nara si sa iasa pe cealalta nara? Ca asta nu ne iese, serul se duce pe gat intotdeauna.Am o prietena in Germania care mi-a spus ca are o asemenea cana cu care face spalaturi nazale dar iese pe cealalta nara serul impreuna cu niste mucozitati de te sperii(metoda recomandata de medic, ea a fost operata de sinuzita cu complicatii.Mi-a spus ca tine gura deschisa in momentul operatiunii dar noua nu ne iese!Si procedeaza asa si cu copiii ei.Stiu ca a mai fost un subiect asemanator pe forum in anii trecuti si mamica spunea atunci ca medicul i-a recomandat aceasta operatiune cu care salveaza copiii de la antibiotic de fiecare data.
mandyksch spune:
Ai incercat sa tii capul un pic inclinat intr-o parte? Am vazut o emisiune la tv, era un grup de oameni care faceau un tratament in ceva clinica in Alpi. Si au facut si curatarea nasului cu acest tip de recipient, dar tineau capul inclinat intr-o parte.Intra pe o nara si iesea pe cealalta solutia respectiva (nu mai tin minte ce solutie era, banuiesc ca apa sarata).
StMihaela spune:
ML - multumesc mult. O sa iau o pauza cu fetita, pana ii trece otita. Nu o mai doare nimic, dar mai stau cuminte o perioada.
Pe Alin nu il las sa-si toarne singur, ca ma simt eu mai bine sa il supraveghez, deocamdata. A vazut cand mi-am facut eu si a fost singur curios. Acum il amuza tare, abea asteapta sa ii fac.
Marilen - dispozitivul l-am cumparat din Romania, de la o firma care vinde in sistem MLM. Nu e super calitate, adica a trebuit sa slefuiesc un pic imbinarea de la motul care se baga in nas, ca era cam aspru/nefinisat, capacul pe unde se umple cu apa nu e etans, nici nu-l mai pun uneori ca nu trebe, dar isi face traba. Si altul nu am gasit. Daca nu ai de cumparat din alta parte, iti trimit pe PM cum sa-l comanzi, ca tot e mai bun ca siringa.
Si eu tot ser incalzit, la 37.5-38 de grade, folosesc. Am o rezerva de sare neiodata, daca mi se termina cumva serul si am nevoie de solutie. Mai alesc ca nu am gasit o perioada in farmacii bidonasul acela cu ser de perfuzii, iar fiolele sunt scumpe ca aurul.
Noua rar ne ajunge in gat.
Facem asa:
ma aplec deasupra chiuvetei si deschid gura - astfel se inchide valul palatin si solutia de spalat nu mai ajunge in faringe. Din acest moment nu mai respir pe nas, doar pe gura.
Dusul nazal se pune in nara dreapta, astfel incat sa fie astupata. Apoi inclin capul spre stanga, barbia trebuie sa fie indreptata spre umarul drept, pana cand solutia salina incepe sa curga pe nara stanga.
Dupa ce curge jumatate din solutie, o mut in cealalta nara si fac la fel. Cind se termina solutia, suflu aer cu putere prin fiecare nara. La sfarsit ma aplec cu capul inainte, apoi ridic capul cu putere, in timp ce expir tare pe nas, de cateva ori.
Cand copii au nasul un pic infundat, dar nu iese nimic pe batista, le ies nisate "lipitori" si "meduze" cu familiile lor pe nas... Apoi, ca o minune, respira in voie cu nasucul, atat de liber de-mi vine sa-l mananc.
ML spune:
[quote...Noua rar ne ajunge in gat.
[/quote]
Chiar si baietelului? Esti priceputa! Mi se pare greu pt. mine, sa nu mai vorbesc de pus unui copil. Cand am turnat in prima nara mi s-a dus 80% pe gat. Racita nu eram, il probam numa' sa vad cum i-ar fi fetii.
Eu le pun in nas, la raceala, apa sarata calduta cu pipeta. Ajuta un pic, dar nu rezolva. Si gargara cu apa sarata.
La "ceainicul" asta am inteles ca se pune presiune pe urechi, deci nu-i bine sa se foloseasca daca... Cum stii insa daca un copil are fluid in spatele timpanului, mai ales daca e mic? La modul general, ma intreb cand e "safe" sa-l folsesti.
Si eu tot ca sa scape copilul de antibiotic l-am luat.
P.S. Pt. cine crede... Am citit mai demult ca s-a facut un studiu in Finlanda si otitele au legatura cu consumul de lapte de vaca.
Alta sursa de muci este faina de grau. Deci, unii doctori recomanda s-o lasi mai moale cu lactatele la raceli. Si cu zaharul. Eu incerc sa tai si fainoasele (de fapt le inlocuiesc cu altele fara gluten). Supa de pui cu oase face minuni la bolesnite, condimentele - usturoi, ceapa, ghimbir, piper, busuioc, ardei iute, hrean (pt. cine le suporta)...
Sa va faceti bine!
Take joy! (poze)
StMihaela spune:
Citat: |
[quote...Noua rar ne ajunge in gat. |
citat din mesajul lui ML Chiar si baietelului? Esti priceputa! Mi se pare greu pt. mine, sa nu mai vorbesc de pus unui copil. Cand am turnat in prima nara mi s-a dus 80% pe gat. Racita nu eram, il probam numa' sa vad cum i-ar fi fetii. Eu le pun in nas, la raceala, apa sarata calduta cu pipeta. Ajuta un pic, dar nu rezolva. Si gargara cu apa sarata. La "ceainicul" asta am inteles ca se pune presiune pe urechi, deci nu-i bine sa se foloseasca daca... Cum stii insa daca un copil are fluid in spatele timpanului, mai ales daca e mic? La modul general, ma intreb cand e "safe" sa-l folsesti. Si eu tot ca sa scape copilul de antibiotic l-am luat. |
Multumesc de compliment. Eu pana sa incerc prima oara m-am tot uitat pe Youtube cum fac altii si nu-mi venea sa cred ce usor pare. La Alin ii mai ajunge in gat cand il apuca rasul sau vorbitul in timpul spalaturii
Cu lichidul cred ca nu ai cum sa-ti dai seama, decat daca mergi la ORL-ist inainte, sa te asiguri ca e ok.
"Ceainicul" nu are pompita, presiunea cu care actioneza este cea a apei din el. Daca sinusurile sunt desfundate, cred ca nu face presiune. Dar subliniez cred
Noua daca ne-a zis dr. ORL-ist ca Iulia are otita seroasa luam o pauza. Si mai are si nasul infundatdeci prima data trebuie tratate pe randinainte sa reluam spalatul. Asta tinand cont de ce mi-ai scris tu "In instructiunile mele scrie: a nu se folosi daca pasajul nazal este total blocat, aveti otita, durere de urechi sau urechi infundate." ca medicul .... ne-a lasat in ploaie cu explicatiile.
La Alin ii fac dus nazal o data la 2-3 zile si, chiar daca pare ca nu are nimic, ies niste cojite verzui, pete de ulei si praf de nu ma mai mir de unde au copii de la oras din ziua de azi tot felul de alergii. Acuma sa nu va ganditi ca arata ca si cum as spala canalul, dar nu mi-am imaginat ca in sinusurile noastre se aduna asa ceva...
ML spune:
citat din mesajul lui StMihaela "Ceainicul" nu are pompita, presiunea cu care actioneza este cea a apei din el. Daca sinusurile sunt desfundate, cred ca nu face presiune. Dar subliniez cred Da, si eu ca si tine, cred. Aici se vinde si un fel de sticluta din plastic moale, care cica ar fi mai eficienta, tocmai pt. ca ii ajustezi tu presiunea, prin strangere. Eu nu indraznesc. Noua daca ne-a zis dr. ORL-ist ca Iulia are otita seroasa luam o pauza. Si mai are si nasul infundatdeci prima data trebuie tratate pe randinainte sa reluam spalatul. Asta tinand cont de ce mi-ai scris tu "In instructiunile mele scrie: a nu se folosi daca pasajul nazal este total blocat, aveti otita, durere de urechi sau urechi infundate." ca medicul .... ne-a lasat in ploaie cu explicatiile. Nici aici nu cred sa stie doctorul (sau, ma rog, evita sa prescrie); doar daca este naturopat sa fi auzit. La Alin ii fac dus nazal o data la 2-3 zile si, chiar daca pare ca nu are nimic, ies niste cojite verzui, pete de ulei si praf de nu ma mai mir de unde au copii de la oras din ziua de azi tot felul de alergii. Acuma sa nu va ganditi ca arata ca si cum as spala canalul, dar nu mi-am imaginat ca in sinusurile noastre se aduna asa ceva... Mi-am amintit altceva, important, cred. Spune sa fie personal. Ceainicutul. Sa nu-l "imprumuti". Da, cred ca ies balauri . |
Take joy! (poze)
ML spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ML
Take joy! (poze) |
Take joy! (poze)
Marilen spune:
Multumesc pentru indicatii.
StMihaela, mi-a promis ca-mi ia prietena din Germania dat te rog totusi trimite-mi pe PM nr. de telefon de la firma aceea ca pana vine prietena in Romania....