Lumea in gri

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:
citat din mesajul lui qsar
Nu sustin ca limba germana nu exista numai pen'ca nu o stiu eu - asta-i absolutism egocentric si cretinoid. Zic doar ca in lipsa codului comun, eu si cu neamtu' nu avem nici o sansa... deci raman cu Vasile.

ok, daca Vasile e luat, io ma duc cu Brad Pitt, of ce soarta. :-))

scuza-ma, dar ce altceva sunt afirmatiile ateilor despre religiosi decat acest absolutism gaunos? daca ei nu stiu, nu vad, nu sunt pe cerc la 5 fara un sfert sa vada fenomenul, inseamna ca NU exista. nicidecum ca, stati asa, pardon, nu stiu si gata, nu inteleg. idem cu religiosii care nici nu vor sa auda de darwin. eu il iubesc pe darwin, deci probabil ca-s o oaie neagra. in fine, cei care nu folosesc aragaz si microunde pe motiv ca-s inventiile satanei, io cred ca nu au inteles nimic din Biblie.

ca sa zici "nu cred asta", trebuie neaparat sa crezi in ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Citat:

Ete, na! Pai eu oricum sunt relativista din constructie, si mizantropa din vocatie.... Cu atat mai mult am nevoie de acele coduri si "locuri comune", ca sa ma inteleg (cat de cat) cu restul lumii.

daca si tu esti relativista, atunci io-s angelina jolie.
de la mine din poarta te vad mov. :-))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui conchita

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Relativismul cred ca e bun tocmai din acest motiv: macar asa, 1% sa consider ca adevarul meu este relativ. Ca poate nu e cel mai cel.

nu e bun, pe cuvant. :-))
daca te indoiesti de adevarul tau partial, automat te indoiesti de toate adevarurile partiale. jumatati de sfere (adevar+indoiala) te duc in gara pe care o vezi juma de caramida, juma din inchipuiri. si mergi mai departe, iar jumatea de sfera dilematica o sa castige si mai mult teren din ciocnirile ideatice ccc cu ceilalti calatori si din indoiala in indoiala multiplicata ajungi in gara nr. doi sa crezi ca esti in ghost town.

gara exista, trenul exista, calatorii exista - astea nu pot fi disputate. adica pot, dar ar fi frumos sa nu fie. :-))

Dar daca nu m-as indoi nicio clipa, nici un infim procent de adevarul meu, ar insemna ca eu STIU sigur ca am dreptate totala, ca adevarul meu este IMBATABIL, ceea ce n-as putea face,nu?

De ce n-as putea face? Pentru ca eu, cand mi-am construit adevarul asta, poate nu am luat in calcul toate variantele.Poate nu ma duce capul, poate mi-a scapat ceva, poate m-am lasat influentata de altii..

Deci ma refer la adevarul meu propriu, nu la adevarul general valabil pentru toti. Ca e o diferenta.
Daca eu acum bag mana in foc ca, diplomatia e mai buna decat circul, daca asta e adevarul meu, si vine X si-mi spune ca statistic, in Romania rezolvi mai multe facand circ , atunci eu ma gandesc ca poate poate adevarului meu ii lipsesc niste coordonate si se poate aplica doar selectiv! Ceea ce nu-l face absolut.

Deci devin toleranta cu adevarul aluia de prefera circul, macar il ascult. De ce fac asta? pentru ca STIU ca s-ar putea ca adevarul meu sa nu fie complet si sa se plice doar in anumite cazuri.

Plus de asta, de cate ori nu ni s-a intamplat sa ne daramam singuri adevarurile si principiile?Cu toata dimplomatia mea(sa ma folosesc de acelasi exemplu) fac ca toti dracii cand se ia cineva de familia mea.
Pai, nu devine adevarul meu selectiv?

Desi, pe de alta parte cred ca acum inteleg la ce te referi tu. Te referi poate la bine si rau, despre care spunea Q ca sunt relative.
Daca eu consider ca un criminal trebuie pedepsit, ca asta e adevarul adevarat, evident ca nu mai exista riscul ca un infim procent sa-mi fie pus sub semnul intrebarii.Dar aici, e deja vorba despre ce CONSIDER eu ca fiind rau sau bun.Aici ma raportez la societate, la sentimente, etc.

Uite, in anumite tari, femeile nu au drepturi. Unele sunt omorate cu pietre. Ala e adevarul majoritatii, femeia a gresit, o trimitem pe lumea cealalta. daca oamenii aia ar considera macar 1% ca s-ar putea sa gandeasca gresit, ar exista sanse ca acele femei sa nu mai fie omorate. Adevarul lor, in timp, s-ar spulbera.

Dar daca tii cu dintii de un adevar, risti sa ramai pur si simplu codas evolutiei.Te-ai plictisit sa mai gandesti, la ce mai e necesara gandirea cand tu consideri ca detii adevarul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns qsar spune:

Ooof, of, Conchita! Cat n-as fi vrut sa merg in directia asta. Da' dac-am intrat in hora... O sa fac chestia aia pe care n-o suport la altii :D si-am sa-ti dau un citat care ma scuteste de vorbarie multa:

Sa nu fim sminteala celor slabi. [...]
Iar daca i se pare cuiva ca cunoaste ceva, inca n-a cunoscut cum trebuie sa cunoasca. www.crestinism-ortodox.ro/html/05/biblia_sfanta_scriptura/corinteni1.html" target="_blank">Sursa.

Honi soit qui mal y pense...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:

Practic, singurele chestii absolute, in toata discutia asta, sunt propriile noastre limite.

Honi soit qui mal y pense...

Frumos spus. Ma faci sa te notez din nou

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui lisaelisa
Trageti, fratilor o concluzie sau 2 sau 9, nu mai jucati batuta pe loc !

asa repede?? dar n-am parcurs nici macar un sfert de cerc!! nu e fair. macar o tura intreaga sa dam cu hora asta, pliz? :-))))

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui kariguld
calatoria fiecaruia are o tinta diferita, idealuri inalte sau mai joase ne apartin si nu trebuie sa ne justificam nimanui pentru ele. suntem responsabili pentru noi insine, pentru ceea ce facem, gandim, spunem, nicidecum pentru altul! iar daca cuiva nu-i place, e strict treaba lui!

si daca vine cu bata peste tine, ce faci? te indoiesti ca ai dreptate sau alegi certitudinea?

ce ma intereseaza ca vine cu bata? nu mi-e teama, am facut o alegere dupa multa chibzuinta si cumpatare, nu ma voi opri din drum sa dau explicatii, ca s-ar putea sa ma prinda 60 de ani explicand...merg inainte si-mi vad de drumul meu!

am de ajuns la tinta, daca ma impiedic de nea Vasile, coana Tanza care vor explicatii, n-am realizat nimik...scopul meu nu este sa dau lamuriri in ce priveste tinta mea, sa explic altora ce si cum vreau sa fac, scopul meu e sa-mi ating tinta!

pentruca oricum si orice voi explica....cum pot convinge pe cineva care nu crede in adevarul meu?

Vocea mamei, ciripitul pasarelelor, sunetul dulce al ploii de vara...PENTRU SONIA!

MIHAITA ESTE UN COPIL NORMAL! CU AJUTORUL MEU, AL TAU SI AL TAU SI AL TAU

Unii oameni au petrecut o viata intreaga si au adunat averi facand lucruri firesti, nefiresc de bine!

PS. Va rog nu dati reply with quote la mesajele mele! multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MissParker spune:

Citat:
Sincer, eu prefer dilema in locul concluziei. Am mai spus-o de j'de ori: ma intriga (neplacut) oamenii care au numai convingeri. Aaaa, fara s-o spun pe ocolite, parerea mea e ca numai prostii au doar convingeri. Restul, mai avem (:D) si dileme.

Eu cred ca prostii au doar convingeri de nestramutat. E ca si cu incremenirea in proiect. Sunt indragostiti de propriile lor convingeri fiindca tin de proiectul lor de viata, asta stiu ei si altceva nu mai exista, au trait pe modelul X si le este imposibil sa iasa din propriul proiect chiar si cand acesta nu mai e viabil. Si asta ii face agresivi.

Vorba lui Camil Petrescu: Viermele e foarte multumit de existenta lui de vierme si nu doreste altceva, pentru ca nu are notiunea unui altceva.

In rest, in viata trebuie sa iei multe decizii (daca nu vrei sa traiesti ca o frunza in vant) si deciziile nu se pot lua pe baza de dileme

conchita, apropos de gri, mi-am amintit ce-mi scria un tip "mda, nu e alba, nu e neagra, dar e lejera" - eu nu prea am fost prietena cu lejerul asta...

Si inca ceva. Tot Camil Petrescu (parafrazat, ca nu gasesc acum citatul exact): suntem obligati sa fim obiectivi atunci cand ne formam o parere, insa cand ne-o sustinem suntem obligati s-o facem cu suflet si pasiune. Numai unui imbecil ii este indiferent ce crede.

Participam si noi la concursul www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20viata%202008&page=17" target="_blank">Clipe de viata 2008 - mis1 si mis2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Citat:
citat din mesajul lui MissParker
Si inca ceva. Tot Camil Petrescu (parafrazat, ca nu gasesc acum citatul exact): suntem obligati sa fim obiectivi atunci cand ne formam o parere, insa cand ne-o sustinem suntem obligati s-o facem cu suflet si pasiune. Numai unui imbecil ii este indiferent ce crede.

Well, interesant Camil Petrescu; chiar si-asa, cu toate inconsecventele lui!! Mai ales cu alea despre obiectivitate + relativism .

Si uite-asa, poate devin on-topic (iar ma tem ca nu-mi dau seama despre ce e vorba la topicul asta?!!! Mea culpa, evident!). Presupunem ca desfiintam relativismul: nu conteaza care...cu ce-l inlocuim?? Cu obiectivism, cu subiectiviam, cu absolutism??

Si apoi, ce e Adevarul?? Ca, daca tot e sa vorbim in termeni epistemologici, am banuiala ca aici, la topic, adevarul se confunda cu credinta* si vice-versa!!

PS. Vorbindu-se despre culori si multe griuri, as fi dat bucuroasa vreo 5 stelute subiectului de fata. Da' cum interventia de bingo a liseielisa ne-a adus ontopic, ma abtin

PPS. conchita, il citisi pe Rorty?? Face bine dupa Platon!!

* nu neaparat cea religioasa (copyright de subsol Q!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lisaelisa spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

Citat:
citat din mesajul lui MissParker
Numai unui imbecil ii este indiferent ce crede.

Vorbindu-se despre culori si multe griuri, as fi dat bucuroasa vreo 5 stelute subiectului de fata. Da' cum interventia de bingo a liseielisa ne-a adus ontopic, ma abtin

Cum adica ? Ce legatura are interventia mea cu stelutele subiectului ?

lisaelisa

mami de ingeras dragalas

Mergi la inceput