Analize fertilitate
Buna.
Ma numesc Ana.
Problema mea este ca nu mai raman gravida.
Eu am deja un baietel dar as mai vrea un copil.
As vrea sa fac ceva analize, investigatii si as vrea sa stiu fix ce anume. Cineva m-a indrumat catre un endocrinolog dar....am fost acu' ceva vreme si mi-a spus ca problemele mele nu ar fi de el.....in consecinta m-a trimis la ginecolog. Ala saracu s- cam plictisit de mine la cat de des m-am dus la el.
As avea nevoie de ceva sfaturi de la cine s-a confruntat cu asa problema. Vreau sa stiu ce analize se fac pt a depista daca am ovulatie (testele din farmacie nu mi se par atat de concludente), ceva analize pt dozarea hormonilor.......ceva pt a depista daca trompele sunt infundate (poate o histeroscopie ceva...)Nu stiu unde sa caut si nici prea mult timp nu am . As avea nevoie eventual de un doctor ginecolog si/sau endocrinolog bun. Eu am mai fost la clinica Ginecoland dar nu stiu in ce masura ma pot ajuta. Nu stiu daca au si endocrinolog acolo.
Multumesc pt intelegere.
Raspunsuri
anadomnica spune:
Buna Ana,
Ar trebui pentru inceput sa ceri medicului ginecolog trimitere sa-ti faci o histerosalpingografie (HSG) - care se face doar la maternitati din cate stiu eu. Apoi, pentru analize hormonale, sau dozari hormonale cum se mai numesc, intra te rog la subiectul PCOS si vezi pe prima pagina ce analize trebuie sa ceri si in ce zile ale menstrei.
Pentru a vedea daca si cand ovulezi, mergi la medicul ginecolog in zilele 12-14 de la cm si cere o ecografie endovaginala: la aceasta ecografie se vede daca in aceasta perioada care se numeste de ovulatie exista foliculi crescuti pe unul din cele 2 ovare. Cere medicului sa-ti precizeze daca ai foliculi, ce dimensiune au, si dimensiunea endometrului (este "plapuma" uterului in care se pot fixa eventualii embrioni - trebuie sa fie de minim 9 mm pt. a avea sanse sa se prinda o sarcina). Trebuie sa stii ca in general foliculii se sparg cand ajung undeva in jur de 20 mm.
Sper sa-ti fie de folos indrumarile mele. Doamne ajuta!
anadomnica spune:
Scuze ca nu am precizat: HSG se face pt. a vedea permeabilitatea bilaterala a trompelor uterine. Trompele se pot infunda chiar daca odata in trecut erau permeabile - de la raceli de obicei mi-au spus mie medicii.
simonia spune:
cauta un ginecolog specializat in infertilitate, care sa-ti poata citi analizele si in baza istoricului de sanatate, sa-ti prescrie tratamente. un ginecolog obisnuit mi-e teama ca se va uita pe analizele facute si va spune " e bine nu aveti nimic, mai incercati " .
eu as opta totusi pentru laparoscopie pentru verificarea trompelor. ai ocazia sa vezi sigur daca sunt permeabile si functionale, daca nu sunt alte probleme. HSG a dat multe rateuri, si ajungi dupa un timp cand te-a coplesit disperarea si optezi pentru fiv, sa constati ca de fapt trompele erau obturate si nu ireversibil , si ai pierdut atat timp , ai trait atata tristete cum numai femeile fara copii o pot trai, ai acumulat resentimente fata de partener intrebandu-te a cui este vina.
cauta un dr. pentru infertilitate