Translucenta nucala
Salutare fetelor, sunt un pic suparata, am facut un eco la 12 saptamani si 3 zile, ptr. masuratori, iar dr. mi-a spus ca translucenta nucala este de 1,1 si se astepta sa fie un pic mai mare, ce spune-ti am motive sa ma ingrijorez?, in saptamana 15 trebuie sa fac triplu test, iar apoi amniocinteza deoarece am 36 de ani.
Multumesc
Raspunsuri
CorinaDani spune:
buna,
deocamdata nu cred ca ai motive de ingrijorare, mai grav era daca depasea valoarea maxima admisa...
din cate stiu eu, triplul test are relevanta si o acuratete mai mare daca faci in aceeasi zi sau cu 1-2 zile inainte o eco morfo-fetala, pentru ca o parte dintre masuratorile/datele de la eco sunt luate in calculul statistic folosit la triplul test.
tripul test NU este o analiza, este interpretarea statistica a probabilitatilor ca un bb sa aiba risc crescut de a prezenta problemele mentionate anterior
iar amniocenteza trebuie s-o faci numai daca, in urma triplului test, apare un risc crescut de sindrom down, sindrom edwards sau defect de tub neural (spina bifida), corelate eventual si cu informatii daca in familie ai avut cazuri de malformatii genetice.
in nici-un caz nu faci amniocenteza doar asa, pentru ca ai 36 de ani.
eu am ramas insarcinata la 36 de ani, mi-a iesit triplul test in parametrii normali, nu s-a pus deloc problema efectuarii amniocentezei doar din cauza varstei. si cunosc cel putin 3 cazuri in care tripul test a aratat un risc crescut pentru una dintre malformatii, 2 au facut amnio (rezultat negativ, deci nu erau probleme), 1 nu, iar copii s-au nascut perfect sanatosi.
vezi ca exista in articolele de pe forum exact unul cu acest subiect - triplul test in sarcina, cauta si pe goolge, vei vedea ca deocamdata nu ai motive reale de ingrijorare.
uite si un mic citat : "Triplul test nu este un test diagnostic. Este de dorit sa faca parte dintr-un sistem mai complex de consiliere genetica si diagnostic prenatal. Spre deosebire de un test diagnostic care poate detecta o problema, triplul test determina doar riscul femeii insarcinate de a avea un copil cu o anomalie congenitala."
multa sanatate, sarcina usoara, bb sanatos si stai linistita deocamdata !!
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
berghea spune:
Buna Corina, stiu ca nu este obligatoriu dar eu am avut toxoplasmoza si am facut 3 ani trtament ptr. asa ceva, dr. mia spus ca avand in vedere antecedentele cu toxo si f mult tratament ar fi bine sa fac amnicinteza, nu stiu ce sa fac .............. eu acum eram ingrijorata de translucenta nucala ca dr. se astepta sa fie un pic mai mare ...........
Multumesc, te-am pupat (sper sa mai vb)
szivarvany spune:
Eu zic sa nu-ti faci griji, daca tot vei face amnio
Oricum era mai mare problema daca era mai mare la masuratori
Tinem pumnii sa fiti sanatosi
Daria & felina fioroasa GIULIA(2004 08 16)
CorinaDani spune:
faptul ca ai avut toxoplasmoza nu este un capat de tara, mai ales ca ai facut tratament. era mult mai grav daca te imbolnaveai de toxoplasmoza in timpul sarcinii, deoarece se impunea intreruperea acesteia...
parerea mea sincera este sa ceri opinia altui medic inainte de a lua aceasta decizie...mai ales ca deocamdata nu ai nici rezultatele de la tripul test...amniocenteza prezinta un risc de avort, dar pus in balanta cu riscul malformatiilor la bb, e preferabil s-o faci decat sa nu mai poti face nimic pe urma...cata increderea ai in medicul tau ginecolog, cine ti l-a recomandat, ce referinte ai despre el (ea) ? cauta la odiseea sarcinii, poate mai sunt si alte mamici care sunt sau au fost pacientele lui/ei si poti sa faci schimb de impresii si idei cu ele.
repet, insa, nu se face amnio doar ptr ca ai peste 36 ani...
ar fi bine sa mai cauti si pe forum subiecte asemanatoare, si pe net sunt destule, documenteaza-te bine si apoi vei lua, impreuna cu medicul, cea mai buna decizie pentru voi (tu si bb). orice ar fi pana la urma, te rog sa nu-ti faci ganduri negre de pe acum, pentru ca intr-un fel sau altul il afecteaza pe bb...
Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )
Ciresica5 spune:
Berghea, daca ai facut 3 ani tratament pt. toxoplasmoza, inseamna ca acum nu mai ai, nu? Triplul test nu se face oricum pt. toxoplasmoza, are alte indicatii. Cand il vei face, sa-l faci neaparat in ziua in care ai facut ecografie, caci altfel nu prea este interpretat corect. Daca si triplul test nu iese bine, abia atunci se impune amniocenteza si poate nici atunci. De ce zic asta? Pentru ca amniocenteza presupune anumite riscuri si cel mai important este piederea sarcinii, ceea ce nu doreste nimeni.
Oricum dublul test si triplul test sunt orientative...in functie de ecografie. N-am auzit pe nimeni care sa aiba o eco buna si un triplu test prost! Asa ca stai linistita si bucura-te de burtica!
Sarcina usoara si bebe sanatos!
37+ cu
raluk.m spune:
ce medic e ala care iti spune sa faci amniocenteza doar fiindca ai 36 de ani si ai facut tratament anti toxoplasmoza? pt binele tau si al copilului, consulta inca un medic. banuiesc ca tii la sarcina asta si nu vrei sa o pierzi aiurea, din cauza unei analize invazive asa cum e amniocenteza, recomandata cu atata usurinta de unii medici.
cunosc mamici de 40 de ani cu copii sanatosi, perfecti, care , cu un triplu test si un medic f. bun,nu au avut nevoie de nicio amniocenteza! Sarcina usoara si nu te mai stresa. Cat despre translucenta nucala, eu stiam ca daca este mai mare este un semn de intrebare, nu invers.
katteryna spune:
[quote]citat din mesajul lui berghea
Berghea, nu iti face griji pentru translucenta nucala pentru ca e bine!Si nu te increde 100% in masuratorile medicilor!Eu sunt patita.La 12 saptamani mi s-a masurat translucenta nucala 4 mm!Iti inchipui, asta da motiv de ingrijorare fiind suspect de sindrom down!Dupa o saptamana, alt ecograf, alta masuratoare, 3,4 mm. Dupa alta saptamana, alt ecograf, de data asta 1,5 mm. Si crede-ma, translucenta nucala nu scade, din contra!Concluzia, mai mergi o data la ecograf ca sa stai linistita.
Sarcina usoara si bebe sanatos!
berghea spune:
multumesc fetelor pentru incurajari, saptamana viitoare merga ptr. triplutest si mai vb, va pup