Asoc. ptr sustinerea unei Agriculturi Taranesti
De curand mi s-a propus sa aflu cat mai multe despre ce este o Asociatie de Sustinere a Agriculturii Taranesti si sa ma gandesc daca as fi de acord sa fac parte din asa ceva.
E prima data cand aud despre acest subiect, asa ca, inainte sa zic Da sau Nu, am incercat sa ma documentez ce inseamna.
Din ce am inteles pana acuma, ar fi un oarecare grup de consumatori, care, face un fel de abonament fata de producatorul agricol ( acrediat bio, cazul celor pe care ii cunosc eu) ca va cumpara periodic( saptamanal, zilnic sau lunar) legume de o anume suma, la un pret prestabilit din timp.
Am aflat ca la Timisoara a functionat anul trecut o astfel de asociatie, doar ca, nu strict legata de legumele biologice.
As vrea sa stiu, daca cunoaste cineva acest sistem, poate chiar cineva a participat intr-o astfel de asociatie. Fetele din Timisoara, voi ati auzit ceva? Am auzit ca in UE e destul de frecvent. Totusi, inca nu inteleg prea bine avantajele si dezavantajele.. Pe de o parte sunt tentata sa intru in acel grup, pentru ca asta imi va asigura regulat o cantitate de legume bio, la un pret prestabilit din timp, pe de alta parte, nu stiu daca asa ceva chiar poate functiona in Romania si daca nu imi asum un risc prea mare, angajandu-ma si obligandu-ma din timp la asa ceva( ma gandesc ca vara pot gasi legume la tarani, direct in piata)
Va multumesc pentru orice opinii si orice informatii aveti.
Raspunsuri
ionica spune:
Lilia ,ideea mi se pare stralucita,DAR, cine te va asigura ca produsele pe care le cumperi sunt netratate cu pesticide si insecticide,plus alti stimulatori.
Eu,personal cumpar produse BIO acreditate in CE, iti poti imagina ca si aici in germania sunt mereu scandaluri pe tema BIO ,dar made in romania?hmmm ,eu nu m-as risca
Sophia 2ani 06.09.06
+35 Sarah
http://community.webshots.com/photo/2379816330104564034uhnTsy
LiliaToma spune:
Cum putem sa ne asiguram ca ceea ce spun si promit ei este real? Asta ma framana si pe mine.. ce info sa cer de la ei, sau ce m-ar face sa zic Da si ce sa ma puna in garda si sa zic Nu..
Cei de care sunt eu interesata, sustin ca sunt acreditati, ca au fost verificati de cei de la Cecar din UE si ca ar putea fi vizitati oricand, de noi, cei din grupul de consumatori, pentru a vedea in ce conditii cresc legumele care vor ajunge la mine. ( avand terenurile la o distanta mai mica de 100 km de Bucuresti)
Pe mine ma incanta pe de o parte, ptr ca in magazin legumele bio ar fi mult mai scumpe( eu deja am primit o lista de preturi) dar cu siguranta vor fi si momente cand preturile vor fi mai mari decat alea de la tarani...
doruletz spune:
In Fr exista un fel de sistem "cu autoservire" direct la ferme (bio sau nu), se numeste "cueillette": cumparatorii insisi merg pe camp si isi culeg singuri produsele (fructe, legume sau flori) apoi trec pe la casa, le cantaresc si platesc ce au luat. Avantajul (pe langa faptul ca sunt proaspete) e ca pretul e in medie cam cu 30% mai putin decat in magazine (unde se adauga recolta, taxele etc). Ca sa nu mai spun ca pentru copii e mult mai amuzant sa sape dupa morcovi decat sa-i ia din raftul magazinului.
Un exemplu de www.chapeaudepaille.fr/cueillettes.php" target="_blank">cueillette.
Si o www.menthe-poivree.com/cueillette.html" target="_blank">cueillette bio.
Inteleg insa ca asociatiile astea sunt un alt sistem, acela in care o parte din recolta o platesti in avans. Si iti asumi in acelasi timp riscurile unui an prost, impreuna cu agricultorul. In comparatie cu legumele din magazin ar merita riscul insa in comparatie cu sistemul de "recolta directa" de care ziceam mai sus...nu pare foarte avantajos. Sigur, participarea la asociatie iti ofera satisfactia unui gest 'ecologic' si a faptului ca ai contribuit la sustinerea micilor agricultori de proximitate, e si asta important:)
puisorul spune:
Cam acum un an am auzit si eu de un sistem asemanator in Ardeal. Era un pic mai simplist, adica: se asociau cateva familii si gaseau undeva la munte o familie carora le plateau un salar lunar ca sa ingrijeasca gospodaria: gaini, vaci, legume. Apoi luau de la ei produsele. Eu cred ca e un sistem avantajos mai ales daca locuiesti in Bucuresti si nu ai alta sursa de legume si fructe proaspete. Despre cat e de eco cultura va trebui sa lamuresti cu furnizorul.
Ani de Stefana (23.01.2008)
Stefi
Fericirea trebuie sa fie o rasplata, nu un scop. - Antoine de Saint-Exupery
Cum se topesc kilogramele
V. Erica spune:
Eu m-as bucura sa apara astfel de asociatii!
Din cate stiu, exista deja 2 organisme care certifica produsele ce provin din agricultura ecologica (produse ce poarta timbrul AE).
Nu stiu insa cat de facil ar fi pt aceste asociatii sa obtina certificarea...
Lilia, as vrea si eu lista accea. Poti sa mi-o trimiti cumva?
Nihil sine Deo!
Dana, Eric (27ian02) si Ruxi (10ian05)
LiliaToma spune:
V.Erica, deocamdata mi s-a spus doar ideea si o lista de preturi, da. Daca vrei lista de preturi, ti-o trimit. Conditiile de aderare inca nu le stiu exact.
Stiu doar ca ei au fost certificati anul trecut ca fiind bio, deci banuiesc ca nu le va fi greu sa o faca si anul asta.
Si mai stiu ca, in principiu, acest grup de consumatori, se va baza pe regulile unei Asociatii ptr Sustinerea unei Agriculturi Taranesti si ca va exista un contract.
De aia am intrebat daca stie cineva cum a functionat in alte parti si daca merita, din punctul de vedere al unui consumator. Sau la ce conditii din contract sa atragem atentia, ce sa acceptam si ce nu.
Speram chiar ca poate voi afla de la cei din Timisoara cum a fost sau poate a celor din strainatate.
Doruletz, ni s-a spus ca vom putea vizita terenurile sa vedem conditiile de cultivare, de cules parca inca nu au zis.
Eu sunt pro : produse ecologice si ma simt foarte tentata, atat de tentata incat ma tem sa nu gresesc, de aia analizez pe toate partile
miri2007 spune:
Buna!
Daca respectivii sunt cinstiti, este intr-adevar un lucru bun. Ma intereseaza si pe mine. te rog, daca poti, trimite-mi si mie mai multe informatii pe PM.
Despre "acreditarea" lor, pot sa-ti zic (sora mea a lucrat ceva timp intr=o firma de profil, avand facultatea terminata pe agricultura eco), ca marca AE (agricultura ecologica) o da, la noi, Ministerul Agriculturii. Auzeam de la ea ca pe site-ul ministerului se afla o lista a producatorilor ecologici. Ma gandesc ca ar trebui sa fie si ei acolo. Daca nu sunt, macar cred ca ar fi un punct de discutat cu ei, pentru a vedea cum isi sustin proveninta ecologica, si de ce nu ar fi in lista ministerlui.
Te rog mult, mai da-mi si mie detalii.
Miri si Bebe Mihai (11 luni)
Miri2007
Mariaa spune:
Lilia, sa stii ca eu una nu am auzit de un astfel de proiect, cel putin nu oficial!
eu de exemplu iau lapte si branza de la o tanti care creste vaci. zarzavat si taitei (pe care in curand am sa-i fac eu ) de la alta tanti din piata iar fructe (unele) din pomii din curte de la noi. Fiind de durata 'colaborarea' si cunoscand produsele avem incredere in doamnele respective.
De exemplu, eu una ma bucur mult ca le-au dat voie sa vinda din nou in piete!
Foarte bun subiectul!
un copil creste in inima mea
luny spune:
si mie mi se pare interesant dar...riscant...LiliaToma, daca mai afli detalii, spune-ne si noua!
LUNY, mami de bebe MATEI CRISTIAN - Mufarina Pufarina!(16 martie 2008)
Life is to precious to worry about stupid Shit!
Nicolest spune:
Si eu vreau sa stiu mai multe nu se poate sa ne dai mai multe detalii spre exemplu denumire asociatie, un site, ce acreditari au???
Si lista de preturi ma intereseaza si pe mine.
multumesc